Jorg
Jorg Nieuws 12 mei 2009
Leestijd: 3 minuten

UPC “navigatieservice” uitschakelen op Mac, Airport en Time Capsule

Toen ik zojuist in Safari een onjuiste URL invoerde, merkte ik tot mijn stomme verbazing dat ik werd doorgestuurd naar een pagina met een UPC logo en een lange lijst van links naar andere sites. Mijn eerste gedachte was dat ik een onjuist webadres had ingevoerd dat in het bezit was van een louche domeinkaper, die gokt op fout gespelde adressen om de argeloze gebruiker met reclame te bombarderen. Maar bij een tweede inspectie bleek dat UPC, geheel ongevraagd, een wijziging in hun DNS-servers heeft doorgevoerd, waardoor je bij elke (!) foutieve adres-ingave direct naar een pagina vol reclame wordt gestuurd.

Hoe werkt deze “dienst”? Simpel: wanneer je een webadres ingeeft in je browser, wordt deze door de DNS (Domain Name Service) van je internetprovider omgezet in het IP-adres dat hoort bij de computer waarop de gewenste website is opgeslagen. Met dat IP-adres wordt vervolgens contact gezocht en wordt de website geladen. Wanneer de DNS-server zo is ingesteld dat elk niet bestaand adres naar een IP-adres van een server van de provider verwijst, kun je op deze manier argeloze gebruikers dus opzadelen met pagina’s waar ze nooit om gevraagd hebben. (Merk op dat het dus ook mogelijk is voor een provider om in hun DNS-systeem wél bestaande webadressen door te verwijzen naar andere servers, iets wat bijvoorbeeld in China veelvuldig gebeurt bij websites waar de overheid zijn burgers geen toegang toe wil geven).

Wat is mijn bezwaar tegen deze UPC-dienst? Op de eerste plaats heb ik er nooit om gevraagd, en had het bedrijf de service nooit mogen opdringen aan gebruikers. Ten tweede vertraagt het mijn Internet-gebruik, immers: in plaats van het zien van de standaard Safari-foutmelding moet er nu een pagina geladen worden waarop ik moet wachten. En tenslotte wil ik niet dat UPC geld verdient aan het nauwkeurig analyseren van mijn (foutieve) web-adressen middels reclame.

Het gaat voorbij aan het doel van dit nieuwsartikeltje om diep in te gaan op de ethische kant van deze wijziging aan de zijde van UPC. Laat duidelijk zijn dat termen als “onbeschoft” en “brutaal” het eerst in mijn hoofd springen bij het zien van dergelijke initiatieven van bedrijven wiens diensten ik alleen maar afneem voor de infrastructuur, niet omdat ik dagelijks geconfronteerd wil worden met het bedrijfslogo en een berg reclame.

Gelukkig is deze UPC-dienst ook uit te deactiveren. UPC heeft een pagina diep weggestopt op zijn support-website waarop wordt uitgelegd hoe de dienst is uit te schakelen in de Netwerk-voorkeuren van je Systeem-voorkeuren.

Deze informatie volstaat wanneer je Mac rechstreeks op het Internet van UPC is aangesloten. Maar wat nu als je een router gebruikt? Het is dan immers de router die de DNS-opdrachten opvangt en doorgeeft aan je provider. In dat geval zul je op zoek moeten naar de manier waarop je in je router de DNS-servers kunt aanpassen. Voor de meeste routers kan dat door naar de speciale pagina te gaan waarop je kunt inloggen om de instellingen te veranderen. Meestal is die pagina te vinden op het adres 192.168.1.1, maar met name het laatste getal kan afwijken. Zoek dit even op in de handleiding van je router, of op de support-pagina’s van de fabrikant.

Voor een Airport, Airport Express, Airport Extreme of Time Capsule dien je gebruik te maken van het programma Airport Hulpprogramma (Airport Assistent) in de map Programma’s / Hulpprogramma’s (Applications / Utilities). Kies hier het gewenste Airport-apparaat aan de linkerkant, en klik vervolgens onderaan op Handmatig Aanpassen (Manual Setup). Onder het tabje Internet vind je vervolgens de invoervelden om de primaire en secundaire DNS-servers in te voeren. Verander deze in 62.179.104.210 respectievelijk 213.46.228.210 om van de UPC navigatieservice verlost te zijn.

Volgens UPC is de dienst altijd weer in te schakelen, mocht je daartoe de behoefte voelen, door de DNS-waardes weer te verwijderen en het netwerk zelf automatisch de DNS-servers te laten instellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.