Nieuwe iMac waar voor je geld?

45 reacties

We gooien de vraag der vragen maar weer eens in het hoenderhok. Zijn Macs nou duurder dan PC’s, of niet? In een rapport van inversteerders- bank Oppenheimer & Co worden de nieuwe iMacs vergeleken met all-in-one PC’s van HP en Dell. Analyst Yair Reiner zette een en ander op een rij en wikte en woog.

De dinsdag geintroduceerde iMac (goedkoopste model) moet het in de vergelijking van Reiner opnemen tegen de Dell XPS One 20 en de HP TouchSmart IQ 500t. U kent ze wel. In de vergelijking zakt de iMac op twee punten door het ijs. De iMac heeft niet het grootste scherm van de drie en beschikt al evenmin over een TV Tuner.

De iMac scoort wel op een aantal andere punten. Zo heeft hij een snellere processor, heeft hij driemaal zoveel cache, heeft hij een snellere front bus, heeft hij een betere videokaart en beschikt hij over iLife. Al lijkt dat laatste niet helemaal eerlijk in de vergelijking.

Conclusie van Reiner is dat je bij de iMac meer waar voor je geld krijgt. Maar hij gelooft klaarblijkelijk niet helemaal in zijn eigen Apple feelgood verhaal, want Oppenheimer & Co’s waardeschatting van Apple bleef onveranderd.

Tijd voor het grote OMT-oordeel: levert Apple met de iMac een competitieve computer, of moeten de prijzen simpelweg omlaag?

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  Koetjesreep

  De prijzen zouden wel iets omlaag mogen. Niet iedereen wilt iLife er bijvoorbeeld bij.
  Je zou uit moeten gaan van alleen het systeem + OS.

 • Profielfoto
  Jogchum

  En ontwerp? geen test onderdeel?

 • Profielfoto
  Chiel1990

  nou als alle iMacs met 100 euro zakken zou dat qua competie wel beter zijn…….

 • Profielfoto
  IJurriaan

  Typ foutje in titel;) Voor de oplettende lezer…

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  @Jogchum.
  Ontwerp gaat niet over de prestatie van je mac/pc natuurlijk, dat is namelijk subjectief.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @Koetjesreep: Ik heb nog nooit gehoord dat iemand geen iLife erop wou. Mensen vragen eerder of het er allemaal al op staat en dat je het er niet bij hoeft te kopen.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Mist er een groene highlight bij de RAM size voor de HP, of wordt een dubbele hoeveelheid geheugen niet gezien als relative advantage? RAM speed zal ook wel een rol spelen hier ???

 • Profielfoto
  TandMac

  Hmm,
  ik denk dat hij de stRijd aan kan…

 • Profielfoto
  Statenweg

  Het vergelijken van cijfertjes, waar veel onderzoek op gebaseerd is, is onzin. Een Mac biedt enorm veel waarde voor het geld dat je ervoor betaalt, niet op de laatste plaats omdat iLife erbij geleverd wordt, je er out-of-the-box mee aan de slag kunt, veel aandacht is besteed aan gebruikservaring, etc. Dit neem je allemaal niet mee in een simpele vergelijking van de specs.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  @Maverick9898, ik hoor mensen ook klagen bij andere besturingssysteem dat ze geen internet browser er standaard op willen. Het blijft subjectief. Mensen willen ook iworks/office erop maar krijgen dat ook niet altijd. Als je echt objectief wil kijken moet je uitgaan van de hardware + Het OS.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Apples en peren;)

 • Profielfoto
  roger767

  Erg netjes. In tegenstelling tot de macmini zijn de prijzen van de iMacs wel redelijk. Wel jammer is als je meer dan 4GB geheugen wil dat je opeens mega veel geld moet neerleggen vanwege de DDR3 4gb modules.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Ja hij kan de strijd aan. Waarom? Heel veel dingen die je op je mac meteen kan, moet je op die andere computers eerst allerlei verschillende half-werkende programmatjes voor downloaden/kopen. En dat scheelt dus een hoop gedoe, hoop ergernissen etc.

  (als je een mac uit een doos haalt, en je zet m aan, hoor je meteen geluid, je krijgt een filmpje, hebt een internetverbinding, en je kunt eigenlijk meteen beginnen…ik heb nu (incl mezelf) 3 (inmiddels ex-)pc gebruikers een mac zien uitpakken en alle drie werden we daar gewoon meteen blij van. Je weet dat dat ding wat je gekocht hebt t gewoon DOET.)

  Dat is de grootste kracht van apple denk ik. En dat is, dat meen ik serieus, zoiezo al 300 euro waard.

 • Profielfoto
  Joffry

  @ prullenbak. Dat is toch wel een beetje Mac-geleuter.

 • Profielfoto
  prullenbak

  @joffry

  Ja dat is t gedeeltelijk, maar t is wel waar. :p

 • Profielfoto
  Helmert

  De grootste plus lijkt mij dat je geen VISTA hebt maar LEOPARD!!

