Statenweg
Statenweg Nieuws 13 februari 2009

iPhone mogelijk toch spoedig in China verkrijgbaar

Het mag dan wel niet zo boteren tussen China Mobile en Apple, het lijkt er toch op dat de iPhone binnenkort in de volksrepubliek verkrijgbaar zal zijn. Daarvoor heeft Apple toenadering gezocht tot de tweede telecomoperator van het land: China Unicom. Een woordvoerder van dit bedrijf heeft verklaard dat er al sinds oktober gesprekken plaatsvinden.

Hoewel China Unicom een kleiner marktaandeel heeft, zitten er toch voordelen aan een deal. Het 3G-netwerk van China Unicom, dat op 17 mei gereed zal zijn, maakt gebruik van dezelfde standaard als de iPhone. China Mobile daarentegen heeft een 3G-netwerk dat gebaseerd is op een Chinese techniek, waardoor aanpassing van het toestel noodzakelijk zou zijn.

Toch blijft een aantal obstakels overeind staan. Zo is het volgens Chinese regelgeving niet toegestaan dat een mobiele telefoon voorzien is van wifi. Daarnaast zijn Apple en China Unicom het nog niet eens over het afdragen van een deel van de omzet uit de verkoop van iPhone en de voorgeïnstalleerde applicaties op het toestel. Een overeenkomst is voor beide bedrijven echter van groot belang. China telt een groot aantal inwoners en een stijgende welvaart, waardoor het een aantrekkelijke markt is voor de iPhone. China Unicom zal met het populaire toestel mogelijk in staat zijn marktaandeel te winnen.

Reageer op artikel:
iPhone mogelijk toch spoedig in China verkrijgbaar
Sluiten