Apple plant boerderij in ruraal North Carolina

10 reacties

Het platte land van North Carolina was tot voor kort het domein van tabakboeren. De laatste jaren raakt hun verslavende oogst steeds meer uit de gratie bij subsidieverstrekkende overheden waardoor het rurale North Carolina steeds leger en armer wordt. Om het tij te keren en meer geld naar de staat te krijgen hebben politici een lokkertje voor bedrijven bedacht waarmee zelfs Apple interesse lijkt te hebben om er een boerderij te beginnen.

Het betreft een belastingwet die bedrijven moet overhalen om zich te vestigen in de armste gebieden van North Carolina. In ruil voor een investering van minimaal één miljard dollar in de lokale economie krijgen bepaalde bedrijven een belastingvoordeel dat in 10 jaar kan oplopen tot 46 miljoen dollar. Tot nu toe wist geen enkel bedrijf aan de gestelde voorwaardes te voldoen, maar volgens een ingewijde is de kans groot dat Apple binnenkort de eerste is die van het voordeel gebruik kan maken door een zogenaamde server farm in de staat neer te zetten.

Apple heeft al meerdere van deze server farms en gebruikt ze voornamelijk voor de distributie van muziek, video en iPhone Apps uit de iTunes Store maar ook voor software updates, MobileMe en Apple’s nieuwe iWork.com beta. Met de nog steeds groeiende vraag naar deze diensten is het logisch dat Apple blijft investeren in nieuwe servercapaciteit.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Macman

  Goed idee, muziek i.p.v. tabak!:)

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Een marge van 4,6 % over tien jaar… ik zou die 1 miljard op de bank zetten:)

 • Profielfoto
  Stripe

  @ Sullivan, ze hebben die extra server ruimte op den duur toch nodig en dat leidt uiteindelijk tot een grotere winst dan het belastingvoordeel.

 • Profielfoto
  binaries4me

  nice hoe meer server parken hoe sneller de diensten. Weet iemand waar apple deze parken in Europa/Nederland heeft?

 • Profielfoto
  Anoniem

  Hee, dat is hier vlakbij :p

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Nu MobileMe nog wat sneller maken, Apple:)

 • Profielfoto
  Willem92

  @PowerMacje, idd, MobileMe vind ik een prima dienst, maar mijn site mag best wel wat sneller draaien.;)

 • Profielfoto
  Anoniem

  “In ruil voor een investering van minimaal één miljard dollar in de lokale economie krijgen bepaalde bedrijven een belastingvoordeel dat in 10 jaar kan oplopen tot 46 miljoen dollar.”

  Google opende in 2008 in North Carolina een server-park, en kreeg een belastingvoordeel van $260 miljoen over een periode van 30 jaar. $260 miljoen / 3 decennia = een voordeel van $87 miljoen per 10 jaar voor Google.

  Ergens loopt er iets spaak in de rekenkunst…

 • Profielfoto
  trabant

  ‘Ruraal’ klinkt niet kosmopoliet maar gewoon verrekte lui. Je kunt beter, Koen.

  Als je de woorden perse één op één wilt vertalen*, vertaal ‘rural’ dan gewoon netjes met ‘landelijk’ en dan hoef ik ook niet zo te brommen.

  *Een korte omschrijving is hier eigenlijk beter, maar ja: daar gaat je soundbite.

 • Profielfoto
  d.denkers

  @ Trabant: je vergeet “platteland”,”tabaksboeren” en “serverfarm”. Ook allemaal fout geschreven. En dan zwijg ik nog over de gebrekkige interpunctie. Na ja, het is Pinksteren; óók voor van Tongeren.