Recessie duwt Apple in top 100 van Fortune 500

7 reacties

De economische crisis heeft soms bijzondere bijwerkingen. Zo blijken tandartspraktijken vol te zitten met patiënten met gebroken gebitten door overmatig tandenknarsen. Ook heeft het aantal haaienbeten een dieptepunt bereikt, simpelweg omdat mensen minder op vakantie gaan (bron: This American Life). Vandaag blijkt dat ook Apple een onverwacht gevolg van de wereldwijde recessie ondergaat, zij het niet onaangenaam.

Het bedrijf is na een lange afwezigheid teruggekeerd in het lijstje van de 100 grootste Amerikaanse bedrijven, samengesteld door Fortune. De recessie is de grote gangmaker achter deze verschuiving. Apple slaat zich relatief goed door de moeilijke tijden heen. Andere grote bedrijven lukt dit minder goed, waardoor ze wegzakken in de lijst.

Met een respectabele 71e plek doet Apple nu dus ook een beetje mee met de grote jongens, al blijft de 31e plek van Microsoft nog ver buiten bereik. Kijkend naar winstgevendheid behaalt Apple een 28e plek, de waarde van het bedrijf verdient met ±$ 95 miljard een 15e plek en in de lijst met de winst per aandeel over de afgelopen 5 jaar staat Apple zelfs fier vooraan op nummer 1. Nog interessanter is Apple’s positie in de lijst snelst groeiende bedrijven. Hier haalt het bedrijf een 42e plaats en is daarmee de enige hard- en/of softwaremaker in de top 50.

De laatste keer dat Apple terug te vinden was in het lijstje luisterden we hier nog naar Wet Wet Wet, 2 Brothers On The 4th Floor en 2 Unlimited, inderdaad, ik spreek 1994. In het jaar dat ons de eerste Newton PDA, de Quicktake digitale camera en good old StyleWriter Pro bracht, haalde Apple nog een 67e plaats in de Fortune top 100.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  MacBoot

  het maakt me niet uit of ze nu groot of klein zijn
  als ze maar kwaliteit leveren:)

 • Profielfoto
  gruusbekker

  laat ik maar eens een Cruyffiaanse uitspraak doen: elk nadeel heeft zijn voordeel:p

 • Profielfoto
  MacJelle

  JC: Elk nadeel HEB zijn voordeel. Wel goed citeren! ;)

 • Profielfoto
  BenDover

  “winstuitkering aan aandeelhouders” is dat hetzelfde als dividend?, dan klopt dat niet, Apple betaald geen dividend uit.

 • Profielfoto
  ProBookMac

  Ja die Newton Message Pad, een geweldig innovatief apparaat. Helaas nooit echt een succes geworden. Nou ja misschien een beetje voorloper van de huidige iPhone.

 • Profielfoto
  Josh_b

  zover ik weet is winstuitkering hetzelfde als dividend

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @ Josh_b en BenDover: inderdaad, is ongelukkig geformuleerd maar het gaat hier natuurlijk om de winst op het aandeel voor beleggers.