Cydia komt met alternatieve App Store

Door: Statenweg - 27 reacties

Door aanpassingen te maken aan de software op de iPhone, een zogenaamde jailbreak, maakt Cydia het mogelijk applicaties van derden te installeren. Hiermee omzeilt het de App Store, het officiële kanaal voor de verkoop en distributie van applicaties op de iPhone, waarover Apple strenge controle houdt. Cydia komt nu met een tegenhanger van de App Store om naast gratis applicaties ook applicaties met een prijskaartje aan te kunnen bieden.

Dit zou een alternatief kunnen bieden aan ontwikkelaars wiens applicatie niet is toegelaten tot de App Store. Apple zal deze ontwikkeling echter niet toejuichen. De App Store zorgt voor extra inkomsten van consumenten die eerder een iPhone hebben aangeschaft. Alternatieve App Stores zullen mogelijk leiden tot lagere verkoopcijfers. Daarnaast vreest Apple voor de stabiliteit en veiligheid van de iPhone. Onlangs stelde het bedrijf dat het uitvoeren van een jailbreak niet is toegestaan omdat het inbreuk maakt op de copyrights van de software op het toestel.

Is het anno 2009 nog aantrekkelijk om je iPhone te hacken nu de officiële App Store meer dan 15.000 applicaties telt?

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Het ging toch niet om het aantal applicaties, maar om de prijs?

 • Profielfoto
  maclover111

  Toen ik mijn ipod touch kocht met Firmware 1.1.1
  Heb ik hem gejailbreakt wegens geen extra Applicaties.
  Maar nu Apple zelf met een App store komt hoeft een jailbreak voor mijn niet meer.
  Al dat extra gedoe met update.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Jah je kan gewoon tevreden zijn met wat je hebt he;).

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Ik hoop dat deze app store zo vet genegeerd wordt door iPhone/iPod touch gebruikers!!:D

 • Profielfoto
  kolko

  Cydia was vroeger leuk, toen er nog geen Appstore was. Toen was het de enige methode om aan apps te geraken, en gratis nog ook. Als ze nu ook nog geld gaan vragen zal helemaal niemand het nog gaan gebruiken…

  Alhoewel het wel handig voor applicaties die door Apple worden geweigerd.

 • Profielfoto
  MickieF

  Wat een zuurpruimen. Cydia is een mooie aanvulling op e appstore met name voor de nuttige apps die daar worden aangeboden zoals copy/paste, turn by turn navigatie en applicaties die door Apple geweigerd worden in de Appstore. Apple’s beleid tav weigeren of aannemen is onduidelijk. Logisch dat ontwikkelaars die in Cydia hun waar aanbieden ook geld willen zien voor hun werk.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik doe het alleen al voor de video player en misschien wel de even apeldoorn app binnenkort:D

 • Profielfoto
  reven

  Flash op de Iphone – als Cydia de primeur heeft kan de App store wel wat worden.
  Verder Qik [live video streaming] en andere leuke apps – nu gratis btw.
  Turn by turn zou ook super zijn.

  laat maar komen!

  :)

  edit: heb xgps getest – niet echt tof – maps laden duurt eeuwen…

 • Profielfoto
  MickieF

  Turn by turn zit erin hoor xgps heet het.

 • Profielfoto
  ctxppc

  ik heb een iphone 2G die geactiveerd is maar ik zal de Cydia Store alleen installeren bij aantrekkelijke apps! en alleen op die iphone (niet op mijn 3G of touch).

  Goed nieuws voor ons! Apple zal zijn store wat losser maken om de concurrentie tegen te gaan! hèhè :D

  Slecht nieuws voor Apple! :p / :angry:

 • Profielfoto
  milla75

  Meer concurrentie en keus is in een vrije markt een goede zaak.

  Op je laptop bepaal jij toch ook welke applicaties je draait?

