Statenweg
Statenweg Nieuws 26 maart 2009

Bestemming veilig bereikt, dankzij Apple?

Een opmerkelijke patentaanvraag van Apple omschrijft een navigatiesysteem voor in de auto dat de veiligheid van de inzittenden moet verhogen tijdens het rijden. Het al dan niet ingebouwde apparaat met touch-screen dat in verbinding staat met diverse sensoren in en rond het voertuig is zo ontworpen dat de bestuurder tijdens het rijden zijn aandacht op de weg blijft richten en niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld het invoeren van een bestemming.

De sensoren bepalen onder meer of de auto in beweging is. In dat geval is het systeem niet te bedienen door de bestuurder van het voertuig, maar uitsluitend door een medepassagier. Sensoren bepalen of een bijrijder aanwezig is en vanuit welke hoek de informatie wordt ingevoerd op het touch-screen.

Maar het gaat nog een stapje verder. Door gebruik te maken van bio-metrische gegevens, zoals vingerafdrukken, stemherkenning of een irisscan, kunnen rechten worden toegewezen aan individuele personen. Deze rechten kunnen verschillen naar gelang een persoon plaatsneemt achter het stuur of als bijrijder. Zo kan aan meer ervaren bestuurders toestemming verleend worden om bepaalde handelingen toch uit te voeren tijdens het rijden, maar mogen personen met minder ervaring het navigatiesysteem uitsluitend bedienen wanneer ze achter het dashboardkastje plaatsnemen.

Reageer op artikel:
Bestemming veilig bereikt, dankzij Apple?
Sluiten