Negatief deelneemadvies: 9292ov webapp-wedstrijd

Door: Maarten ter Horst - 40 reacties

Voordat het veelgeprezen Trein in de App Store verscheen, was er voor de iPhone nog geen goed bruikbare reisplanner voor het openbaar vervoer. Voor bussen en trams is dat nog steeds het geval, aangezien er al minstens twee bussen en nog meer ergernissen gepasseerd zijn voordat je op m.9292ov.nl de goede overstap gevonden hebt. Terecht dus, dat 9292 daar nu wat aan wil doen. Het bedrijf blijkt echter niet van plan daar ook maar enige moeite in te steken. Er is namelijk een wedstrijd voor informaticastudenten uitgeschreven om de ideale mobiele (web)applicatie te ontwikkelen, met gegevens van een xml-server van 9292. Er zijn een eerste, tweede en derde prijs van resp. €1500, €750 en €500. Erg leuk idee dus. Vier ‘kleine’ nadeeltjes:

 • Je moet de broncode van de app inleveren zodat 9292 deze kan uitbaten met Google Ads beoordelen;
 • je staat het auteursrecht volledig af (!) aan 9292;
 • je verklaart auteur te zijn (?) van de app zodat 9292 gevrijwaard is van claims;
 • Je mag de app niet zelf uitrollen, bijv. via de App Store, betaald of onbetaald.

Voor €2750 is 9292 straks dus de trotse eigenaar van een prachtige mobiele webapp voor het openbaar vervoer, waar bedrijven voor dit soort projecten normaal het tienvoudige kwijt zijn.

Wellicht dat een meer zakelijk ingestelde informaticastudent een keer op het idee komt om op eigen houtje voor bus en tram een tweede app à la Trein te fabriceren…

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  julesp

  Leuke beschrijving :p

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Leuke actie, er valt geld te winnen! Leuk project.

 • Profielfoto
  tjetta

  Waarom een negatief deelneemadvies? Het maakt toch niet uit dat een bedrijf op deze manier geld bespaart? Een student heeft er leuke inkomsten van, én kan eindelijk een applicatie ontwikkelen die aan al zijn wensen voldoet, waardoor de uiteindelijke applicatie die door 9292 gebruikt gaat worden waarschijnlijk het hoogste niveau van gebruiksvriendelijkheid bereikt. Ik zie alleen maar voordelen, voor zowel 9292ov, de ontwikkelende student als de uiteindelijke eindgebruiker. Dus vanwaar deze uiterst gekleurde titel?

 • Profielfoto
  Aaargh

  Tjetta: de 2 dikgedrukte stukken gelezen ?

 • Profielfoto
  theiz

  @tjetta
  Ik denk dat het grootste probleem is dat je wel aansprakelijk bent voor claims maar niet voor opbrengsten.
  Als je het eigendom overhevelt aan 9292 dan is het naar mijn idee geen probleem om mee te doen, leuk zelfs. 9292 moet dan echter wel de verantwoordelijkheid nemen als ze het gaan uitrollen.

 • Profielfoto
  rdesign

  En wat doen ze dan als je later gewoon nog een ‘iets anders gemaakte versie’ zelf in de App Store gaat verkopen? :O

 • Profielfoto
  Rub3n

  @rdesign dan zeggen ze dat je geen toestemming hebt om de gegevens van hun xml server te gebruiken.

  hoeveel uur gaat er in zo’n app zitten, iemand enig idee? Ben ik wel benieuwd naar!

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  @theiz. Neen.

  Je geeft je auteursrecht af. Dus je moet zorgen dat jij de auteur van alles bent waarna je het afgeeft. Jij bent dus niet verantwoordelijk voor claims.

 • Profielfoto
  iNsane

  Tsjah, gewoon slim! Lekker Nederlands ook:-)

  Ik heb d’r geen moeite mee.

