Ondanks crisis beste tweede kwartaalcijfers ooit voor Apple

25 reacties

Vanavond heeft Apple haar financiële resultaten over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2009 bekend gemaakt. Ondanks een daling van het aantal verkochte Macs, zijn de omzet en de netto winst hoger dan ooit gekeken naar hetzelfde kwartaal in het verleden. Als reactie op de cijfers steeg het aandeel Apple tijdens de nabeurshandel met 4%.

Apple boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van 8,16 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de omzet 7,51 miljard dollar. De netto winst kwam uit op 1,21 miljard dollar. Een jaar geleden kon Apple een winst van 1,05 miljard in de boeken schrijven.

Er gingen 2.220.000 Macs over de toonbank in het afgelopen kwartaal. Dat is 3% minder dan een jaar geleden. Het aantal verkochte iPods groeide met 3% en komt uit op 11.010.000 stuks. Verder verkocht Apple 3.790.000 iPhones, een stijging van 123%. Hierbij moet rekening gehouden worden met het feit dat afgelopen zomer de iPhone 3G geïntroduceerd werd en dat het aantal landen waarbinnen de iPhone verkrijgbaar is sinds vorig jaar flink is uitgebreid.

Voor degene die deze cijfers graag in perspectief ziet, zijn hier alle beschikbare kwartaalcijfers van Apple te vinden:
Kwartaal 1, 2009, Kwartaal 4, 2008, Kwartaal 3, 2008, Kwartaal 2, 2008, Kwartaal 1, 2008, kwartaal 4, 2007, kwartaal 3, 2007, kwartaal 2, 2007, kwartaal 1, 2007, kwartaal 4, 2006, kwartaal 3, 2006, kwartaal 2, 2006, kwartaal 1, 2006, kwartaal 4, 2005, kwartaal 3, 2005, kwartaal 2, 2005, kwartaal 1, 2005, kwartaal 4, 2004, kwartaal 2, 2004, kwartaal 1, 2004, kwartaal 4, 2003, kwartaal 3, 2003, kwartaal 2, 2003, kwartaal 1, 2003, kwartaal 4, 2002, kwartaal 3, 2002, kwartaal 2, 2002, kwartaal 1, 2002, kwartaal 4, 2001, kwartaal 3, 2001.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  binaries4me

  En aangezien er in juli weer een iPhone bij komt zal het weer een boost krijgen lijkt mij.

  Hulde voor apple in deze barre tijden

 • Profielfoto
  Delars

  Wauw! Ik had niks slechts verwacht maar dit had ik niet verwacht.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Het bewijs dat zwichten voor lage prijzen niet de oplossing is.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Wat crisis?

 • Profielfoto
  athens

  Crisis?
  Den Haag wil ons dat laten geloven.
  Hier geen crisis, dubble inkomen, no kids.
  Elke dag genieten.

 • Profielfoto
  bassbug

  Hoe flikken ze dat toch?:)

  Chapeau Apple!

 • Profielfoto
  Benignus

  Erg netjes gedaan door Apple! De verwachting voor het komende kwartaal mag er overigens ook zijn! Erg goed!

 • Profielfoto
  brambalk

  Echt, WAT is hier aan de hand?
  Het gaat overal in de ICT-sector een stuk slechter, van gamestudio’s, softwarebedrijven tot computerbouwers en gigabedrijven… zelfs Microsoft is getroffen en wil zelfs mensen gaan ontslaan.

  Maar Apple heeft er allemaal geen last van. Er lijkt maar geen eind te komen aan de gouden bergen.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Dat komt omdat Apple relatief veel gebruikers heeft met een hoger inkomen. De prijs van het gemiddelde Appleproduct ligt ook hoger dan een gemiddeld product van een bedrijf als Dell of HP. Duurdere producten worden gekocht door mensen met een gemiddeld hoger inkomen. Mensen met een iets hoger inkomen zijn beter tegen een crisis bestand omdat ze een grotere buffer hebben en zullen dus ook vaker dingen als computers (kunnen) blijven kopen.

  Gevolg is dat Apple veel minder klanten (uit hun relatief kleine klantenbestand) verliest dan een bedrijf als Dell, HP of Microsoft. Die bedrijven hebben veel meer klanten met een modaal inkomen en zijn dus crisisgevoeliger. Deze klanten zullen sneller besluiten computergerelateerde uitgaven even uit te stellen in verband met de crisis.

  N.B. Ik wil hiermee natuurlijk niet per se zeggen dat de keuze voor computers gerelateerd is aan inkomen, het is meer een tendens die ik waarneem.

 • Profielfoto
  macqintosh

  Prima moment dus om de prijzen van hun producten eens te verlagen. Kunnen ze nog steeds en volgens mij juist meer winst maken.

 • Profielfoto
  brambalk

  @Neptunus: Als dat zo is, dan zou je dat ook aan de kwartaalcijfers van de andere computerbedrijven met een dergelijke doelgroep kunnen zien…

 • Profielfoto
  Neptunus

  @ brambalk: Dat lijkt me inderdaad wel ja.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Als je producten maakt voor mensen die geen last hebben van de crisis dan heb je er zelf ook geen last van. Apple is natuurlijk topsegment.
  Ik denk dat vooral bedrijven die tussen goedkoop en duur in zitten last gaan krijgen (HP, Sony).

