Apple komt met budget iMac voor het onderwijs

Door: Koen van Tongeren - 37 reacties

Apple heeft een nieuwe iMac aangekondigd, min of meer. Het betreft een 17 inch model dat $899,- moet gaan kosten. De Italiaanse site setteB kwam tot deze ontdekking na het lezen van de maart editie van Apple’s educatienieuwsbrief.

In die nieuwsbrief werd het model aangekondigd als een nieuwe toevoeging aan de iMac-lijn die enkele weken geleden een update kreeg. Hiermee lijkt Apple een opvolger gevonden te hebben voor de populaire eMac, een budgetcomputer die speciaal bedoeld was voor het onderwijs.

De budget iMac is nog niet verschenen in Apple’s online store. Daarmee is ook nog niet bekend of het model alleen aan onderwijsinstellingen verkocht zal worden, of dat iedereen hem kan bestellen, iets dat in deze economisch onzekere tijden geen slecht idee zou zijn.

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  imacbrielle

  nu nog een 30″ model:D

 • Profielfoto
  macstremist

  handig! zoveel mensen die een budget mac zoeken, en voor wie die 17 inches gewoon genoeg zijn!

 • Profielfoto
  sven-

  Hmm, kunnen al die mensen die het hadden over een “typefoutje” nu even hun uitleg vermelden?

 • Profielfoto
  stel maar

  het kan nog steeds een typfoutje zijn want de 17 iMac is er nog niet. En er zijn wel meer foutjes op de apple site zoals een 3 generatie iPod in de store.
  En vroeger had je inderdaad een 17″ educatie iMac, misschien heeft iemand bij apple de oude nieuwsbrief gepakt en daar aanpassingen in gemaakt. het kan allemaal.
  maar ik zeg niet dat de 17″ iMac niet terug kan komen.

 • Profielfoto
  jimeh

  Misschien eindelijk meerscholen met macs! mooi plan. Want ik denk niet dat er veel scholen zijn die opzoek zijn naar een 20″ bakbeest, het 17″ broertje daarentegen wel.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Er zijn ook fouten op het OMT-artikel zelf… De URL-code is een haakje tekort en iMaclijn heeft een koppelteken tekort.

  Heeft Koen zijn resultaat-artikel wel gelezen?;)

 • Profielfoto
  ctxppc

  Er is weinig kans dat er typfoutje op 2 verschillende plaatsen gebeurt en de kans op foute informatie aan de webmaster is even klein want de website wordt dubbel gecheckt zeker… :D ;)

 • Profielfoto
  juulie

  Ik denk niet dat deze voor de gewone consument beschikbaar zullen zijn:

  Zo zou je (naar apple’s idee) op school een mac hebben, en thuis er ook heen (omdat dat dan mooi zou aansluiten) en voor thuis haal je dan gewoon een 20-inch of meer (een waarop ze meer winst maken)

 • Profielfoto
  dinck

  Tja, voor de gewone consument ook wel aantrekkelijk als tweede (of derde) vaste computer in huis, de techniek hoeft niet meer te zijn dan een MacMini. Het gemak van all-in-one spreekt me wel aan. Maar dan maar hopen op een goede kwliteit van het beeldscherm… (is het 20″ beeldscherm van de iMac eigenlijk nog steeds inferieur aan het 24″ scherm?)

 • Profielfoto
  R-Flow

  Jep, het 20-inch model is nog steeds uitgerust met een goedkoop scherm.

 • Profielfoto
  i93Jeffrey

  Online Store is net Offline.

 • Profielfoto
  Vassilli

  Online Store is niet offline (of wel) er is iig niks toegevoegd

 • Profielfoto
  Rub3n

  Deze wordt beschikbaar voor iedereen. Let op mijn woorden! Een masterlijke zet!

  Nu nog de kleuren terug voor de Shuffle!

 • Profielfoto
  stel maar

  Hij staat ook niet in de education store.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @ctxppc

  Haha dat meen je toch zelf niet he? Een typefoutje kan niet op 2 verschillende plaatsen gelijk?

  Men hoeft soms maar een piepklein roddeltje de wereld in te helpen of een uur later staat een complete community op z’n kop. Dan schrijft ineens iedereen er over, of het staat overal.

  Dus typefoutjes kunnen echt wel op meer plaatsen tegelijk ogenschijnlijk toevallig ontstaan.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Hmm.. wel heel bijzonder. Apple kondigt bijna nooit iets van te voren aan. Waarom dit wel?

