U2 houdt niet meer van Apple

36 reacties

Lange tijd leek de liefde tussen de Ierse band U2 en Apple voor het leven. U2 had als enige band twee speciale iPods op haar naam staan: de zwarte gesigneerde U2 edition die met het rode clickweel opviel in een tijd dat alle iPods nog wit waren.

Daarnaast stond Bono meermalen met Steve Jobs op het podium om iTunes, de iPod en de digitale muziekrevolutie die daar het gevolg van was te bejubelen. Ook was U2 te zien in een iPod commercial.

We keken dan ook vreemd op dat U2 een maand geleden bekend maakte dat Research in Motion (RIM), de maker van de Blackberry, hoofdsponsor wordt van de nieuwe U2 360º concerttour.


Inmiddels is er iets meer duidelijkheid over de beweegredenen van U2. Zoals vaker bij break-ups met Apple lijkt geslotenheid, arrogantie en een eigen agenda de reden.

Volgens Bono belooft RIM U2 volledige toegang tot hun ontwikkelaars, zodat ze samen iets spectaculairs kunnen maken. Waarschijnlijk gaat het dan over een telefoonapplicatie die inhaakt op de nieuwe U2 360º tour. U2 manager Paul McGuinness voegt daar nog aan toe dat dit slechts het begin is van een lange relatie en gedeelde visie op mobiele muziekbeleving op het Blackberry platform. “mobiele muziekbeleving op het Blackberry platform”, die laatste zin is op z’n minst twijfelachtig. Een nieuwe digitale muziekrevolutie zal de Blackberry-deal waarschijnlijk niet te weeg brengen.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  mac osx rules

  Apple pakt dingen gewoon veel slimmer aan..
  Niet dat de ipod U2 zo’n succes was, maar de promotie is origineler.

  Een eigen band App? De appstore staat er vol mee..

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ook bijzonder .. Bono heeft meebetaald aan de productie van de Palm Pre.

 • Profielfoto
  MacHanker.

  Totaal geen problemen mee, die arrogante U2 ben ik ook liever kwijt dan rijk. Pfff vooral dat laatste album zeg.. Wat een teleurstellende plaat is dat. (zacht uitgedrukt)

 • Profielfoto
  superluuk

  ik ben ook niet echt een fan van bono, maar apples arogantie en geslotenheid:P is idd niet te ontkennen…

  -Zoals Southpark APPS verbieden in de app store maar wel doodleuk elke aflevering verkopen.

  -OF het tot de dag van vandaag de 2 jaar europese garantie maar negeren.. (lees eens de garantie voorwaarden van MS of WD en dan die van apple :P)

 • Profielfoto
  Hans

  Achja… als trouwe Mac-gebruiker moet ik ook eerlijk bekennen dat ik ook veel meer plezier heb van mijn BlackBerry Storm dan van mijn iPhone. Dus wat dat betreft ;)

 • Profielfoto
  maconly

  u2 is een puur commercieel bedrijf , diegene die het meest betaald is hun vriend.

 • Profielfoto
  soulutions

  Ach, gewoon nog even cashen nu ze nog hip zijn :p

 • Profielfoto
  puccini

  So What ?
  Who cares ?

  Wat een onzin bericht ! !

 • Profielfoto
  Raridder

  Dit bericht heb ik een paar weken geleden al gelezen. Oud nieuws.

 • Profielfoto
  niels

  Het is een aparte keuze. Als U2 fan heb ik het gevoel dat Paul McGuiness de digitale wereld niet helemaal begrijpt. Zijn tamelijk felle uitspraken tegen digitale muziek en handelswijze in deze deals vind ik maar apart.

  Hoewel U2 niet veel gedaan kreeg bij Apple, naast een iPod in een andere (veel leukere) kleurstelling, wat RED producten, een digital Box-Set en twee reclamefilmpjes, denk ik dat er bij RIM helemaal niks te behalen valt. BlackBerry heeft amper iets met muziek te maken en of bepaalde U2-gerelateerde content aanspraak maakt onder de gebruikers van BlackBerry producten is maar zeer de vraag.

  Apple is hip en zo ongeveer de grootste muziekverkoper in de wereld. U2 is de grootste band in de wereld. Allerminst opmerkelijk dat twee winnaars te beroerd zijn samen te werken.

  Wat betreft centen. Bedenk je even dat een deal met Apple U2 meer oplevert dan een deal met BlackBerry. BlackBerry heeft naast sponsoring van de tour weinig te bieden omdat de doelgroepen niet stroken.

 • Profielfoto
  macqintosh

  @nielsth: U2 is zeker niet de grootste band in de wereld, als ze het al ooit waren dan zeker nu niet meer. Wat mij betreft hadden ze begin jaren 90 de boel aan de wilgen moeten hangen. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de andere bands van weleer (Rolling Stones, Queen etc.).

