Windows goeroe leeft 2 weken met Mac en kan het navertellen

29 reacties

Het zal je maar gebeuren: je bent een veteraan Windows kenner, hebt je hele leven met Windows gewerkt, bent redacteur bij Computerworld, schrijft boek na boek en column na column over Windows en opeens krijgt je hoofdredacteur een idee: zet twee weken je PC in de kast en probeer te overleven met een Mac. Dat noodlottige voorval overkwam Preston Gralla, een man wiens motto is ‘Seeing Through Windows’. Zijn ervaringen schreef hij op in Computerworld en om maar meteen met het sappigste citaat te beginnen (spoiler alert): “Overall […], Mac OS X beats Windows. There, I’ve said it.”

Tot die conclusie komt Gralla na twee weken gewerkt te hebben op een MacBook Air. Hij begon aan het avontuur als argwanende Windows gebruiker die met zijn kritische columns meerdere malen de Mac community over zich heen kreeg. Na het experiment zegt hij nog steeds te geloven dat er een Apple tax bestaat (de aanname dat Apple gebruikers betalen voor het merk) maar zegt te begrijpen waarom mensen bereid zijn die te betalen.

Preston verwachte veel tijd nodig te hebben om Mac OS X te leren kennen, maar was aangenaam verrast hoe intuïtief het werkte, hoe mooi het er uit zag en hoeveel ‘nice little touches’ schuilgaan achter Apple’s OS. Zo schrijft hij lyrisch over Exposé als alternatief voor Windows’ taakbalk en noemt hij de finder indrukwekkender dan Windows Explorer.

Het aansluiten van de MacBook Air in Gralla’s netwerk van PC’s beviel hem ook erg goed. Het aansluiten van de netwerkprinter ging moeiteloos en al zijn PC’s waren direct toegankelijk op de Mac. Moeilijker was het om de MacBook Air vanaf een PC te benaderen. Daar ligt volgens Gralla dan ook nog een taak voor Apple. Het laten switchen van PC gebruikers is immers een belangrijk doel voor het bedrijf dus de integratie tussen de twee systemen moet zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden.

Er is meer kritiek. Zo mist Gralla de schematische netwerkweergave uit Vista en kan hij maar moeilijk wennen aan de menubalk. Het feit dat deze niet aan een venster vast zit en actief blijft als een venster gesloten wordt kan er maar niet in bij Preston. Ook het installatieproces van software via disk images wekt verwarring op, net als de trackpad zonder rechter muisknop en het toetsenbord zonder delete-knop.

Met dit soort punten blijft Gralla’s kritiek uitermate mild en kunnen wij Mac fanboys opgelucht adem halen: Windows goeroe Preston Gralla is de Mac goedgezind. Overigens gaat zijn lof nog het meest uit naar de MacBook Air. Die mag dan duur zijn maar een mooiere computer bestaat er volgens Gralla niet. Hij sluit z’n artikel dan ook af met de ontboezeming dat hij er zelf een gaat kopen, tweedehands dan, want hij is niet gek!

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Maurits Lagerberg

  Goed verhaal het zal altijd zo blijven:)

 • Profielfoto
  Afroman

  Eindelijk een Windowsfan die positief is over Apple, nu moet het andersom en moeten alle Apple EN Windowsfanboys hiervan leren.

  Ook mooi dat hij zojuist de positieve en de negatieve punten opnoemt en niet enkel de negatieve.

 • Profielfoto
  JDVM

  ‘nice little toucher’ moet lijkt me ‘nice little touches’ zijn?

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  uiteraard, thanx:-)

 • Profielfoto
  WTR

  Goed dat hij open staat om eerlijk over de mac te spreken!
  en lachuh dat die er een gaat kopen (al is die 2e hands)

 • Profielfoto
  iMike

  Heb zijn verhaal ook gelezen, va digg.com en ik vondt het echt mooi om te lezen dat hij macosx super vindt. Het gedoe met die rechtermuisknop snap ik echter niet (je kunt gewoon instellen dat je met 2 vingers rechts kunt klikken op je trackpad). Ik heb wat van zijn collums gelezen en daarin was mac osx vaak niet iets positiefs, daarom tof dat hij nu eindelijk heeft gewerkt met mac osx.

  Geheel terzijde vindt ik dat ook hoogst irritant, mensen die nog nooit met een mac os hebben gewerkt maar die het toch gaan afzeiken. Eerst ermee werken en dan je oordeel vellen. Dat heeft deze meneer netjes gedaan en gelukkig ook met een positief gevoel.

 • Profielfoto
  Ouistiti

  @Afroman, “Ook mooi dat hij zojuist de positieve en de negatieve punten opnoemt en niet enkel de negatieve.”

