Statenweg
Statenweg Nieuws 17 maart 2009

iPhone OS 3.0: (bijna) alles waar we op gewacht hebben

Vanavond heeft Apple tijdens een special event in Cupertino details vrijgegeven over de nieuwe firmwareversie voor de iPhone. OS 3.0 belooft meer dan 100 nieuwe features. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste aankondigingen van vandaag.

Push Notification
Afgelopen zomer al aangekondigd, maar vertraagd omdat Apple niet gerekend had op de snelle groei van de App Store. In OS 3.0 kunnen we push notification, waarmee het mogelijk wordt om bijvoorbeeld een melding te ontvangen bij een nieuw chatbericht zonder dat de betreffende applicatie geopend is, alsnog tegemoet zien.

In-App Purchases
Met de komst van OS 3.0 wordt het mogelijk om binnen een applicatie aankopen te doen. Denk hierbij aan het aanschaffen van boeken in een e-reading applicatie of het kopen van kleding en wapens in games. Net als bij de verkoop van applicaties in de App Store houdt Apple 30% in op de verkoopprijs. In-App Purchases zijn niet mogelijk binnen gratis applicaties.

Copy/Paste
Eindelijk! Knippen en plakken wordt mogelijk op de iPhone. Door tweemaal op een stukje tekst te ‘tappen’ of met je vinger eroverheen te slepen verschijnt een pop-up met de opties: cut, copy en paste. Dit werkt ‘across applications’, dus je kunt bijvoorbeeld een stukje tekst vanaf een website kopiëren in een e-mailbericht. Het is ook mogelijk (meerdere) foto’s te kopieren en te plakken in een e-mailbericht. Nu kan slechts één foto per keer verzonden worden.

MMS
De applicatie SMS wordt omgedoopt tot Messages. Daarbij wordt de mogelijkheid toegevoegd om MMS-berichten te verzenden en te ontvangen met plaatjes en geluidsfragmenten.

Landscape mode
In de nieuwe OS is iedere applicatie ‘horizontaal’ te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat het toetsenbord makkelijker te bedienen is.

Spotlight
Mac-gebruikers kennen Spotlight al. Deze functie komt nu ook beschikbaar op de iPhone en maakt het mogelijk om de gehele iPhone te doorzoeken. Ontwikkelaars kunnen hun applicaties geschikt maken om doorzocht te worden met Spotlight. Mail krijgt een eigen zoekfunctie waarmee het mogelijk is om binnen alle berichten op een IMAP-server te zoeken, zonder dat deze berichten gedownload zijn naar de iPhone.

CalDav
De agenda op de iPhone wordt eindelijk volwassen met ondersteuning voor het veelgebruikte CalDav-formaat, waar onder andere Google Calender gebruik van maakt, en het .ics-formaat. Notities worden voortaan gesynchroniseerd met iTunes.

Peer-to-peer
Ontwikkelaars kunnen hun applicaties geschikt maken voor peer-to-peer-verbindingen. Deze verbinding tussen twee iPhones wordt opgezet middels Wifi en kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het uitwisselen van vCards of het spelen van games. iPhones ‘vinden’ elkaar via Bluetooth.

Turn-by-turn navigatie
De iPhone kon je al min-of-meer de weg wijzen, maar OS 3.0 maakt de weg vrij voor de ontwikkeling van turn-by-turn navigatie, waarbij de route ‘voorgelezen’ wordt aan de gebruiker.

Shake to shuffle
Een willekeurig ander muzieknummer horen? Schudden maar!

Accessoires
Fabrikanten van accessoires voor de iPhone kunnen in de toekomst applicaties schrijven om hun producten te bedienen vanaf de iPhone. Dit kan zowel via de 30-pin dock connector als via Bluetooth.

Stereo Bluetooth A2DP audio
De iPhone wordt geschikt voor gebruik met stereo Bluetooth A2DP headphones.

Tethering
Tijdens de Q&A werd duidelijk dat tethering, waarbij de iPhone als modem voor bijvoorbeeld een laptop dient, in de toekomst tot de opties behoort. Echter, Apple moet hiervoor afspraken maken met telecom operators.

iPhone OS 3.0 komt deze zomer beschikbaar en is gratis voor iPhone-bezitters. Bezitters van een iPod touch betalen €9,95.

Reageer op artikel:
iPhone OS 3.0: (bijna) alles waar we op gewacht hebben
Sluiten