 • Profielfoto
  MrAcid

  Kijk, eindelijk weer eens een goed artikel op OMT.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Of gewoon net als in Zwitserland alles in één systeem zetten. De app (en ook de website overigens) van de SBB geeft je ook gewoon alle bus- en tramverbindingen. Maar eer ze daar in het Nederland van “concurrentie in het openbaar vervoer” ooit achter zullen komen…

 • Profielfoto
  MacBoot

  dan zal er waarschijnlijk eindelijk een functionele app komen van 9292
  mooi, want ik ben nogal afhankelijk van het OV :O

 • Profielfoto
  Boomer

  Klasse onemorething! Ik begrijp jullie insteek volkomen Laat 9292ov zelf de handen uit de mouwen steken of de structuur van de deal aanpassen.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Het afstaan van auteursrecht is juridisch niet mogelijk. Dat soort zaken zijn geregeld in de Auteurswet. Daar heeft ook 9292 zich aan te houden.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Auteursrecht#Nederlands_auteursrecht

 • Profielfoto
  casperrrrrrr

  @ Tjetta,

  Als de ontwikkelaar hem zelf zou verkopen zou hij er waarschijnlijk het 10voudige aanverdienen…

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Bleh.. beetje misselijke opruiende actie van OMT. De schrijver van dit artikel stemt vast SP of op een andere linkse club. Slechte journalistiek vind ik het. Ik denk dat de lezer zelf moet bepalen of dit kan of niet maar wel op basis van een neutrale berichtgeving (dus niet met aandikkende teksten en uitroeptekens). Het cynisme druipt er vanaf.

  Ik vind niet dat je als site als scheidsrechtertje moet fungeren. Mensen hebben zelf ook verstand hoor en kunnen zelf ook lezen en bepalen of ze het de moeite waard vinden. Ik vind de beloning niet verkeerd.
  Dat ze er meer geld van maken… tja.. wie neemt hier nou het meeste ondernemersrisico? Had je maar zelf zo’n inzicht en de daadkracht en durf moeten hebben om zo’n site op te zetten.
  Ik denk dat 9292ov niet eens de middelen heeft om het tienvoudige te betalen.

  Mede dankzij OMT blijven we dus zitten met een een crappy applicatie en sowieso minder goede.

  En daarnaast:
  Ten eerste. 9292ov is een GRATIS applicatie die op een goede manier geld verdient volgens het content-is-king-principe.

  Ten tweede vind ik het goed dat 9292ov zelf toegeeft dat hun applicatie voor verbetering vatbaar is en dat ze het zelf niet zo goed kunnen. Klasse!

  Ten derde. Dit is gewoon een voorbeeld van slim en creatief ondernemerschap. Waarom zou een bedrijf meer uitgeven als het ook voor minder kan. Het zijn geen filantropen!

  Ten vierde. Als je een dergelijke applicatie applicatie kunt ontwikkelen dan zul je ook wel slim genoeg zijn om je te verdiepen in de voorwaarden.

  Ten vijfde. Waarom dit bedrijf zo te kakken zetten terwijl 99% hier niet eens weet waar je moet beginnen als je zo’n applicatie gaat maken.

  Waarom dan ook geen berichtgeving over Apple die een stuk plastic en lood in de vorm van een Dock verkoopt voor 30 euro…

 • Profielfoto
  HerQ

  Ook een beetje jammer dat het geen speciale versie voor de iPhone wordt, het moet algemeen op ieder modern mobieltje werken, zo begrijp ik het.

  Om jullie een blijde boodschap te verkondigen: Ik ben er mee bezig! Nu zo’n 2 maanden aan het developen aan een native iPhone applicatie voor 9292ov. Tot dusver werkend zijn actuele berichten (vertragingen) en filemeldingen en alle geplande wijzigingen die op dit moment bekend zijn. Dit werkt op dit moment allemaal stabiel en ik heb laatst het gehele datamodel herschreven voor een grotere flexibiliteit en wat handige features voor de gebruiker.

  De Planner gaat nog moeilijk worden. 9292ov biedt geen API’s of andere resources, ik moet alles van de website parsen. Aangezien de website zeer (lees: werkelijk waar vreselijk) slecht gemaakt is zal het veel tijd gaan kosten om tot een goed resultaat te komen. Tevens staat op de website van 9292 te lezen dat deeplinken naar de routeplanner niet is toegestaan. Moet ik hieronder zien dat parsen van data van de website ook niet mag? Of moet ik mij hier verder niets van aantrekken?

  Ik ga verder geen hulp aan of iets dergelijks. Ik doe dit om er van te leren en ik vind het leuk om er mee bezig te zijn. Ik ben 17 jaar en zit in 5 VWO en werk daarnaast nog zo’n 12 uur per week, veel tijd blijft er dus niet over. Ik ga op dit moment geen bèta’s vrijgeven of screenshots laten zien, ga er maar vanuit dat het geweldig wordt, want dat wordt het zeker. Voor hoever het nu werkt is het al geweldig en uitermate gebruiksvriendelijk, vele malen beter dan de slechte content die 9292 via hun eigen site biedt.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  9292 mag geen voorwaarden stellen die in strijd zijn met de Nederlandse wet, als het klopt wat gijsraggers meldt dan ben je dus niet verantwoordelijk. Toch zijn het misselijke voorwaarden.