  Ik vind het eerder mooi dat hij niet enkel de positieve punten opsomt, maar ook eens vertelt wat hem nu precies dwarszit aan OSX als Windows-gebruiker. Veel interessanter. De mooie punten kennen we immers al.

 • Profielfoto
  sven-

  Dank u.:)
  Al die Windows PC Fanboys praten maar en praten maar. Ze zouden eens de Mac een kans moeten geven. Ik was voor mijn switch naar de Mac ook sceptisch en negatief over een Mac. Ik weet niet eens waarom, maar je ziet maar weer, zelfs de meest doorgewinterde Windows gebruikers zien in dat Mac OS X gewoon een fijner en beter OS is.

  “Moeilijker was het om de MacBook Air vanaf een PC te benaderen. Daar ligt volgens Gralla dan ook nog een taak voor Apple”
  Lol. Andersom dus. Daar ligt nog een taak voor Microsoft. Dat ze toch eindelijk eens het instellen van netwerken e.d. gemakkelijk maken onder Windows.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik krijg het ook nooit goed uitgelegd, dat verhaal over de disk images. Helemaal als je ze in de prullenbak moet slepen…

 • Profielfoto
  rdesign

  dat was voor mij een van de hoofdredenen om over te stappen, het heerlijke drag-and-droppen bij het installeren. (meestal dan.) Bij Windows word je zo moe van al die Volgende>Volgende>volgende>Volgende>Ok>Accepteren>Ok etc. bij het installeren. (Of eigenlijk, bij zo’n beetje alles wat je doet.;) )

 • Profielfoto
  Grave

  Had em gister via digg.com al gelezen. Ik miste wel wat opvallende dingen. Teveel gepraat over netwerken etc, echt nerdy shit terwijl er geen woord werd gerept over b.v. virussen, malware, timemachine of andere dingen. Dat vond ik dan wel weer jammer en dat hij koos om alleen maar gratis software te gebruiken om zn mac, maar die dan wel weer vergeleek met de betaalde office van windows. Ik bedoel, doe het dan helemaal eerlijk en koop ook gewoon de office voor mac en koop dan ook parralels ipv een goedkoop gratis programmatje ergens weg te halen als je dat dan toch zo nodig wil gebruiken.

  Verder leuk verhaaltje.

 • Profielfoto
  Rikk

  Het is wel grappig dat de beste man (schijnbaar) aan Mac-bashing doet, terwijl hij nog nooit met het systeem lijkt te hebben gewerkt. Hij komt nogal verbaasd op me over, volgens mij 0 ervaring met Apple

 • Profielfoto
  Anoniem

  “Bij Windows word je zo moe van al die Volgende>Volgende>volgende>Volgende>Ok>Accepteren>Ok etc. bij het installeren.”

  Dat heb je ook bij OSX, denk aan iLife, iWorks, Logic, Final Cut ect ect.
  Ik vind gewoon de interface van Windows bagger en lelijk. En teveel vastlopers.
  XP ken ik inmiddels inside out (veel met Delphi van alles erop geprogrammeerd).
  Het is een behoorlijke chaotisch systeem.

  Maar van Delphi kan XCode ontzettend veel leren want de interface ervan is zo eenvoudig en daar is nog tot de dag van vandaag geen alternatief goed programmeer omgeving voor, zowel niet onder Windows, OSX of Linux.

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Doe mij dat plaatje van die grasmat als losse jpg ?

 • Profielfoto
  ultem

  Ik heb altijd een zwak voor Apple gehad, maar ik had er geen geld voor. Mijn ontmaagding was een iPod, ik was meteen verliefd op het gemak waarmee je em kon bedienen

  Toen mijn Dell verouderd was heb ik een MacBook Pro gekocht, dat is nu zo’n anderhalf jaar geleden. Ik heb er geen moment spijt van gehad, ja, hij is knetterduur in verhouding tot PC’s, maar hij is tot nu toe elke Euro waard geweest. Mac OS X is gewoonweg superieur, je hebt een fantastische UI, maar je kunt ook klooien in Unix. iLife09 is echt te gek: van de week liet ik foto’s zien tijdens een presentatie met de Diashow optie (Scrap book) in iPhoto, mensen vroegen hoelang ik daarmee bezig was geweest…hahaha..

  Voor mijn werk (ICT) werk ik helaas met Windows, het is elke avond weer een feest om mijn Mac op te starten als ik thuis kom.

  Ik heb inmiddels zo’n 5 mensen kunnen overtuigen om ook een Mac te kopen, iedereen is er nog steeds blij mee.

  Oftewel: voor mij nooit meer een PC!

