Steve Jobs spreekt!

28 reacties

Dat wil zeggen, hij sprak.

Op 18 maart 2008 werd hem het vuur aan de schenen gelegd door de Securities & Exchange Commission (SEC). De SEC deed onderzoek naar het antidateren van optietoelages voor Apple executives door Nancy R. Heinen, de opper-jurist van Apple.

Het interview is volledig uitgeschreven tot een 119 pagina’s tellende transcriptie. Forbes heeft de transcriptie met de Freedom of Information Act (een Amerikaanse variant van de Wet Openbaarheid van Bestuur) los gepeuterd van de SEC en integraal online gezet. Het document toont aardige insides in de persoon Steve Jobs, die normaal gesproken de regie heeft over al z’n publieke optredens.

De optieregeling moet je volgens Steve zien als ‘gouden handboeien’ om sleutelfiguren in de top van Apple voor het bedrijf te behouden in een tijd dat de jacht op goede bestuurders door de internet bubble geopend was. Interessant om te lezen is wie die sleutelfiguren volgens Steve waren: Tim Cook (COO), Fred Anderson (CFO), Jon Rubinstein (baas hardware) en Avi Tevanian (baas software). (vanaf pagina 34)

De directe aanleiding voor de optieregeling was dat Fred Anderson volgens Jobs op het netvlies van Dell stond. Van de genoemde sleutelfiguren zit alleen Tim Cook nog in het Executive Team. Rubinstein probeert inmiddels iPhone-concurrent Palm nieuw leven in te blazen met de Pre. Anderson, die inmiddels in de raad van bestuur zat, zag zich genoodzaakt terug te treden naar aanleiding van het optieschandaal.

Ook interessant is het verhaal van Jobs dat hij z’n eigen optieregeling heeft moeten voorstellen. Dat de raad van bestuur, als zorgzame werkgever, niet zelf met een optievoorstel kwam, zorgde ervoor dat Jobs zich ondergewaardeerd voelde: ‘So I was hurt’ (vanaf pagina 88).

Apple, Fred Anderson en Nancy R. Heinen hebben zonder schuld te bekennen verdere vervolging door de SEC afgekocht. De plek van Nancy R. Heinen bij Apple is overgenomen door Daniel Cooperman. Heinen mag tot 2013 geen bestuursposities vervullen bij beursgenoteerde bedrijven.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Bor

  Okee dan…

 • Profielfoto
  i93Jeffrey

  Sluit me bij Bor aan.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Kan iemand mij uitleggen?

 • Profielfoto
  maikel22

  Vind het een niet zo duidelijk verhaal eerlijk gezegd.

 • Profielfoto
  Obi-wan Kenobi

  Is dat een recente foto bij dit artikel (waar ‘k trouwens behoorlijk weinig van begrijp, maar dat zal vast en zeker aan mij liggen :) )? Want hier ziet hij er, vind ik, goed uit, beter dan in zijn vel-over-been tijd, zo de laatste aantal keynotes.

 • Profielfoto
  Statenweg

  Die foto is als ik me niet vergis genomen tijdens de nobelprijsuitreiking (Al Gore) eind 2007.

 • Profielfoto
  onemorevaral

  antE-dateren bedoel je waarschijnlijk…

 • Profielfoto
  djneo

  Zoals bor oke dan hij leeft nog. yeah.

 • Profielfoto
  onemorevaral

  @djneo je juicht wat vroeg, deze ondervraging was op 18 maart 2008…

 • Profielfoto
  reven

  zzzzzz

 • Profielfoto
  Ezra

  Jee nieuws waar gaat het over :sealed: :angry: ?

 • Profielfoto
  thommthomm

  Wouw. ik snap het niet!

 • Profielfoto
  ottovds

  Het interessantste is nog dat de Palm Pre door een ex apple-man het daglicht ziet. Straf!

 • Profielfoto
  Anoniem

  Het komt erop neer dat er opties zijn verhandeld voordat er een nieuwe product werd gelanceerd op MacWorld.
  Men wist dat dan de beurs omhoog zou schieten en dat ze dan moesten cashen. Inkopen en verkopen!
  En dat mag niet in deze wereld, zoiets heet handelen met voorkennis!
  En ze vermoeden dat iedereen op de hoogte was alleen het bewijzen is vaak lastig. Daarom worden er mensen gehoord die des tijds die beslissing namen om die opties te kopen en ze af te geven. Toevallig heeft Steve Jobs een paar belangrijke beslissingen genomen (handtekening) waarvan ze ook documenten op datum hebben.