 • Profielfoto
  prullenbak

  @helmert Dat is dan wel weer een beetje de heel-erg-kort-door-de-bocht benadering:)

 • Profielfoto
  kobekes

  het probleem is dat men enkel vergelijkt met all-in-one computers natuurlijk. Hierdoor maak je van het ‘design’ al een uitgangspunt, niet van de hardware op zich he… Er zijn genoeg PC’s met dezelfde specificaties die veel goedkoper zijn, maar dan wel in een grijze doos met apart scherm. Voor veel mensen is het design echt van minder belang dan de prijs hoor.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Het is trouwens nog maar de vraag of die grafische kaart in de iMac wel beter is dan in die HP. Als het lijstje klopt is de 256MB van de HP grafische kaart niet shared, en dat zou dan toch mijn voorkeur hebben.

  Groet
  M.

 • Profielfoto
  Rub3n

  6 USB’s ben ik nu gek…?

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Een computer die goed verkoopt = een competitieve computer (en niet ‘competetieve’)
  Als de verkoop van iMacs zou tegenvallen, dan kun je stellen dat die te duur zijn.

 • Profielfoto
  Joshua1

  @Rub3n

  4 op de iMac en 2 op het toetsenbord.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Leuk, een vergelijking!:D

  Het enige wat die te duur betaalde employees van die bank vergeten, is dat het hier de snelheid van de hardware betreft. Als je de snelheid van werking van het OS i.c.m. de hardware bekijkt, dan zou de iMac er met kop en schouders bovenuit steken…

  Wat de HP trouwens dan wel weer heeft, is touch…

  En verder staat er niet bij vermeld dat de iMac als enige DDR3-geheugen gebruikt.

  Heel goed overigens dat iLife er expliciet bij staat vermeld met een groene balk bij de Apple.

 • Profielfoto
  iJos

  De prijs voor PC-antivirussoftware voor de tijd van afschrijving er bij in berekend en het vergelijk valt weer anders uit..

 • Profielfoto
  jobz

  wai wa wait a minute!
  ik heb geen 6 usb-poorten op de iMac. Ze tellen de twee poorten op het toetsenbord mee. Detail, maar toch een beetje sneaky.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Wat de lower end iMac kunnen gebruiken is een GeForce 120 of 130. De 9400M is in elk opzicht een stapje achteruit op de 2600 die er eerst in zat.

 • Profielfoto
  jonnie

  Maar de 9400m is weer sneller dan ATI Mobility Radeon 2400 XT die in het vorige instap model zat.

 • Profielfoto
  ctxppc

  iLife is superhandig op een iMac! En de prestaties zijn niet ZO belangrijk volgens mij, als je er maar iLife en een goed spel kunt op draaien. Het is een consumentencomputer en mensen willen hun iLife-projecten ook op die computer draaien! ;)

 • Profielfoto
  Sven van de Scheur

  beetje kromme niet goeie vergelijking. de Dell is duidelijk goedkoper en HP is weer een ander vehaal omdat het een touchscreen pc is. Een bang for buck vergelijking is dit niet, jammer want ik ben wel ge├»nteresseerd in een vergelijking….

 • Profielfoto
  BoraTDI

  Vroeger vergeleek ik ook alle cijfertjes van alle computeronderdelen met elkaar. Deze is sneller dan die…. die heeft meer Mhz dan die….. die heeft meer geheugen dan die….
  Nu ik sinds 1.5 maand een iMac heb, weet ik dat die cijfers zo op zich niets zeggen. Het gaat erom hoe een computer werkt. De combinatie tussen hardware en software. Een auto koop je toch ook niet op basis van de specs? Je wilt voelen hoe de auto rijdt! Hetzelfde geldt voor een PC. Het allergrootste voordeel van een Apple is, vind ik, dat Apple de hardware en software zelf maakt. Hardware maken ze niet maar stellen het wel zodanig samen dat het erg goed samenwerkt met OS X. Stel maar eens een Windows PC samen met dezelfde specs en zet de iMac er maar naast…. Vista of OS X…. Iedereen hier weet wel welke computer gehakt maakt van de andere computer…..
  Wat ik hiermee wil zeggen, is dat een test puur op basis van specs zinloos is. De combinatie, daar gaat het om!

 • Profielfoto
  Anoniem

  Wat een domme vergelijking. Mijn iMac heeft geen 6 usb poorten en om nu het ontbreken van iLife aan te merken als NADEEL voor windows pc’s is mij een raadsel. NATUURLIJK zit er geen ilife op die dingen.

  Er zitten ook duizend fouten in de hele Leopard software die oerdom zijn dus wat dat betreft moet je gewoon kiezen wat jezelf t lekkerste vind werken.

  iMacs zijn sowieso overpriced.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @Koetjesreep

  Je zegt dat ontwerp niks met prestatie te maken heeft.
  Dat ben ik dus niet met je eens want het ontwerp heeft heel veel ermee te maken.
  Met name is hier heel erg van belang hoe je lucht toevoer en afvoer is en locaties van je ventilatoren en koeling.