  On-topic: Het maakt mij niet uit dat ze zijn overgestapt naar RIM. En Apple ook niet want zij hebben echt geen Noord-Iers bandje nodig om marktaandeel te winnen.
  Waar Apple wel aan moet gaan werken is de “arrogantie” die zich vooral uit in de garantiebepalingen, tegemoetkoming naar klanten en 3rd party ontwikkeling en prijsstelling van hun producten. Garantietermijn voor het duurdere segment is te kort, coulance naar bestaande klanten is erg summier (Amerikaans model waarschijnlijk) en wat de prijzen betreft, tja dat weten we allemaal wel…

 • Profielfoto
  demandiebakt

  ik ben ook fan van oude muziek, maar dat wil niet zeggen dat ik nog fan ben van de (immer ouder wordende maar nog steeds mediageile) band.
  u2 heeft heel wat mooie nummers gemaakt maar de rek is er wel uit hoor.. en laat iemand bono vertellen dat die zonnebrillen hem een zeer dubieus imago opleveren.
  enfin, ik moest verder wel lachen om de opmerking over muziekpotentie op de blackberry!:) geestig.

 • Profielfoto
  maconly

  @ nielsth

  blackberry betaalt veel meer dan apple , en het is dubbele reclame, want ze hebben een icoon weggehaald bij apple.

  u2 gaat alleen nog maar om geld, ze melden dat ze deze tour 12 miljoen weggeven aan het goede doel, onzin verhaal de fans moeten meer betalen voor bepaalde vakken en hetgeen ze meer betalen wordt aan het goede doel geschonken.

  Toch ga ik weer 3 concerten bekijken van deze geldwolven. ( adam clayton uitgezonderd )

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  U2 is verleden tijd, sinds Achtung Baby en Zooropa geen fatsoenlijk album meer afgeleverd. Niets aan de hand, gewoon doorlopen en laat Apple op zoek gaan naar een band die wel toekomst heeft.

 • Profielfoto
  maconly

  zooropa was een bagger ( tussenalbum )

  Maar deze band is echt geen verleden tijd , laatste album is echt een goed album.

  smaken verschillen , maar U2 is gewoon de grootste band van deze aardbol.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Tja,Bono en Jobs,beide zijn even arrogant, dat moet wel mis gaan….
  Ik denk dat ze net zo makkelijk terug gaan als Apple meer betaald trouwens,maar goed.

 • Profielfoto
  error

  Verwende zeurpieten. Eerst de wereld verbeteren (FAIL) en nu volledig toegang tot de Apple ontwikkelaars om ‘samen’ iets te maken (FAIL).

  Kijk eens wat Nine Inch Nails aan het maken is voor de iPod touch en de iPhone…: http://blog.wired.com/underwire/2009/04/trent-reznor-wa.html

  Jammer dat ik geen NIN-fan ben…

 • Profielfoto
  Vassilli

  Heb gelijk mijn kaartje voor het concert verkocht:P

 • Profielfoto
  jobz

  en Jobs zeide : same2U! :)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het nieuwe album van U2 wordt enorm omhoog geschreven maar is erg saai, dat in tegenstelling tot de twee vorige, die erg goed waren. En Blueberry….is dat niet zo’n grote vierkante rekenmachine met honderd piepkleine knopjes??:)

 • Profielfoto
  snipper

  Lekker Belangrijk! Het verband tussen een U2 en Apple gaat niet verder dan dat je muziek van de een op producten van de ander kunt beluisteren. Dat geldt voor nog een paar miljoen bands.. Het is puur dat er een iPod met een ander kleurtje is geweest, maar wat dat verder met U2 te maken heeft.. is moeilijk uit te leggen.

  Beetje niveau .. plak een stickertje op een VW Golf en het is ineens een Rolling Stones Voodoo tour Golf.

 • Profielfoto
  macdotcom

  Ik heb er geen moeite mee….
  U2 hoort naar mijn gevoel niet bij Apple, ook al hebben sommigen daar natuurlijk een andere mening over.

  Dat ze – of zelf geen smaak hebben en daarom naar RIM overstappen – of – ze zijn zo op geld belust – dat dat de reden is.

  Dan is het zeker maar goed dat ze overstappen. javascript:emoticon(‘:D’)

 • Profielfoto
  .Robin

  U2, No thank you.

 • Profielfoto
  flodo

  Apple is HOT en U2 is passe, logisch dat dat niet meer samengaat!

 • Profielfoto
  Delars

  @Flodo: haha inderdaad.

