Statenweg
Statenweg Accessories 15 maart 2009

iPod shuffle alleen te gebruiken met geautoriseerde headphones

Met de introductie van de nieuwe iPod shuffle werd duidelijk dat deze niet te gebruiken is met bestaande headphones. Omdat de iPod zelf geen knoppen heeft, dient de headphone uitgerust te zijn met inline controls om de iPod te kunnen bedienen. Fabrikanten van accessoires doken hier gelijk op door al na enkele dagen met aangepaste versies van hun producten te komen.

Er zit echter een addertje onder het gras: third-party headphones dienen mogelijk over een ‘authentication chip’ te beschikken om te kunnen werken in combinatie met de nieuwe shuffle, zo ontdekte iLounge. De reden hierachter is niet van technische aard, maar biedt Apple de mogelijkheid om een deel van de omzet uit de accessoiresverkoop op te eisen. Fabrikanten dienen zich tot Apple te wenden om een dergelijke chip in hun producten te kunnen inbouwen.

Volgens de Electonic Frontier Foundation gaat de aanwezigheid van de chip eveneens ‘reverse engineering’ tegen, waarbij de interne werking van de chip wordt achterhaald om accessoires te kunnen bouwen zonder toestemming van Apple. Doordat er een copyright rust op de chip, zal Apple namaak kunnen aanvechten.

Het gevolg van deze hardware-DRM is dat Apple naast extra inkomsten uit de accessoires controle kan houden over de kwaliteit van de headphones. Volgens critici gaat deze maatregel echter vrije concurrentie en innovatie tegen, met als nadeel voor de consument dat deze stuit op een beperkte keus en onnodig dure producten.

Reageer op artikel:
iPod shuffle alleen te gebruiken met geautoriseerde headphones
Sluiten