Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 20 april 2009

Recessie duwt Apple in top 100 van Fortune 500

De economische crisis heeft soms bijzondere bijwerkingen. Zo blijken tandartspraktijken vol te zitten met patiënten met gebroken gebitten door overmatig tandenknarsen. Ook heeft het aantal haaienbeten een dieptepunt bereikt, simpelweg omdat mensen minder op vakantie gaan (bron: This American Life). Vandaag blijkt dat ook Apple een onverwacht gevolg van de wereldwijde recessie ondergaat, zij het niet onaangenaam.

Het bedrijf is na een lange afwezigheid teruggekeerd in het lijstje van de 100 grootste Amerikaanse bedrijven, samengesteld door Fortune. De recessie is de grote gangmaker achter deze verschuiving. Apple slaat zich relatief goed door de moeilijke tijden heen. Andere grote bedrijven lukt dit minder goed, waardoor ze wegzakken in de lijst.

Met een respectabele 71e plek doet Apple nu dus ook een beetje mee met de grote jongens, al blijft de 31e plek van Microsoft nog ver buiten bereik. Kijkend naar winstgevendheid behaalt Apple een 28e plek, de waarde van het bedrijf verdient met ±$ 95 miljard een 15e plek en in de lijst met de winst per aandeel over de afgelopen 5 jaar staat Apple zelfs fier vooraan op nummer 1. Nog interessanter is Apple’s positie in de lijst snelst groeiende bedrijven. Hier haalt het bedrijf een 42e plaats en is daarmee de enige hard- en/of softwaremaker in de top 50.

De laatste keer dat Apple terug te vinden was in het lijstje luisterden we hier nog naar Wet Wet Wet, 2 Brothers On The 4th Floor en 2 Unlimited, inderdaad, ik spreek 1994. In het jaar dat ons de eerste Newton PDA, de Quicktake digitale camera en good old StyleWriter Pro bracht, haalde Apple nog een 67e plaats in de Fortune top 100.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Recessie duwt Apple in top 100 van Fortune 500
Sluiten