NBC presentator ontpopt zich als genante Mac fanboy

33 reacties

Tech journalist Jim Goldman van de Amerikaanse zender NBC is, zoals we weten niet de enige tv persoonlijkheid met een voorliefde voor Apple. Er zijn er echter maar weinig die zo schaamteloos uitkomen voor hun ‘believe in Steve’ als hij, zo blijkt uit een fragment uit het CNBC programma ‘On the Money’ van afgelopen zaterdag.

Jim wordt hier als expert betrokken bij een item over de opgelaaide strijd tussen Apple en Microsoft over de kosten en baten van beide systemen. Goldman verdedigt het Mac kamp vol overgave met bekende argumenten als: betere hardware, beter OS en meer meegeleverde software. Alleen bij dat laatste schiet hij wel erg ver door.

Zo beweerde Goldman dat een PC meer dan $600,- aan anti-virus en creatieve software nodig had om enigszins te functioneren als een Mac terwijl veel van die software gratis beschikbaar is. Nog bonter maakt onze Jim het als hij beweert dat Photoshop gratis geleverd wordt op elke Mac terwijl PC ‘suckers’ hiervoor moeten betalen. Tech blog Gizmodo achterhaalde dat Jim Goldman zijn informatie uit een artikel in BusinessWeek heeft gehaald, daarbij details over het hoofd ziend als Photoshop Elements dat werd aangehaald als PC alternatief voor iPhoto.

En daarmee blijkt maar weer eens dat Apple fanboys en onafhankelijke journalistiek niet samengaan… nou ja, behalve op OMT natuurlijk!
Filmpje na de klik.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  sven-

  Hij slaat misschien ver door, maar het is fijn en terecht dat hij Apple verdedigt. Sowieso moet Microsoft zich eens achter de oren krabben. Apple adverteert met sterke kanten van Mac OS X, vergeleken met Windows. Microsoft adverteert met hardware die ze niet eens verkopen, en de enige onzin argumenten die je hoort zijn “I’m a PC”, “I’m a PC”, “I’m a PC”, vervolgens hoe goedkoop PC’s zijn, dat Macs voor coole mensen zijn, en nog meer blablabla. Wanneer komt Microsoft eens met ads waaruit blijkt wat de kracht van Windows is!?

 • Profielfoto
  Ducky_Inc

  Leuk:) Go Mac!

 • Profielfoto
  Anoniem

  @sven- .. helemaal mee eens.:)

  Vanaf het moment dat je een PC voor het eerst opstart krijg je de melding dat je PC gevaar loopt en je aan de antivirus moet .. een groot deel koopt dan ook rotzooi van Norton doordat er altijd een trial bijgevoegd is. Dan praat ik voornamelijk over de mensen die een machine voor het eerst kopen of gewoon geen tijd over verstand hebben om te zoeken naar freeware.

 • Profielfoto
  filenox

  Sinds wanneer krijg je Photoshop gratis bij je Mac? ???
  En euuu Music software van 100$ ? WMP, Winamp, iTunes, Foobar zijn allemaal gratis dacht ik…….

 • Profielfoto
  McPherson

  @Sven Eens……..no need to add more to that!

 • Profielfoto
  Anoniem

  @filenox

  Music Software in de zin van componeren .. Garageband dus. Met Photoshop doelen ze op een iPhoto tegenhanger. Er is gewoon geen iLife alternatief inbegrepen bij een PC.

 • Profielfoto
  Arnenys

  Hij maakt gewone Macgebruikers een beetje belachelijk als vurige fanboys die alles zullen doen om hun systeem te verdedigen, vind ik. Maar ja , t is wel grappig :p

 • Profielfoto
  Guidoooh

  Damn dat ik betaald heb voor mijn Photoshop dat in me Adobe studentpakket zat:P

 • Profielfoto
  Peach

  Geen gratis Photoshop gekregen:(:)

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Battery life 8 hours plus…

  Kom die batterij maar in mijn Unibody MBP installeren Goldman ;)

  Ach ’t is vermakelijk, maar ik had mijn betoog op andere steunpilaren laten rusten:
  – geen virussen in 3.5 jaar intensief Mac -en internetgebruik; dat kan ik van Windows niet zeggen
  – stabiel systeem dat niet ”veroudert” (XP moet je na verloop van tijd steeds vaker opnieuw installeren)
  – intuïtieve gebruikerservaring v.w.b. OS
  – less is more, but not too little included. Apple’s design laat m.i. de onnodige dingen weg zonder door te schieten.
  – multitouch op de nieuwe Macbook en Macbook Pro > m.i. de beste innovatie in een laptop so far
  – geweldige compatibiliteit als je helemaal naar de Mac-side overstapt (heb Mobileme, een iPhone en een Mac en ’t is gewoon te geil voor woorden hoe dat met elkaar communiceert).