  @Cosmopolitan
  Met de eerste regels van je reactie zwak je de rest van je bericht direct af. Het zijn vijf grappige punten die je noemt, maar als je als bedrijf tegen de wet ingaat door dergelijke voorwaarden dan ben je oneerlijk en onwettig bezig en is van ‘slim en creatief’ ondernemerschap geen sprake.

  Nu is het ‘bouw iets voor ons en als het bevalt is het voor ons en mag je er niets meer mee doen. Maar als het mis is, is het jouw schuld’. Wel de lusten, niet de lasten, dat is vies spelletje.

 • Profielfoto
  R1039

  Walgelijk actie van 9292 om zeer goedkoop een App binnen te slepen!

 • Profielfoto
  BearPig

  Wel een erg gekleurd artikel, met twee onbegrijpelijke vraag- en uitroeptekens. Een verklaring dat je zelf de auteur bent lijkt me volkomen normaal, OV9292 wil natuurlijk niet verantwoordelijk zijn voor gestolen materiaal danwel blijken niet de eigenaar te zijn door een ongeldige overdracht van het auteursrecht. Overdracht van het auteursrecht door de winnaar lijkt me vanzelfsprekend, anders kan OV9292 er niets mee (@gijsraggers: dit is een volkomen normale overeenkomst, staat ook in het door jou geciteerde Wiki-artikel). Overdracht van het auteursrecht door de niet-winnaars is inderdaad zeer dubieus (en de echte adder onder het gras), maar dat wordt nou juist niet in dit artikel uitgelegd. Mocht je deelnemen, gewoon een voorbehoud maken: alleen als je wint draag je het auteursrecht over en zul je de applicatie niet via andere kanalen verspreiden. Over de hoogte van de prijzen kun je discussiëren, maar we leven in een vrije markteconomie, en iedereen mag gelukkig zelf beslissen of hij wel of niet meedoet en hoeveel tijd hij erin steekt voor zo’n bedrag, of dat hij zo’n app via andere kanalen aan de man brengt.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Maarten ter Horst

  Het was alweer een tijdje stil rondom jou en je artikelen, en na al die maanden van stilte produceer je dit negatieve stuk? Blijf dan weg zeg.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @BearPig: Ze willen natuurlijk voorkomen dat een ontwikkelaar die geen of niet de eerste prijs wint alsnog zelf zijn of haar applicatie gaat verkopen in de AppStore. Door deze voorwaarden aan alle deelnemers op te leggen (en niet alleen de winnaar) voorkomt 9292ov dit.

  Het lijkt mij dat 9292ov gezien heeft dat slimme studenten in staat zijn goede dingen te maken (Dennis Stevense, Trein) en daarvan probeert de organisatie handig gebruik te maken. Slim als 9292ov zelf middelen tekort komt. De voorwaarden zijn allemaal logisch, maar als ontwikkelaar lijkt het me niet erg aantrekkelijk om hieraan mee te doen.

 • Profielfoto
  BearPig

  @Statenweg: Dat bedoelde ik ook met het voorbehoud dat je moet maken. Ik heb het er nu bijgezet. Je schakelt jezelf daardoor natuurlijk wel uit voor een tweede of derde prijs (tenzij je daar dan weer mee akkoord gaat).

 • Profielfoto
  Statenweg

  Zo’n actie heeft ook alleen zin voor 9292ov als deze instelling juridische mogelijkheden heeft om andere ontwikkelaars die niet mee doen aan de actie maar zelf met een app komen te verbieden om gegevens uit hun database te gebruiken. Voor ontwikkelaars lijkt het mij namelijk veel aantrekkelijker om een goede app voor het ov zelf te verkopen i.p.v. deze onder de genoemde voorwaarden en prijzen aan 9292ov over te dragen.

 • Profielfoto
  martijnsch

  En gaan ze de desktop versie van de website ook nog aanpassen? Of blijft dat zo crap?

  Ze moeten eigenlijk gewoon een complete XML API vrij geven. Zeker als ze een overheidsorganisatie zijn.
  Dat gewoon iedereen het kan integreren in hun systemen of (web) applicaties kunnen maken. Maar Jah Holland blijft gierig he… Er aan verdienen willen ze.