  Als dit niet goed zit dan krijg je overhitting waardoor de prestatie van je computer omlaag gaat of in het ergste geval zelfs uitvalt.

  Je ziet dit vaak gebeuren bij windows computers in de zomer.
  Vaak voorkomend is stof in de kast en in de zomer word het net wat te heet de boel wordt traag en slaat uit.

  Dus ontwerp is wel een belangrijk punt wat mee genomen had mogen worden.

 • Profielfoto
  Marieke van Osch

  Groot voordeel is ook dat je iMac waardevast is. Wil je die een jaar later weer verkopen (zoals ik nu) dan krijg je er nog een prima bedrag voor terug. Probeer dat maar eens met een HP of Dell.

  PS voor degenen die een iMac van november 2007 willen kopen (duurste model destijds), stuur me even een PM > het bod staat nu op 1175 euro.

 • Profielfoto
  midas

  @hierboven,

  Das wel ene gek die er zoveel geld voor geeft.

  webcam is voor dell he!!

 • Profielfoto
  midas

  misschien ook handig om iLife gewoon van de prijs af te trekken.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Goed gezegd BoraTDI, alleen het geen rekening houden met de integratie die Apple tot Apple maakt, maakt zo een prijsvergelijking zinvol, voor ons is deze prijsvergelijking dus zinloos.

 • Profielfoto
  Rub3n

  Je hebt dus max. 5 USB poorten. Slecht artikel!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  In elk geval kunnen de prijzen wel wat omlaag vind ik. Verder lijkt het me slim als Apple een goedkoper (misschien wat simpeler) instapmodel op de markt brengt voor de iMac en een goedkope “internet-Macbook” met een schermpje van 10″ of zo,voor een scherpe prijs – om eindelijk eens te gaan concurreren tegen die golf van kleine internet laptopjes.

 • Profielfoto
  bassmac

  Raar, vroeger was een snellere processor, snellere cache , sneller geheugen, betere videokaart altijd een compleet andere machine. En een paar honderd euro duurder.
  Heb de test zelf niet kunnen vinden (behalve het lijstje hier) Maar het komt even dom over als een Netbook* vergelijken met een Macbook. (*Al dan niet gehackintoshed…)

  Zinloze vergelijking dus.

  (o.k. nog even dan: wie die Dell kiest, verdient hem ook. Wat een lelijk kreng!)

  O, en zijn die schermen hetzelfde? De iMac had een gaaf scherm voor fotografie, vroeger tenminste)

 • Profielfoto
  Marius1976

  @BoraTDI

  Je hebt gelijk als je zegt dat je niet alleen naar de specs moet kijken.

  Je relaas snijdt verder geen hout. Apple maakt zelf helemaal geen hardware, en OS X is ook helemaal niet toegespitst op die hardware. Apple stelt zelf een combinatie van hardware samen, van overigens enigszins bedenkelijke kwaliteit. Vervang die door echte A merk componenten, en je hebt met OS X pas ECHT een goede computer.

 • Profielfoto
  MightyMouse

  Als iemand zit te twijfelen om een iMac te kopen ipv een dell, dan ben ik er van overtuigd dat hij/zij zich niet over de streep laat trekken door de 200 euro prijs verschil.
  Iemand kiest voor een mac om z’n eigenschappen, en betaald daar in mijn ogen graag 200 euro meer voor!

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Mac mini vind ik zeker 100 EUR te duur.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Helemaal met Prullenbak eens. Chapeau

 • Profielfoto
  Zeedraak

  Ik heb een HP-notebookje gekocht. Handig voor erbij. Na al dat out-of-the-box gejuich van Apple verwachtte ik dat ik veel tijd kwijt zou zijn met het gebruiksklaar maken, maar dat viel heel erg mee. En ik hoefde alleen maar zaken als gebruikersnaam e.d. door te geven, dus dat verschilt amper met Apple. Kortom, dat out-of-the-box argument is niet zo heel sterk, vooral niet omdat het alleen maar de eerste dag ertoe doet.

  Bovendien kreeg ik er gratis Microsoft Office bij, terwijl je bij Apple een testversie van iWork krijgt die er na een maand mee stopt. En ik vind Office een stuk nuttiger dan iLife.

  Verder zijn sommige internetpagina’s niet afgestemd op Apple met Safari, zodat je haperende site’s krijgt en firefox moet downloaden om de pagina te zien (en zelfs dat garandeert niet dat alles soepel gaat). Dus ook al heb je een ‘superieure’ mac, een windowsgebruiker heeft meer surfplezier. Ja, ja, ook meer virussen, maar er zijn genoeg gratis beschermingsprogramma’s.

 • Profielfoto
  Sunshine

  Volgens mij is de Mac wel duurder dan een andere computer. Vooral als je het mee r algemeen bekijkt, maar ja, ik wil nu eenmaal een Mac hebben. Dus betaal ik daarvoor een prijs. Ik ben te arm om rotzooi te kopen en alles warop ik met microsoft moet zitten klooien is in mijn optiek rotzooi.
  ???