  En zo zijn er nog wel een paar punten. Om nou alleen naar de hardware te gaan kijken en de iLife software > slapheid alom want als er nog 2 dingen aan te merken zijn op Apple dan is het wel dat als je puur kijkt naar hardware <> prijs dit uit verhouding is en dat als je iLife niet wilt, je het toch krijgt (en er dus ergens in die prijs wel voor zal betalen).

  Diotav heeft daarnaast naar mijn mening een goed punt v.w.b. de nieuwe gebruikers; hoeveel mensen weten écht veel van computers af? Kunnen deze adequaat gebruiken? Ik denk relatief weinig. Waar de massa op zit te wachten is een veilige, gebruiksvriendelijk multimedia-systeem dat ze right-out-of-the-box kunnen gebruiken. En dat biedt Apple, alleen niet voor een massa-prijs en dat is dan ook het enige waarom er zoveel I’m-a-PC’s bijkomen!

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Kijk, dit is één van de redenen waarom ik soms een hekel heb aan de mac-community. Komt M$ uit met belachelijk filmpjes, dan is het kot te klein. Komt er een prutsjournalist (de naam journalist onwaardig) belachelijke dingen vertellen, dan is “het fijn en terecht dat ie Apple verdedigt”…. Komaan zeg!! Mensen zoals hij en mensen die hem verdedigen, versterken alleen maar het cliché dat er bij Apple fanboys zitten die zich als een sekte gedragen in een community. Twee maten en twee gewichten…. :sealed: :angry:

 • Profielfoto
  maconly

  hij is de restwaarde vergeten.

  Krijg na 3 jaar makkelijk 33% terug van de aanschafwaarde, een pc is dan bijna niks meer waard.

 • Profielfoto
  apple_fan

  waar kan ik mijn gratis photoshop halen?:D

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  @-Sven,

  Apple kwam met de term I’m a PC. Die gast is gestoord, met zijn gratis photoshop wat een bullshit! En dan vind jij het weer goed dat hij Apple verdedigd. Ik geloof dat als Jobs een kind verkracht, dat zelfs DAT nog goed gepraat wordt door sommigen.

  Ongelofelijk hoor!

  Wat een oneerlijk gedoe, en niemand die door heeft daar bij de geweldige journalisten dat photoshop bullshit is en zo :(.
  Apple heeft niet eens gratis een tekenprogramma bij de installatie, om je kapot te schamen!

  Nogmaals, die virussen is ook onzin, als OSX wat interessanter en meer gebruikt zou worden komen de virussen vanzelf (inclusief trojans)

  @maconly, 33? dat krijg je ook terug bij de verzekering voor een pc, of mac. dat is namelijk 20% afschrijving per jaar, bij een werkpc of mac is het 33% afschrijving per jaar. Het feit dat jij nog 33% kan krijgen is omdat mensen die Apple kopen (een aantal dan) zo gestoord zijn om het te betalen voor een verouderd ding. Want het blijft dan verouderde hardeware.

 • Profielfoto
  sven-

  Koetjesreep, vroeger zou ik de grond met je aanvegen, maar helaas kan ik dat nu niet doen, omdat ik anders van het OMT team een ban aan mijn broek krijg hangen.

  Toch een reactie op een aantal punten:
  1. Ik heb nergens ontkend dat Apple met de term “I’m a PC” kwam. Echter, de achterlijke wijze waarop Microsoft deze kreet gebruikte in hun “I’m a PC” ad-series, is typisch Microsoft, oftewel, slecht en inhoudloos. Ik zie die kerel met lang haar het nog zeggen “yeah, i’m a musician and i use a PC”. Lachwekkend! Die ads zijn gemaakt op Macs, dus wat kletsen ze nou. Nogmaals, ik mis de redenen waarom ik nou toch Windows zou moeten gaan gebruiken.

  2. Ik voel me niet aangesproken, maar Jobs is geen God voor mij. Wel is hij een held. Bekijk zijn commencement speech voor Stanford University eens. Een van zijn beste optredens so far. Zie dat die Bill Gates, de nerd, maar eens nadoen.

