Zune bezorgt Microsoft kopzorgen

Door: Statenweg - 43 reacties

Het is ook niet eerlijk. Afgelopen woensdag kon Apple aan de buitenwereld bekend maken dat er in het eerste financiële kwartaal van 2009 een record aantal iPods zijn verkocht. Microsoft zag daarentegen haar omzet uit de verkoop van de Zune met $100 miljoen teruglopen als gevolg van een lagere verkoop, ondanks dat het bedrijf in september nieuwe modellen van de draagbare muziekspeler introduceerde. De omzetdaling is 54% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ondertussen is het bedrijf in Redmond er nauwelijks in geslaagd marktaandeel van de iPod in te pikken.

Wordt het tijd dat Steve Ballmer de stekker uit het ambitieuze project trekt waarmee Microsoft ooit het doel voor ogen had Steve Jobs slapeloze nachten te bezorgen?

Reacties

43 reacties
 • Profielfoto
  McJohn

  Ik kan dan ook meedelen in alle eerlijkheid dat ik nog nergens een Zune heb zien liggen. Tenzij mijn ogen bewust die beeldinformatie naar mijn hersenen hebben gecensureerd. ;)

 • Profielfoto
  Tolzzz

  Het eerst financiele kwartaal van 2009? Ben ik nou gek? We zijn pas krap een maand onderweg, toch? Dat is mijn optiek geen kwartaal.

 • Profielfoto
  caers_bart

  MS is gewoon niet innovatief, waarom een kopie kopen als het origineel beter is ?

 • Profielfoto
  snipper

  Dat bedrijf A goed scoort met een product wil nog niet zeggen dan bedrijf B dat ook kan. Je moet doen waar je goed in bent en dat is niet per se hetzelfde als wat de concurrentie doet. Maar Microsoft is gewend dat ze de hele markt kan domineren, desnoods door wat bedrijven op te kopen en het lijkt wel of ze het niet uit kunnen staan dat Apple ook eens een ‘winner’ heeft.

  Wat dat betreft is het wachten op een ‘MS iPhone clone’.

  Apart trouwens dat Amerikanen van een eerste kwartaal van 2009 spreken terwijl januari 2009 nog niet eens om is.

 • Profielfoto
  NTG

  gewoon nu!

 • Profielfoto
  henno

  Apple’s fiscale jaar begint in september, vandaar dat het laatste kwartaal van 2009 voor hun Q1 is. Voor Microsoft en Google bv. was het wel degelijk Q4. In beide gevallen zitten de januariresultaten er niet in.

 • Profielfoto
  filenox

  @McJohn, Zune’s zijn ook alleen in de VS te koop:)

 • Profielfoto
  Mich

  alleen in de vs te koop, dan is het toch logisch dat ze niet veel verkopen, ipods kan je overal kopen:D

 • Profielfoto
  queenfan

  En nog zeggen de dames van mszune.nl dat het goed gaat met de Zune en dat die iPod wel even zal verslaan.

 • Profielfoto
  Elrithranduil

  En toch heeft de Zune hele leuke functies die de iPod niet heeft. Ik meen dat hij goedkoper is en je kan er liedjes mee over bluetoothen naar andere Zune gebruikers. Tevens kan je draadloos met je PC synchroniseren. Toch snufjes die op een iPod niet zouden misstaan. De iPod is (terecht) een fashion product geworden en kan dus ook lastig verstoten worden door een Zune die misschien zelfs betere of meer functies heeft.

 • Profielfoto
  queenfan

  @ Elrithranduil, klopt er zijn bepaalde functies die de iPod niet heeft maar dan heb je wifi op de Zune kan je alleen muziek streamen naar een andere Zune of de pc.
  Is niet compatibel met de Mac en qua beeld is deze ook minder dan de iPod, ook de muziekformaten wint de iPod enz.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ondertussen is de Zune Marketplace, zeg maar de iTunes Store van Microsoft, waarmee de Zune gekoppeld kan worden, de enige grote music store die nog DRM (Digital Rights Management) gebruikt.
  En de vorige versie van die store (PlaysForSure / MSN Music Store) is een paar maanden geleden opgedoekt, en gebruikers daarvan kunnen daardoor hun files niet meer naar andere computers of muziekspelers verplaatsen (althans niet zonder ze eerst op CD te branden). Dat gaat met die Zune Marketplace waarschijnlijk uiteindelijk ook gebeuren.

  Microsoft heeft met deze belabberde uitvoering van DRM gewoon op het verkeerde paard gewed, en de consumenten zijn daar terecht niet ingetrapt.

 • Profielfoto
  Elrithranduil

  @ Buzz_D
  Net alsof de meeste consumenten kijken naar een Music Store en uberhaupt enig idee hebben van wat DRM is. De meeste mensen die ik ken die een iPod hebben halen hun muziek van Limewire of van CDtjes.
  Ik koop eigenlijk alleen exclusieve iTunes liedjes (die niet op een album komen) en dat zijn er bij mij 9.
  De meeste mensen doen aan sleur en pleur op hun MP3 dus ik denk dat je de slechte music store niet als de faler van de Zune kan beschouwen. Het werkt alleen mee bij mensen die enigszins op de hoogte zijn.