 • Profielfoto
  ctxppc

  I :angry: U2!
  Apple is hip, U2 past niet meer bij Apple want ze zijn NIET HIP.
  Ik kijk vooral naar Bono wanneer ik dit zeg.:p

 • Profielfoto
  Paul

  dat er verschillende reacties tav u2 zouden komen was voorspelbaar…. ik blijf bij de overtuiging dat u2 meer dan hot is en zal blijven… dat bewijs zal opnieuw geleverd worden wanneer u2 gaat touren… geloof me maar… ;) ontegenzeglijk de grootste band… muziek zal het altijd winnen van technologie; muziek heeft geen ipod nodig, ipod wel de muziek…

 • Profielfoto
  Brent146

  Ik heb nooit gesnapt wat er zo bijzonder is aan U2. Ik vind dat ze geen enkel liedje hebben dat echt top is en boven de rest uitsteekt…

 • Profielfoto
  rdesign

  Daar erger ik me nog wel eens aan ja, die arrogantie van Apple.

  En U2 is gewoon geen band meer te noemen. Het gaat alleen maar om ’t geld..:(

 • Profielfoto
  DrStrange

  Psst, jongens: tis allemaal alleen maar marketing. Het gaat niet om Apple, niet om U2. En al helemaal niet om ‘houden van’. Het ging en het gaat om centjes verdienen. Welkom in de grote mensen wereld.

  En dat er dan een hele discussie ontstaat of U2 al dan niet hip, goed of groot is… totaal niet er zaken doende.

 • Profielfoto
  DrStrange

  Oja, en dan dat stellige gebetweter over welk album van U2 het beste is, of ze over de top zijn, geldwolven en wat al niet meer… Pfff, fuck it zeg. Ieder kan toch zelf wel uitmaken wat ie mooi, leuk of lekker vindt

 • Profielfoto
  gerryvonne

  Overigens was de nieuwe single Get On Your Boots alleen te downloaden als pre-release bij iTunes…..

 • Profielfoto
  sally

  Ik vind het vervelende muziek (zoals alle stadionrock) maar U2 is wel een naam, is wel een merk. Bijvoorbeeld de enige niet Amerikaanse act op het concert voor Obama.
  Dat nu juist dit tot voorkort met Apple ge-associeerde bedrijf zich laat sponseren door de belangrijkste concurrent van de iPhone….
  ( http://pliep.nl/blog/2009/04/blackberry_nu_50_miljoen_keer_over_de_toonbank )
  Dat vindt Apple niet fijn, en dat had Apple graag voorkomen.
  Best mogelijk dat U2 deze partijen zeer lucratief tegen elkaar heeft uitgespeeld.

 • Profielfoto
  palahala

  U2 houdt ook niet meer van eerlijke rechtszaken. Tenminste, hun manager Paul McGuinness niet:

  Why France has the solution to online piracy
  http://www.guardian.co.uk/music/musicblog/2009/apr/07/france-solution-online-piracy

  There are clearly people who oppose the new law, but I have not heard of any viable economic alternative to the system now being introduced, committing ISPs to helping protect copyright. The only other proposals offered look like solutions produced for the laboratory, not for the market place.
  [..]
  The French government should be congratulated – it is proposing a law that is a workable solution to the problem of online piracy. It has brought together ISPs and content industries in a way that will effectively protect music and film rights, while respecting important consumer freedoms. There is a crucial lesson here for governments all over the world.

 • Profielfoto
  loister

  Zou Apple nu ook het iPod-icoontje voor ‘Artists’ gaan vervangen? Nu is dat een silouet van Bono ..

 • Profielfoto
  Mac Patrick

  U2 is en blijft de beste band ter wereld en hebben sinds hun start in 1978 de beste muziek op de markt gebracht. Ook de laatste CD een huzarenstuk, ik kijk reeds uit naar de 5 concerten die ik ga doen… Natuurlijk is dit mijn mening en smaken verschillen. Ik lees hier veel respectloze berichten, maar ja zo zit het leven in elkaar zeker. En of ik voor velen blijkbaar onder jullie misschien een slechte smaak heb, kan me geen barst schelen, ik ben fan van U2, mooie muziek, toffe gasten en voor de rest als ik maar gelukkig ben zeker.

  Zelfde hier voor Apple ben reeds 11 jaar een Mac gebruiker en heb er in familie en vriendenkring velen kunnen overtuigen van de beste computers en toebehoren ter wereld. Maar wees er maar zeker van ook hier zijn er heel veel tegenstanders die net zoals velen hier onder jullie U2 de grond in boren dit doen met Apple.

  Leven en laten leven zeker, een wereld zonder muziek (voor mij U2 voor velen iets anders) zou heel saai zijn, een leven zonder Apple ook, ik kan en wil beiden niet meer missen.

  Groetjes
  Mac Patrick