10 features van Snow Leopard die we niet zagen tijdens de WWDC Keynote

Door: Gurney - 31 reacties

Tijdens de WWDC Keynote werd naast updates van de Macbook Pro lijn en de nieuwe iPhone 3G S ook ingegaan op een aantal eigenschappen van Snow Leopard, de opvolger van Leopard, die we in september mogen verwachten. Bertrand Serlet sprak in zijn herkenbaar frans-engelse accent onder meer over prestatieverbeteringen, de herschreven Finder, Safari 4 en Quicktime, gevolgd door een demo van Craig Federighi waarin nog meer kleine noviteiten uit de doeken werden gedaan.

Toch zijn er nog meer interessante eigenschappen van Snow Leopard waarover niet werd gesproken. Mac|Life zette er tien voor ons op een rijtje:


1. Multi-Touch all the way
Oudere Macbooks met Multi-Touch trackpads die nog geen gebruik konden maken van de Multi-Touch gestures zoals het kunnen bladeren door en draaien van foto’s, zullen dit met behulp van Snow Leopard wel kunnen.

[update]
Volgens TUAW geldt deze update enkel en alleen voor onderstaande Macbooks met ingebouwde Multi-Touch controller chip;

– MacBook Air (alle modellen)
– Early 2008 MacBook Pro
– Late 2008 17″ MacBook Pro
– Unibody MacBook (alle modellen)
– Unibody MacBook Pro (alle modellen)
[/update]

2. Sneller afsluiten en ontwaken
In Snow Leopard moet het afsluiten en weer ontwaken van je Mac tot zo’n 75% sneller zijn.

3. Hogere resolutie van iChat video
Snow Leopard verhoogt de maximale resolutie die in iChat gebruikt kan worden naar 640 x 480 pixels, vier keer zoveel als in Leopard. Video chatten wordt zo een hele andere ervaring.

4. Betere toegankelijkheid van services
Je kunt in Snow Leopard services die je weinig of niet gebruikt vanaf nu ook handmatig aan- en uitzetten.

5. Vluchtinformatie integratie
Het sneeuwluipaard herkent, net als telefoonnummers en data, ook vluchtnummers en koppelt deze gelijk aan de Flight Tracker widget in Dashboard. Helaas ondersteunt deze widget alleen Amerikaanse vluchten, dus veel zullen we er in Europa niet aan hebben.

6. Split-view terminal
Goed nieuws voor Terminal fans. Het Terminal venster kan in Snow Leopard namelijk in tweeen worden gedeeld om een beter overzicht te kunnen hebben over verschillende activiteiten.

7. Airport signaalsterkte afleesbaar
Het Airport menu geeft in Snow Leopard ook aan wat de signaalsterkte is van de verschillende netwerken, een veel nauwkeurigere manier dan de vier streepjes van het Airport icoontje. Het wordt dus makkelijker om het sterkste netwerksignaal op te sporen.

8. iChat kost minder bandbreedte
iChat zal in Snow Leopard nog maar een derde van de bandbreedte gebruiken om DVD kwaliteit beeld weer te geven. Muziek en films downloaden tijdens het videochatten moet dus geen probleem zijn.

9. Automatische spellingscorrectie
TextEdit zal in Snow Leopard veelvoorkomende typefouten automatisch kunnen corrigeren.

10. Web spots
Een eigenschap die we al kennen van de iPhone is Web spots, een functie in Safari waarmee je rond kunt springen tussen verschillende onderdelen van een webpagina en zodoende sneller naar de meest belangrijke informatie kunt navigeren.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Ouistiti

  1,2,3 en 9, maar vooral 1 is naar mijn zin

 • Profielfoto
  Afroman

  Wat houdt 1 in? Toch niet de witte MacBooks toch?

 • Profielfoto
  roger767

  wacht ff dus nummer 3 is express met software teruggehouden?

 • Profielfoto
  Ezra

  1 Lijkt me erg fijn aangezien ik die oude witte MacBook heb. En 2 vind ik wel grappig aangezien ik dit al heel snel vind gaan. Vooral vergeleken Windows enzo.

  Edit:

  Oh mijn MacBook dus niet. :angry:

 • Profielfoto
  kaassouffle
 • Profielfoto
  reposte

  En wat lees ik nou? Screen-capture! Woohoo, weg met onkraakbare Snapz Pro :D

 • Profielfoto
  Brainalyser

  Zit quicktime x standaard in mac osx snow leopard of moet je daar extra voor betalen?? Want volgens mij zitten daar een aantal features tussen die nu in de betaalde versie van quicktime zitten(Quicktime pro).

  Die features zijn trouwens wel heel erg welkom, zeker de screen recording en het opnemen van audio zonder beeld.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Hea zonde,, mijn macbook dus niet.. Kan wel met 2 vingers scrollen. Hadden de ibooks dat ook al?

 • Profielfoto
  prullenbak

  @repost

  screen-capture kon toch allang? Of bedoel je video? In dat geval moet je eens naar screenflow kijken:)

 • Profielfoto
  Baltimor

  @ brainalyser:

  Normaal wordt QT X standaard in snow leopard meegeleverd (met die verschillende betalende features uit QT Pro, joepie!):)

 • Profielfoto
  Bintje
 • Profielfoto
  Dagaloni

  Maar ik heb quicktime pro algekocht, heb ik dan ook QuickTime X Pro?

