Apple schuldig bevonden aan patentjes snoepen

Door: Koen van Tongeren - 9 reacties

“Guilty as charged” dat oordeel kreeg Apple vorige week te horen in een rechtszaak die aangespannen was door Opti Inc. Dit kleine tech bedrijf uit Palo Alto werd daarmee in het gelijkgesteld in hun aantijging dat Apple inbreuk heeft gemaakt op een door hun geclaimd patent.

In 2002 vroeg Opti een patent aan voor “Predictive snooping of cache memory for master-initiated accesses“. in gewone-mensen-taal komt dit neer op een methode om efficiënter data te versturen tussen een processor, geheugen en andere apparatuur. Apple gaf toe gebruik te maken van een dergelijke methode, maar vond deze zo voor de hand liggend dat een patentaanvraag hiervoor ongegrond zou zijn. Daarbij gaven Apple’s advocaten aan dat de methode deels beschreven wordt in oudere patenten van andere bedrijven.

De jury en rechter Charles Everingham gingen hier echter niet in mee en veroordeelden Apple tot een boete van $19 miljoen, $ 19.009.728 om precies te zijn. Voor een bedrijf met meer dan $30 miljard op de bank mag dat misschien een peulenschil zijn, de uitspraak kan gevolgens hebben voor de toekomst. Apple zal nu verplicht zijn om een licentie te betalen aan Opti voor het gebruik van de ‘Predictive Snooping’ methode. Afhankelijk van de hoeveelheid toepassingen hiervan in Apple hard- en software kan dit flink in de papieren lopen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  sven-

  Leuke quote van Wikipedia:

  “Currently, the company is trying to license its intellectual property in chipset design and only has one employee.”
  bron: http://tinyurl.com/c4xuja

  Slechts één werknemer?:p

  Ik word wel een beetje ziek van al die bedrijven die geld willen verdienen door Apple aan te klagen. Lekker meesnoepen van het succes van Apple :sealed:

 • Profielfoto
  Jappie

  Hmm ja maar je mag ook wel ziek worden als je iets uitgevonden hebt al is het nog maar theoretisch en een ander bedrijf gaat er mee aan de haal.

 • Profielfoto
  iSneaker

  Als ze het bedrijf nou gewoon overkopen zijn ze ook van dat bedrag af en ze halen een stel slimme werknemers binnen.

 • Profielfoto
  Jocham

  Jappie, het gaat er een beetje om of iets wel ‘uitvinden’ is, een algoritme verzinnen om een taak uit te voeren wordt soms veel te snel uitvinding genoemd, wat ten koste gaat van echt briljante algoritmen. Het patent systeem is niet ontworpen om mensen met een (logisch?) idee rijk te maken maar om innovatie te stimuleren.

  Een interessante presentatie over het huidige patent systeem (op software gebied!) is hier te vinden: http://www.youtube.com/watch?v=d0chez_Jf5A
  Google techttalk van ~50 min

 • Profielfoto
  michelvdb

  Quote:
  “…Apple zal nu verplicht zijn om een licentie te betalen aan Opti voor het gebruik van de ‘Predictive Snooping’ methode. …”

  Scenario #1: Apple laat het hierbij.
  Scenario #2: Apple gaat in beroep. Een mogelijkheid die niet meteen uitgeloten mag worden.

 • Profielfoto
  Nemus

  Quote van Appleinsider:

  “OPTi had filed a similar suit against AMD despite its making processors Apple and other companies don’t use; it also dropped all of its original manufacturing and sales businesses in 2003 to concentrate on its lawsuits as a primary source of income.”

  Hoe zielig ben je dan als bedrijf?

 • Profielfoto
  michelvdb

  Anno 2006: Patent troll going after AMD for infringement
  http://www.engadget.com/2006/11/17/patent-troll-going-after-amd-for-infringement/

  Quote:”…According to Reg Hardware, do-nothing Opti is suing AMD for violating three of its patents covering “Predictive Snooping of Cache Memory for Master-Initiated Accesses,” and is hoping that a jury will decide to ban the sale of those chips which supposedly employ this arcane technology.…”

  Anno 2004: Nvidia accused of patent violation
  Ex-chip maker whips out bus snooping infringement claim
  http://www.channelregister.co.uk/2004/10/20/opti_sues_nvidia/

  Quote:”…The five patents it’s challenging Nvidia over include three (5,710,906, 5,813,036 and 6,405,291) entitled ‘Predictive Snooping of Cache Memory for Master-Initiated Accesses’, filed from 1995 to 2000. Two more (5,944,807 and 6,098,141) are entitled ‘Compact ISA-Bus Interface’ and were filed between 1996 and 1999. The later covers low pin-count chip packaging.…”

  Opti Inc. heeft een reputatie ‘hoog’ te houden.

 • Profielfoto
  Johnyw

  In ieder land zijn rechters zo wereldvreemd als de pest, en advocaten haaien ! Deze laatste laten zich niet storen door het zoeken achter gerechtigheid maar zijn uit achter geld !

 • Profielfoto
  bassmac

  Ha ! In Rusland was die Opti gast allang in de mijnen beland :p