Een optisch verschil (Muziek uit je Mac #1)

30 reacties

Wie met een Apple werkt en nog wel eens een deuntje pleegt te luisteren, heeft het op het eerste gezicht maar mooi voor elkaar: de computerbouwer uit Cupertino heeft al een jaar of wat het focus ferm gericht op muziek. De iPod behoeft anno 2009 natuurlijk weinig toelichting, iTunes is wereldwijd de meest gebruikte applicatie voor het afspelen van muziek op de computer, de bijbehorende winkel is inmiddels aan de overzijde van het grote water de grootste verkoper van muziek en weeffoutjes als de afzichtelijke iPod HiFi boombox werden al even snel weer uit productie genomen als ze in de winkelschappen verschenen waren.

En toch… Wie de stoute schoenen aantrekt en zich vreugevol naar de electronicawinkel spoedt teineinde zijn iPod of Mac met een willekeurig audiokabeltje aan de huiskamerstereo te knopen, krabt zich bij thuiskomst verbaasd achter de oren: het aldus verworven audiosignaal klinkt veelal vlak en allerminst overtuigend. De digitale bestanden die met de meegeleverde iPod-oortjes en op het ‘plastic fantastic’ iPod-speakersetje-met-dock nog best tot meeneuriën uitnodigden, blijken op een grote-mensen-set tot niet veel meer dan een doodse bedoening te leiden.

Natuurlijk zijn de gebruikte bronbestanden daar dikwijls debet aan – gedownloade MP3’tjes van dubieus allooi bijvoorbeeld, om nog maar te zwijgen van de lage bitrate van de eerste generatie bestanden uit de iTunes Store – maar ook wie zelf zijn CD’s op hogere bitrate of zonder kwaliteitsverlies met foutcorrectie in een lossless formaat naar keuze ript, wordt niet echt warm van de gerepoduceerde klanken.

De analoge uitgang op een Mac, Airport Express of Apple TV blinkt nou eenmaal niet uit in zuiverheid en ook de versterkte hoofdtelefoonuitgang op een iPod of iPhone leent zich niet al te best nogmaals aan een audioversterker gekoppeld te worden. En daarnaast zijn ook de DAC-chipsetjes (die zorgdragen voor de omzetten van digitale muzieksignalen naar analoog geluid) niet echt van de eerste orde en kennen een inkoopwaarde die eerder te meten valt in dubbeltjes dan in kwartjes.

Terug naar de CD-speler dan maar? Zo erg is het nu ook weer niet. Bovendien valt Apple op de keper beschouwd niet eens zo heel veel kwalijk te nemen: het binnenste van een computer, met alle piepende en knorrende electronica, is natuurlijk een niet de meest diervriendelijke locatie om een mooi zuiver analoog signaal te vormen. Daarbij vormen de chips die voor de digitaal-analoog conversie worden ingezet noodzakelijkerwijs een compromis tussen een zo laag mogelijk energieverbruik en een zo gering mogelijke omvang, met de audiokwaliteit als sluitpost. ’t Is passen en meten, in zo’n klein doosje barstensvol met electronica…

Gelukkig gloort er licht aan de muzikale einder: wie bereid is om een klein stapje extra te zetten, ziet zich beloond met een geluidskwaliteit die niet onder hoeft te doen voor die van een serieuze CD-speler. Sinds de intrede van het Intel-tijdperk zijn alle Macs, groot en klein, voorzien van een hoofdtelefoonuitgang met een januskop: naast de analoge geluiden geeft deze ook toegang tot een volledig digitaal signaal, te gebruiken door er eenvoudigweg een optisch kabeltje met 3,5mm. jackplug in te prikken. Ook de Aiport Express kent een dergelijke uitgang, terwijl de Apple TV in een normale Toslink verbinding voorziet.

Een hoopvol straaltje rood licht meldt zich alras aan het andere einde van de kabel, drager van een piekfijn optisch signaal, trappelend van ongeduld voor een vlekkeloze overdracht…

Maar meer daarover later deze week, in het tweede deel van deze serie: ‘What a difference a DAC makes…‘.

[Dit artikel is een deel uit de serie ‘Muziek uit je Mac’. Kijk hier voor een overzicht van de overige delen.]

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Yannes

  Great!:p

 • Profielfoto
  Maced.2

  kijk dat vind ik nou goed bezig zijn.
  Thanks voor deze tip…kijk uit naar de andere komende weken :D :D

 • Profielfoto
  jkazius

  kunnen jullie in het vervolg iets minder gevatte clichés gebruiken en de voorkeur geven aan gewone mensen nederlands teneinde de tekst stukken leesbaarder te maken? Verder, goeie tip!

