PfBee
PfBee Nieuws 19 mei 2009
Leestijd: 2 minuten

Een virusscanner op je iPhone?

Een van de grote voordelen van Mac OS X is dat je eigenlijk geen antivirus of andere beveiligingssoftware hoeft te draaien. Er zijn wel enkele antivirus programma’s beschikbaar maar een echte noodzaak om deze extra beveiliging te hebben is, in tegenstelling tot concurrerende besturingssystemen, niet nodig. Het eveneens op OS X gebaseerde iPhone platform is dan ook wel de laatste plek waarvoor je extra beveiligingssoftware zou verwachten, toch is dat precies waar softwaremaker McAfee momenteel aan werkt.

Precies welke vorm dit product aan zal gaan nemen is nog niet helemaal duidelijk. De CEO van McAfee liet zich in enigszins cryptische termen uit over een mogelijk beveiligingsproduct voor de Apple-smartphone. “Hoe meer applicaties er beschikbaar komen, hoe groter de veiligheidsdreiging en hoe groter de bedreiging van persoonlijke gegevens en dataverlies”, verklaarde Dave DeWalt, duidelijk refererend naar het succes van de App Store. Zijn bedrijf zou daarnaast ook nog werken aan andere producten voor de gehele “Apple familie”.

Het is niet de eerste keer dat er berichten op het net rondgaan over een McAfee product voor de iPhone. Een jaar geleden werd er al een project van de virusbestrijder ontdekt dat de naam iVirusScan draagt. Het ging toentertijd om een proof-of-concept, dat daarnaast niet eens was gebouwd met de officiële iPhone SDK. Bovendien is er sindsdien weinig meer van vernomen.

Een traditionele virusscanner zal het dus waarschijnlijk niet worden maar een product gericht op beveiliging tegen andere dreigingen zoals kwaadaardige websites lijkt zeker niet onmogelijk. Beveligingsbedrijven waarschuwen al enkele jaren voor de opkomst van kwaadaardige software voor mobiele platformen en de iPhone, als een van de populairste, is daar natuurlijk ook niet immuun voor. Hierbij moet wel worden aangemerkt dat er nog geen grote hoeveelheden daadwerkelijke bedreigingen voor mobiele telefoons zijn geweest tot nu toe.

Ook Symantec, een belangrijke concurrent van McAfee, zou aan een product voor de iPhone werken. Het zou hier echter gaan om een data backup dienst, vergelijkbaar met de MobileMe dienst van Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.