iPod shuffle alleen te gebruiken met geautoriseerde headphones

Door: Statenweg - 76 reacties

Met de introductie van de nieuwe iPod shuffle werd duidelijk dat deze niet te gebruiken is met bestaande headphones. Omdat de iPod zelf geen knoppen heeft, dient de headphone uitgerust te zijn met inline controls om de iPod te kunnen bedienen. Fabrikanten van accessoires doken hier gelijk op door al na enkele dagen met aangepaste versies van hun producten te komen.

Er zit echter een addertje onder het gras: third-party headphones dienen mogelijk over een ‘authentication chip’ te beschikken om te kunnen werken in combinatie met de nieuwe shuffle, zo ontdekte iLounge. De reden hierachter is niet van technische aard, maar biedt Apple de mogelijkheid om een deel van de omzet uit de accessoiresverkoop op te eisen. Fabrikanten dienen zich tot Apple te wenden om een dergelijke chip in hun producten te kunnen inbouwen.

Volgens de Electonic Frontier Foundation gaat de aanwezigheid van de chip eveneens ‘reverse engineering’ tegen, waarbij de interne werking van de chip wordt achterhaald om accessoires te kunnen bouwen zonder toestemming van Apple. Doordat er een copyright rust op de chip, zal Apple namaak kunnen aanvechten.

Het gevolg van deze hardware-DRM is dat Apple naast extra inkomsten uit de accessoires controle kan houden over de kwaliteit van de headphones. Volgens critici gaat deze maatregel echter vrije concurrentie en innovatie tegen, met als nadeel voor de consument dat deze stuit op een beperkte keus en onnodig dure producten.

Reacties

76 reacties
 • Profielfoto
  Brainalyser

  Gay

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Goed-Zo!

 • Profielfoto
  .Robin

  Dat is ruk, want iPod earphones zijn gewoon kut qua kwaliteit…

 • Profielfoto
  RenderingRebel

  Ik begin mn respect te verliezen voor apple:P

 • Profielfoto
  JanJansen

  Apple is dus volledig geflipt.

 • Profielfoto
  Rub3n

  ik heb een hekel aan die iPod shuffle gekregen…

  Ik vind hem echt slecht van Apple…

 • Profielfoto
  MacBoot

  dit gaat te ver :angry:

 • Profielfoto
  miltonvv

  Ik ben een grote Apple-aanbidder, maar dit gaat toch echt te ver. Hetzelfde trucje hebben ze ook al uitgehaald met de video-out op de iPod Classic, ook daar heb je een kabel met authenticatie chip nodig. :angry:

  No way dat ik ooit een iPod Shuffle ga kopen.

 • Profielfoto
  karf

  Dit is toch volkomen logisch.
  De oordopjes voor de shuffle is uniek. Knopjes ingedrukt houden enz… zodat er wat gebeurt. Dit kan alleen met de standaard oordopjes. Als je andere oordopjes er in doet kan je er sowieso niks mee omdat er verder geen knopjes op zitten.

 • Profielfoto
  FreakT

  denk niet dat deze shuffle iets gaat worden……

 • Profielfoto
  .Robin

  @Karf: Fabrikanten kunnen ook best een soort gelijk iets maken. Maar nu is dat ook al niet meer mogelijk.

 • Profielfoto
  swalaza

  gadverdamme apple!

 • Profielfoto
  michielrutjes

  Dat is helemaal niet logisch. Fabrikanten staan te trappelen om zelf iets op de markt te brengen, waardoor meer mensen geïnteresseerd zouden kunnen zijn in de shuffle (zoals mensen die wel een shuffle willen, maar niet die crappy oordoppies). Nu houdt Apple dat enorm tegen, omdat ze zo nodig wat extra geld er aan moeten verdienen. Ik vond het wel een gave vondst, maar op deze manier snijd Apple zichzelf wel in de vingers ben ik bang. Niet gaaf iig.

