Anoniem
Anoniem Nieuws 6 januari 2009

OMT aanwezig bij de keynote; een samenvatting

Voor het eerst was niet Steve Jobs maar Phil Schiller het stralend middelpunt van Apple’s Keynote. Voor wie in de file stond – en dus niet live heeft kunnen meelezen met Lucas, Koen en Jan-David – vatten we kort de belangrijkste punten uit de Keynote samen.

Phil begint met het tonen van de nieuwste Apple Stores, Beijing, München en Sidney. Trots wordt aangestipt dat de gezamelijke Stores 3,4 miljoen bezoekers per week trekken. “Wie doet ons dat na?”. Vervolgens geeft hij aan dat Apple het afgelopen jaar met de Mac twee keer meer is gegroeid dan andere bedrijven in de computersector. Tot zover de eerste veren in eigen kont.

Het eerste nieuws is iLife ’09. Veel nieuwe features in iPhoto. Faces, gezichtsherkenning, laat gezichten taggen en zo foto’s van één persoon groeperen. Gezichtsherkenning wordt ook gebruikt om foto’s mooier te plaatsen in een slideshow.
Foto’s genomen met de iPhone 3G hebben automatisch een geotag. Tevens toont iPhoto de plaats op de wereldkaart waar de foto is genomen. iPhoto heeft integratie met Flickr en Facebook.

iMovie is verrijkt met veel nieuwe functies. Precision Editor stelt de gebruiker in staat om geluiden en beelden beter te editen en zelfs uit te wisselen. Dus beeldwissels met behoud van geluid van het eerste fragment.
Verder zijn Stabilisation en video effecten toegevoegd. Rendering is niet meer nodig, alles gebeurt real-time. Nieuwe overgangen en thema’s maken het geheel af.

Garageband heeft een opballende nieuwe feature; Learn to Play. In beeld verschijnt een leraar die je uitlegt hoe een instrment te bespelen. Onder de docenten vind je John Fogerty (Creedence Clearwater Revival) en Sting voor (bas)gitaar, Nora Jones en Sarah MacLachlan vertonen hun pianokunsten.
Lessen kosten $4,99 per stuk en zijn via Garaband aan te schaffen.

iWeb en iDVD worden vluchtig genoemd maar niet verder gedemonstreerd. Upgraden naar iLife ’09 kost 79 dollar, een familypack 99 dollar, en is vanaf eind januari verkrijgbaar. Voor iLife ’09 is Leopard een vereiste.

Toen was er iWork ’09. Als eerste toont Phil Keynote. Magic Move is een nieuwe transitiemogelijkheid. Verder zijn er object-transitions, waarbij je met meerdere beelden aan de slag kunt gaan. Text-transitions zorgt voor in elkaar overvloeiende teksten, en wat is er nou leuker dan Bush over te laten gaan in Obama? Charts is verbeterd. Meer animaties en nieuwe thema’s maken het allemaal nog prettiger voor de ogen.

Voor de bezitters van een iPod Touch of iPhone is er een applicatie waarmee je Keynote kunt bedienen tijdens de presentaties. De app heet Keynote Remote en is voor 99 vent verkrijgbaar in de AppStore.

Pages ’09 heeft een full screen optie. “Alsof je op papier typt”. Daarnaast is er Dymamic Outline toegevoegd aan Pages, waardoor je bij lange teksten een duidelijker overzicht hebt van je document. Integratie tussen de applicaties is verbeterd en er is ook een betere samenwerking met Mail.app. Als kersje op de taart zijn er weer meer thema’s.

Numbers ’09 heeft nu tabelcategorieën. Daarmee is zoeken en sorteren eenvoudiger geworden. Krachtigere formules zorgen voor meer mogelijkheden, grafieken kunnen op meer wijzen worden weergegeven, en – inderdaad, je raadt het al – nieuwe thema’s. iWork ’09 is vanaf vandaag te koop voor 79 dollar, een familiepakket kost 99 dollar.

iWork.com is geheel nieuw. Met iWork.com plaats je documenten in “The Cloud” en kun je ze delen met anderen. Omdat het via elke webbrowser te benaderen, is hoef je geen attachments meer te mailen. Uploaden en het is meteen beschikbaar. In iWork ’09 is in apple applicaties een iWotk.com button te vinden. iWork.com is in beta-fase gratis, maar wordt een betaalde dienst. En vanaf vandaag kun je het gaan proberen.

Tot slot de nieuwe MacBook Pro 17 inch. Met slechts 0,98 inch, en kleine 2,5 cm, de dunste 17 inch laptop die verkrijgbaar is. Voorzien van een LED display van 1920 x 1200 pixels, en ook (weer) met gematteerd scherm verkrijgbaar.
De overige specs komen erg overeen met de 15 inch versie, zij het dat er kleine verschillen zijn. Zo is er een extra USB 2.0 poort. Geen knop op de Glass trackpad. Een extra videokaart. 320 GB HD, en als optie 256GB SSD.

Tenslotte is er een vaste batterij. Verwisselen is niet meer mogelijk. De batterij kan tot 1000 keer worden opgeladen en zal 5 jaar meegaan. Deze constructie biedt ruimte aan een grotere batterij en deze gaat tot 8 uur mee. Eind januari is de nieuwe MBP verkrijgbaar voor 2799 dollar.

But there is always One More Thing. iTunes. Even weer wat veren in de eigen poeperd door verkoopcijfers en aantal beschikbare nummers te noemen. Maar dan toch ook nieuws. Als eerste komt er prijsdifferentiatie. Prijzen per nummer lopen uiteen van 69 cent en 99 cent tot 1,29 dollar. Daarnaast worden 8 miljoen nummer DRM-vrij gemaakt. Tegen het eind van dit kwartaal zal dat gelden voor alle nummers in de iTS. Als derde nieuwtje wordt het mogelijk om muziek te downloaden op je iPhone via 3G. Tot nu toe kon dat alleen met behulp van WiFi.

De Keynote wordt afgesloten met een staande ovatie die Phil ten deel valt. Zijn eerste – en meteen ook laatste – grote solo-optreden op de MacWorld Expo is ten einde.

Reageer op artikel:
OMT aanwezig bij de keynote; een samenvatting
Sluiten