Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 26 april 2009

Steve Jobs spreekt!

Dat wil zeggen, hij sprak.

Op 18 maart 2008 werd hem het vuur aan de schenen gelegd door de Securities & Exchange Commission (SEC). De SEC deed onderzoek naar het antidateren van optietoelages voor Apple executives door Nancy R. Heinen, de opper-jurist van Apple.

Het interview is volledig uitgeschreven tot een 119 pagina’s tellende transcriptie. Forbes heeft de transcriptie met de Freedom of Information Act (een Amerikaanse variant van de Wet Openbaarheid van Bestuur) los gepeuterd van de SEC en integraal online gezet. Het document toont aardige insides in de persoon Steve Jobs, die normaal gesproken de regie heeft over al z’n publieke optredens.

De optieregeling moet je volgens Steve zien als ‘gouden handboeien’ om sleutelfiguren in de top van Apple voor het bedrijf te behouden in een tijd dat de jacht op goede bestuurders door de internet bubble geopend was. Interessant om te lezen is wie die sleutelfiguren volgens Steve waren: Tim Cook (COO), Fred Anderson (CFO), Jon Rubinstein (baas hardware) en Avi Tevanian (baas software). (vanaf pagina 34)

De directe aanleiding voor de optieregeling was dat Fred Anderson volgens Jobs op het netvlies van Dell stond. Van de genoemde sleutelfiguren zit alleen Tim Cook nog in het Executive Team. Rubinstein probeert inmiddels iPhone-concurrent Palm nieuw leven in te blazen met de Pre. Anderson, die inmiddels in de raad van bestuur zat, zag zich genoodzaakt terug te treden naar aanleiding van het optieschandaal.

Ook interessant is het verhaal van Jobs dat hij z’n eigen optieregeling heeft moeten voorstellen. Dat de raad van bestuur, als zorgzame werkgever, niet zelf met een optievoorstel kwam, zorgde ervoor dat Jobs zich ondergewaardeerd voelde: ‘So I was hurt’ (vanaf pagina 88).

Apple, Fred Anderson en Nancy R. Heinen hebben zonder schuld te bekennen verdere vervolging door de SEC afgekocht. De plek van Nancy R. Heinen bij Apple is overgenomen door Daniel Cooperman. Heinen mag tot 2013 geen bestuursposities vervullen bij beursgenoteerde bedrijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steve Jobs spreekt!
Sluiten