 • Profielfoto
  bca303

  Ik weet niet hoelang de oude shuffle er nog is, maar aangezien ik al van plan was om er eentje te kopen heb ik die na introductie van de nieuwe gelijk maar besteld. Het hele idee van controls in de koptelefoon bevalt me niet. Ik wil graag zelf een goede koptelefoon kunnen kiezen en daarmee niet vastzitten aan Apple.

 • Profielfoto
  SebastienK

  De nieuwe iPod shuffle is de grootste miskleun die Apple in jaren op de markt heeft gebracht. Een dure USB stick zonder USB die je enkel kan bedienen door morse te leren was nog niet genoeg, blijkbaar moet het prijskaartje de lucht in door ook een monopolie te heffen op oordopjes.

 • Profielfoto
  languh

  hierdoor zullen die shuffles niet veel meer verkocht worden, denk zelfs minder..

 • Profielfoto
  Ouistiti

  @SebastienK

  beter kan ik het niet zeggen, helemaal juist!

  amen.

 • Profielfoto
  LEXY

  Als Apple nou gewoon een tussensnoertje maakt met alle controls eraan waar je dan weer je eigen favo koptelefoon in steekt is iedereen weer blij…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Steve moet snel weer terugkomen. Het gaat helemaal de verkeerde kant op met Apple. ???

 • Profielfoto
  iMakker

  Toch normaal dat Apple er voor zorgt dat niet Jan-en-Alleman er een oortje aan kan koppelen zonder de garantie dat dat oortje de iPod Shuffle goed bedienen kan.
  Doet wel niets af van het feit dat ik het een dom ding vind voor een te hoge prijs. ???

 • Profielfoto
  error

  Nooit meer een shuffle voor mij dus. Ik laat Apple niet bepalen/beperken welke hoofdtelefoon ik kan gebruiken. De optie met een tussensnoertje is ook niets. Daar moet dan weer een klemmetje aan; hoe krijg je die controls anders op borsthoogte als er eerst nog 1,5 meter snoer zit tussen je hoofdtelefoon en de ‘remote’.

 • Profielfoto
  n8n

  Schandalige bedrijfsvoering

 • Profielfoto
  bjurn

  ik heb speciaal voor het sporten (ATB en racefiets) de old school shuffle gekocht (USB). Geweldig ding zeker icm een waterafstotendhoesje en sport-oordopjes.

  De laatste twee versies van de shuffle zijn voor dergelijke sportactiviteiten compleet onmogelijk.
  Daar komt bij dat de ingebouwde usb het mogelijk maakt overal (bij een pc van een ander of oid) altijd op te laden is.

  ik ben blijk dat ik de old school shuffle nog heb.

  Om toch positief af te sluiten. Qua formaat zijn de laatste twee natuurlijk geweldig. En deze laatste krijgt ook het ook nog voor elkaar er prachtig uit te zien.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Ik vind het geniaal van Apple! Apple slaat wel weer een hele nieuwe weg in, maar ik denk dat ze nog veel meer in petto hebben wat hier allemaal op aansluit! Waarschijnlijk komt Apple zometeen weer met een update dat het remote verlengsnoertje uitkomt of zo iets.

 • Profielfoto
  Xigh

  Ik ben blij dat ze het ding zo lelijk gemaakt hebben, want ik zal er dan ook nooit een hoeven. Zeker niet als ik ook nog onnodig moet gaan betalen om hem te kunnen besturen met m’n eigen oordopjes.
  Ik vind het gewoon erg sneu dat ze op deze manier geld moeten verdienen.

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Dit riekt inderdaad naar het tegenwerken van de vrije concurrentie; het argument dat Apple op deze manier de kwaliteit van de oordopjes kan controleren is bullshit: Apple zou ook zelf reviews van oordopjes kunnen geven en deze op hun website plaatsen of, zoals het in de natuur ook gaat, de kut-oordopjes d.m.v. natuurlijke selectie uit laten sterven –> die koopt toch niemand als blijkt dat ze niet goed werken.