  3. Nogmaals de CORRECTE uitleg over virussen: er zijn op dit moment geen virussen voor Mac OS X. Dit komt doordat Mac OS X een stuk beter is ontworpen dan Windows, en dus NIET door het kleinere marktaandeel van Mac OS X. Simpelste tegenvoorbeeld: Mac OS 9 had een nóg kleiner marktaandeel, maar had wel virussen. Bovendien zou het een hele prestatie (en bovendien wereldnieuws!) zijn als iemand het eerste virus voor Mac OS X zou schrijven, maar vooralsnog is dat nog niet gebeurd. Waarom…? Mag jij antwoorden.

  4. Je kunt excuses verzinnen wat je wilt, maar Macs zijn gewoon op de markt na een aantal jaar STUKKEN meer waard dan PC’s. En dat zonder verzekering of wat dan ook voor “ik speel vals” excuus.

 • Profielfoto
  Festen

  Wat de diepere psychologische reden ook mag zijn, feit is dat de restwaarde van een Mac hoger is dan van een vergelijkbare Windows machine.

  Die restwaarde is een veel beter argument dan het rekensommetje van Goldman. De meeste software die hij noemt, kent een goed freeware alternatief (GIMP, Picasa of AVG).

 • Profielfoto
  PB

  Hoe Amerikaans wil je een programma hebben..

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Trouwens: Macs hebben betere hardware? ??? Ik denk dat we op dit forum ondertussen wel beter weten (niet dat het bij een HP of een Dell beter is).

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Haha nou die met die Photoshop bedoelde ie volgens mij iPhoto mee. Voor de rest is het onnodig om zo pissig te worden op mensen die comments maken. Ik zou niet weten waarom je geen Macfan bent als je op dit forum zit? Een beetje hetzelfde als je bij de Aldi fanclub zit en dan gaat zitten zeuren over hoe ontzettend slecht de Aldi is;).

 • Profielfoto
  snipper

  Niets is perfect, ook de hardware van een Mac niet, maar ik heb bijvoorbeeld nog nooit een PC serie gezien met standaard een behuizing van 3 mm dik metaal, zoals de G5 en nu de Mac Pro serie.

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Photoshop gratis bij een Mac? Als dat zo was, dan laat maar komen…:D

 • Profielfoto
  jimeh

  Amerikaanse tv :/ wat een stijve zooi

 • Profielfoto
  Oppie

  Hoi mika_janssens, leuk dat je weer terug bent.:)
  Maar… deze journalist wordt toch ook door de meeste mensen hier uitgelachen; zowel door artikelschrijver Koen als ook de in de meeste reacties hier.
  Met zo’n ‘vriend’ heb je inderdaad geen vijanden meer nodig…

 • Profielfoto
  EclipX

  8uur batterij? mijn witte macbook, gaat maar 3u mee

 • Profielfoto
  topaj

  Leugentje om bestwil :D :D

 • Profielfoto
  RenderingRebel

  haha wat een load of crap
  En windows user mochten willen dat ze “music software” voor 100 euro konden kopen (mac users ook trouwens)
  Cubase is nog altijd ver over de 500 euro en logic ook rond die prijs ^_^

 • Profielfoto
  Stefan Noordhoek

  Ik ben recent overgestapt op een MBP. En kan me in delen van de verschillende ‘kampen’ vinden. Denk dat de waarheid wat genuanceerder ligt.

  Voor gebruikers zoals ik (zakelijk, creatieve sector) met een lange historie van intensief PC gebruik en een bestaand netwerk van andere werkstations (ook PC’s) is de gedeeltelijke overstap naar Mac een feest en een frustratie.

  Feest:

  – geweldige detaillering en afwerking hardware EN software;
  – goede integratie BINNEN Mac domein;
  – long battery life (heb ook geen 8u+ trouwens);
  – een mooi product;
  – heerlijke multitouch pad en scrolling functs. Maar gebruik voor kantoorwerk toch liever de muis.

  Frustratie:

  – parallels desktop 4.0 werkt redelijk, seamless zeker niet;
  – gedoe met netwerk/printers/drivers;
  – al die systeemmappen die OSX op het netwerk aanmaakt;
  – HTML in mail, maar op een nette manier is gewoonweg onmogelijk met Mail, Thunderbird is ook maar een half alternatief voor Outlook (sorry);
  – een perfecte text-editor als Editplus is gewoonweg niet te krijgen voor de Mac (Smultron ook slechts een heel matig alternatief);

  MBP kleine frustraties, wel heel jammer;

  – geen delete toets (ik wil niet perse twee handen aan het toetsenbord voor het deleten van tekst/items etc);
  – geen insert toets;
  – heel matige muis;
  – zo kort snoer aan de muis dat het onbruikbaar is voor rechtshandigen met een MBP zonder het verlengsnoer;

  ..
  .

