CPU nieuwe Mac mini aard- en nagelvast

Door: Rene Bouwmeester - 14 reacties

Vroeger, toen de luchten nog blauw waren en het struweel nog groen, kocht je nog een Mac mini in de geruststellende wetenschap dat in het onwaarschijnlijke scenario dat het apparaat je persoonlijke groei niet kon bij bijbenen, handige geesten naar hartelust open-hartchirurgie konden uitvoeren in de vorm van het plaatsen van een nieuwe processor.

Hedentendage heeft het verre verleden ons ingehaald: in de laatste modellen is de processor weer als vanouds onopwaardeerbaar aan het moederbord vastgesoldeerd. Zo hier en daar openbaarde zich al wat nors geknor onder ’t nerdenvolk, maar niet getreurd: wie goed naar de voorlaatste modelletjes kijkt, ziet dat daar in de loop der jaren eigenlijk alles hopeloos aan verouderd was – behalve de processor.

Ook een vorm van vooruitgang.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Een MacMini verbouwen klinkt als het tunen van een invalide mobiel :sealed: Koop dan een PowerMac…

 • Profielfoto
  Bor

  PowerMac?

 • Profielfoto
  Lesliedec

  ja, hoewel hij niet meer verkocht wordt (het is nu de Mac Pro), zijn ook de Power Macs nog altijd aanpasbaar;-)

 • Profielfoto
  binaries4me

  wat een onzin. als je een sneller wil betaal je toch wat tientjes meer in het begin voor meteen de snelste processor. Ik ken ook echt niemand die twee batterijen voor zijn laptop heeft is het zelfde princiepen. altijd dat gezeur van ik moet dingen los kunnen maken.
  De toekomst zal denk ik het volgende zijn. Laptops worden compleet gebakken alles zit vast als 1 massief geheel. al je data staat in de cloud. gaat je laptop stuk dan koop je een nieuwe logt in en je hebt toegang tot al je data door middel van de cloud.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Mac Pro ??? Damnit, die haal ik altijd door elkaar!

 • Profielfoto
  YellowFish

  Voor de echte Mac die-hards volstaat de naam PowerMac ook nog steeds hoor;)

 • Profielfoto
  midas

  PowerrrrMac heerlijk!

 • Profielfoto
  Chiel1990

  de Mac mini (evenals de iMac) een laptop met betere specs omdat ze aan een batterij verbonden zijn. dus dat het meeste vast gesoldeerd zit verbaast me niks……..

 • Profielfoto
  KR1275

  Nog steeds een gemis: een vrijstaand model met de specificaties van een iMac, maar met wat upgrademogelijkheden, zoals 2e HD en keuze voor eigen scherm.

  Het verschil van zo’n 1500 euro is teveel van het goede… de Pro is voor velen overdone, maar de Mini underdone.

 • Profielfoto
  leaf

  Logisch toch? anders zou de software niet meer goed werken ?
  en is allemaal speciaal gemaakt voor apple hardware en software.

 • Profielfoto
  1984

  De Intel Core 2 Duo-processor is voorzien van twee processorkernen waardoor hij met dezelfde afmetingen bijna twee keer zoveel rekenkracht biedt als een traditionele enkele processor. Voor de best mogelijke prestaties bij het uitvoeren van processorintensieve taken, zoals videorendering, games en dergelijke, kunt u de processor in uw Mac mini upgraden van de standaard 2,0-GHz Intel Core 2 Duo naar een ongelooflijk snelle 2,26-GHz Intel Core 2 Duo.

 • Profielfoto
  rdesign

  @Dr. Maddox, ik blijf ook altijd gewoon PowerMac zeggen. Mac Pro klinkt zo saai.;)

 • Profielfoto
  Hugoengels

  Is een MacMini niet een soort wegwerp-computer? Die doe je na 3-4 jaar weg waardoor upgraden eigenlijk zinloos is. De nieuwe grafische kaart maakt heel veel goed, daardoor is upgraden minder noodzakelijk.

  De Mac Pro is eigenlijk een PowerMac: hij heeft de meeste Power;)

 • Profielfoto
  MadDonna

  @binaries4me

  Wat is er mis als je dat wilt doen? Het is toch juist leuk om een computer waar je het niet van verwacht zo te pimpen dat iemand met zijn mond open staat te kijken naar de prestaties van zo’n bakkie?
  Tijd geleden had iemand een Classic omgebouwd zo dat het os x kan draaien, dat verwacht niemand maar is ontzettend leuk.