Statenweg
Statenweg Nieuws 21 mei 2009

Smartphones populair bij consument

We blijven even bij marktcijfers. De teruglopende consumentenbestedingen leiden tot een wereldwijde daling van het aantal mobiele telefoons dat over de toonbank gaat. Dat blijkt uit marktonderzoek van Gartner. De markt kromp met 9,4% van 294,3 miljoen verkochte mobieltjes begin 2008 naar 269,1 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar.

Smartphones staken echter met kop en schouders uit boven de rest en maakten een groei door. De verkoop steeg op jaarbasis van 32,3 naar 36,4 miljoen toestellen. Dit komt mede door de recente ontwikkelingen in de markt die aangewakkerd werden door de komst van de iPhone. De multimedia-toestellen maken nu 13,5% uit van de totale markt voor mobiele telefoons. Vooral touch screens doen het goed bij de consument.

Apple profiteerde met de iPhone van deze groei. Het bedrijf bleek de sleutel tot succes in handen te hebben met de App Store, iTunes en de mobiele Safari-browser. Het aandeel van de iPhone op de smartphonemarkt verdubbelde van 5,3 naar 10,8%. Hiermee neemt Apple de derde plaats in op de top 5 van best verkopende smartphonefabrikanten. Op de tweede plaats komt RIM, maker van de Blackberries, die het markaandeel eveneens zag stijgen naar 19.9%. Nokia behield de koppositie, maar verloor marktaandeel en komt uit op 41,2%.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Smartphones populair bij consument
Sluiten