soundbites
soundbites Nieuws 8 mei 2009

Iedere dag verse tunes op je iPod

Ik zit iedere dag in de auto of ga met het openbaar vervoer naar mijn werk. Mijn iPhone met iPod applicatie zorgt dan voor heerlijke muziek tijdens de reis. Ik laat hem lekker shuffelen omdat ik het fijn vind om verschillende soorten muziek te horen. Maar soms hoor ik te vaak dezelfde nummers voorbijkomen omdat mijn iPhone met zijn 16GB aan opslagruimte nèt niet groot genoeg is voor mijn complete muziekbibliotheek van 92GB. Helaas ben ik te lui om iedere dag of zelfs iedere week mijn afspeellijsten bij te werken met nieuwe nummers uit mijn iTunes bibliotheek. Hoe kan ik er voor zorgen dat iTunes automatisch verse “goede” muziek op mijn iPod zet?

Slimme afspeellijsten en nummerinformatie (taggen) van je muziek in iTunes bieden de oplossing. Door deze zaken te combineren met het synchroniseren van je iPod kun je iedere dag voorzien zijn van verse en goede muziek. In dit artikel zal ik uitleggen, hoe ik dit in eerste instantie heb opgezet voor mijn dagelijkse trip naar het werk. Natuurlijk is het mogelijk om je eigen draai eraan te geven.

Nummerinformatie van je muziek

Als je een CD importeert of iets koopt in de iTunes store zit er meestal informatie bij de muziek. Je ziet van elk nummer de informatie in het iTunes scherm, zoals titel, artiest, album en genre. Op het moment dat het nummer in de iTunes bibliotheek belandt, legt iTunes ook persoonlijke informatie vast, waaronder; hoe vaak afgespeeld, beoordeling, wanneer toegevoegd, wanneer laatst afgespeeld, etc. Je kunt deze informatie van een nummer in detail bekijken door vanuit het menu “Archief”->”Info” te kiezen (Command + i toets). Deze informatie kunnen we gebruiken om te bepalen wat we wel en niet op onze iPod willen hebben.

Om te zorgen dat iTunes weet wat ik goede muziek vind, immers ik wil dagelijks “goede” muziek horen, zorg ik ervoor dat nummers een beoordeling krijgen. De beoordeling van een nummer geeft iTunes weer door middel van een aantal sterren. Ik hanteer daarbij de volgende regels; 1 ster is slecht, 2 sterren is wel aardig, 3 sterren is goed, 4 sterren is geweldig, 5 sterren is kippenvel-muziek! In iTunes geef je de beoordeling door het nummer te selecteren en vervolgens in de kolom “Beoordeling” de stipjes te slepen om sterren toe te voegen of te verwijderen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een beoordeling toe te kennen aan nummers via je iPod, je hoeft dan niet uren achter je computer te hangen.

De slimme afspeellijsten in combinatie met nummerinformatie

Dit is in mijn ogen 1 van de meest krachtige features van iTunes. Je kunt per slimme afspeellijst regels instellen waaraan nummers en hun informatie moeten voldoen om in de lijst te komen. iTunes heeft standaard al een aantal van deze lijsten, waaronder; “Onlangs toegevoegd” en “Top 25 meest afgespeeld”. Je kunt de regels van een lijst bekijken, door de lijst te selecteren en vervolgens vanuit het menu “Archief”->”Info” te kiezen (Command + i toets). Ik ben begonnen met een lijst die de volgende regels had;
1. Nummers moeten een beoordeling hebben van meer dan 2 sterren (alleen goede muziek of beter).
2. Het moet alleen muziek zijn, geen films, tv-series of podcasts.
3. De lijst mag niet groter zijn dan 5GB, omdat ik nog genoeg ruimte wil overhouden voor iPhone applicaties, tv-series, films en foto’s.
4. De lijst moet gesorteerd zijn op minst recent afgespeeld. Dit betekent dat zodra een nummer gespeeld is, het onderaan de lijst komt. Omdat ik meer dan 5GB aan goede nummers heb, zal hij in dit geval uit de lijst verdwijnen, zie regel 3.

Nu gaan we de slimme afspeellijst aanmaken.
a. Kies in het menu “Archief”->”Nieuwe slimme afspeellijst…”. Vervolgens komt er een scherm naar voren waar we de regels voor deze lijst in kunnen stellen.
b. Verander de eerste regel van; “Artiest” – “bevat” naar “Beoordeling” – “is groter dan” – (sleep de stipjes naar twee sterren).
c. Druk op het plusje (+) achter de eerste regel, er verschijnt nu een tweede regel, verander die van; “Artiest” – “bevat” naar “Afspeellijst” – “is” – “Muziek”.
d. Als laatste gaan we een beperking toevoegen en sorteren (regel 3 en 4). Vink het “Beperk tot” aan. Verander vervolgens de beperking naar “5” – “GB” – geselecteerd op – “minst recent afgespeeld”
e. Klik nu op “ok” en de afspeellijst is aangemaakt.
f. Geef de net aangemaakte “naamloze afspeellijst” een naam, bijvoorbeeld “altijd verse goeie tunes”.

Synchroniseren, verversen en luisteren maar!

Als laatste moet de “altijd verse goeie tunes”-afspeellijst gesynchroniseerd worden met de iPod. Je moet dit handmatig instellen. Je kunt dit doen door je iPhone/iPod aan iTunes te hangen, de iPod te selecteren, naar het tabje “Muziek” te gaan, “Geselecteerde afspeellijsten:” te selecteren en uit de lijst met afspeellijsten de “altijd verse goeie tunes” aan te vinken. Druk vervolgens op “pas toe” en hey, presto! de verse muziek staat op je iPod. Als je nu een nummer luistert uit de afspeellijst en vervolgens je iPod weer aan iTunes hangt, zul je zien dat het nummer wordt vervangen door een ander nummer wat je hopelijk recentelijk niet gehoord hebt.

Voor gevorderden

Er zijn natuurlijk nog veel meer regels te bedenken voor slimme afspeellijsten. Zo heb ik op dit moment een lijst met de volgende regels;
– 3GB aan muziek van 4 sterren en hoger
– 1GB aan muziek van 3 sterren
– 1GB aan nieuwe muziek, jonger dan 1 maand, die nog geen beoordeling heeft
– Gesorteerd op minst recent afgespeeld

Door deze regels toe te passen, en ik doe dit door slimme afspeellijsten in slimme afspeellijsten te gebruiken (!), hoor ik goede oude en nieuwe muziek. Ik kijk dan ook altijd uit naar het moment dat ik in de trein zit en een nummer hoor wat al 6 maanden niet de revue is gepasseerd, maar toch altijd weer briljant blijkt.

Reageer op artikel:
Iedere dag verse tunes op je iPod
Sluiten