  En zo kan ik nog even doorgaan. Persoonlijk ben ik blij met de nieuwe MacBook Pro. Een geweldig ding. Maar zeker wanneer je veel specifieke functionaliteit werkend had in een voormalige PC omgeving ben je soms teleurgesteld en gefrustreerd over wat (niet) kan in de Mac omgeving. Of moet je er gewoon nog achter komen.

  Dus in een zakelijke omgeving is het vooral belangrijk of je helemaal of partieel migreert. En hoe specifiek de wensen zijn voor bepaalde (vaak kleine en util-) functionaliteit die je werkend had. Het uberhaupt bestaan van Parallels Desktop is natuurlijk geweldig, maar de belofte dat XP nog sneller op een Mac draait dan op een PC is gewoon kul. Niet gek trouwens, want er loopt een OS binnen een OS, een hele prestatie op zich.

  En verder is het gewoon gevoel, waardering en prioriteiten. Is een Skoda slechter dan een BMW? Wel een stuk goedkoper. Maar mist wel een bepaald gevoel. Een glimlach als je ‘m start of er naartoe loopt en ziet staan. Of als je je Mac Book openklapt..

  Sommige voorkeuren zijn dus niet te beargumenteren en kloppend te maken. Afwegingen zijn er wel..

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  @-Sven. De echte reden is, een virusschrijver heeft totaal geen interesse in OSX omdat de impact dan vele malen kleiner is.

 • Profielfoto
  So Klear

  @Dat is deels waar.

  Het nog steeds niet gelukt om een virus te schijven voor Mac OS X dat helemaal zelfstandig zijn werk doet, zonder directe invloed van de gebruiker. Dat heeft niks met het marktaandeel te maken. Ieder jaar vinden er genoeg bijeenkomsten plaats van programmeurs en hackers om voor alle systemen virussen te schrijven of in te breken. In breken is al een paar keer gelukt, maar vaak ook onder hele specifieke instellingen en soms alleen door eerst bepaalde software op de Mac te installeren.

  Mac OS X is niet onkraakbaar, maar het is zeker wel een stuk veiliger dan Windows

 • Profielfoto
  SebastienK

  Ik snap niet waarom we dat gewoon niet overnemen? Blijkbaar mogen enkel windonezen onzin verkopen als “op een Mac kan je geen games spelen”, “er bestaan geen programma’s voor Mac” of “er zijn wel virussen voor OSX”. Onzin groeit blijkbaar met het marktaandeel dus mogen we best wat meer van die onzin verkopen.

  Laten we maar snel wat onzin verzinnen en die meenemen in onze mac speeches. Internet is veel sneller op Mac dat is omdat PC’s geen standaard MAC adres hebben. Bill Gates werkt enkel op Mac. Macs zijn iets duurder maar verbruiken geen electricteit en dus betalen ze zich op één dag terug. Windows 7 is gebouwd op OSX het ziet er enkel anders uit ….

 • Profielfoto
  Petje

  Het belangrijkste verschil is dat je de mac 99% van de tijd voor waar het voor bedoeld is….plezier ermee te hebben. De 10 tallen pc’s waarmee ik prive en op m’n werk mee heb gewerkt werkten maar voor 60%, ik was 40% van de tijd bezig met storingen, vastlopers en netwerk problemen en foutmeldingen die nergens op slaan.
  Ik heb een computer om mij verder te helpen en niet om de computer te helpen.

 • Profielfoto
  bassmac

  @ stefan noordhoek:
  Dat gedoe met die mappen op de netwerkservers maakt onder andere dat (onze) systeembeheerders(baas) geen Macs meer wil. Is daar nog geen oplossing voor….

  En virus nitwits:
  Er zijn geen virussen voor de mac want dat kunnen ze niet. En dan emmeren dat het niet interessant genoeg is??? Als het een van die losers lukt om een echt virus te schrijven, dan is zijn kostje gekocht en is hij wereld beroemd.
  Goud maken kunnen ze ook nog niet…

 • Profielfoto
  maconly

  nou de pc fans maken het hier gelukkig een stuk bonter dan die journalist.

  Waar de meeste mac gebruikers hun computer een warm hart toe dragen daar lopen de pc gebruikers te klagen over hun windhoos machine.