 • Profielfoto
  Afroman

  Gelukkig ben ik geen audiofiel, maar wel grappig om te lezen inderdaad.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Leuk om te lezen:) Ik wist niet dat een mijn laptop ook een digital audio out heeft (ik dacht alleen analoog, maar het is dus een dubbele poort!)
  Klein typfoutje: 3e alinea; foutcoreectie –> foutcorrectie

 • Profielfoto
  RuudBerg

  Het signaal begint altijd met koper in het geval van een optische uitgang is het signaal al geconverteerd, beetje jammer. Op de betere digitale versterkers zijn optische aansluitingen ook ondergeschikt of niet aanwezig, coaxiale (kopere) verbindingen genieten de voorkeur.

 • Profielfoto
  PB

  SRS iWow for Mac is een tooltje dat softwarematig de uitvoer van muziek in iTunes flink verbeterd. Gebruik het al jaren en het verschil is duidelijk waarneembaar.

  http://www.macupdate.com/info.php/id/22847/srs-iwow-premium

 • Profielfoto
  Japsuh

  @jkazius: dat maakt het lezen juist wat leuker! Anders krijg je een doodsaaie tekst met een lijst feiten. Gewoon er lekker in laten dus!

 • Profielfoto
  vdkleijn

  Met de hierbovenstaande opmerking over de kwaliteit van optisch ben ik het niet eens. De optische aansluiting geniet voorkeur, aangezien hierbij geen geleidende verbinding wordt gemaakt tussen verschillende componenten. Hierdoor houdt je zaken als aardlussen en andere storingen buiten spel.

 • Profielfoto
  Mendoza

  @PB
  Ik hoop niet dat je daar geld voor uitgegeven hebt . . . .

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Aardingen en storingen… Ik hoor totaal geen storing of aarding of zoem of weet ik wat. Betekent dat dan dat het digitale geluid wat uit de Airport Express komt net zo goed is? Ik heb namelijk de indruk dat sommige mensen gewoon graag meer en meer geld uitgeven met als excuus dat het dan beter wordt. Dit geldt voor audio, video, computers… ???

 • Profielfoto
  iberno

  Ik durf mij zelf gerust een audiofiel te noemen… mijn AppleTV op mijn H&K set doet het erg fijn moet ik zeggen, met de analoge aansluitingen (de rood wit stekkertjes in normaal NL of tulp zoals u wilt) notabene! Ik zou niet weten wat ik hier nog meer uit wil halen… ben dik tevreden! Laptop aansluiten op stereo is idd. niet zo fijn, maar ook niet nodig met een AppleTV. Daarnaast ben ik regelmatig als dj aan het draaien, met de laptop op pad en hier een fijne externe geluidskaart aan (Roland) gaat het bijzonder goed moet ik zeggen!

  Uiteraard wel nieuwsgierig naar verbeteringen dus blijf dit zeker volgen!

 • Profielfoto
  nicobos

  @Rene Bouwmeester: dat een iPod die aan een stereo-installatie wordt geknoopt tam en mat klinkt komt niet alleen door de kwaliteit van de audiobestanden. Belangrijker oorzaak is de slechte impedantie-aanpassing tussen iPod uitgang en lijn-ingang van de stereo-installatie.

  @RuudBerg: je opmerking is onjuist. vdklein heeft het bij het rechte eind.

 • Profielfoto
  Ninjaguineapig

  @PB

  SRS iWOW is houd je een beetje voor de gek.

  Het is net als gezichtsbedrog, maar dan voor je oren.
  In veel gevallen bijvoorbeeld zal je een verhoogd volume waarnemen als een verbetering in de kwaliteit van het geluid. In werkelijkheid is dit niet zo.

  Daarbij veranderd SRS het geluid enigszins zodat het iets beter lijkt te klinken op middelmatig/slechte speakers.

  Maar, als je een beetje een fatsoenlijke geluidshardware hebt merk je dat SRS iWOW de geluidskwaliteit niet ten goede verandert.

  ( Eerst gebruikte ik het programma ook, totdat ik een goede hoofdtelefoon kocht. Ik hoorde steeds maar dat het geluid niet goed was, maar ik kon het niet plaatsen. Ik was namelijk helemaal vergeten dat SRS aanstond. Toen ik het uitgeschakeld had klonk het een stuk zuiverder)

 • Profielfoto
  Anoniem

  SRS iWow for Mac is net als de banden van je Lada flink hard oppompen.
  De eerste meters rijdt ie erg strak en lekker, maar zodra er obstakels komen
  voel je dat het gewoon nog steeds een Lada is, en dat ie alleen maar heviger
  hobbelt bij drempels en kuilen.

