Jorg
Jorg Nieuws 8 mei 2009

Mogelijkheden van iPhone OS 3.0: Nieuwe accesoires en andere hardware

Er is al veel geschreven over het aanstaande iPhone OS 3.0, er staat ons dan ook veel moois te wachten. Laten we eens bekijken wat de nieuwe mogelijkheden zijn voor accesories en andere hardware voor de iPhone, zoals een USB-stick met iPhone-connectiviteit of een digitale camera of kaartlezer die kan worden aangesloten op de iPhone. En kan de iPod touch worden omgebouwd tot navigatiesysteem?

In maart kondigde apple de volgende versie van het besturingssysteem voor de iPhone aan. Deze 3.0 versie wordt volgens velen definitief aangekondigd op de WWDC in juni, wellicht in combinatie met nieuwe iPhone-modellen. Als er iets duidelijk werd uit de presentatie, is het wel dat het iPhone OS het volgende grote computerplatform moet worden, in elk geval volgens Apple. Met de introductie van de eerste iPhone in 2007, met zijn slicke en intuïtieve interface, heeft Apple miljoenen mensen laten kennismaken met het idee dat hun zaktelefoon een allround computer kan zijn. Iets wat nog meer versterkt werd met de lancering van de App Store, een goed jaar later. En nu lijkt Apple zijn pijlen meer dan voorheen te richten op ontwikkelaars. Natuurlijk, er zitten een aantal leuke nieuwe functies voor eindgebruikers in 3.0 (volgens het bedrijf zelfs meer dan 100!), maar de echt indrukwekkende aankondigingen waren de toevoegingen aan de SDK (Software Developers Kits) waarmee ontwikkelaars hun iPhone-programma’s schrijven.

Niet minder dan 1.000 nieuwe API’s (bouwstenen waarmee een programma wordt gemaakt) werden er aan de ontwikkelaars in het vooruitzicht gesteld, zodat ze de iPhone en iPod touch nog geavanceerdere dingen kunnen laten doen. Denk aan het gebruik van de dock-connector of Bluetooth om met specifieke accesoires te comuniceren, of de directe iPhone-naar-iPhone connectiviteit via Bluetooth waarbij geen “pairing” nodig is, of de veelbesproken push notificatie services die programma’s in staat stellen met de gebruiker te communiceren zelfs als het programma gesloten is, of de voice-over-IP functionaliteit die zonder al te veel moeite in spelletjes kan worden ingebouwd, of de in-app aankopen die een hele reeks nieuwe toepassingen mogelijk maken.

Zonder twijfel worden iPhone-gebruikers verwend met, zoniet overdonderd door de vloedgolf aan nieuwe programma’s (of vernieuwde prorgramma’s) in de tweede helft van dit jaar, die de iPhone als platform een nog grotere voorsprong geven. Laten we hieronder eens kijken naar welke nieuwe zaken er mogelijk worden vanuit het oogpunt van accesoires en andere hardware.

iPhone-compatible USB sticks en -USB adapters

Toen ik hoorde dat ontwikkelaars nu volledig toegang hebben tot de dock-connector om hardware accesoires aan te sturen, bedacht ik me dat de iPhone hiermee een goede metgezel voor USB opslag-apparaatjes kan worden. Denk aan een adapter met een iPhone-connector aan de ene kant, en een USB-poort aan de andere kant, waarmee je een USB-stick op je iPhone kunt aansluiten. Behalve het weergeven van voor de hand liggende gegevens zoals de vrije ruimte op de stick, zou een iPhone-programma je ook een overzicht kunnen geven van de bestanden die er op zijn opgeslagen. En op dat moment kun je doen wat je wilt met deze files, zoals ze openen (of zelfs bewerken), ze e-mailen naar anderen, ze wissen of hernoemen, of ze in al dan niet beveiligde ZIP-archieven plaatsen. De iPhone is daarmee de perfecte aanvulling voor een opslagmedium wanneer je niet aan je computer zit.

Omdat USB sticks een standaard protocol gebruiken om zichzelf kenbaar te maken aan een computer (als “Mass Storage Device”), zou een enkel programma in staat moeten zijn om met nagenoeg al deze opslagmedia te kunnen werken, inclusief externe harde schijven. Dit zou dus kunnen leiden tot een bloeiende nieuwe markt voor dit soort programmaatjes.

