Marktaandeel Apple daalt in de VS

22 reacties

Volgens onderzoeksbureau Gartner is het marktaandeel van Applecomputers in de VS in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald naar 7,4%. In het laatste kwartaal van 2008 bedroeg dit marktaandeel nog 8%. Apple’s aandeel op de PC-markt is nu 0,1% lager dan een jaar eerder. Het bedrijf neemt momenteel de vierde plaats in en moet HP, Dell en Acer voor zich dulden. Toshiba is hekkensluiter samen met een aantal kleinere merken.

De verkoop van Macs liep volgens het onderzoek terug met 1.1% in vergelijking met een jaar eerder. Hiermee presteert Apple slechter dan de markt: de gehele PC-markt daalde met slechts 0,3%. Deze geringe daling komt volgens Gartner door de opkomst van de netbooks, waardoor de aanschaf van een computer goedkoper werd. Apple is in dit marktsegment vooralsnog niet actief.

Deze daling van het aantal verkochte Macs hoeft echter niet te betekenen dan Apple het financieel minder doet dan haar branchegenoten, omdat de prijs per computer hoger ligt. Op 22 april maakt Apple de resultaten over de eerste drie maanden van dit jaar bekend.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  So Klear

  Apple, het word tijd om mee te gaan doen in de NetBook markt!

 • Profielfoto
  Jasse

  Mja ik zou dat niet doen als ik van apple want ze hebben de iphone, en dat ding kan alles waar zo’n netbook voor gebruikt kan worden buiten word processing. Maar de iphone is écht draagbaar. Nee geen geld geven aan rnd voor netbooks, stop dat geld maar in OS3.0

 • Profielfoto
  R-Flow

  Nou dat wordt het zinkende schip verlaten nu het nog kan!:p

 • Profielfoto
  sven-

  Prima toch, misschien ziet Apple nu in dat ze zich weer wat meer op de kwaliteit moeten gaan richten in plaats van op de zuinige consument.

 • Profielfoto
  KR1275

  Gebrek aan betaalbare computers! De grootste markt is nog altijd de markt van de computers van rond de 500 – 700 euro. Apple is daar niet vertegenwoordigd. We weten allemaal dat nu in de nichemarkt de hardste klappen vallen. Waar is de kruising tussen de Mini en Pro voor ca. 700 euro?

 • Profielfoto
  stefsegers

  Ik denk ook omdat de crisis in de US volop aanwezig is dat men eerder naar een Netbook stapt vanwege de prijs. Waarschijnlijk zal wanneer de crisis minder wordt ook Apple weer beter verkopen

 • Profielfoto
  Edwin

  Dan is de nieuwe Microsoft reclame blijkbaar toch zo gek nog niet. Men is inderdaad “niet cool genoeg” voor een Mac.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Hmmm zal mij benieuwen of ze tegenvallende cijfers ook presenteren op de volgende keynote ???

 • Profielfoto
  wouwout

  apple dreigt de netbook te missen, maar gelukkig hebben we weer een event in juni;-)

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Dr. Maddox

  Denk het wel, maar dan presenteren ze het zo dat het toch lijkt dat het allemaal fantastisch is gegaan. En ach… ze verkopen nog steeds genoeg, dus misschien gaat het allemaal relatief bezien ook wel fantastisch.

 • Profielfoto
  macqintosh

  i.p.v. nieuwe producten te lanceren om het marktaandeel te doen stijgen zie ik liever een prijsverlaging van de producten over de gehele linie.
  Nu de specificaties van de producten nagenoeg gelijk zijn en soms zelfs minder dan de bekende pc merken (Dell, HP, Lenovo, Asus etc.) vind ik de soms dubbele prijs echt niet meer gerechtvaardigd. 2x zoveel betalen voor het merk, design en het OS?
  En daarbij komt ook nog eens dat de kwaliteit omgekeerd evenredig is met de kwantiteit bij Apple. Sinds de booming vanaf 2006 (overstap naar Intel) is de hoeveelheid verkoop wel lekker gestegen alsook de marktpenetratie maar tegelijkertijd is de kwaliteit erg teruggelopen. Voorbeelden te over, die ga ik niet allemaal noemen.