  Het aantal applicaties zegt niets over kwaliteit. Er zijn legio niches. Zo is er een GPS module voor iPhone/iPod maar helaas werkt deze alleen na een jailbreak.

  Ik denk niet dat dit per definitie slecht is voor Apple. Er zijn immers genoeg mensen die dat burgerlijke moderatie gezeur willen omzeilen. Uiteindelijk zorgt dat dan toch voor tevreden iPhone/iPod klanten?

 • Profielfoto
  strigoi

  misschien eindelijk een keer TomTom??

 • Profielfoto
  Delars

  Ik zie niet in waarom je je iPhone zou hacken… Maar een echte “big business” zal het wel niet worden want ik heb het idee dat maar een minimaal deel van de iPhone gebruikers zijn of haar toestel gehackt heeft.

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Hoeveel app.’s gebruik je nou helemaal echt?
  Een stuk of 20?
  En af een toe wat uitproberen.
  Apple store is voldoende, maar er moet wel flash voor de iPhone komen anders werkt internet niet lekker.

 • Profielfoto
  HRH

  @ Delars, ik jailbreak (niet hacken) mijn iPhone omdat ik keuzevrijheid wil. Ik bepaal wat ik op mijn iPhone zet, niet Apple.

 • Profielfoto
  Macman

  Van mij mogen ze, maar ik vind het wel zo relaxed om zonder gepruts mijn telefoon te gebruiken, en in de appstore vind ik meestal wel wat ik zoek…

 • Profielfoto
  Лукас

  Zodra friggin’ iFART nog door Apple’s censuur heen komt lijkt het mij niet nodig om je iFoon te jailbreaken.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  @HRH, precies, zo is het en niet anders.

  (Communisme is zooooo 1989)

 • Profielfoto
  iSneaker

  Toen ik nog de oude iPhone had, de 2G. Vond ik het een must! Ik kon niet zonder een jailbreak en dat daar dan extra een installer bij kwam was geweldig. Ik heb nu de iPhone 3G & voor mij hoeft dat hele jailbreak niet meer. Het maakt je iPhone instabiel en haalt het hele iPhone gevoel bij mij weg. Tuurlijk zijn er op en aanmerkingen op de apple appstore, maar dat heeft tijd nodig.

  Ik ben uiterst tevreden met mijn iPhone 3G!

 • Profielfoto
  Monsta

  Meer dan 15.000 apps? Ze zijn allang over de 25.000 hoor.

 • Profielfoto
  rdesign

  ik vind het altijd erg flauw van Apple dat ze alles gaan keuren enzo. Ik bedoel, ze laten dingetjes die zogenaamd een barstje in scherm maken niet door. ??? En een app om op een foto een ‘wobble’ neer te zetten zodat je tieten kan heen en weer kan laten gaan laten ze wel door? (Niet dat ik dat erg vind, ik vind hem best grappig, maar toch flauw dat ze dan dat barstgrapje eruit halen…)

 • Profielfoto
  Monsta

  @ rdesign, tjah flauw. Vind het Appje zelf ook een beetje flauw en simpel. Ik krijg de indruk dat de iPhone een instabiel apparaat is waarbij het volgens Apeldoorn vanzelf sprekend is dat dat dit soort taferelen bestaan, en dat je dan ‘diep’ in de problemen bent (dat is toch hun sterkste punt wat ik hun voorgaande commercials goed terug vind komen, daar zijn ze meester in!).