  (inderdaad, analogie voor bas en hoge tonen, je ervaart meer, maar het is niet beter)

 • Profielfoto
  Obi

  hmm, ik heb dit als DAC:

  http://www.computeraudiophile.com/Trends-Audio-UD-10-1-USB-Audio-Converter-Review?page=1

  Schopt kont, maakt een een significant hoorbaar verschil (open, ruimtelijker rustiger, plaatsing). Zit een High End DAC in icm hoogwaardige componenten en een goede, strakke klok

 • Profielfoto
  RJV

  Mensen tips welke kabels van redelijke kwaliteit voldoen?

 • Profielfoto
  iMartien

  Ok… weer wat geleerd, wist niet dat de analoge uitgang ook digitaal was… misschien had ik toch eens de handleiding moeten lezen toen ik hem kocht…:P

 • Profielfoto
  Danny van Bakel

  Afzichtelijk iPod Hi-Fi? Ik ben anders nog steeds heel trots dat ik hem heb en hij pronkt dan ook in mijn woonkamer. Ooit wordt het een collectors item ???

 • Profielfoto
  Mona

  Nergens last van, gewoon prima geluid uit m’n Macje, d.m.v. Airport Express, een ‘gewone’ tulpstekker en een goede (niet de goedkoopste) Sony reciever. Daarnaast vind ook ik de Apple ‘Boombox’ een schitterend vormgegeven apparaat, jammer dat ‘ie zo duur was … ???

  Kortom: dit topic heeft wat mij betreft een wat negatieve nasmaak, slecht geslapen Bouwmeester? ;)

 • Profielfoto
  mekker

  tijdje terug ook op optiche overgegaan, hoorbaar beter!

 • Profielfoto
  Vodka

  Optisch kabeltje? Waar bestellen? (jack – tulp)

 • Profielfoto
  mekker

  Optisch kabeltje? Waar bestellen? (jack – tulp)<- volgens mij bestaat deze configuratie niet heb 'm voor 10 euros bij de localehifiboer gehaald

 • Profielfoto
  Mickel Moen

  Mijn set werkt als volgt:

  Oude iMac (500mhz) met usb-geluidskaart van Edirol middels optische kabel (5m) op Philips DFA888 digitale versterker uit de jaren 80.
  Muziek op externe harde schijf.
  iMac en versterker via Marktplaats gekocht.

  Draait als een tierelier

 • Profielfoto
  JDVM

  Réne, wat schrijf je irritant. We weten echt wel dat je Nederlands oké is….

 • Profielfoto
  R-Flow

  “kunnen jullie in het vervolg iets minder gevatte clichés gebruiken en de voorkeur geven aan gewone mensen nederlands teneinde de tekst stukken leesbaarder te maken? Verder, goeie tip!”

  Mee eens. Het artikel heeft zelf ook nogal last van “ruis” wat de leesbaarheid alles behalve ten goede komt.

 • Profielfoto
  vdkleijn

  @Vodka (en anderen die nu optische kabels gaan bestellen)

  Laat je vooral niet verlijden een dure optische kabel te kopen. Het signaal is digitaal, en je gaat het verschil tussen een kabel van 5 of 50 euro dus niet horen. ;)

 • Profielfoto
  Ronhar

  Inderdaard dure optische kabels zijn echt niet nodig!
  Maar een goede optische kabel moet “flexibel” zijn en een goede aansluiting/connector hebben. Immers een knikje en je hebt geen signaal meer.
  Let hier op bij aanschaf

 • Profielfoto
  i-love-apple

  Ja, wat een verschil met zo’n optische kabel! Het er 1 gekocht van 15 euro bij: http://stores.ebay.nl/Toma-Automatisering

  TOPGELUID!

 • Profielfoto
  Macwerk

  Ik krijg maar geen geluid uit mijn av receiver.
  De toslink lijkt mij in orde, maar misschien heeft ronhar gelijk dat bij een knikje je de kabel in de drekbak kan gooien. Nou dat is niet echt solide. De kabel die ik heb is nergens kaduuk. Wel valt mij op dat de connectors erg wiebelig in de aansluitingen zitten.

  Ik heb op wat sites gekeken en daar kwam ik zelfs toslinks met een ronde bus tegen. Dat moet toch helemaal niet degelijk zijn.