Vanaf vandaag variabele muziekprijzen in de iTunes Store

17 reacties

Prijzen
Vandaag is een einde gekomen aan de vaste prijs voor muzieknummers in de iTunes Store. Naast de bekende 99 cent zullen nummers nu ook verkocht worden voor 69 cent of €1,29. De invoering van deze variabele prijzen werd afgelopen januari aangekondigd tijdens MacWorld.

Apple heeft sinds de opening van de iTunes Store in 2003 vastgehouden aan de prijs van 99 cent per nummer om de drempel voor online muziekaankopen laag te houden. De platenmaatschappijen hebben echter lang aangedrongen op het loslaten van dit model om zo een hogere prijs te kunnen vragen voor populaire muziek en hun omzet te vergroten.

De gevolgen voor de consument zijn afhankelijk van het aankooppatroon. In veel gevallen zal vanaf nu meer betaald moeten worden voor hits, maar daartegenover zullen oudere nummers en muziek van minder bekende artiesten goedkoper worden.

iTunes Plus
Vanaf vandaag zijn eveneens alle ruim 10 miljoen muzieknummers in de iTunes Store DRM-vrij. In januari werd de teller al op 8 miljoen gezet. Veelal wordt de invoering van de variabele prijzen als wisselgeld gezien om de platenmaatschappijen in te laten stemmen met het achterwege laten van deze kopieerbeveiliging.

Apple is vorig jaar in samenwerking met EMI begonnen met de invoering van het zogenaamde iTunes Plus-formaat, dat naast het ontbreken van de kopieerbeveiliging ook een betere geluidskwaliteit bezit (256 kbps AAC codering). Het is mogelijk eerder aangekochte muziek met DRM te upgraden naar het iTunes Plus-formaat voor 30 cent per nummer.

Voor de consument brengt deze stap grote voordelen met zich mee. De beperkingen die het DRM (Digital Rights Management) oplegde komen te vervallen. In de iTunes Store aangekochte muzieknummers kunnen vanaf nu onbeperkt gekopieerd worden en zijn naast de iPod en de iPhone nu ook af te spelen op concurrerende draagbare muziekspelers. In sommige gevallen dient het bestandsformaat eerst omgezet te worden van AAC naar MP3.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft Apple niet met alle platenlabels een overeenkomst kunnen bereiken over de nieuwe voorwaarden. Vanochtend bleek dat enkele titels vooruitlopend op de omschakeling naar een geheel DRM-vrije store verwijderd zijn.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  kolko

  Populaire muziek (lees: muziek die veel wordt gekocht) wordt dus 30% duurder… :(

 • Profielfoto
  jeroentje

  maar 1 nummer 69 cent in de top 100

 • Profielfoto
  Josh_b

  gewoon afzetterij, alles is nu ongeveer 1.29 en 0.99

 • Profielfoto
  ram0n

  jammer, erg jammer dit

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik koop mijn muziek altijd netjes in de iTunes Store maar nu doe ik dat uiteraard niet meer.

 • Profielfoto
  Aanrecht

  Ja nou lekker boeiend. De beste nummers worden dus goedkoper.
  (lees muziek die niemand luistert maar wel geniaal is…)

 • Profielfoto
  Delars

  Ik ben blij met de hogere kwaliteit maar ik heb nog geen nummer gezien van 69 cent. Misschien komt dat nog. Ik hoop het. Ik zag wel dat de albumprijzen niet waren gestegen.

 • Profielfoto
  Nikita

  Zolang een CD nog steeds een tientje kost ben je nog goedkoper uit dan een fysiek cdtje…

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  We zijn wel allemaal gelukkig van DRM af :)

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Nog maar 1 nummer gevonden voor 70 cent ???

 • Profielfoto
  Nicks

  Ik vind het wel logisch. Waarom zou de nieuwe CD van U2 net zo veel moeten kosten als de greatest hits van Modern Talking?

 • Profielfoto
  ctxppc

  goed voor itunes plus maar de prijs :angry:
  gemiddelde beoordeling: :angry:

 • Profielfoto
  flyinghigh

  En de muziekindustrie altijd maar klagen over de illegale downloads…..Maar ondertussen wel weer pleiten voor hogere prijzen bij Apple! Onder het mom van omzet (lees winst) te vergroten. In een tijd van crisis dus wel gewoonweg een prijsverhoging van 30 procent opleggen! Op die manier drijf je veel consumenten richting het illegale download circuit. Mensen gaan op zoek naar goedkopere (gratis) alternatieven.

 • Profielfoto
  Double_UK

  Waarom hoeft Amazon de prijzen van zijn digitale downloads dan niet omhoog te doen?:(

 • Profielfoto
  rdesign

  Dat die domme meest-gedownloade troep duurder wordt zal mij een worst wezen. Ben het eens met Aanrecht.
  Heb even gezocht naar wat bandjes, ze staan allemaal nog op 99. Als binnertkort bandjes als Blessthefall, Bring me Horizon, etc €0’69 worden, wordt het voor mij inladen.:]
  Vind dit echt superrrrrrrr.

 • Profielfoto
  jimeh

  lullig voor al die sufkutten die van die top 40 muziek kopen
  die kunnen nu allemaal 1,30 ophoesten voor 1 nummer

 • Profielfoto
  Undaunted

  alsof 1,30 zoveel geld is.. top40 muziek kun je ook op de radio luister, en als je een nummer zo goed vindt dat je’m wil luisteren wanneer je zin hebt, dan is 1,30 echt een schijntje.