 • Profielfoto
  Volkie

  @henno
  Het financiele jaar van Microsoft loopt van 1 Juli tot 30 Juni dus is je stelling niet helemaal correct. De cijfers die net bekend zijn geworden zijn die van H1 (dus de eerste helft van het fiscale jaar). Daarin verwerkt zijn ook de cijfers van het Q2 (het tweede kwartaal van het fiscale jaar wat bij MS dus van Oktober tot December loopt).

  @iedereen die zich afvraagt hoe het kan dat er gesproken word over eerst kwartaal van 2009.

  Dit heeft te maken met het feit dat voor veel bedrijven een fiscaal jaar eerder begint dan het kalender jaar. Voor MS is het fiscale jaar 2009 op 1 Juli 2008 begonnen.

 • Profielfoto
  Falc

  Wat een slecht nieuws :’)

 • Profielfoto
  macoky

  @ Elrithranduil dat zegt mer over jou en je vrienden dat over de iTunes store. Ik koop wel degelijk muziek want ik ben te beroerd om een cd te kopen en dan te converteren. Je geloofd niet hoeveel stof op mijn CD speler ligt. En trouwens hoe verklaar je anders de hoge verkoopcijfers van de store ?

 • Profielfoto
  Elrithranduil

  @Macoky
  Ik denk dat de meeste mensen nog wel CD’s kopen. Ik vind het leuk om een CD te hebben en ik zet deze wel op mijn iPod. Maar ik ben er bijna van overtuigd dat de meeste muziek op iPods niet gekocht is in de Music Store. Stel iedere iPod gebruiker zou gemiddeld 400 liedjes op zijn/haar iPod hebben dan zou Apple daar dus 400 euro voor vangen met de oude prijzen meen ik. Vermenigvuldig dat met het aantal iPod gebruikers.
  Zo hoog liggen de verkoopcijfers van de music store bij lange na niet. Ik heb helaas geen cijfers hiervoor ??? iemand?

 • Profielfoto
  iSponge

  De Zune heeft gewoon gefaald.. klaar.

 • Profielfoto
  Rub3n

  @macoky De hoge cijfers zijn er inderdaad.

  Maar ook ik ken niemand in mijn vriendenkring. En toch heel wat met een iPod die nog nooit een liedje hebben gekocht…

  Ikzelf heb ook nog nooit! een liedje gekocht in de iTunes Store. 1x een spelletje voor mijn iPod that’s it!

 • Profielfoto
  jobwol

  tja en als dan iemand de Zune gekocht heeft, dan kun je hem niet zomaar gebruiken…:
  http://www.zunespeler.nl/zune-nieuws/zune-30-start-niet-op-oplossing-wacht-op-volledige-ontl.html

 • Profielfoto
  mblokhuis

  Ben ik dan de enige die redelijk wat koopt via de iTunes Store. Als ik muziek hoor en het mooi vindt, ga ik vaak naar de iTunes Store en koop het.
  Is veel makelijker en sneller dan via torrents of een cd kopen.

  Koop dan ook niet vaak meer een cd, alleen als het niet digitaal te vinden is!

  Verder koop ik ook veel series in de iTunes Store, in de USA Store dan he ;)

  Er zouden meer artiesten moeten zijn die het gewoon Gratis weggeven via internet zoals de Nine Inch Nails.

 • Profielfoto
  iJust

  jobwol: lol @ dat artikel. 266 dagen in 2008? Geen wonder dat die kwartalen zo vreemd vallen.

 • Profielfoto
  R-Flow

  @iJust
  Wel eens van een schrikkeljaar gehoord?

 • Profielfoto
  Elrithranduil

  @ RFlow
  Een schrikkeljaar heeft nog altijd 366 dagen hoor geen 266:P

 • Profielfoto
  R-Flow

  Daar heb je inderdaad een punt.:D

 • Profielfoto
  2k

  Ze hadden de Zune ook hier (in EU) moeten releasen en niet enkel in de staten. Animo is er best wel voor, maar voor velen is het importeren een te grote stap. En ja, waarom dan niet een iPod kopen/bestellen die je bijna overal wel kan krijgen en toch wat meer uitstraling / (naams)bekendheid heeft dan de MP3 spelers van concurrenten.

 • Profielfoto
  7836

  Valt me op dat er hier mensen een mening hebben over de Zune terwijl ze hem en de grote hoeveelheid accessoires nog nooit gezien hebben. Heb in de VS in de Microsoft store het apparaat bewonderd. Erg fraai maar inderdaad geen iPod.

  Dat overigens het apparaat in Europa niet te koop is ligt niet aan Microsoft. Geloof me; ze zouden graag willen. Maar de platenmaatschappijen hebben na de voor hen slechte deal met Apple (wurgcontracten) eieren voor hun geld gekozen waardoor latere partijen niet meer of tegen te hoge kosten contracten krijgen voorgeschoteld.