 • Profielfoto
  MacBoot

  kan iemand dit naar het Nederlands vertalen? :sealed:

 • Profielfoto
  Ouistiti

  wel dubbelzinnig dat iedereen altijd zaagt over de nutteloze nieuwsberichten, en nu er eens een echt, serieus nieuwsbericht is snapt niemand waarover het gaat. (inclusief mijzelve)

 • Profielfoto
  Xigh

  Ik geloof dat Elice de spijker op de kop slaat;)
  Toch zeker wel een noemenswaardig bericht. Misschien niet zo gezellig en luchtig als de aankondiging van een nieuwe iPod, maar toch zeker nieuws.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Wat OMT er vergeet bij te vermelden is dat Forbes niet enkel het hele SEC-dossier online heeft gezet, maar er ook een kort artikel over heeft geschreven. Lees gewoon het stuk in Forbes, dat is duidelijker dan dat gebrabbel hierboven.

  De juiste bronvermelding was wellicht leuk geweest, nu doet OMT alsof dit eigen speurwerk / conclusies zijn.

  ———————————

  Steve Jobs: Nobody Loves Me

  William P. Barrett, 05.11.09, 12:00 AM ET

  Steve Jobs, the man rolling out iPods, iPhones and cool computers to millions of adoring customers, once felt he wasn’t getting enough respect–from his own board of directors. That, at least, was what he told the Securities & Exchange Commission while explaining his actions in the Apple option-backdating scandal that broke in 2006. The scandal, which was part of what caused Apple then to take an $84 million earnings writedown, raised questions about whether Jobs had helped set advantageous grant dates for options for himself and other executives.

  The famously private, secretive Jobs, 54, who was treated in 2004 for pancreatic cancer, has been out since January on a medical leave originally attributed to a hormone imbalance. Questions about his health and ability to return full-time–in June, Apple says–occasion much Silicon Valley gossip, especially among investors who consider him the main reason for the company’s 1,000% stock rise since 2001.

  SEC lawyers grilled Jobs last year as part of a backdating lawsuit against Nancy R. Heinen, Apple’s ex-general counsel and Jobs’ longtime colleague. Without admitting anything, she paid $2.2 million to settle charges that she had backdated option grants for Jobs, herself and others, and ginned up bogus paperwork to hide the backdating, including minutes of a nonexistent Apple board meeting.

  After a Freedom of Information Act battle, this magazine got a copy of Jobs’ sworn examination. (Although Jobs and Apple were part of a separate shareholders derivative suit settled for $14 million, both avoided litigation.) The 119-page deposition, taken on Mar. 18, 2008 at Apple’s Cupertino, Calif. headquarters, offers a rare look at Jobs in his own words.

  At some point in 2001 Jobs went to his board and asked for a big option grant. In the deposition Jobs said he had simply wanted a pat on the back. “It wasn’t so much about the money,” The Forbes 400 member told an SEC lawyer. “Everybody likes to be recognized by his peers. … I felt that the board wasn’t really doing the same with me.” With all of his prior stock options underwater from the dot-com bust, “I just felt like there is nobody looking out for me here, you know. … So I wanted them to do something, and so we talked about it. … I thought I was doing a pretty good job.”

  Wouldn’t it have been nice, he was thinking, if the board had come to him and said, “‘Steve, we got this new grant for you,’ without me having to suggest anything or be involved in anything or negotiate anything. … It would have made me feel better at the time.”

  Jobs testified that the board had approved an option on 7.5 million shares at an August 2001 meeting, when the share price was $17.83, but that he had continued to argue with directors about whether the options should vest immediately or over a staggered schedule. The debate helped cause Apple to miss deadlines for filing notifications with the SEC and its own auditors.

  On Dec. 18, 2001, according to the SEC, Jobs and the Apple board finalized the terms of the grant to Jobs. Apple’s price (not adjusted for subsequent splits) was now $21.01, but, the SEC said, the grant was backdated to Oct. 19, when the share price was $18.30. The earlier date put him $20 million ahead. Jobs later swapped the options for restricted stock of lesser value.

  After the Dec. 18 action, the SEC said, minutes of the Aug. 29 meeting were doctored to say the board hadn’t yet okayed anything, and then minutes were created of a phantom Oct. 19 meeting approving the grant that day. The SEC suggested that date had been picked because the stock price was close to Aug. 29’s. Jobs testified he hadn’t ordered any paperwork fabrication–which Heinen specifically denied doing, although much of it bore her name–and hadn’t even learned about the sketchy board meeting until years later when the scandal surfaced.

  Backdating an option is not illegal, but failing to disclose it can constitute securities fraud. There are also adverse tax consequences from a federal law requiring that big executive compensation be performance-based, which the awarding of in-the-money options would not be. Asked if the Apple board discussed option accounting treatment around this time, Jobs answered, “None that I recall.”

