Nieuwe Mac Pro geïntroduceerd

Door: Koen van Tongeren - 56 reacties

Apple heeft vandaag een nieuwe versie van diens vlaggenschip Mac Pro uitgebracht. Dankzij nieuwe ‘Nehalem’ Xeon-processors met een snelheid tot tot 2,93 Ghz en nieuwe systeemarchitectuur is de Mac Pro nu tot twee keer zo snel als zijn voorganger.

Standaard wordt de Mac Pro geleverd met een NVDIA GeForce GT 120 videokaart met 512 MB geheugen. Wie meer wil kan upgraden naar de ATI Radeon HD 4870. Beeldschermen zijn aan te sluiten via Apple’s nieuwe mini-display port of DVI.

De nieuwe Mac Pro is standaard beschikbaar in twee versies:

Mac Pro
2299 euro
Mac Pro
2999 euro

1x 2.66GHz Quad-Core Intel Xeon “Nehalem”
3×1 GB ramgeheugen
640 GB Harde schijf
NVIDIA GeForce GT 120
512 MB videogeheugen

2x 2.26GHz Quad-Core Intel Xeon “Nehalem”
6×1 GB ramgeheugen
640 GB Harde schijf
NVIDIA GeForce GT 120
512 MB videogeheugen

Reacties

56 reacties
 • Profielfoto
  Swiss

  Updaten ze toch in 1x heel de desktop lijn! :D

 • Profielfoto
  figini

  staat net verkeerd om qua prijs, lijkt me

 • Profielfoto
  Trizan

  Moeten de specificaties niet omgedraaid worden?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Jongens!! Wel even de specs of de prijzen omdraaien….

 • Profielfoto
  Buzz

  De prijzen/specificaties staan op dit moment verkeerd om: Het 8-core model is de duurdere, maar heeft gek genoeg een lagere kloksnelheid dan het 4-core model. Ook lijken de modellen qua kloksnelheid trager dan de vorige modellen, maar dat wordt waarschijnlijk wel weer goed gemaakt doordat het “Nehalem” CPUs zijn.

 • Profielfoto
  Cerandox

  Dit is gewoon een prijsverhoging voor de MacPro’s, een quad koste in de onderwijsstore eerst 300 euro goedkoper dan nu de quad macpro kost.

 • Profielfoto
  sven-

  Ook stoer dat de 4870 binnenkort los te koop is:D

 • Profielfoto
  The JM

  Dus nou kan je als je een Mac Pro hebt geen mat ACD erop aansluiten…Lekker.

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Ik denk dat ik die 4870 ga pakken voor mijn 2008 model. Is volgens mij net iets sneller dan de Geforce 9800.

  Voor de rest zie ik geen verbeteringen. Je kan ook niet meer de 3.2 Ghz Xeon kiezen, en volgens mij is één Firewire poort weg…

 • Profielfoto
  sven-

  @ RoyHochstenbach: GeForce 9800? Bedoel je niet de 8800GT ? Ik ga ook voor de nieuwe Radeon 4870. Het is momenteel het beste model van ATI (op de 4870×2 na), dus goed gedaan Apple!

 • Profielfoto
  apple_fan

  ze waren toch eerst 3.0 GHz? waarom zijn ze dan langzamer geworden? of is Intel Xeon “Nehalem” sneller?

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  @Sven-: Is iets sneller dan de 9800 GX2. Hier worden beide kaarten vergeleken bij een benchmark: http://www.guru3d.com/news/ati-radeon-hd-4870-vs-geforce-9800-gx2-benchmark-results/.

  Heb net overigens gezien dat de iMac een snellere kaart heeft dan de Pro standaard heeft (GT 130 vs. 120) ???

 • Profielfoto
  sven-

  @ RoyHochstenbach: ja, inderdaad vreemd. Bovendien heb je ook meer keuzemogelijkheden in de iMac, namelijk de GT120, GT130, en ATI Radeon HD4850. Nja, als de schermproblemen van de iMacs zijn opgelost is het wel een fantastische machine!

 • Profielfoto
  Helmert

  @ the JM, Je kan toch gewoon je matte scherm via DVI aansluiten?