  Gewoon een sleazy way van Apple om extra geld te verdienen, die van mij 0,0% respect krijgt.

 • Profielfoto
  Helmert

  laat ze dan een kabeltje op de markt brengen waar alleen de bediening aan zit en daar dan een mini-jack ingang op zodat je wel andere/betere oordopjes kan gebruiken! kunnen ze nog steeds ectra geld verdienen maar kan je tenminste oordopjes gebruiken!

 • Profielfoto
  fozzy

  Ben ik blij dat ik de 1e gen Shuffle heb.
  De 2e vond ik al niet mooi, deze is erg..

  Als ze nou een goede kwaliteit leveren die nooit stuk gaat, dan heb ik er niet veel problemen mee.;)

  Gelukkig heb ik ook een Nano 4GB die prima werkt.

 • Profielfoto
  Yip

  Wat een KUT ipod zeg…. geen schermpje, veel te klein (ben je zo kwijt), en dan nog dat stomme Apple dat je gewoon dwingt bij hun alles te kopen…. :angry: :angry: :angry:

 • Profielfoto
  sultankat

  Volgens mij een nieuwe klus voor Neellie Kroes

 • Profielfoto
  stevenxs

  (Julian Gijsen op maandag 16 maart 2009 8:56
  Dit riekt inderdaad naar het tegenwerken van de vrije concurrentie)
  ————————

  Sommige fabrikanten zullen het niet met enkele bovenstaande meningen eens zijn.

  De eerste headphones van derden zijn al klaar:

  http://scosche.com/press.room
  Scroll in het persbericht door naar beneden.

  ————————
  [SebastienK op maandag 16 maart 2009 0:22
  De nieuwe iPod shuffle is de grootste miskleun die Apple in jaren op de markt heeft gebracht. Een dure USB stick zonder USB die je enkel kan bedienen door morse te leren was nog niet genoeg, blijkbaar moet het prijskaartje de lucht in door ook een monopolie te heffen op oordopjes.]
  ————————
  http://www.dexim.net/product/A-V/DWA031.html

  http://www.dexim.net/image/02-1.jpg
  http://www.dexim.net/image/02-2.jpg

 • Profielfoto
  stevenxs

  Nog even uit het persbericht van Scosche:

  Scosche is also developing an inline control adapter kit that allows consumers to use any standard set of headphones and enjoy all of the advanced features of the third generation iPod shuffle. The inline control also allows users to plug their shuffle into any vehicles auxiliary input and maintain full control of the iPod.

  Iedereen weer blij:D

 • Profielfoto
  MegaChriz

  Jammer. De iPod Shuffle is nu niet interessant meer voor mij. Ik was eventueel van plan geweest om zo’n shuffle cadeau te doen (of misschien voor mezelf te kopen), maar het nieuwe model vind ik niet waardig genoeg om cadeau te doen.
  Dan moet ik maar een iPod nano cadeau doen, als ik iemand een iPod cadeau wil doen. Die zien er ten minste nog wel vrolijk uit, zijn alleen een beetje prijzig om zomaar cadeau te doen (is 7x mijn normale budget voor een cadeau).

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het volkomen logisch dat Apple als fabrikant zijn eigen product beschermt. Dat probeert toch elke fabrikant. En waarom zou je voor zo’n kleine iPod een andere oortelefoon nodig hebben. Je gaat met zo’n mini-iPodje toch niet met een enorme koptelefoon oplopen?! Dit ding gaat het helemaal maken bij mensen waarvoor ‘ie bedoeld is: tieners en sporters. En mensen die gewoon even wat muziek onderweg willen horen en het niet zo uitmaakt wat op welk moment. Want het schakelen tussen afspeellijsten blijft natuurlijk lastig.

