Jorg
Jorg Nieuws 26 mei 2009

Mac-kloner Psystar failliet

Het Amerikaanse bedrijf Psystar, waarover we laatst nog schreven in een artikel over Mac-klonen in relatie tot Snow Leopard, is afgelopen weekend failliet verklaard. Hiermee komt waarschijnlijk een voortijdig einde aan de slepende zaak tussen het bedrijf en Apple, waarin de laatste het ongeautoriseerde gebruik van OS X op de computers van Psystar aanvocht.

Het faillisement is om meerdere redenen interessant, niet in de laatste plaats omdat mogelijke schuldeisers nu verhaal kunnen gaan halen bij de investeerders achter Psystar, die hiermee openbaar gemaakt moeten worden. Deze heeft het bedrijf namelijk altijd angstvallig verborgen gehouden. Het zou volgens sommige insiders mogelijk kunnen zijn dat Psystar slechts een front-end was van een bekende computerleverancier, die hiermee zijn juridische grenzen wilde verkennen. De kans hierop moet echter niet al te groot worden geacht.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Psystar zijn juridische strijd met Apple voortzet, omdat het immers niet langer de advocatenkosten kan opbrengen. Op dit moment is er nog een andere firma actief op de markt van Mac-klonen, het Duitse PearC. Omdat dit bedrijf gevestigd is in de Europese Unie, waar striktere consumentenwetten gelden, is het nog spannender om te zien welk oordeel de rechter bij een eventuele zitting zal vellen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mac-kloner Psystar failliet
Sluiten