  He said an earlier 2001 grant to other Apple executives of 4.8 million options–also backdated–had been needed to retain top talent. “I was very concerned because Michael Dell, one of our chief competitors, had flown Fred Anderson, our CFO, down to Austin … to try and recruit him,” Job testified. He said other Apple executives were also being wooed. Sued by the SEC with Heinen in 2007, Anderson paid $3.3 million to settle, also admitting nothing. In a statement then, his lawyer said Jobs knew more about the backdating than he and Apple had let on. (Anderson is now a managing director at private equity firm Elevation Partners, which has a stake in Forbes Media.)

  Jobs was not asked directly about the Anderson statement at the deposition. He acknowledged Heinen had sent an e-mail on Feb. 1, 2001, when Apple shares closed at $21.13, saying, “Steve agreed to go with Jan. 17,” when the price was $16.81. That $4.32 swing put $20 million into the pockets of Apple executives. Jobs testified he had wanted to issue the options in early January, when the shares were trading at $14.88, but delayed because buzz from the upcoming Macworld Expo on Jan. 9 might bump up the stock price and he wanted to avoid criticism. Jobs said his “guess” was that Jan. 17 had been chosen because it was closer to the pre-Macworld price.

  Overall, Jobs depicted himself as a bit of a rube when it came to accounting. Asked if he had a “general understanding” about Generally Accepted Accounting Principles, he answered, “Not really.” To many questions Jobs simply responded he didn’t know or couldn’t recall. One hint about his health came near the start, when the SEC lawyer said he had been told Jobs was “not feeling well.” Replied Jobs, “I’m fine.” At the end, told that the three-hour deposition was over, Jobs said, “Thanks. Thank you. My body thanks you.”

 • Profielfoto
  Omm

  ik heb het document vrijwel volledig doorgelezen en ik moet zeggen dat Steve Jobs bijzonder informeel en gewoontjes overkomt. Veel ‘You know..” en andere voorbeelden van weinig welbespraaktheid. Nu wil ik niet zeggen dat ik de autoriteit ben ik op dit gebied maar ik kan het toch wel degelijk herkennen, net zoals ik een excellente voetbalspeler kan herkennen daar waar ik net boven het gemiddelde uit kom.

  Nu is dit natuurlijk maar 1 voorbeeld van Steven P. Jobs zijn vocabulaire, maar wel een voorbeeld waarbij je zou verwachten dat hij zijn tong zou laten rollen. Of in ieder geval blijk zou geven van iets wat de smaak van bekwaamheid zou achterlaten. Iets wat hem dus zeer zeker niet lukt, in ieder geval niet bij mij. Ach nouja wie ben ik, als ik onze prestaties vergelijk ben ik maar een kleine mug die zijn adelijk bloed probeert te zuigen. Dat laatste is natuurlijk een vergelijking waarbij ik iemand ben die gretig gebruik maak van de producten die hij mogelijk maakt en waarbij “hij” iemand is die bijna niet in ongenade kan geraken.

 • Profielfoto
  Onno Titulaer

  @Omm

  ik vind jou ook niet zo duidelijk

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Wel grappig hoe hij op het einde het hele interview bijna onbruikbaar maakt.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Het gaat niet om welbespraaktheid, maar om interesse. Heb het hele stuk gelezen en je merkt dat Steve er niet echt veel zin in heeft. Soms is hij zelfs geirriteerd. “Listen, I’d tell you if I know”. De ondervrager komt ook met weinig diepgaande vragen. Veel vragen zijn common knowledge, andere zo op te vragen bij de secretaresse.

  Geeft wel een leuk inkijkje in hoe processen gaan binnen de top.

 • Profielfoto
  Welles

  Het is “antedateren” niet “antidateren”…

 • Profielfoto
  Art-art

  Leuk inkijkje!
  Nee, ook ik lees het niet helemaal door maar waardeer het plaasten van het berichtje wel. OMT is voor mij het startpunt van veel Apple nieuws en ben blij als ik hierover info vind.
  Waarom voelen veel mensen de behoefte om zo veel mogelijk af te zei…? je bent echt niet verplicht elk bericht te lezen.

 • Profielfoto
  Ouistiti

  @art-art

  er wordt toch niet zoveel geneut? velen melden gewoon dat het ingewikkeld is..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het zal me WORST wezen…..:)!!!

 • Profielfoto
  petitmal

  anTIdateren?????

 • Profielfoto
  willemP

  dames en heren neuzelaars.. antidateren of antedateren? kan en mag allebei..

  antidateren
  antidateren 1. een vroegere dagtekening zetten. – ( ) : antidateren (ww.), antidateerde, geantidateerd, zie ook antedateren. synoniemen en/of verwante woorden: antedateren