 • Profielfoto
  Schreeuwbuis

  Ik ga dus echt geen nieuwe oordoppen kopen als ik al dure heb en ik moet een nieuwe mp3-speler hebben. Een beetje muziekluisteraar heeft tegenwoordig oordoppen die net zo duur of duurder zijn als de speler. Dan is de vraag: pas je je oordoppen aan op je mp3-speler of andersom?

 • Profielfoto
  Lacebag

  Grappig…..de reacties op OMT worden met de dag meer Fanboy en dommer.

  Er is niks mis met wat Apple doet. Zo voorkom je dat chinezen je product in lage kwaliteit voor 3cent gaan na produceren. Kwaliteitsgarantie zou je het kunnen noemen.

  En je kunt als fabrikant gewoon een licentie op die chip nemen waardoor je alle specs mooi van apple op een blaadje krijgt en je dus als consument gewoon ook van andere merken ”ipod shuffle certified” oordoppen kan kopen.

 • Profielfoto
  the_one

  pfff, wat een troep van Apple zeg!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  eigenlijk is dit het goed recht van Apple maar het siert ze niet natuurlijk. Ik vind het niet van deze tijd. Daarbij is dit voor veel mensen weer een reden om voor een ander merk te kiezen binnen dit segment MP3 spelers. De fijne en vanzelfsprekende navigatie is al geen argument voor de shuffle. En ik wil nog altijd de vrijheid hebben om voor mijn eigen hoofdtelefoon te kiezen..

 • Profielfoto
  swalaza

  @ MacAanZee
  Voor sporters is de nieuwe Shuffle nu juist niet meer interessant. De meegeleverde oordopjes zijn niet in-ear en derhalve vallen ze dus bij veel mensen tijdens het hardlopen (bij mij zeker) uit je oren.

  De nieuwe Shuffle: een erg leuk idee, een slechte uitvoering. Apple zou de gebruiker de mogelijkheid moeten bieden om te kiezen tussen oordopjes. Wie is Apple om deze beslissing voor je te nemen? Dus gewoon je eigen favoriete oordopjes, of de oordopjes die je al had versus nieuwe apple of ander merk oordopjes met een dergelijke spreek/remote functie die werkt.

  Erg kort door de bocht of in-the-box gedacht van Apple. En het grappige is, dat ze er blijkbaar nog niet helemaal uit zijn of dit nieuwe product wel aan gaat slaan (en terecht), want de oude verkopen ze nog steeds.

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  @Maikelw: Daar ben ik het idd mee eens. SInds Steve met verlof is, gaat het slechter met Apple.

 • Profielfoto
  wimbers

  compleet ridicuul, maak dan een verloopkabel zodat iedere headphone er in kan, apple heeft nog nooit een goede headphone gemaakt dus het laatste dat ze moeten doen is verplicht maken die van hun te gebruiken.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Haha. En hier loopt iedereen te blazen, en straks zie je weer iedereen lopen met zo’n k*t-ding.

  Apple heeft jaren geleden al ontdekt dat het grote geld bij het (domme) publiek te halen is.

  En dat dit gebeurt: koekje van eigen deeg. Het is de straf voor altijd dat kwijlende gedrag omtrent apple produkten.

  Dit keer zijn het koptelefoontjes, maar dit bizarre gedrag is al jaren lang bezig hoor. De hardware van apple is al jarenlang waar-de-loos slecht, en iedereen accepteert dat maar, terwijl je voor een fractie van de prijs gelijke of betere kwaliteit elders kan kopen.

  M.i. is apples software-tak veel beter en interessanter. OS X, Logic, iLife … sterke peilers, waar ook normale, zelfs scherpe prijzen aan verbonden zijn. Maar voor stabiele en degelijke hardware… ga ik nooit meer naar apple. Dat bouw ik wel zelf.