 • Profielfoto
  Pieterr

  Er is ook een nieuwe AirPort Extreme: http://store.apple.com/nl/product/MB763

  Van 139 naar 159 euro…

 • Profielfoto
  The JM

  @Helmert:
  Ohja, had niet goed gelezen.:)

 • Profielfoto
  Grave

  … bagger, als ik de apple site lees heb je met de enkele quad core een heel andere machine, je kan niet eens meer tot 32Gb geheugen erin stoppen, maar tot 8Gb, waar slaat dat op? :O

  Als ik het zo lees had ik nog beter een dual quad core gister kunnen bestellen, was ik goedkoper uitgeweest en had ik gewoon kunnen upgraden met geheugen, want nu niet meer kan…

  En de engelse prijzen zijn ook aangepast, dus importeren heeft nu totaal geen nut meer :sealed:

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Nou, ik denk niet dat iemand zal klagen dat ie met 32 GB aan RAM te weinig zou hebben :p

  Ik lees net wel dat er een nieuw type Xeon in zit, dus dan zou ie toch nog sneller zijn. Het was misschien wel beter geweest als je een i7 kon kiezen (misschien zelfs 2 :D)

 • Profielfoto
  iAgree

  Eerst maar eens bechmarks afwachten, verder hoop ik dat nwe videcard ook in de 2008 8 core kan want met de kaart die daar inzit kan ik gewoon geen HD afspelen zonder gehik, om gek van te worden op een mac van meer dan 3000 euro.

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Met mijn 8800GT gaat afspelen van HD materiaal toch wel prima (met quicktime).

  Ik hou persoonlijk niet zo van ATI (en zeker niet meer met AMD), maar als ik moet kiezen tussen een Radeon HD 4850 en een Geforce 120 (is hetzelde als de Geforce 9500GT), dan kies ik liever voor snelheid:)

 • Profielfoto
  strigoi

  Waarom zijn de prijzen van alle desktops zo omhoog geschoten?!
  iMacs van €999 naar €1099 / MacMini van €499 – €599 / Mac Pro van (1x Quad) €2149 – €2299

  Het is crisis dus de prijzen gaan omhoog? Qua performance is het hartstikke mooi, maar een MacMini vanaf 600 euro en de iMac die bij 1100 euro start..? Zou toch wel merkbaar zijn in de verkoop van deze 2 producten..

 • Profielfoto
  iAgree

  Ze denken het is crisis dus we gaan er minder verkopen, doe die prijs maar omhoog dan blijft de omzet gelijk en de winst is nog hoger ook, lol.

 • Profielfoto
  Grave

  Ben echt teleurgesteld… heb er behoorlijk lang op moeten wachten, maar als ik alles goed doorneem had ik liever de vorige Mac Pro uit Engeland kunnen importeren ipv een beperkte quad core nu te kopen, die ook nog es duurder is en maar tot 8GB geheugen gaat. Heel erg fijn…. ???

  *Ga kijken of ik nog de oude Mac Pro voor 2000 euro kan importeren*

 • Profielfoto
  iAgree

  Ik wacht eerst even de bench marks af van de nwe, als die de moeite zijn heb ik wellicht een 8 core mac pro uit 2008 te koop, maar zoals gezegd eerst even de verschillen aankijken.

 • Profielfoto
  snipper

  THEORETISCH zijn nieuwe Macs vaak dramatisch sneller maar – goh – in de praktijk zijn ze nog nooit twee keer zo snel geworden (of ook maar de helft sneller geworden) in 1 update dus ik wil er wel wat om verwedden dat dat ook nu niet gelukt is.

 • Profielfoto
  Grave

  Ik kan nu nog een oude dual 2,8GHz quad core bestellen voor 1960 euro.

  Of zal ik wachten op de benchmarks en voor de enkele quad core 2,6GHz met maximaal 8Gb geheugen gaan?

  Aah, dit is niet leuk, dit had ik echt niet verwacht van apple.

