Statenweg
Statenweg Nieuws 11 april 2009

Verkoop muzieknummers van €1,29 daalt

Afgelopen dinsdag steeg de prijs van een groot aantal populaire muzieknummers in de iTunes Store van 99 cent naar €1,29. In ruil daarvoor is alle muziek voortaan DRM-vrij. Billboard voerde een kort onderzoek uit naar de impact die deze prijsverhoging heeft gehad op de verkoop van de afgelopen dagen.

Wat meteen opvalt is dat de songs waarvan de prijs verhoogd is naar €1,29 zijn gedaald in de top 100-lijst. Woensdag zakten deze gemiddeld 5,3 plaatsen en donderdag nog eens 2 plaatsen. Hierdoor werd ruimte gecreëerd voor nummers die vasthielden aan de 99 cent. De gemiddelde stijging hiervan betrof 2,5 plaatsen op woensdag en nog eens 1,7 op donderdag. Het is echter nog te vroeg om te bepalen welke gevolgen de prijsverhoging heeft op langer termijn. Daarnaast kan de daling ook beïnvloed zijn door andere factoren.

Overigens hoeft deze verkoopdaling niet te betekenen dat de omzet ook terugloopt, doordat de verkoopprijs per nummer hoger ligt. Maar bij een verkoopdaling van 23,3% zou volgens Billboard het voordeel van de hogere prijzen voor de platenmaatschappijen wegvallen.

Wie na deze prijsverhoging iTunes voortaan links te laat liggen om bij de concurrent inkopen te gaat doen komt bedrogen uit. Amazon en Walmart verhoogden woensdag in navolging van Apple eveneens hun prijzen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verkoop muzieknummers van €1,29 daalt
Sluiten