  Ik hoop zo dat het voor iedereen beschikbaar wordt. Dan is het zoals Rub3n zegt een masterlijke zet! En de iPod shuffle in alle kleuren komt er ook waarschijnlijk aan. Net zoals de snelheids update van de macbook pro, de videokaart update van de Macbook wit. Nog even wachten en het is er!

 • Profielfoto
  queenfan

  ik had het ook al gemeld op het forum, ben wel benieuwd of dit er komt.

 • Profielfoto
  wouwout

  ik geloof ‘m nog steeds niet 19 inch is wat mij betreft het minimum voor een desktop.

 • Profielfoto
  slackmac

  Het moet de witte plastic zijn, zie:
  http://images.apple.com/education/pricelists/pdfs/031109CPPPriceList.pdf
  van 11 maart 2009…

 • Profielfoto
  Delars

  Nu het goedkoopste 20″ model iets duurder is geworden dan die voorheen was lijkt dit me een super idee.

 • Profielfoto
  kermit

  als het dezelfde performantie heeft als een emac destijds is het een maat voor niets. Op onze school hebben ze ook ooit eens emac’s gekocht: gewoon niet te gebruiken, zo traag. Uiteindelijk hebben we dan 20″ imac’s aangeschaft.

 • Profielfoto
  Delars

  @ kermit: volgens deze PDF (http://images.apple.com/education/pricelists/pdfs/031109CPPPriceList.pdf) gaat het om een 1.83 GHz model met 1GB geheugen. Daar valt dus prima mee te werken lijkt me.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het idee is prima, maar dan beschikbaar voor iedereen. Alleen vind ik het niet slim om er een 17″: van te maken, toch wel te klein voor huidig gebruik. Ik weet niet wat de prijs wordt in euro’s, maar als dat ook 899 euro wordt inclusief btw, dan vind ik de prijs te hoog voor een 17″. Beter zou het zijn om een wat uitgekleed 20″ model als instapmodel en voor scholen te introduceren. Maar dan tegen en nog wat lagere prijs. Dan ga je echt concurreren.

 • Profielfoto
  Bintje

  Als ik het geld heb voor een 17 inch spaar ik liever door voor de 20, heb nu ook 20 inch en zou nooit meer kleiner willen!

  (behalve voor mijn MacBook dan)

 • Profielfoto
  bassmac

  Met 15″ heb je een normale laptop. 17″ is groter, was ooit suoer!
  Het lijkt me een logische zet, bespaard veel geld.

 • Profielfoto
  Simon90

  17″?! Breedbeeld? Dan blijft er helemaal niks meer over. :S

 • Profielfoto
  BigAL

  wat een kul zeg, sinds wanneer is 899 teuro budget voor een school?

 • Profielfoto
  TheM4inframe

  Waarom zou je op een school meer dan 17″ nodig hebben, iedereen die hier commentaar geeft over dat het te klein is vergelijkt met zijn scherm thuis, we zijn hier over een schoolsituatie bezig.

 • Profielfoto
  kermit

  @TheM4inframe

  17″ is een typisch formaat, bij ons op school voor PC’s. de enige 20″ die we hebben zijn dus imacs’ in het Mac lokaal…

  Als je grafisch werkt is 17″ toch wel krap gezien de vele paletten in allerhande interfaces. Eigenlijk is 17″ stilaan de norm voor laptops en 20″ de norm voor desktops. Waarom moeten leerlingen die 12 uur praktijk hebben per week dan weer zitten te klooien op een 17″ ?

 • Profielfoto
  kermit

  Apple hoeft geen onderwijs-mac te maken, ze moeten gewoon goede deals maken met scholen en een staffel-korting aanbieden. Dan is iedereen gelukkig; niet alleen Apple en de boekhouder van de school. Maar ook degene die er dient op te werken. Er zijn niet veel leerlingen die wild worden van een Mac als ze op een kneusje moeten werken. Voor hun is dit meestal de eerste ervaring met een Mac en als dat niet lekker werkt zeuren ze alleen maar dat ze op een PC willen werken, zoals diegene die ze thuis hebben.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @kermit

  17″ norm voor laptops? Doe normaal man. Een laptop is in eerste instantie bedacht voor mobiel gebruik. Een levensgroot apparaat strijdt enorm met dat idee. Geef mij (even velen met mij) maar een 12″ laptop (in mijn geval een iBook G4)

  Verder snap ik je redenatie dat je een potentiele (nieuwe) doelgroep geen kneusje moet voorschotelen. Maar de grootte van een 17″ scherm valt absoluut niet onder de noemer ‘kneusje’.

  Ik werk en kom op heel veel scholen, en op veel scholen is wegens ruimte gebrek gekozen voor 15″ en soms zelfs nog kleinere FTF schermen. Verstandige keus.

