Apple kleurt groener

11 reacties

Ieder kwartaal beoordeelt milieuorganisatie Greenpeace ’s werelds grootste producenten van consumentenelektronica op recycling, het terugdringen van chemische stoffen en het verlagen van de energieconsumptie. Apple neemt in de meest recente versie van de lijst de 10e plaats in, waarmee het bedrijf vier plaatsen gestegen is ten opzichte van een kwartaal eerder.

Deze sprong voorwaarts is het gevolg van het feit dat alle vooraanstaande producten van Apple inmiddels vrij zijn van PVC en BFR’s. Een uitzondering hierop zijn de voedingskabels, hoewel nieuwe PVC-vrije kabels in de maak zijn. Een andere verbetering betreft de uitbreiding van het inzamelingsprogramma naar New Zeeland en Australië en diverse Aziatische landen, waaronder China en India. Apple heeft als doel gesteld om in 2010 een recycling rate van 50% te bereiken. Dit percentage wordt berekend aan de hand van verkoopcijfers van 7 jaar terug.

Een verdere stijging op de lijst werd echter tegengehouden doordat Apple de grens van de maximale hoeveelheid stoffen die een product mag bezitten om het label PVC- of BFR-vrij te krijgen onredelijk hoog zou leggen. Ook zou het bedrijf te weinig openheid geven over de totstandkoming van de duurzaamheidscijfers.

Als gevolg van een groeiende consumptie neemt de belasting voor het milieu toe. Veel afgedankte elektronica wordt illegaal verscheept naar Azië om daar gedumpt te worden. Volgens Greenpeace neemt dit gevaarlijke proporties aan voor mens en milieu indien producenten geen maatregelen nemen om tot schonere producten te komen die aan einde van hun levensduur veilig verwerkt worden.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  roblovemac

  hmm interesant om die tabellen eens goed te bekijken. maar weer een extra reden om een apple product te nemen en geen DELL of microsoft

  Ze hebben trouwens nog niet zo lang geleden beter gestaan

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Woehoe! Go apple! Zoals je zegt roblovemac, weer een extra reden om een Apple product te kopen!;) En zeker geen dell… :p

 • Profielfoto
  boriskiss

  LOL

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Dell heeft Microsoft:P. Los daarvan is het goed dat Apple hun best doet ook wat dit betreft. Het is ook eigen belang natuurlijk: mensen vinden dat tegenwoordig aantrekkelijk en hebben een extra reden om een Mac te kopen;).

 • Profielfoto
  Anoniem

  Het ligt natuurlijk ook aan de consument, deze is tenslotte eind verantwoordelijk voor het recyclen, doorverkopen of weggooien. (hoe vaak ik wel niet computers langs de weg zie staan…)

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Zeker een 1 april grap?

 • Profielfoto
  Afroman

  Ja ga weg…
  Ik ga toch zeker geen Mac kopen omdat het groen is? Ik koop een Mac omdat het goed is.
  En Greenpeace is sowies een zooitje hypocriete klootvioolen. Degene die de grootste hekel heeft aan Greenpeace is de oorspronkelijke oprichter van Greenpeace. Greenpeace is zo’n commercieel bedrijf…

  Dus mensen die een Mac kopen omdat het groen is zijn trieste mensen die geen vrienden hebben en populair over willen komen…

 • Profielfoto
  KR1275

  Groene Mac? Nooit van gehoord. Groene iPods wel.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ Afroman Dus mensen die een Mac kopen omdat het groen is zijn trieste mensen die geen vrienden hebben en populair over willen komen…

  :’) En vooral hippe mensen

 • Profielfoto
  snipper

  Waar is zijn nu die Europese wettenmakers van het artikel over roamingskosten? http://www.onemorething.nl/?p=showarticle&art_id=4074

  Dit is nou precies iets wat heel goed Europees te regelen is: Domweg verbieden van gevaarlijke stoffen. Gebeurt wel, maar uiteraard zit die wet vol mazen (export afval naar Afrika en Azië).

 • Profielfoto
  Ouistiti

  @Afroman

  waar slaat dat nu weeral op