Phil Schiller: ‘Macworld valt ongunstig’

Door: Statenweg - 12 reacties

Vorige maand maakte Apple bekend dat Macworld ’09 de laatste keer is dat het bedrijf op deze jaarlijkse beurs in San Francisco vertegenwoordigd zal zijn. David Pogue kreeg de gelegenheid om marketing director Phil Schiller na afloop van zijn keynote speech een aantal vragen te stellen over dit besluit.

Schiller herhaalde de officiƫle verklaring van Apple, waarin het bedrijf te kennen gaf dat ze haar klanten steeds meer via andere wegen bereikt, zoals de populaire Apple Stores. De kosten en voorbereidingen van de aanwezigheid op Macworld wegen niet langer op tegen de baten. Hij voegde daar echter aan toe dat Macworld erg ongunstig valt als gekeken wordt naar de tijdlijn waarop Apple nieuwe versies van haar producten gereed heeft.

Nieuwe iPod’s worden doorgaans geĆÆntroduceerd in oktober, iLife en iWork krijgen meestal rond maart een update en de productcyclus van de iPhone zou in juni eindigen. Daarnaast zijn de periode voorafgaande aan de feestdagen (november) en de periode waarin de scholen weer beginnen (einde zomer) belangrijke momenten voor productupdates. Doordat deze momenten veelal vastliggen is het voor Apple lastig om toch tijdens Macworld in San Francisco, die in januari plaatsvindt, belangrijke productaankondigingen te doen.

Afgelopen week had OMT een interview met David Poque met zijn reactie op iWork ’09, iLife ’09 en de nieuwe 17″ MacBook Pro die Phil Schiller afgelopen dinsdag tijdens zijn keynote speech aankondigde.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Dus nooit meer een keynote van Apple? Of alleen geen MacWorld meer?

 • Profielfoto
  stijn23

  Vanaf nu zullen de keynotes enkel voor de pers gehouden worden op de Apple-campus, dus niet meer op grote beurzen zoals MacWorld.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @Cosmopolitan: nooit meer een keynote van Apple op MacWorld.

 • Profielfoto
  RobertvanderSpek.nl

  Gewoon een kwestie van de datum van Macworld veranderen. Ergens tegen het einde van de zomer of rond Thanksgiving. Als Macworld zichzelf wil redden, zullen ze zoiets moeten verzinnen…

 • Profielfoto
  jeroentje

  Steve was te ziek om de nieuwe iMac te introduceren…..

  of Apple had zijn huiswerk nog niet klaar….

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Tja, ik vind het wel begrijpelijk op zich. Het is jammer voor de echte Apple-fan.

  Door MacWorld worden producten te laat of te vroeg gepresenteerd, worden (te) hooggespannen verwachtingen gecreƫerd wat weer o.a. zijn neerslag heeft op de beurs. Er gaat blijkbaar weken/maanden van voorbereiding aan vooraf en dat is teveel gevraagd voor een CEO (althans, op de manier hoe Apple presenteert). Daarnaast zorgt het ervoor dat het bedrijf afhankelijk wordt van ƩƩn man: Steve Jobs. Apple is momenteel Steve Jobs en vice versa. Apple moet gewoon Apple zijn. Het levert namelijk aardig wat onrust op als een bedrijf bijna afhankelijk is van ƩƩn mens. Dat is wel gebleken na alle speculaties over de gezondheid van Jobs.

  Uiteindelijk bereikt Apple alleen die harde kern Apple-fans. Maar ja, dat is wel de belangrijkste groep klanten voor een merk (mond-tot-mondreclame).
  Apple gaat er schijnbaar vanuit dat de hele strategie al goed genoeg is om die mensen fan het merk te laten worden. Daar is die dure aangelegenheid MacWorld niet meer voor nodig schijnbaar.

  Ik vind het allemaal hele redelijke beslissingen die zijn genomen. Apple moet niet blijven leunen op Ć©Ć©n man die Steve Jobs heet. De winkels, de reclames, de website, de producten e.d. zijn de bouwstenen van het merk. Ik vind het een dappere en verstandige beslissing van Apple.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Handig even al die tijdlijnen op een rij te hebben. Dan weet je wanneer je wel of niet een bepaald Apple produkt moet kopen:)

 • Profielfoto
  ronald

  Je koopt altijd te vroeg :_)

  Het product dat je koopt is al verouderd en aan de opvolger wordt al uitgebreid gewerkt.

  Wat niet wil zeggen dat het product niet uitstekend is.

  Het tempo van uitbrengen van nieuwe MB’s en MBP’sen Imac’s is hoog.
  De vraag is, wat heb je nu echt nodig?
  En wat kan ca 3 jaar zonder problemen mee?
  Wat is de lifecycle van een Mac Book / Pro?
  welke programma’s heb je nodig en waarop draaien die?

 • Profielfoto
  snipper

  Eigenlijk was de Key Note al een deel van zijn vuurkracht kwijt sinds het niet meer ‘live’ was. Het is niet meer zo spannend om te kijken, als je al weet wat er uit de hoge hoed gaat komen.

  Dat de MacWorld ongunstig valt, klikt plausibel. Daar tegenover kan je zetten: Dat is al jaren zo, waarom houden ze ‘m dan niet al lang op een gunstiger moment?

 • Profielfoto
  Falc

  Ik vraag mij af waarom iedereen roept dat Apple zo verschrikkelijk afhankelijk is van Steve Jobs. Waar is dat op gebaseerd?

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Op de beurskoers van Apple die sterk reageert op geruchten over zijn gezondheid.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  En dus gelul! Logisch want het speculeren op de beurs gebeurt met sentiment en gevoel. Nu Apple zelf zoveel winkels heeft en de consument naar Apple zelf toekomt hebben ze Mac World Expo niet meer nodig. De deelname aan de europese variant is allang voorbij. Beursdeelname is duur, heel duur. Keynote niet meer spannend om te kijken? Allicht achteraf iets kijken is altijd minder spannend, zelfs de meest spannende sportwedstrijd is minder spannend als je de uitslag al weet. De keynote’s vallen “altijd tegen” omdat heel de Apple-minded wereld elkaar de kop gek maakt met de meest rare rumours en verwachtingen die, uiteraard, nooit (allemaal) uitkomen. Conclusie: Apple keynotes met of zonder Steve zijn troep en saai en brengen nooit wat “wij” ervan verwachten.