Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 17 april 2009

Windows goeroe leeft 2 weken met Mac en kan het navertellen

Het zal je maar gebeuren: je bent een veteraan Windows kenner, hebt je hele leven met Windows gewerkt, bent redacteur bij Computerworld, schrijft boek na boek en column na column over Windows en opeens krijgt je hoofdredacteur een idee: zet twee weken je PC in de kast en probeer te overleven met een Mac. Dat noodlottige voorval overkwam Preston Gralla, een man wiens motto is ‘Seeing Through Windows’. Zijn ervaringen schreef hij op in Computerworld en om maar meteen met het sappigste citaat te beginnen (spoiler alert): “Overall […], Mac OS X beats Windows. There, I’ve said it.”

Tot die conclusie komt Gralla na twee weken gewerkt te hebben op een MacBook Air. Hij begon aan het avontuur als argwanende Windows gebruiker die met zijn kritische columns meerdere malen de Mac community over zich heen kreeg. Na het experiment zegt hij nog steeds te geloven dat er een Apple tax bestaat (de aanname dat Apple gebruikers betalen voor het merk) maar zegt te begrijpen waarom mensen bereid zijn die te betalen.

Preston verwachte veel tijd nodig te hebben om Mac OS X te leren kennen, maar was aangenaam verrast hoe intuïtief het werkte, hoe mooi het er uit zag en hoeveel ‘nice little touches’ schuilgaan achter Apple’s OS. Zo schrijft hij lyrisch over Exposé als alternatief voor Windows’ taakbalk en noemt hij de finder indrukwekkender dan Windows Explorer.

Het aansluiten van de MacBook Air in Gralla’s netwerk van PC’s beviel hem ook erg goed. Het aansluiten van de netwerkprinter ging moeiteloos en al zijn PC’s waren direct toegankelijk op de Mac. Moeilijker was het om de MacBook Air vanaf een PC te benaderen. Daar ligt volgens Gralla dan ook nog een taak voor Apple. Het laten switchen van PC gebruikers is immers een belangrijk doel voor het bedrijf dus de integratie tussen de twee systemen moet zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden.

Er is meer kritiek. Zo mist Gralla de schematische netwerkweergave uit Vista en kan hij maar moeilijk wennen aan de menubalk. Het feit dat deze niet aan een venster vast zit en actief blijft als een venster gesloten wordt kan er maar niet in bij Preston. Ook het installatieproces van software via disk images wekt verwarring op, net als de trackpad zonder rechter muisknop en het toetsenbord zonder delete-knop.

Met dit soort punten blijft Gralla’s kritiek uitermate mild en kunnen wij Mac fanboys opgelucht adem halen: Windows goeroe Preston Gralla is de Mac goedgezind. Overigens gaat zijn lof nog het meest uit naar de MacBook Air. Die mag dan duur zijn maar een mooiere computer bestaat er volgens Gralla niet. Hij sluit z’n artikel dan ook af met de ontboezeming dat hij er zelf een gaat kopen, tweedehands dan, want hij is niet gek!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Windows goeroe leeft 2 weken met Mac en kan het navertellen
Sluiten