 • Profielfoto
  filenox

  Quicktime X = Quicktime Pro, maar dan gratis.
  Er komt volgens mij geen Pro versie meer.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Ja wel.. Als QuickTime X, Pro was dan zou er niks nieuws bij komen.. maar quicktime heeft wel degelijk wat nieuws aanboord.

 • Profielfoto
  drmatiz

  Kan iemand mij vertellen of mijn MBP ook die multi touch aankan: modelnr MA610, MBP INtel core 2 duo, 2.33 Ghz? Dank alvast

 • Profielfoto
  Brainalyser

  Wat ik niet begrijp is dat de unibodies toch al lang multitouch waren. Waarom staan ze dan in het lijstje als zijnde dat ze nu opeens wel multitouch zouden kunnen gebruiken, terwijl dit standaard al kon??
  Of komen er nieuwe gebaren bij, of gaan we ze nu eindelijk zelf in kunnen stellen??

 • Profielfoto
  Rub3n

  @drmatiz lees het bericht nou eens!

 • Profielfoto
  strigoi

  “Sneller afsluiten en ontwaken: In Snow Leopard moet het afsluiten en weer ontwaken van je Mac tot zo’n 75% sneller zijn.”

  Is ontwaken nou opstarten (booten) of gewoon uit sluimerstand komen want als het tweede het geval is dan is het dus ipv 1 seconde 0.25 seconde geworden? Hopelijk is het de opstart tijd, aangezien deze van Tiger naar Leopard van 20 naar 50 seconden is gestegen..

 • Profielfoto
  prullenbak

  @dagaloni wat filenox bedoelt is, dat er geen pro versie komt van quicktime X, maar dat qtX standaard al kan wat nu de pro versie kan.

 • Profielfoto
  Shyos

  idd screen recording is mogelijk maar vergeleken met Screenflow is er nog veel te verbeteren;)

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Er ontbreekt nog een appstore voor de Mac. Benieuwd wanneer ze daarmee komen.

 • Profielfoto
  petethefreeze

  @Marc Enschede

  eeehm.. Zijn de nu al verkrijgbare programma’s niet genoeg? Developers hebben dezelfde (en nog meer) faciliteiten programma’s voor Macs te maken dan voor de iPhone. Plus ze hoeven zich geen zorgen te maken over parental controls. Een App Store kost ze alleen maar geld (30% naar Apple als ze dezelfde regels hanteren zouden).

  Een app store zal er niet komen voor de Mac.

 • Profielfoto
  eljonco

  @kaassouffle:Dat kan al sinds 10.4; open datum en tijd voorkeur, kies datumweergave, kopieër het datumformaat nadat je het hebt opgemaakt naar keuze, ga naar tijdweergave en plak daar de datum bij in. Nu heb je bijvoorbeeld 20090622 07:25:25 staan.

 • Profielfoto
  palahala

  Ik vind dat Leopard iCal icon in de Dock juist zo geniaal, voor die datum.

  (Maar als je de datum bij de tijd zet, dan zie je toch overal de datum terugkomen waar alleen de tijd nodig is? Hoewel ik nu even geen voorbeeld kan bedenken waar dat nog meer gebruikt wordt.)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @strigoi; ontwaken uit de slaapstand duurt echt wel langer dan 1 seconde hoor. Het scherm “is er” na 1 seconde inderdaad al, maar je kunt dan nog niet meteen alles doen, omdat de computer nog naar je netwerk zoekt e.d. Bij mij duurt het ongeveer 3 a 4 seconden voordat de iMac volledig operationeel is.

 • Profielfoto
  prullenbak

  @palhala De datum in het ical icoon zal ook niet verdwijnen hoor. Kijk maar naar de screenshots op apple.nl

 • Profielfoto
  palahala

  @prullenbak, ik weet dat de datum in het iCal blijft blijft, en daarom heeft voor mij een datum in de menubar geen voordeel. Maar nu ik erover nadenk: natuurlijk wel voor mensen die iCal niet gebruiken.

  @Cenobyte, bij mijn 1st gen plastic MacBook is mijn netwerk na sleep direct actief, en hoor ik de piepjes van de e-mail heel soms al voordat ik de klep helemaal open heb (XS4ALL, Speedtouch ST780, broadcast SSID, WPA2; hetzelfde bij een oude AirPort Express)… Het duurt wel een paar seconden als-ie uit Safe Sleep moet komen (2GB RAM, 5400RPM harddisk).

 • Profielfoto
  finetuned

  Wat is “web spots”? Ik heb een iPhone maar ik weet niet wat ermee bedoeld wordt…

 • Profielfoto
  strigoi

  @ Cenobyte
  Zodra ik mijn laptop open doe is mijn Macbook Pro 2007 volledige operationeel en beschikbaar het duurt 1 a 2 seconden maximaal. De boottime mag toch wel weer Tiger waardig worden. Hopelijk is daar wat aan gedaan..

 • Profielfoto
  ctxppc

  Die features waren allang bekend bij Apple’s website… behalve Web Spots. ???

 • Profielfoto
  palahala

  @finetuned, zie de afbeelding op http://www.apple.com/macosx/accessibility/