Wordt Mac OS X veiliger met hulp van Microsoft?

Door: Koen van Tongeren - 25 reacties

Op Webwereld viel deze week te lezen dat Microsoft Apple te hulp geschoten zou zijn om diens beveiliginsbeleid op een hoger niveau te brengen. Auteur Brenno de Winter sprak hierover met medewerkers van Microsoft. Vooral als het aankomt op het dichten van veiligheidslekken staat Redmond klaar voor Cupertino met raad en daad. De procedure die Microsoft hiervoor volgt met maandelijkse beveiligingsupdates zou volgens medewerker Andrew Cushman een voorbeeld moeten zijn voor Apple.

Het blijft natuurlijk curieus dat de Goliath Microsoft de (steeds sterker wordende) David te hulp schiet. Toch is hier volgens Microsoft medewerker Sarah Blankinship een logische verklaring voor. Ze benadrukt dat beide bedrijven nog steeds een harde concurrentiestrijd voeren maar dat het gevaar van beveiligingsrisico’s schadelijk zijn voor de hele branche en daarom samen aangepakt moeten worden.

Op welk niveau de samenwerking plaats vindt en of het verstandig is om je beveiliging te laten doorlichten door het bedrijf dat zelf veel moeite heeft om de eigen beveiliging op peil te houden weten we niet. Apple geeft namelijk, zoals we inmiddels gewend zijn, geen commentaar.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Oortjes

  Goed bezig. Samenwerken is altijd goed, nu maar hopen dat Apple leert van de strategie van Microsoft omtrent veiligheid.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Volgens mij moet dit geen éénrichtingsverkeer zijn, Microsoft kan ook een hoop van Apple leren op dit gebied..

 • Profielfoto
  rdesign

  Sympatiek van M$, zeker omdat Apple Microsoft altijd belachelijk maakt in hun reclames enzo. Hoopt dat Apple er wat van leert, je hoort overal in communitys dat Windows eigenlijk veel veiliger is. Kunnen ze daarna niet meer zeggen!;)

 • Profielfoto
  Blixa

  Ik denk dat zij op hoog niveau best wel met elkaar overleg voeren, volgens mij gebeurd dat binnen elke branche.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Op MacOSX heb ik altijd het gevoel dat het makkelijk te kraken valt…
  Je hoort Apple ook nooit praten over beveiliging e.d.

  Kunnen ze ook eigenlijk niet doen omdat ze dan hun eigen glazen ingooien.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Geen commentaar

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Apple heeft meer bugs dan Microsoft gehad hoor, dus wat is die voorlaatste zin in het artikel nou weer voor een fanboy gedoe.

  Lees dit eens: http://www.zdnet.nl/news.cfm?id=97972

 • Profielfoto
  Double_UK

  Slimme zet van Microsoft.

  Microsoft: “Apple, geef ons nou maar de broncode van OSX dan kunnen wij jullie helpen om het veilig te maken. ‘ :p

  (start copier…)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Meeste lekken zitten in OSX= de lekken die Apple zélf opgeeft (en die ze ondertussen gedicht hebben). Als MS er niks van zegt hebben ze daarom minder lekken?

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Je kan een bericht natuurlijk altijd naar je eigen visie draaien :P. Maar dat geeft niet, dat is menselijk.

 • Profielfoto
  defores

  @Koetjesreep

  http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=hacking+windows

  Kijk en huiver , is dat niet schrikbarend met Windows?

  Een bug betekent niet meteen het een lek is, een bug kan een foutje zijn.
  Een bug zegt dus nog weinig over de veiligheid.

 • Profielfoto
  Beerfloat

  Ok dan, en what’s next laat me raden.. ze gaan met Lehman Brothers om de tafel zitten voor beleggingsadvies?

 • Profielfoto
  LordChaos

  1. Een bug is niet per definitie een exploit, maar kan er wel de oorzaak van zijn.

  2. Microsoft heeft in de loop der jaren haar beveiligingsbeleid sterk verbeterd, het is o.a. meer transparant geworden. Dit is de security van haar besturingssystemen ten goede gekomen.

  3. Het beveiligingsbeleid van Apple is in tegenstelling tot de kwaliteit van haar software en hardware, bedroevend. Dit heb ik al eerder aangegeven, het lijkt wel of Apple wat dit aspect betreft nog steeds in de Middeleeuwen leeft…het is gewoon niet meer van deze tijd. Het lijkt wel het beveiligingsbeleid van…juist ja, Microsoft, jaren geleden.

 • Profielfoto
  palahala

  Grappig, ik lees Webwereld niet meer sinds het recente redesign en een soort nieuwe focus op het bedrijfsleven ofzo — zijn ze blijkbaar tóch nog een onverwachte bron van nieuws!

 • Profielfoto
  defores

  @LordChaos wat is er dan bedroevend aan?

  Ik hoor nog dagelijks Windows problemen om me heen.
  Windows is nog steeds aan het pleisteren van virussen terwijl het probleem in het fundament ligt. (unix-based systemen zijn hier echter beter tegen bestemd).

  En ik heb veel geprogrammeerd onder XP en je wil niet weten wat voor rare fratsen je daarmee kan uithalen. Je kan zomaar geforceerd zonder als administrator in te loggen bestanden en zelfs systeem bestanden wissen.

  Ik zie echt weinig van de windows problemen terug in OSX.
  Dat eens een keer hardware stuk gaat ok maar daarvoor maak je backups.

  Software klakkeloos installeren daarbij is de eindgebruiker verantwoord voor de veiligheid. Daar vind ik namelijk Linux voorop liggen. Verder vind ik je goed de bron na moet gaan of het wel betrouwbaar is en dat is wat ieder os gebruiker van welk os dan ook zelf moet aanleren.