 • Profielfoto
  Steff

  Laat ze maar weer wat kleiner worden… de familie is heel erg groot maar het gaat ten koste van 100% afgewerkte producten. Ik zeg niet slecht, het is alleen minder sinds Leopard.

 • Profielfoto
  maikel22

  ik weet het niet maar dit stukje lijkt niet op een OMT nieuwtje. Eerder een telegraaf berichtje.

 • Profielfoto
  dinck

  Zou Apple nou veel klanten mislopen omdat ze de keus tussen glossy en mat scherm hebben geschrapt?
  Dat is voor mij in ieder geval reden om geen nieuwe Mac te kopen…

 • Profielfoto
  polansky

  @Dinck
  Ik denk dat het wel degelijk meespeelt. Je moet je mac namelijk wel heel strategisch opstellen wil je weinig last hebben van de schittering.

 • Profielfoto
  snipper

  Als Apple ‘populair wordt’, vinden de oudste fans het niet leuk meer, maar als ze een procentje zakken in de verkoopaantallen is het wéér niet goed! Zo kan het dus nooit goed gaan.

  Apple gaat geen cheapo netbookjes maken want dat strookt niet met hun imago, dan ondermijnen ze hun dure image, dus daar zou ik niet op rekenen. Als ze een mini-laptop doen, je weet het nooit, dan wordt het toch een luxere, ‘design’ zak-laptop.

 • Profielfoto
  Edwin377

  Het gaat niet alleen om imago. Apple heeft goede marges op haar producten. Iedereen verkoopt netbooks als warme broodjes maar er wordt nauwelijks aan verdiend. Apple maakt waarschijnlijk nog geen netbook omdat ze voor dat geld niets kunnen leveren wat aan hun kwaliteitsstandaard voldoet. Dat zou schadelijk zijn voor het imago van het merk. Bovendien zouden ze dan erg lage marges moeten accepteren dus rijk worden ze er ook niet van. Het risico is dat iedereen dan roept dat je arrogant en duur bent maar mensen verwarren een hoge prijs met duur. Een prijs kan hoog zijn maar toch niet duur voor hetgeen je ervoor krijgt. Als Apple met een nieuw product komt zal dat waarschijnlijk voor relatief lage kosten te produceren zijn maar wel erg aanspreken door vormgeving, mogelijkheden en gebruiksgemak zodat ze er gezonde marges op kunnen maken.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Reden te meer om snel een MacBook mini uit te brengen! Het eigen netbook van Apple. Daar is inderdaad enorme vraag naar en het trekt toch weer andere mensen dan de iPhone. En ook veel iPhone bezitters zullen toch ook zo’n MacBook Mini willen hebben. Klein handzaam Macbookje voor internetten, mailen en vooral ook tekst schrijven.

 • Profielfoto
  bartje

  Daar hebben we toch een iphone/ipod touch voor?

 • Profielfoto
  ctxppc

  Hey, Apple is sinds 2008 in de netbook-markt! De iPhone is niet alleen een smartphone, het is jouw mini-computer. Je doet minder dan op een Mac maar meer dan een Windows, en dat heet een fantastische “netbook”!
  Apple zakt Mac-verkopen maar verbetert iPhone- en iPod touch-verkopen! Apple blijft winnen.
  En het is spijtig dat de Mac zakt maar Apple heeft een goede plaats! :)
  En ik wil niet dat er een netbook komt. Ik wil blijven stoeien bij mijn vrienden over Apple.
  Iedereen was me voor…
  ;) :p

 • Profielfoto
  Statenweg

  @Edwin337: Zo is het.

 • Profielfoto
  Godsmack

  Vrienden van me willen heel graag een iMac kopen maar doen het niet omdat ze zich suf ergeren aan het glossy screen.. gemiste kans voor Apple dus.. Ik denk dat als er een 3rd party zou zijn met mate replacement setjes hij goede zaken zal doen..
  Verder is Apple gewoonweg te duur voor wat je er voor krijgt.