Uiteaard staat niets een hardwarefabrikant in de weg om een USB-stick op de markt te brengen die direct geschikt is voor de iPhone, met een USB-aansluiting aan de ene kant voor gebruik op de computer, en een iPhone-aansluiting aan de andere kant voor mobiel gebruik. Zo’n USB stick zou dan alles wat ik hierboven noem direct moeten kunnen uitvoeren.

iPhone-compatible digitale camera’s en kaartlezers

Het ligt voor de hand om het bovenstaande idee door te trekken naar andere opslagapparaten, zoals digitale camera’s. Stel je voor dat je je camera met een USB-kabeltje kunt aansluiten op de iPhone, die je dan alle gemaakte foto’s kan laten zien. Behalve de bestandsbeheer functies die eerder werden genoemd, zou de iPhone in dit geval ook als ideale foto viewer kunnen worden gebruikt, met zijn grote scherm en zoom-mogelijkheden. En natuurlijk kunnen de foto’s worden verplaatst naar de iPhone’s foto bibliotheek, zodat je ze kunt gebruiken in je favoriete blog-applicatie of Twitter-client.

Omdat de meeste digitale foto camera’s ook werken volgens het Mass Storage protocol, zou ook hier compatibiliteit geen groot probleem hoeven te zijn. En voor wie denk dat het aansluiten van de camera op de iPhone te omslachtig is, zou je een SD- of CompactFlash-lezer kunnen maken die direct op de dock-connector kan worden aangesloten. (Dit alles is uiteraard niet meer nodig op het moment dat fototoestellen met ingebouwde Bluetooth op de markt verschijnen.)

GPS-navigatie met de iPod touch

Nu ontwikkelaars dus hardware ondersteuning kunnen inbouwen, en nu het officieel wordt toegestaan om “turn-by-turn” navigatieprogramma’s te schrijven, waarom zou je dan geen GPS-ontvanger toevoegen aan de iPod touch om deze om te toveren tot een high-end navigatiesysteem?

De huidige iPod touch beschikt niet over GPS-hardware. Het moet echter mogelijk zijn om een houder te maken voor de touch die op de voorruit van de auto kan worden bevestigd, waarin zo’n GPS-ontvanger zit ingebouwd. Een kabel vanaf deze houder zou dan kunnen worden verbonden met de autoradio, of er kan bij sommige radio’s zelfs verbinding worden gemaakt via Bluetooth.

Wanneer zo’n dergelijke houder wordt verkocht voor een mooi bedrag (en wellicht in combinatie met een deal om korting te krijgen op een navigatieprogramma in de App Store middels een restitutie), zou dat een mooie aanvulling zijn voor de iPod touch, die momenteel vanaf 219 euro verkrijgbaar is. Want deze combinatie zou dan immers niet alleen route navigatie bieden, maar daarnaast nog veel meer mogelijkheden waarover andere navigatiesystemen niet beschikken. Denk aan alle programma’s uit de App Store die handig kunnen zijn onderweg, zoals reisgidsen. Om het nog maar niet te hebben over het feit dat de iPod touch als volwaardige game console kan worden gebruikt tijdens rustpauzes, of dat je hem mee neemt naar het wegrestaurant om via Wi-Fi even het laatste nieuws te checken of een mailtje te sturen.

Voor wat betreft muziekweergave: in iPhone OS 3.0 hebben ontwikkelaars toegang tot de standaard iPod-bibliotheek van de gebruiker, zodat het navigatieprogramma de benodigde besturingsfuncties hiervoor direct kan aanbieden (om het af te maken zou je een paar knoppen voor deze functies op de houder kunnen plaatsen).

Persoonlijk denk ik dat de volgende iPod touch wel over ingebouwde GPS-electronica zal gaan beschikken, omdat het duidelijk is dat Apple een steeds grotere waarde hecht aan “location-aware” toepassingen. In dat geval zou het nog meer voor de hand liggen dat de iPod touch een serieuze concurrent wordt voor de TomTom’s van deze wereld. Bestaande firma’s in de navigatiemarkt doen er volgens mij dan ook verstandig aan om snel de iPhone als platform te omarmen, zodat zij een stevige positie in deze nieuwe markt kunnen opeisen.

Reageer op artikel:
Mogelijkheden van iPhone OS 3.0: Nieuwe accesoires en andere hardware
Sluiten