 • Profielfoto
  7836

  @jobwol: gelukkig heeft Apple nooit problemen gehad met de iPods ;)

 • Profielfoto
  Jor1

  “Dat overigens het apparaat in Europa niet te koop is ligt niet aan Microsoft. Geloof me; ze zouden graag willen. Maar de platenmaatschappijen hebben na de voor hen slechte deal met Apple (wurgcontracten) eieren voor hun geld gekozen waardoor latere partijen niet meer of tegen te hoge kosten contracten krijgen voorgeschoteld.”

  Da’s natuurlijk onzin. Platenmaatschappijen hebben best veel macht, maar nu schat je ze echt te hoog in. het is geen enkel bedrijf toegestaan een ander bedrijf te weren. punt. Als MS wil, kan het best zijn Zune introduceren.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  CD’s worden vrijwel niet meer verkocht. CD winkels zijn grotendeels verdwenen, alleen een paar heel bijzondere winkels met collectors items en speciale import zijn er nog. Zelfs de Free Record Store verkocht meer games en DVD’s dan CD’s/ Nog even en ze zijn verdwenen. En de Zune. Hoezo Zune.,,,? Als ik er hier niets over gelezen had, zou ik er nooit van gehoord hebben. Opheffen dat ding

 • Profielfoto
  Yip

  Ik heb nog nooit een Zune in het echt gezien :@

 • Profielfoto
  Gigs

  Op TED stuitte ik vanmiddag nog op een mooi filmpje van David Pogue o.a. met een vergelijking tussen Apple en Microsoft (uit 2006).

  http://tinyurl.com/6bo397

 • Profielfoto
  rdesign

  @caers_bart,
  ik had het niet beter kunnen zeggen.

 • Profielfoto
  Ezra

  Whaha had ook niet anders verwacht. Ik heb nog nooit een Zune gezien in de winkels. Iemand moet de beste zijn.:)

 • Profielfoto
  MacQ

  @ Gigs
  Thnx voor die link!

 • Profielfoto
  djneo

  Blijft een raare foto bil gates met lex luther.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Die foto is bijna net zo mooi als de hopeloos mislukte poging met Jerry Seinfeld een pro-Ramen adv neer te zetten.

  Just say “I lose” Bill ;)

 • Profielfoto
  imathijs

  @djneo
  Lex Luther is ook evil. Is de Zune als kryptonite voor Apple? Die gast blijft het (net als Microsoft) sinds begin jaren ’80 proberen…

 • Profielfoto
  Buzz

  Elrithranduil: De iTunes store staat in de VS op de eerste plaats wat betreft de muziekverkoop. En de muziek van de iTunes Store kon je tot voor kort (tot iTunes Plus er kwam) niet op een Zune spelen, en muziek van de Zune marketplace nog steeds niet op een iPod.
  Dus als je als Amerikaan voor de keuze Zune/iPod stond, en graag online je muziek koopt (er zijn gelukkig toch erg veel mensen die dat liever doen dan stelen), dan dacht je wel drie keer na. Je legaal gedownloade Zune-muziek is nooit op een iPod of speler van een ander merk te spelen. Door de voorsprong die iPod/de iTunes Store al had was het erg moeilijk voor de Zune en zijn Marketplace om voet aan de grond te krijgen. Ik weet wel zeker dat dit de populariteit van de Zune en de Zune Marketplace heeft geschaad.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  “McJohn op zaterdag 24 januari 2009 8:41
  Ik kan dan ook meedelen in alle eerlijkheid dat ik nog nergens een Zune heb zien liggen. Tenzij mijn ogen bewust die beeldinformatie naar mijn hersenen hebben gecensureerd.”

  Waarschijnlijk een blinde vlek ontstaan door een traumatische ervaring? Hoe dan ook, ik heb moeten lachen om de foto bij dit stukje :D

 • Profielfoto
  macstremist

  mooi. dan mag microsoft z’n spulletjes op deze markt gaan inpakken en weer rubbish besturingssystemen gaan bedenken die ze op 600 mHz processoren willen laten draaien. Lijkt me al moeilijk genoeg:p

 • Profielfoto
  Chillie

  Als ze die dingen hadden willen verkopen hadden ze verder moeten kijken dan hun eigen landsgrenzen.
  Hier in Europa wonen ook mensen die nu nog iPods kopen en in hun ogen potentiele Zune kopers zijn. Maar als wij overgeslagen worden, tsja, dan ook niet huilen als je omzetcijfers tegenvallen omdat je het alleen in de VS geprobeerd hebt.
  Niet alles was in de VS werkt, werkt hetzelfde als in de EU. Daar moeten ze eens goed over nadenken voor ze weer een US only product uitbrengen. Sukkels.

 • Profielfoto
  Cerandox

  Alleen in amerika uit. Kwalitatief is de iPod slechter, maar ja dat is vergeleken met de MP3 spelers van Sony en heel veel andere ook zo.

  Dit is trouwens ook een slechte zaak voor de iPod. Zolang er geen echte concurrentie is zullen we die crap elektronica van de iPod blijven krijgen. Ze zijn vet mooi aan de buitenkant, maar helaas is de rest een beetje cheap.