 • Profielfoto
  BSDaemon

  Sinds er naar mijn mening te veel (anonieme?) Web Representatives van microsoft op webwereld rondlopen (lees: studenten die betaald krijgen om MS te promoten), blijf ik er wat verder vandaan. De hele insteek van Webwereld lijkt richting MS verschoven te zijn (Windows7 beta howto filmpjes???). Dit gevoel bekroop me ook een beetje bij het lezen van dit artikel op webwereld, enigzins eenzijdig.

  Maar wat mij doet reageren is het steeds terugkerende verhaal van de Apple/Linux (of FF/Opera) heeft meer bugs dan Windows (of IE). Wat eerder gezegd werd, als Apple meer bugs bekend maakt (en fixed), hoeft dat niets te zeggen over de veiligheid. Het lijkt mij beter te kijken naar hoelang security risks open blijven staan, en hoe groot die risico’s zijn.

  Dus lieve MS WebReps (of fanboys), probere ons niet te vertellen dat Windows veiliger is, omdat er minder bugs bekend gemaakt worden. Het probleem zit in de rechten structuur, en die is helaas op Unix systemen nog het beste. Laten we hopen dat MS binnenkort eindelijk zijn gekochte rechten van Unix gaat gebruiken (of moeten ze dan eerst SCO terug kopen?).

 • Profielfoto
  LordChaos

  @defores

  Als je mijn reactie goed gelezen had, dan had je kunnen lezen dat ik niet de software of het besturingssysteem bekritiseer, maar wel het beleid die Apple voert omtrent beveiligingslekken in OSX en de traagheid waarmee Apple soms patcht. Apple geeft geen enkele openheid van zaken omdat, naar eigen zeggen, je daarmee hackers helpt bij het schrijven van een exploit. Het beveiligingsbeleid dat Microsoft vroeger voerde lijkt hier heel erg op en we weten allemaal dat dat Microsoft niet veel heeft gebracht. Ook de manier waarop grote linux vendors zoals RedHat omgaan met security issues aangaande hun distributies zou een voorbeeld moeten zijn voor Apple.

 • Profielfoto
  LordChaos

  @BSDaemon

  De discussie is hier niet of Windows wel of niet veiliger is dan OSX, Linux, NetBSD of Solaris. Het gaat erom hoe Apple omgaat met security issues en daar valt nog een hoop te verbeteren. En nee, ik ben ook geen fan van Windows, maar Microsoft heeft grote stappen gemaakt wat betreft haar security beleid. En dat mag ook een keer gezegd worden.

 • Profielfoto
  snipper

  Aangezien er geen enkel concreet voorbeeld genoemd wordt van die samenwerking is het allemaal wel erg vaag. Klinkt als een goedkope promo.

 • Profielfoto
  praseodym

  Het hele probleem is dat Apple helemaal geen goed securitybeleid heeft. Ze brengen een update uit wanneer ze er zin in hebben, en als het toevallig even niet uitkomt dan wachten ze een weekje. Op die manier durft niemand het aan om het serieus als serverplatform te gebruiken, en idem voor grote aantallen desktops.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  @Praseodym
  Microsoft wacht als het even tegenzit een maand met een update.

  Welke methode de beste is, daar valt over te twisten, maar ik vind het ook een beetje een eenzijdig verhaal. Men praat de patiënt aan dat hij ziek is, als ware het Apple dat ineens een paar miljard in Microsoft investeert met de melding ‘gezien de economische staat van Microsoft en het belang van hun software voor Apple lijkt het ons wijs om hen een steuntje in de rug te geven’. Een rare gewaarwording.

  Het beleid van Apple vind ik prima, het beleid van Microsoft ook.

 • Profielfoto
  Have a cigar

  “…te lezen dat Microsoft Apple te hulp geschoten zou zijn om diens beveiliginsbeleid op een hoger niveau te brengen”

  hahaha. wat is dit nou toch weer? 1 april vroeg dit jaar? Webwereld een extra pot geld ontvangen van Microsoft? En dan moet half systeembeherend nederland na het lezenvan dit artikel gaan denken dat de beveiliging bij AAPL zuigt?

  :-)))

 • Profielfoto
  henkdejonghoorn

  Dit was mijn commentaar op webwereld op 2-3
  “Wat een klucht. MS nodigt 2 Apple medewerkers uit voor zijn security conferentie in de hoop daarvan wat op te steken. Die Apple functionarissen laten vanzelfsprekend niets los. Daarna stapt MS naar IDG/ webwereld en vertelt dat ze Apple gaan helpen met de security. Dat verhaal wordt door Webwereld kritiekloos gepubliceerd. Het lijkt me duidelijk dat ook dit bericht weer wordt gesponsord door de advertentiecampagne om de geloofwaardigheid van Vista op te vijzelen. Was daar geen budget van 500 miljoen voor uit getrokken?
  Webwereld, op deze manier daalt je geloofwaardigheid wel tot een absoluut dieptepunt.”
  NB. Dit geldt m.i. voor heel veel andere “objectieve” journalisten. Argwanend blijven.

 • Profielfoto
  defores

  @LordChaos

  Je denkt en gelooft dat Microsof er ineens heel serieus mee omgaat?
  Vraag me af waarom nog steeds zoveel last van virussen hebben ….

 • Profielfoto
  ottovds

  Het mag dan wel zo zijn, maar dit riekt mijn inziens naar pure RECLAME.

  Microsoft noemt het niet verschijnen van een venstertje om te vragen of je wel zeker wil downloaden in Safari al een bug. Wel, dit soort venstertjes maken nou net dat ik Windows zo onbruikbaar vind! Iedereen klikt ze toch zo weg omdat ze gewoon irriteren!

  Dus ik ben tegen.