 • Profielfoto
  MacBooky

  Waar ov9292 natuurlijk het volste recht heeft om mensen op deze wijze een ‘loer’ te draaien om er zelf vooral heel veel beter van te worden heeft schrijver van het stukje dat natuurlijk ook bij het plaatsen van zijn bedenkingen …..

 • Profielfoto
  Rnowed

  @ Marius1967: Ik vind zowel het bericht interessant als de kritiek van Maarten. Hoef het er niet mee eens te zijn maar altijd goed om over dit soort zaken te blijven nadenken en discussiëren. (Net als over onbetaalde pitches bijv.) Prima bijdrage dus.

 • Profielfoto
  Regex

  Ik donder de app meteen van mijn iPhone af

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  @HerQ:

  Heel leuk! Wat goed van je dat je dat combineert met school! antwoord op je vraag: jij mag voor je werk rustig website data parsen voor je app. Niks van die juridische lulkoek aantrekken – als creatieve geest heb je even alle ruimte, als dat je app (en dus 9292ov) ten goede komt.

  @ Cosmopolitan:

  Cynisch.. Pot verwijt de ketel?
  Geen ‘aktie van OMT’ maar gewoon een goed opinierend artikel van een redactielid die z’n nek uitsteekt.

  1. een GRATIS applicatie? geloof je het zelf? je schrijft zelf verderop dat het geen filantropen zijn. Welnee – reisinformatiegroep opereert van jouw en mijn belastingcenten. Je bent toch tegen linkse clubs?

  2. ze kunnen het zelf niet? niet voor dat geld misschien – maar geloof mij maar een telefoontje naar een grote IT ontwikkelaar is zo gepleegd. Ik ken er zo drie in nederland die hun bestaan juist danken aan opdrachten van dit soort “non-profit” clubs

  3. Creatief ondernemerschap? “we schrijven een wedstrijdje uit!” is zowat een van de meest gehoorde one-liners in vergaderingen van marketing strategen. Is lekker goedkoop.

  4. Hoezo? HerQ is een voorbeeld van een getalenteerde programmeur van 17. Denk je dat die geletterd genoeg is om de kleine lettertjes van een contract met een grote club als 9292ov te begrijpen?

  5. 99%? waar baseer je dat op? ik denk je zult je vergissen met het aantal regulars van deze site die code kunnen schrijven/lezen. Bovendien is dat het punt niet. Het gaat om kleinerende juridische haken en ogen, opdat een naieve programmeur z’n rechten te grabbel gooit voor een habbekrats (want 1500 euro? dat is een aalmoesje)

  En over die dock: ik heb die nodig om mn iPod op te laden. Daarom wil ik die €30 wel betalen. Met een stuk plastic en lood (letterlijk jouw woorden) kan ik nog steeds ECHT niet mn iPod opladen. Snap je?

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  @ gijsrakkers:

  Wat je zegt klopt niet, hoewel ik wel begrijp wat je bedoelt. Maar als iemand schriftelijk afstand doet van een recht – doet hij/zij afstand van een recht.:)

  een zinsnede uit je wiki artikel:
  “Volgens het Nederlandse auteursrecht kan de maker het auteursrecht ook overdragen aan een ander, bijvoorbeeld door het auteursrecht te verkopen.”

  Ik heb in mijn carriere vele malen afstand gedaan van rechten – overigens tegen veel gunstiger tarieven dan die van dit ‘wedstrijdje”.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  VeRCEttY:

  1. die informatie was er al maar niet goed gebruik door o.a. Connexxion. Reisinformatie maakt de informatie alleen maar makkelijker te gebruiken.

  2. ze willen kwaliteit leveren maar hebben het geld niet of het zal niet rendabel zijn. Dan zit er niets anders op dan een ‘voordelige oplossing’. Ja of de applicatie betaald maken of gewoon zo laten.

  3. Waarom moet alles duur zijn als het ook goedkoper kan?

  4. Volgens mij zijn de voorwaarden erg duidelijk en begrijpbaar voor iedereen die kan lezen.

  5. 99%.. dat zijn 340 mensen op deze site die iPhone-applicaties schrijven. Zoveel (complexe) Nederlandse Apps zijn er volgens mij in totaal niet eens dus het getal zou ook nog lager kunnen liggen.