  En nu dit geintje dus weer met die koptelefoon. Wat een graaiers…

 • Profielfoto
  strigoi

  weak

 • Profielfoto
  HRH

  Hmmm, als dit klopt is het een zeer slechte werkwijze van Apple. Ik ga maar eens op zoek naar een Zune…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Stelletje zeikers hier zeg. Als je je echt druk kan maken om de kwaliteit van de koptelefoons dan ben je wel een enorme eikel als je dan een shuffle koopt. Iemand die kwaliteit wil koopt een Nano of een andere iPod en koopt er vervolgens een Sennheiser bij. Iemand die gewoon ongestoord muziek wil luisteren voor relatief weinig geld koopt een Shuffle en gebruikt de meegeleverde koptelefoon.

 • Profielfoto
  MacHanker.

  Goed zo Apple! Laat iedereen met die crappy oordopjes rondlopen zodat we na een tijdje niks anders meer gewend zijn!

 • Profielfoto
  Festen

  @stevenxs
  Enig nadeel is dat je voor de iPod Shuffle, de USB-adapter, en het verlengsnoertje met afstandbediening (om je eigen hoofdtelefoons aan te sluiten), samen ongeveer 100 Euro kwijt bent. Wat veel geld is voor een MP3 speler zonder display, afgezien van de onhandigheid van losse onderdelen.

  Terwijl je met een iPod Shuffle van de eerste generatie meteen aan de slag kon, zonder adapters en opzet-stukjes.

 • Profielfoto
  Mendoza

  De grap is overigens dat niemand eigenlijk weet of dit verhaal klopt. Er zit een onbekende chip in de Shuffle, maar men weet eigenlijk niet waar die voor is. Nu moet je het het artikel op OMT héél erg goed lezen om deze nuance te ontdekken.
  Het zou iets met de koptelefoon te maken kunnen hebben, want daar zit sinds kort de besturing van het apparaat.
  Reageren er ook nog mensen met een werkend verstand op dit forum?

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Volgens iphoneclub.nl:

  Nu zijn er twee mogelijkheden. Optie 1 is een waarheid als een koe: om de iPod shuffle via oordopjes te kunnen bedienen is niet elk type oordopje geschikt. Fabrikanten zullen hoe dan ook een schakelaar met bedieningsmogelijkheden moeten toevoegen. Voor het starten, stoppen en shufflen is misschien ook nog wat intelligentie nodig, zodat je al snel terechtkomt bij het inbouwen van een chip. Geen wonder dat niet elk oordopje werkt. Die chips kun je als fabrikant gewoon kopen (of laten ontwikkelen) en inbouwen in een nieuw type oordopje. Optie 2 is dat Apple het hele proces heeft afgeschermd met encryptie en een verplicht licentieprogramma voor accessoiremaker heeft opgetuigd, zodat de iPod shuffle alleen muziek kan afspelen met oordopjes van fabrikanten die daarvoor een flink bedrag aan Apple hebben betaald. Dat laatste is nog helemaal niet zeker. En of de prijzen van oordopjes daardoor veel hoger uitvallen is ook nog niet zeker. En of Apple fabrikanten die toch alternatieve oordopjes op de markt willen brengen juridisch kan aanklagen is ook nog niet zeker, ook al is Apple er gek genoeg voor.

 • Profielfoto
  dwerg85

  Wat janken jullie allemaal? Die fabrikanten betalen die fees gewoon en je kan straks weer een shuffle specifieke Senheisser kopen.

  Blijft wel grappig eigenlijk. Iedereen mag winst maken behalve Apple.

 • Profielfoto
  xino

  Goed rechtzaak er tegen aan en Apple krijgt weer op hun flikker. Dit mag volgens mij nooit

 • Profielfoto
  KR1275

  Als je hier achteraf pas achter komt, heb je het recht de iPod retour te zenden naar de verkoper en geld terug te krijgen. Het product voldoet niet aan de verwachtigen die je er als consument aan mag hebben. Sony heeft eens zoiets gehad met een beveiliging op cd’s. Daar heeft de rechter toen een stokje voor gestoken. En terecht.