  Ultem

 • Profielfoto
  M.axx

  Prachtig gewoon.

 • Profielfoto
  wouter1990

  @ bartvanderveer

  http://technology.desktopnexus.com/wallpaper/8224/

  Trouwens erg leuk om te lezen ik moest eerst ook niks van een Mac hebben en zweerde ook bij Windows, nu wil ik niet meer terug.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Gut. Wat ben ik NU opgelucht zeg. ..sugt..

  Trouwens HET grote verschil tussen Mac en Windows gebruikers is dat de meeste Mac mensen WEL ervaring hebben met beide systemen (en dus kunnen vergelijken), en de meeste windows adepten nulkommanul ervaring met Mac.

  ‘nuf said.

 • Profielfoto
  Guidoooh

  Hahaha, geweldig dat iemand als hij het ook moet toegeven.

 • Profielfoto
  iAlwin

  Toch schandalig dat iemand zo OSX loopt te bashen als hij er nog nooit mee heeft gewerkt. Ik vind het uberhaubt schandalig dat je als hoofdredactuur van een Computerblad/site nog nooit met een Mac hebt gewerkt.

  Maar ik ben het met hem eens dat OSX echt niet 100% is t.o.v. Windows. Ze hebben allebei de zeer positieve kanten danwel negatief.

  Deze situatie zal altijd blijven bestaan. Hoe fanboyerig iedereen ook is hier…

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Het DMG verhaal is blijkbaar voor velen onduidelijk… ik zie veel gebruikers messenger, skype, etc. openen vanaf een DMG, zelfs als er in de dmg een mooi pijltje staat van de betreffende app naar de applications map :p

 • Profielfoto
  BSDaemon

  Ik moet eerlijk zeggen, het verhaal van de delete knop ben ik helemaal met hem eens, ik kan maar niet wennen aan de Fn-Backspace combi, om snel tekst weg te halen wil ik gewoon een delete knop!
  Echter de touchpad van een Mac is onovertroffen, de rechtermuisknop met twee vingers werkt zo intuitief, dat ik regelmatig achter een windows laptop zit te klikken of scrollen, en me afvraag waarom er niets gebeurd. Sterker nog, mijn vriendin die hoogst zelden achter mijn MacBook zit, probeert ook soms achter haar eigen (IBM) laptop met twee vingers te scrollen :S

 • Profielfoto
  garenor

  Alle minpunten vind ik eigenlijk pluspunten. Vind het allemaal prima in OSX. In windows is het installeren van progjes veel omvangrijker, dat met die diskimages, hoe simpeler kan het eigenlijk nog! Maar het is maar waar je aan gewend bent he..

 • Profielfoto
  maikel22

  Bekent fenomeen: Mijn vriendin vind Ares (Windows only) veel beter en makkelijker dan iTunes. Maar waarom weet ze niet. Ze gebruikt iTunes alleen om muziek op der iPod te zetten en verdiept zich nooit verder dan dat in het programma. Hetzelfde zegt ze over Windows en OSX.

 • Profielfoto
  jan_vk

  Gelukkig hebben ze hem geen Mighty Mouse gegeven. Ik word gék van dat bolletje dat altijd maar hapert. Eigenaardig: Apple gaat door voor de uitvinder van de muis; maar sinds de ellendige ronde muis die bij de eerste imacs kwam, hebben ze nooit meer een goede muis gemaakt. Kunnen jullie eens een actie ondernemen “Geef Ons Een Goede Muis” of een poll organiseren “Wie werkt nog met een origenele Apple muis?”

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Heb ik er toch goed aan gedaan om een MacBook Air aan te schaffen!:) ;)

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ach dat bashen dat gebeurt toch altijd ….

  Ajax vs Feijenoord bijvoorbeeld. Maar zodra Oranje speelt, zijn ineens alle voetballers in het team goed. Dat soort gel*l.

  Destijds snapte ik dat gezanik al niet: Commodore 64 of Atari 800XL … twee top 8bitters, met alle 2 hun plussen en minnen.

  Mensen houden waarschijnlijk gewoon van polarisatie.

 • Profielfoto
  Nitai

  Ik hou van m’n macjes en Mac OS X, maar Finder beter dan Verkenner?:) hehehe dat is wel grappig.

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Ik begrijp niet wat de ‘schematische netwerkweergave’ van Windows toevoegt. Ik moest laatst een wifi-aansluiting configureren onder Vista, en ik vond het een drama. Binnen de kortste keren raak je verzeild in allerlei onbegrijpelijk vertaalde technische termen. Ik kom daar als techneut na veel gepriegel nog wel uit, maar voor gewone mensen lopen onherroepelijk vast. Schema’s of niet, maakt niks uit.