  En over die dock: je kunt je iPod wel opladen zonder een Dock. Kreeg jij je iPod zonder oplaadsnoertje? Een dock is puur en alleen voor de handigheid en omdat het er mooi uit ziet. Een dock vervult totaal geen primaire behoefte. En toch zijn er mensen die er in trappen om er 30 euro voor te betalen terwijl het niet eens 5 euro kost voor Apple om het te maken. Met andere woorden: alle bedrijven sluiten in feite een deal met consumenten dus ook 9292ov, ook Apple… we worden niet gedwongen maar nemen eigen verantwoordelijkheid of we die deal aan gaan.

 • Profielfoto
  Tuvok

  Hoe dom kun je zijn om mee te doen. Allereerst ontvang ik een klein bedrag dat niet opweegt tegen de hoeveelheid werk dat je er aan hebt, en wat de applicatie wellicht gaat opleveren. Daarnaast ben je niet de auteur, maar als iemand bij OV geld of iets dergelijks claimt dan zeggen ze: ” Nou daarvoor moet je bij ….. zijn.”

  Doei, zou dom zijn we niet 9292OV! :angry:

 • Profielfoto
  puntKoen

  Wat een belachelijk artikel: bij dergelijke wedstrijden is het vrijwel altijd het geval dat de deelnemer de auteursrechten aan de organisator afstaat. Anders heeft de hele wedstrijd geen zin. Als deelnemer kun je het best zelf verzinnen of je de voorwaarden gunstig vindt.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Je bent vrij in je keuze om mee te doen of niet, net zoals je vrij bent in je keuze om de app te ontwikkelen en aan te bieden volgens je eigen voorwaarden :D

 • Profielfoto
  Svenv

  Misschien een “belachelijk artikel”, maar de reacties zijn top! :D

 • Profielfoto
  palahala

  @MrHammond
  > De app (en ook de website overigens) van de SBB geeft je
  > ook gewoon alle bus- en tramverbindingen.

  Dat doet de NS site trouwens ook sinds een tijdje. Alleen jammer dat de NS maar één ideale mogelijkheid laat zien voor het aansluitende vervoer. Ik zou bepaalde vormen van OV uit willen kunnen vinken in die reisplanner (bijvoorbeeld geen regiobussen omdat die te onregelmatig rijden, en je gewoon een paar tramnummers wilt hebben, ook al is de bus sneller).

 • Profielfoto
  iDunno

  Dus… je levert een app aan, samen met de auteursrechten ervan… (ja, en je wint geld)…

  Maar als er iets mis is met je app, is het alsnog jouw verantwoordelijkheid… Niet dat ik van plan ben om mee te doen, maar de kans dat ik meer verdien met het zelf verkopen van zo’n app is denk ik wel groter…

  De huidige app die rondzwerft in de store is wel echt aan vervanging toe.

 • Profielfoto
  snipper

  Aangezien er geen API zijn en alles uit de website moet worden ‘afgetapt’ en die website beroerd is, zal bij de minste wijziging aan de website de app ook niet meer betrouwbaar werken.

  Kortom ook al trapt er een programmeur in dit verhaal, dan zal 9292ov hem nog wel vaker nodig hebben voor een update.

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Ik vind de strekking van het artikel een beetje (te) negatief, maar wat ik me vooral afvraag: wat wil ov9292 eigenlijk? Geld verdienen aan een mooie toepassing à la Trein? Of alleen de dienstverlening aan OV-klanten verbeteren? In het laatste geval zou ik gewoon de XML-specs publiceren en de markt het werk laten doen, zodat mensen een commerciële app kunnen maken en die op de appstore kunnen zetten. En desnoods een ontwikkelaar een licentie in rekening brengen voor het gebruik van de data, zodra de app live gaat.
  Ondersteuning voor Blackberry, Windows Mobile apparaten e.d. is dan afhankelijk van de beslissing van de ontwikkelaar(s) om daar ook een versie voor uit te brengen.
  Dat lijkt me de goedkoopste optie voor ov9292.
  Misschien is het gewoon een proefballon van de ICT manager die met zijn handen in het haar zit.

 • Profielfoto
  datadirected

  Bij dezen kan een ieder die voor dat geld een dergelijke werkend app kan afleveren zich bij melden… geen grap! Heb nog wel een ideetje of wat en blijkbaar kan dat voor een habbekrats uitgevoerd worden.

  Nu maar wachten… en kijken hoe storm het loopt :p

  Nogmaals, geen grap, mailen mensen!