  Als leerlingen wild moeten worden van een Mac omdat het een in hun ogen te klein scherm heeft, dan zijn ze gewoon verwend, en lijkt het me eerder dat ze van deze hebberigheid verschoond moeten worden, dan dat er aan deze onzinnige ‘eis’ (waarvan ik overigens -uit praktijkervaring- niet geloof dat leerlingen die hebben) gehoor moet worden gegeven.

  De grootste ergenis tot slot onder leerlingen is voornamelijk dat of het netwerk op hun school te traag is (met name met opstarten/inloggen) of dat ze niets mogen op het netwerk.

  Voor grafische en dus specialistische opleidingen (je hebt het vooral over grafische toepassingen) kan de school beter kiezen voor grotere schermen indien nodig, maar dan heb je het over een relatief kleine tak van het onderwijs; er zijn meer scholen dan grafische scholen.

 • Profielfoto
  kermit

  @Marius1976

  “Doe normaal man”

  dank u, beleeft.

  voor een laptop dat niet louter gebruikt wordt om te mailen, te surfen en office toepassingen te draaien is een 17″ wel echt nodig. Sorry, maar dit is de realiteit. Ik zou je graag eens op een 12″ zien monteren in FC. Kan je maar meteen ook een bril gaan kopen.

  Het probleem van ruimtegebrek begrijp ik niet hoor. Wat is nu het verschil tussen een 15″ op een tafel die toch een minimum standaard maat heeft en een 20″ ? De persoon die er aan zit moet zich toch ook nog kunnen bewegen? Heb je al eens les gegeven aan 24 leerlingen die amper plaats hebben om naast mekaar te zitten?

  Verwend? waar heb je het over?
  Heb jij destijds eens proberen te werken op de voorganger, de eMac? Dat was pas een aanfluiting en antireclame. Traag, traag, traag. In de logica van een PC gebruiker die nog niet onder invloed staat van het “reality distorion field” is dat gewoon een rotmacje. echt.

  Op scholen krijg je niet verkocht Mac’s aan te schaffen (= meerkost en overhead in support) als het niet echt nodig is, zoals bijvoorbeeld grafische toepassingen of beter FC.

  Dat verhaal van trage netwerken hangt af van school to school. bij ons is dit niet het geval.

 • Profielfoto
  Jeordy

  $ 899,- Valt bij mij absoluut niet onder de noemer “budget”. Daar mag nog wel een 400 euro vanaf. Dat je niet wilt concurreren met de budget-pc’s kan ik begrijpen, maar iets budget noemen en er dan een prijs van bijna 1000 dollar aan hangen slaat werkelijk waar nergens op.

  Roepen dat je het geweldig vindt om voor 900 dollar (= ongeveer 900 euro) een 17″ iMac te kunnen kopen, terwijl het vorige model 20″ 999 euro kostte betekent niets meer of minder dat de propagandamachine van de marketingafdeling van Apple weer eens geweldig werk heeft afgeleverd….

  Of mensen willen zich gewoon graag laten bedotten….

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Apparaat staat bij mij in ieder geval in de shop voor € 918,68. Alleen niet meer leverbaar, vreemd? Voor onderwijsinstellingen is dit interessant als ze niet teveel uit willen geven.

  Het prijsverschil met de 20″ (zo’n 100 euro) vind ik zelf te klein. Typenummer is MA710N/A, wat volgens mij ook het oude typenummer is.

  De omschrijving:

  iMac, 17-inch, 1,83-GHz Intel Core 2 Duo

  iMac met breedbeeldscherm met een harde schijf van 160 GB, Combo drive en nog veel meer.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Ik snap zelf nooit zo goed waar het verhaal vandaan komt dat je te weinig ruimte zou hebben op een laptop.
  Ik heb zelf een 15″ MBP en ik heb een weekje een 17″ MBP te leen gehad. Nou ik was blij dat ik weer een 15″ terughad.

  Wat een drama joh, zo’n 17″ is echt een bakbeest, past in geen enkele fatsoenlijke tas. Een laptop is om mee te nemen. Tuurlijk is grafisch werk lekkerder op een groter scherm, maar dan moet je geen laptop kopen. Simpel als dat.
  ik ben het met mensen eens als ze zeggen 13″ is te klein, maar tegelijkertijd is 17″ gewoon veeeel te groot. (ergens inde OMT video’s van san fransisco dit jaar, dat interview met david pogue…daar slaat die man de spijker op zn kop :) )

 • Profielfoto
  MadDonna

  Een beetje software developer wil gewoon zo groot mogelijk. 17 inch is gewoon heel fijn dan.