 • Profielfoto
  Mendoza

  Ah, de lagere school is uit. Nog meer fantastische reacties.

 • Profielfoto
  Bintje

  Wat maakt mij het uit, ik heb gelukkig de shuffle hiervoor nog (en de nieuwste Nano:P ). En zijn die Apple oordopjes nou echt zo slecht?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ Mendoza – Inderdaad!

 • Profielfoto
  milla75

  Sommige IBM/Lenovo Thinkpads accepteren alleen maar miniPCI Express met bepaalde IDs. Wil je dus bijvoorbeeld een IWL of Ath5k wireless er in dumpen dan moet je een officiele kopen. Welke stukken duurder zijn. Qua kwaliteit maakt het weinig tot niets uit. Bevat immers dezelfde chipset. Nou kun je het BIOS hacken, en deze laptops zijn niet bedoelt voor thuisgebruikers… maar het blijft vervelend. Stel je voor dat mijn PC of Mac alleen maar bepaalde PCI kaartjes zou eten. Is het dan nog wel PCI? En wat is het nut van deze DRM? Nou vind ik hetzelfde ook over een gewone iPod of iPhone: in vergelijking met MacOSX hebben deze apparaten restricties waar ik u tegen zeg.

 • Profielfoto
  Xigh

  Ach ik heb niet de indruk dat het moeilijk moet zijn om de oortjes van deze koptelefoon af te trekken en er een female jack op te zetten. Meteen voor 2 euro van al het gezeik af.

 • Profielfoto
  johnnysclub

  Ik wou dat ding juist inbouwe in mn rekenmachine :p,maar aangezien dat ik dan het headphone draadje moet kapotknippen…

 • Profielfoto
  BigAL

  Ban the Shuffle!

 • Profielfoto
  Yip

  @Bintje: typisch zo’n Fanboy reactie. ”zijn die Apple oordopjes nou echt zo slecht?”
  Nou, het kan in ieder geval veel beter en ze hebben eenvoudigweg het logische recht niet om ons te dwingen alles bij hun te kopen…

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Sorry dat ik het zeg maar even kort samen gevat:

  De meeste van jullie vinden dit één van de slechtste dingen ooit van Apple. Omdat je niet eens je eigen (flut) oordopjes kunt kopen zeuren jullie iedereen negatieve onzin over Apple in de oren? Hoort dit? Is dit normaal? Dacht het niet!

  De Apple oordopjes zijn nu geweldig! Vooral de nieuwe! Ik heb nog steeds oordopjes van 4 jaar geleden. Ze zijn wat slechter geworden maar nog steeds doen ze het goed!

  En wat loopt apple nou te zeuren over de Hardware? Als het aan mij ligt is Apple flink vooruit gegaan qua Hardware. Zeker nu! Ze gaan nu echt goed met de hardware in vergelijking met vroeger.

  Dus als je het mij vraagt, het verhaal klopt waarschijnlijk niet eens en dit is het dus niet waard om zoveel ‘gezeik’ aan te horen van de meeste van jullie!

  Groet,
  Dagaloni!

 • Profielfoto
  jeroenth

  @Dagaloni
  Maar dat je je eige oortjes er niet in kan stoppen blijft kut! :angry:

 • Profielfoto
  KR1275

  Dagaloni is niet veel gewend. Mijn wekkerradio klinkt nog beter …

 • Profielfoto
  jobz

  haha, dit moet een 1 april grap zijn.
  :p

 • Profielfoto
  Gene

  Die shuffle lijkt me zowiezo al niet echt handig, maar deze arrogante opstelling is niet goed van Apple. Die standaard oordopjes zijn echt niet prettig en een dergelijk apparaat moet een beetje custom te maken zijn i.c.m. andere oordopjes.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  heerlijk gelachen om dit topic, misschien is het voor sommigen verstandig om met een hamer op hun eigen duim te meppen, kunnen ze zichzelf daar ook druk om maken:P

