Verkoop muzieknummers van €1,29 daalt

8 reacties

Afgelopen dinsdag steeg de prijs van een groot aantal populaire muzieknummers in de iTunes Store van 99 cent naar €1,29. In ruil daarvoor is alle muziek voortaan DRM-vrij. Billboard voerde een kort onderzoek uit naar de impact die deze prijsverhoging heeft gehad op de verkoop van de afgelopen dagen.

Wat meteen opvalt is dat de songs waarvan de prijs verhoogd is naar €1,29 zijn gedaald in de top 100-lijst. Woensdag zakten deze gemiddeld 5,3 plaatsen en donderdag nog eens 2 plaatsen. Hierdoor werd ruimte gecreëerd voor nummers die vasthielden aan de 99 cent. De gemiddelde stijging hiervan betrof 2,5 plaatsen op woensdag en nog eens 1,7 op donderdag. Het is echter nog te vroeg om te bepalen welke gevolgen de prijsverhoging heeft op langer termijn. Daarnaast kan de daling ook beïnvloed zijn door andere factoren.

Overigens hoeft deze verkoopdaling niet te betekenen dat de omzet ook terugloopt, doordat de verkoopprijs per nummer hoger ligt. Maar bij een verkoopdaling van 23,3% zou volgens Billboard het voordeel van de hogere prijzen voor de platenmaatschappijen wegvallen.

Wie na deze prijsverhoging iTunes voortaan links te laat liggen om bij de concurrent inkopen te gaat doen komt bedrogen uit. Amazon en Walmart verhoogden woensdag in navolging van Apple eveneens hun prijzen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Kameleman

  Ik koop alleen maar muziek van € 0,99. Dan wacht ik liever nog iets langer dan de muziekmaatschappijen te laten winnen.

  €0,99 euro per lied, oud of nieuw vond ik een fantastische regeling. Stom dat dit weer moest aangepast worden. iTunes Plus moedig is wel ten zeerste aan !

 • Profielfoto
  jobz

  ik koop alleen nummers van €1,29. Ik vind de rest goedkoop en ik kies niet voor niets een premium-merk als Apple. Ik betaal liever te veel dan dat ik iets heb wat iedereen zich kan veroorloven. :p

 • Profielfoto
  wwgnr

  1,29 het is toch van de gekken. Voor dat geld kun je net zo goed een echte cd kopen. En dat doe ik dan ook, maar dat deed ik ook al toen de nummers nog 0,99 waren.

 • Profielfoto
  BigAL

  echte cd’s rule!
  met een beetje zoeken zijn de prijzen tussen 15 downloads of een cd met 15 no’s vergelijkbaar.
  mp3 downloadz zijn surrogaat muziek.

 • Profielfoto
  ISS
 • Profielfoto
  Snurpy

  Ik Download het gewoon doodleuk van usenext:) gaat net zo snel en ook superkwaliteit mp3.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Ik vind de iTunes Store nog altijd de beste. Die gaan op plaats 1 blijven (voor dit jaar althans).

  Toen ik begon te lezen zei ik: :angry: ! Maar toen ik de laatste alinea las, zei ik echter: :p . Om eerlijk te zijn, ik heb niets gezegd, alleen die emoticons geschreven… ;)

 • Profielfoto
  ctxppc

  @Internet Services Surveys of ISS: ???