 • Profielfoto
  iAgree

  Dat ben ik wel met je eens, toen ik van 4 core naar core ging was er ook maar weinig verschil moet ik zeggen, maar je weet het nooit ;-).Vooral Snowleopard en alles als gevolg daarvan ( makkelijker multicore programmaas schrijven ) zou het grote verschil moeten gaan maken, we zullen het zien.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Apple sucks big-time.
  Wat een ongelooflijke prijzen: staan niet in verhouding met het geleverde!
  En ik wilde nog wel mijn ouwe getrouwe PowerMac G5 aan de kant zetten als er nieuwe Mac Pro’s zouden komen.
  Maar even wachten tot de prijzen van de Nehalems omlaag gaan: ze zijn nu blijkbaar nog te nieuw :angry:

 • Profielfoto
  RenderingRebel

  Ik verwacht dat er met de nieuwe processor structuur minder geheugen nodig is ofzo, aangezien het direct op de processoren aangesloten zit.
  Maar alsnog een beetje raar:P

 • Profielfoto
  sven-

  @ RoyHochstenbach: ATI is toch echt fijner voor Mac OS X dan die kaarten van nVidia (als het gaat als zaken om Core Image etc.). Dus geef mij maar ATI. Aan de andere kant hoef ik dan weer geen AMD (ja ik weet het, ATI is van AMD).
  Verder zijn de nieuwe Xeons heel duur, dat is gewoon zo. Het zijn de server varianten van de nieuwe Core i7, en die is gewoon nog niet zo goedkoop. Wel is het een hele ander (betere/snellere) architectuur, en nog iets belangrijks, ze ondersteunen GOED werkende Hyperthreading.
  Dus een quad core is daardoor eigenlijk 8-core en 8-core wordt 16-core.

 • Profielfoto
  Brainalyser

  WTF deze updates slaan kant nog wal, de mac pro is er op achteruit gegaan en de rest is ook niet veel beter geworden, plus dat alles ook nog eens duurder is geworden.

  Ik geloof er niets van dat die nehalem zo veel sterker is dan de oude, is dit dan de beste processor die nu op de markt is??

 • Profielfoto
  stijn23

  :sealed:
  Ik had net vorige week een bedrag van 1200 pond overgemaakt naar een vriend in engeland om een mac pro te kopen! Ik stond gisteren op het punt te bestellen, maar omdat ik twijfelde aan zijn adres ging ik wachten tot vandaag. Nu kost hij 400 pond meer! :angry:
  achja, het risico van speculeren zeker? laten we het positief bekijken: als ik gisteren had besteld had ik al van in het begin een verouderde mac gehad.

 • Profielfoto
  iAgree

  @sven, met andere woorden intensieve taken zoals bijv video rendering zouden wel degelijk baat kunnen hebben van deze nwe specs neem ik aan.

 • Profielfoto
  sven-

  @iAgree: uiteraard. Mensen die hier klagen, klagen alleen omdat de Mac Pro duurder geworden lijkt te zijn. Qua specs is de nieuwe Mac Pro een stuk beter dan de generatie die ik zelf heb.

 • Profielfoto
  PowerMac

  @sven

  Hij is wellicht niet duurder geworden, maar hij kost wel meer: de prijs is hoger dan gisteren.

 • Profielfoto
  Jiri

  Wat ik erg jammer vind, is dat er nog steeds geen blu-ray drive inzit. Dit had ik voor de macpro nu toch echt wel verwacht. In ieder geval als (dure) optie in de applestore?

 • Profielfoto
  sven-

  @ Jiri: Blu-Ray is a bag of hurt voor Apple. Zolang Blu-Ray samengaat met DRM e.d. verwacht ik niet dat Apple het zal integreren in haar producten.

 • Profielfoto
  pin

  hmm.. ik ben nogal teleurgesteld, ik was van plan een mac pro te halen en hoopte echt dat deze update een nvidia quadro optie zou bieden, dit is zeer teleurstellend.

 • Profielfoto
  krewcial

  LOL ! De voorbije weken hopen scepsis moeten aanhoren op het forum hier omdat ik een “oude generatie” MacPro durfde bestellen in het VK … die al snel achterhaald zou zijn. Wat ben ik nu blij dat die hier al een week of 2 staat te werken aan de “oude” Britse prijzen;-)

 • Profielfoto
  iDuck

  Jammer dat de nieuwe grafische kaarten met mini display poort niet op de oudere Mac Pro’s kunnen. :( Heb het 24″ scherm bekeken en, ook al is het glanzend, het zag er fantastisch uit.