  Het kan ook zijn dat het product Apple zo goed is dat je gewoon niks anders wil en dat men ondanks de crisis bereid is om veel geld voor een computer te betalen (zoals ik).

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Volgens mij heeft het niks met hoge inkomens te maken. Dat zou betekenen dat er in de afgelopen jaren heel veel ‘hoge inkomens’ Apple hebben gevonden. Het is juist de grote massa die Apple heeft gevonden. Studenten, jongeren én mensen met een gemiddeld inkomen.

  Volgens mij blijft de grote dip uit omdat mensen het geld over hebben voor Apple producten. Dat is de grootste winst die je kunt behalen in barre tijden. De HP’s, Dell’s en Microsofts maken er een leuke prijzenslag van om hun producten te slijten, maar dat blijkt niet de remedie.

 • Profielfoto
  BigAL

  niet heel erg onder de indruk. Ondertussen daalt de verkoop van macs zienderogen. Wordt de boel staande gehouden door de ipods. Het is echt een illusie te denken dat dat Apple niet geraakt is door de crisis. De resultaten zijn kwartaalcijfers. De cijfers voor maart schijnen helemaal niet zo top te zijn. Show me the money voor het volgende kwartaal!

 • Profielfoto
  Hermanko

  Goed zo Lucas; je hebt, naar mijn mening, een gezonde visie en denkt niet alleen aan het gezeur dat Apple zo duur is.

 • Profielfoto
  Edwin377

  BigAl: De mac verkoop daalt zienderogen?

  Met 3% t.o.v. vorig jaar ja maar toen was net de MacBook Air uit die erg goed verkocht. Logisch dat ze dat nu dan niet halen terwijl er ook een crisis speelt. En de cijfers nu lijken me duidelijk; de omzet en winst is gestegen. Wat het volgende kwartaal brengt dat zien we dan wel weer.

 • Profielfoto
  BigAL

  @edwin377: Dus ondanks een nieuw product als MB air (wat nog maar een jaartje oud is) toch dalingen. Wat nog erger is dat zij een hele nieuwe lijn desktops hebben, waarbij ondanks de nieuwe lijn (en dit is toch high-end spul), een daling van reeds 3% over de hele mac pc lijn te zien is. Een sneeuwbal rolt in het begin ook langzaam van de helling.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik denk dat Apple er ook wel last van hebt maar gewoon niet zoveel als andere bedrijven—> dat blijkt maar weer. Daarnaast was de crisis lang niet zo erg geweest als de media het niet zo opgeblazen had. Ik hoor of lees nooit wat over bedrijven als Apple of Volkswagen die het nog prima doen ondanks al die negatieve berichten. Als ze daar het nieuws nou mee zouden vullen;).

 • Profielfoto
  rdesign

  Wat is het toch een ongelooflijk geweldig bedrijf..! Chapeau!

 • Profielfoto

  Toch knap dat mensen met dit soort cijfers nog niet onder de indruk zijn…
  Ik namelijk wel als ik dit zo zie:) Hoe goed wil je het hebben?
  Het betekent toch dat Apple in zn geheel de goede keuzes heeft gemaakt?
  Wat boeit het hen nu uit welk product de omzet komt? De bedoeling van een bedrijf is toch risico spreiding door verschillende producten in de markt te zetten. De ene keer haal je meer omzet uit product a en de andere keer uit product b. Doelstelling: “Winst”, doelstelling in 2009: “Zo min mogelijk verlies” ;)

 • Profielfoto
  binaries4me

  Hier boven verwoord het gewoon goed. Je hoeft niet altijd uit het zelfde segment je winst te halen. Het is de truuk om het te verspreiden.

 • Profielfoto
  sally

  Het is wel realitisch om te zien dat Apple er met de iPhone een vanaf o groeiende bedrijfstak bij heeft,
  Het boeit natuurlijk wel uit welke bedrijfstak Apple zijn geld maakt. Ik moet er bijvoorbeeld niet aandenken dat content (films, muziek,) ooit het succesnummer voor Apple zou worden.
  Zou software nog wat opleveren?

 • Profielfoto
  Electr0n

  Op mijn iPhone check ik de “stocks” wel eens.
  En ik heb Apple echt zien groeien, dus eerlijk gezegt sta ik hier niet van te kijken:)

 • Profielfoto
  dinck

  Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de winstbijdrage per bedrijfsonderdeel. Ik heb sterk het vermoeden dat met name de iTunes Store erg lucratief is, dus inderdaad content. Ga maar na: een gigantische omzet (een miljard(!) apps, en wie weet hoeveel songs/cd’s) in aantal verkochte consumables die betaalbaar zijn en niettemin een extreem hoge winstmarge moeten hebben. De muziekverkoop is zelfs platformonafhankelijk (hoewel ik ook benieuwd zou zijn naar een splitsing van verkoopcijfers naar platform). Zakelijk gezien heeft Apple hiermee in ieder geval een hele succesvolle strategie ontwikkeld.