  Daarbij bied Apple zelf garantie & support op haar producten, dus tjah wat is nou precies de boodschap/meerwaarde van dit anti-Apple-spam appje? Wellicht is de keuze voor WM App een betere keuze, iets met een de blue screen of dead misschien?;)

  Oftuwel, ik ben er erg blij mee dat Apple controleert voor dat het de App Store bereikt. Dit werkt ook zo in alle grote supermarkten voor het de schappen bereikt. Niets is vervelender dan een Appje dat bugs en ongein bevat, helemaal als het een betaalde App is. (wil niet zeggen dat sommige Apps alsnog vast lopen)

 • Profielfoto
  milla75

  Volgens mij controleert Apple niet de kwaliteit van een applicatie tijdens een review in die zin dat men de software test op bugs. Dat is namelijk niet te doen. Zoiets kost ontzettend veel tijd en geld. Die verantwoordelijkheid zit ‘m bij de ontwikkelaars, en de mensen die de software hebben gekocht. Zij kunnen namelijk een review plaatsen om feedback te geven. Er is geen optie om de software uit te testen. Vind ik nogal vreemd, aangezien je doorgaans 14 dagen niet goed geld terug hebt bij een produkt.

  Maar er zijn ook zat zaken die je op je iPhone of iPod touch niet kunt draaien. Bijvoorbeeld een adblocker. Of een GPS systeem op een non-3G. Of BlueTooth. Waarom zou je zoiets niet mogen kunnen gebruiken? Op andere devices kun je middels e.g. BlueTooth of USB vanalles aansluiten om de functionaliteit te verbeteren. Op een Mac, laptop, of PC kan dat ook. Ik kan begrijpen dat je zoiets wilt ontmoedigen en geen ondersteuning voor zoiets wilt bieden maar als bepaalde klanten zoiets wel willen dan moet je dat m.i. accepteren. Dat sommige van die applicaties open source of proprietary zijn, commercieel of gratis doet verder niet terzake omdat het moreel en volgens de wet legaal is om zelf je software te kiezen op jouw hardware. Zolang er maar geen sprake van inbreuk op auteursrecht. Daar Cydia niet schuldig is bevonden voor inbreuk op auteursrecht is het een legale applicatie. Kortom: niets mis met deze progressie.

  Centraal Beheer maakt gewoon een geintje met een applicatie om hun bedrijf te promoten. Ik denk niet dat ze specifiek willen verkondigen dat een iPhone een instabiel apparaat is. Eerder dat je een apparaat goed moet verzekeren. Als je een reclame van Carglass op TV ziet met een bepaalt type auto dan betekent het ook niet dat die auto slechte ruiten heeft. Nogal wiedes. Een barst in je ruit kan een ieder overkomen. Je GSM of DAP in de maas laten vallen kan ook een ieder overkomen.

 • Profielfoto
  ISS

  wat is dan een goed, gratis VOIP-programma in de Apple-App-store?

 • Profielfoto
  Zwarter

  Zolang Apple nog iCal nog steeds potdicht houdt voor applicaties van Synthesis AG of Syncje for iPhone is het nog steeds noodzakelijk om te jailbraken. Slechte zaak dat Apple dit al ruim een jaar tegenwerkt.

  Ik weet dat veel collega’s juist door gebrek aan integratie en synchronisatie optie, kiezen voor een andere GSM. Maar kennelijk zitten er grotere belangen achter die ik niet kan vermoeden.

 • Profielfoto
  raveon

  Is het nodig om te Jailbreaken, Nee.

  Maar je mist wel geniale opties en app’s als:

  SBsettings / snel Wifi/Bluetooth/Helderheid/ enz. enz instellen
  Qik / Live video streamen naar internet, word gelijk bewaard.
  xGPS / TurnbyTurn navigatie
  Winterboard / Thema’s en andere optie’s
  iPodPop / Altijd snel naar je iPod, vanuit iedere aplicatie
  Lockcalender / je kalender op je lockscreen
  Supreme Preferences / Een heleboel extra instellingen voor je syspref.
  Terminal / Terminal.
  Serials / port van Serial Reader
  Backgrounder / Apps op de achtergrond draaien.
  MewSeek / Soulseek cliënt
  Torrentula / Torrentclient voor je iPhone
  iPhonemodem / iPhone als modem voor je laptop
  Clippy/ Knippen en Plakken

  Moet ik nog even door gaan?

 • Profielfoto
  reven

  @raveon – :)