Gevaar hoge roamingkosten steeds minder

Door: Jan David Hanrath - 19 reacties

Als het Europees Parlement en de Europese Raad akkoord gaat, betaal je per 1 juli 2009 in landen die onderdeel zijn van de Europese Unie nooit meer dan 1 euro per megabyte voor het gebruik van data op je iPhone in het buitenland. De EU is dit met de mobiele telecom providers overeengekomen. Momenteel kun je verrast worden met rekeningen op basis van 5 euro per megabyte.

Het wordt zelfs nog mooier. Juli 2010 gaat het maximum naar 80 eurocent en een jaar later naar 50 eurocent. Ook voor gesprekskosten en SMSjes zijn maxima afgesproken. Uiteraard blijft het wachten totdat dataverbruik in Europa gewoon in je databundel zit of op basis van fair use inclusief is.

Om al te grote verrassingen op je rekening te voorkomen wordt per 1 juli 2010 een standaard limiet van 50 euro ingesteld voor roaming. Dit limiet kan door de gebruiker aangepast worden. Wanneer je 80% van het limiet bereikt hebt, krijg je een waarschuwing van je provider.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  thomasmuller

  Dat is fijn.

 • Profielfoto
  MichMich

  Klinkt goed!

 • Profielfoto
  Nikita

  Kijk, zo hoort het.

 • Profielfoto
  Demon Hunter

  Even tussen door, heb net een iPhone en ga binnekort naar het buitenland, gewoon dataroaming uitzetten bij instellingen en dan verbruik ik geen data meer in het buitenland?

  Goede zaak natuurlijk dat het goedkoper, smsjes en bellen gelukkig ook, want dat is ook nog steeds vrij duur.

 • Profielfoto
  Maersk

  Yesss, handig! Had een keer een rekening van 170 euro. Das wel even minder ???

 • Profielfoto
  MrHammond

  Laat ik daar nu net weinig aan hebben, aangezien Zwitserland geen EU is…

  @Demon Hunter: gewoon uitzetten, dan gebruik je inderdaad niks meer

 • Profielfoto
  joelr

  Let op, alleen landen in EU. Voor andere landen geldt deze afspraak niet, bijvoorbeeld bezoekje VS…

 • Profielfoto
  sultankat

  Hier is de EU toch erg goed in, we hebben zo al heel wat voordeel binnengehaald

 • Profielfoto
  woenk

  mooi zo

 • Profielfoto
  Neptunus

  Ik hoop dat ze inderdaad in Zwitserland een zelfde tarief gaan regelen.. Anders ben ik alsnog fucked. Wel internet in Duitsland dan.:)

 • Profielfoto
  jago

  Ik betaal nu 2,5 euro/MB als ik over mijn 1GB ga die ik krijg. En dat is niet eens in het buitenland! Hopelijk worden ze dan in het binnenland (BE) ook goedkoper, wat als het goedkoper zou zijn in het buitenland … dat is een beetje vreemd! Even over de grens voor op internet te gaan:-P

 • Profielfoto
  The - DDD

  Hoe voorkom je eigenlijk dat je met een iPhone dataverkeer genereerd in het buitenland? Ik wil wel kunnen bellen, maar geen dataverkeer veroorzaken vanwege de idiote kosten.

  Het enige wat ik weet is dat het uitschakelen van data roaming niet voldoende is om onverwachte kosten te voorkomen.

 • Profielfoto
  rdesign

  Vroeg ik me ook af, The-DDD. Sowieso je positiebepaling uitzetten.

  Er staat in het artikeltje wel heel leuk ‘ook voor de bel en sms tarieven zijn afspraken blabla…’ Zou wel handig zijn als die er dan ook bij worden gezet, nu moet ik weer gaan googlen.:)

 • Profielfoto
  michielrutjes

  Positiebepaling genereert toch geen dataverkeer met je provider? Alleen maar met hotspots en cell-towers? Dat valt er volgens mij niet onder.

  Maar boven alles: helemaal goed dit!

 • Profielfoto
  MrHammond

  @The – DDD: hoe kom je daar op? Ik ben in Nederland, Duitsland, Liechtenstein en ItaliĆ« geweest met een Zwitserse iPhone, altijd netjes een foutmelding, en niks op m’n rekening… (behalve verstuurde SMSjes dan)

 • Profielfoto
  dvdooren

  Voor de goede orde: de EU reguleert het wholesale tarief naar max 1 euro. Dit is het maximum tarief wat de operators elkaar in rekening mogen brengen.

 • Profielfoto
  Nikita

  @ hierboven: je moet ook de data-roaming uitzetten. Dan gebruik je sowieso geen data. Naar ik heb begrepen werkt GPS dan ook niet meer (locatiebepaling; Maps moet sowieso data binnenhalen, dus da’s logisch dat het daar niet werkt).

 • Profielfoto
  snipper

  “Hier is de EU toch erg goed in” Haha mag ik even lachen? :D Het gaat om tarieven tussen operators dus je operator kan er nog steeds 5 euro van maken als je niet uitkijkt.

  Meer in het algemeen: De EU heeft juist bar weinig voor elkaar gekregen tot nu toe. Wat in het ene land vleesafval is, wordt in het andere gewoon verkocht als gehaktbal, verkeersregels zijn niet uniform en er wordt nauwelijks samengewerkt op het gebied van criminaliteitsbestrijding. Als er dan eens een klein succes geboekt wordt, wordt het breed uitgemeten, dat kan je beter zeggen.

 • Profielfoto
  caers_bart

  Ik vind roaming binnen Europa belachelijk in een tijd waar er maar een paar grote spelers meer op de markt zijn.