 • Profielfoto
  stijn23

  @krewcial: wrijf het er nog eens in :p

 • Profielfoto
  sven-

  @ iDuck: waar heb je ’t over? De GT120 en de HD4870 kunnen ook in de early 2008 Mac Pro. (maar als je doelt op de allereerste Mac Pro, nee, dat kan inderdaad niet)

 • Profielfoto
  iDuck

  En waar denk jij dan waar ik het over heb @sven- ? Je geeft zelf het antwoord al, de MP zonder PCI-express 2.0 poorten uiteraard.

 • Profielfoto
  krewcial

  @ stijn : bij planet audio staat voor het ogenblik nog de oude Mac Pro, dus met wat geluk hebben ze nog een kleine stock die ze aan de oude prijs (of zelfs lager) willen wegdoen ?

  Airport is ondertussen verhoogd naar £40, maar op de site van planetaudio staat hij nog aan £25 … eens mailen en polsen kan nooit kwaad …

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Ik zie net dat je voor de HD 4870 Mac OS X 10.5.7 nodig hebt. Maar als ik ooit OS X opnieuw moet installeren (bij mijn Pro is 10.5.4 meegeleverd), dan zal ik zeker een Kernel Panic krijgen, toch?

 • Profielfoto
  sven-

  @ RoyHochstenbach: dat is mogelijk ja. Kwestie van je “oude” 8800GT niet verkopen/weggeven maar bewaren.

 • Profielfoto
  Jesper

  Klopt het dat het geheugen bij de nieuwe Mac Pro niet meer in paren geplaatst hoeft te worden? Het basismodel heeft bijv. 3x1GB RAM.

 • Profielfoto
  Elger

  de cpu is cool maar wat een matige standaard: 640 gig schijf en 6x 1gb; beetje verouderd he. waarom niet standaard 1tb schijven.

 • Profielfoto
  oldsmelly

  @RoyHochsetnbach : Waar lees je dat je 10.5.7 nodig hebt voor de nieuwe vidkaart de huidige osx is toch 10.5.6 ?

 • Profielfoto
  PowerMac

  oldsmelly op woensdag 4 maart 2009 10:28
  @RoyHochsetnbach : Waar lees je dat je 10.5.7 nodig hebt voor de nieuwe vidkaart de huidige osx is toch 10.5.6 ?

  Op het World Wide Web wellicht?…

 • Profielfoto
  Jesper

  Check ook dit even over de verlaging van de kloksnelheid:
  http://barefeats.com/nehal01.html

 • Profielfoto
  stijn23

  @krewcial: Bedankt voor de info, maar de nieuwe mac pro is al besteld:)

  @Jesper: De nieuwe processor werkt met 3+1 geheugenbanken. Er zijn dus 3 geheugenstreams ipv 2. Het fijne weet ik er ook niet van en ik vraag me af of het nuttig is om die 1 extra bank ook op te vullen met vb. 1GB.

 • Profielfoto
  Macteach

  Ik denk nog steeds: 8 cores? WHY! 4 cores op 2,93 lijkt mij een betere keuze voor de meeste applicaties… MAAR… dat 8 GB maximum geheugen staat me weer NIET aan.

  Als je gaat rekenen wat een beetje Mac Pro 8 core kost op 2,66 ipv de standaard 2,26 (te langzaam!) met bluetooth en 12 GB geheugen, 1 TB harde schijf, adapterje DVI… 5000 euro incl. BTW!!

  Keching!

  En: hoe zit het met Bootcamp? Drivers update…?

 • Profielfoto
  bonjorno

  @krewcial: wat is planet audio? Google levert niets op…

 • Profielfoto
  Elation

  betreft het geheugen (na navraag bij apple techneuten): gebruik allemaal hetzelfde: dus 4x 1gb of 4x 2gb. Als je 3x 1gb en 1x 2gb doet, dan zal de processor de 2gb als 1gb gebruiken.