Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 27 april 2009

Apple schuldig bevonden aan patentjes snoepen

“Guilty as charged” dat oordeel kreeg Apple vorige week te horen in een rechtszaak die aangespannen was door Opti Inc. Dit kleine tech bedrijf uit Palo Alto werd daarmee in het gelijkgesteld in hun aantijging dat Apple inbreuk heeft gemaakt op een door hun geclaimd patent.

In 2002 vroeg Opti een patent aan voor “Predictive snooping of cache memory for master-initiated accesses“. in gewone-mensen-taal komt dit neer op een methode om efficiënter data te versturen tussen een processor, geheugen en andere apparatuur. Apple gaf toe gebruik te maken van een dergelijke methode, maar vond deze zo voor de hand liggend dat een patentaanvraag hiervoor ongegrond zou zijn. Daarbij gaven Apple’s advocaten aan dat de methode deels beschreven wordt in oudere patenten van andere bedrijven.

De jury en rechter Charles Everingham gingen hier echter niet in mee en veroordeelden Apple tot een boete van $19 miljoen, $ 19.009.728 om precies te zijn. Voor een bedrijf met meer dan $30 miljard op de bank mag dat misschien een peulenschil zijn, de uitspraak kan gevolgens hebben voor de toekomst. Apple zal nu verplicht zijn om een licentie te betalen aan Opti voor het gebruik van de ‘Predictive Snooping’ methode. Afhankelijk van de hoeveelheid toepassingen hiervan in Apple hard- en software kan dit flink in de papieren lopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple schuldig bevonden aan patentjes snoepen
Sluiten