 • Profielfoto
  Ceynox
 • Profielfoto
  Xigh

  Het is inmiddels bevestigd door Apple dat er inderdaad een chip in de oordopjes zit en dat er een licencing fee gevraagd wordt.
  Geen DRM inderdaad. http://gadgets.boingboing.net/2009/03/16/manufacturer-confirm.html

 • Profielfoto
  Xigh

  Edit, er zit geen codering op waardoor clones wel mogelijk zijn, maar er kan dan geen Made for iPod op de verpakking gezet worden. Pfhiewh, het valt dus allemaal mee;)

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ik voel me al een tijdje ongemakkelijk bij de iPhone lock-in, en ook dit bericht lijkt (lijkt) te suggereren dat Apple de kant opgaat die we een tijd geleden bij Microsoft zo verfoeiden. Misschien kun je van een groot (en groter wordend) bedrijf niet anders verwachten. Maar waar ik me een jaar of wat geleden best tevreden voelde met m’n Apple-spul, begint de glans er wel wat af te raken. Om helemaal eerlijk te zijn is het OS X meer dan wat dan ook dat me bij de club houdt, maar zodra ik dat op een acceptabele manier op bijv. een VAIO kan gebruiken (iets met een mat scherm in elk geval) zal ik dat wel serieus overwegen. En laat er in godsnaam wat serieuze concurrentie voor de iPhone komen (van Palm verwacht ik niet zoveel).

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Beetje nuance:

  1. Apple staat juridisch sterk. Ze mogen wel degelijk zelf een accessoire ‘opdringen’ omdat het de feitelijke bediening van het apparaat zelf betreft. Ze hebben een licensing programma dus alles is juridisch afgedekt. Geen Neelie Kroes gelul dus of valse concurrentie onzin.

  2. Blijft overeind dat ze een domme fout begaan zo. Erg onhandig dat ik mn bestaande sennheiser headset niet kan gebruiken voor goede geluidskwaliteit. De klant in keuzemogelijkheden beperken is ALTIJD een domme zet. Dat heeft Apple in het verleden (tevens in afwezigheid van Steve) al eerder de das omgedaan.

  Mee eens: nieuwe shuffle wordt vast geen kaskraker.

 • Profielfoto
  Demon Hunter

  Die chip blijkt helemaal geen “DRM” chip te zijn die controleert of er wel geautoriseerde headphones gebruikt worden ??? Staat al sinds gister op Macrumors.

 • Profielfoto
  Anoniem

  UPDATE 2: BoingBoing Gadgets is now reporting that Apple has said that “there is no encryption or authentication on the chip, so clones could conceivably be made, just not with “Made for iPod” official certification.” If that’s right, then I was wrong about the DMCA angle on this story, misled by the term “authentication chip” used in the original iLounge report, as well as Apple’s previous “authentication chips” in various iPod dock products.

  UPDATE 3: Both Monster Cable and V-Moda are also confirming that there is no authentication requirement for headphones for the new Shuffle. So it looks like there’s no DMCA threat here, after all, unlike with jailbreaking your iPhone or talking about syncing your iPod with software other than iTunes.

  BRon: Electronic frontier foundation

 • Profielfoto
  Hermanko

  Apple verdedigt zich tegen technische inbraken, waarom niet. Er zijn massa’s minder succesvolle mp3 spelers te koop speciaal voor mensen die vinden dat een opel motor ook in een ford moet passen..

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Hoezo eigenlijk geen in ear oordopjes?

  “The remote is supported by iPod shuffle (3rd generation).”

 • Profielfoto
  Anoniem

  @Hermanko: … maarre… een Opel-motor kan ook best in een Ford passen, hoor…