OMT aanwezig bij de keynote; een samenvatting

Door: Anoniem - 13 reacties

Voor het eerst was niet Steve Jobs maar Phil Schiller het stralend middelpunt van Apple’s Keynote. Voor wie in de file stond – en dus niet live heeft kunnen meelezen met Lucas, Koen en Jan-David – vatten we kort de belangrijkste punten uit de Keynote samen.

Phil begint met het tonen van de nieuwste Apple Stores, Beijing, M√ľnchen en Sidney. Trots wordt aangestipt dat de gezamelijke Stores 3,4 miljoen bezoekers per week trekken. “Wie doet ons dat na?”. Vervolgens geeft hij aan dat Apple het afgelopen jaar met de Mac twee keer meer is gegroeid dan andere bedrijven in de computersector. Tot zover de eerste veren in eigen kont.

Het eerste nieuws is iLife ’09. Veel nieuwe features in iPhoto. Faces, gezichtsherkenning, laat gezichten taggen en zo foto’s van √©√©n persoon groeperen. Gezichtsherkenning wordt ook gebruikt om foto’s mooier te plaatsen in een slideshow.
Foto’s genomen met de iPhone 3G hebben automatisch een geotag. Tevens toont iPhoto de plaats op de wereldkaart waar de foto is genomen. iPhoto heeft integratie met Flickr en Facebook.

iMovie is verrijkt met veel nieuwe functies. Precision Editor stelt de gebruiker in staat om geluiden en beelden beter te editen en zelfs uit te wisselen. Dus beeldwissels met behoud van geluid van het eerste fragment.
Verder zijn Stabilisation en video effecten toegevoegd. Rendering is niet meer nodig, alles gebeurt real-time. Nieuwe overgangen en thema’s maken het geheel af.

Garageband heeft een opballende nieuwe feature; Learn to Play. In beeld verschijnt een leraar die je uitlegt hoe een instrment te bespelen. Onder de docenten vind je John Fogerty (Creedence Clearwater Revival) en Sting voor (bas)gitaar, Nora Jones en Sarah MacLachlan vertonen hun pianokunsten.
Lessen kosten $4,99 per stuk en zijn via Garaband aan te schaffen.

iWeb en iDVD worden vluchtig genoemd maar niet verder gedemonstreerd. Upgraden naar iLife ’09 kost 79 dollar, een familypack 99 dollar, en is vanaf eind januari verkrijgbaar. Voor iLife ’09 is Leopard een vereiste.

Toen was er iWork ’09. Als eerste toont Phil Keynote. Magic Move is een nieuwe transitiemogelijkheid. Verder zijn er object-transitions, waarbij je met meerdere beelden aan de slag kunt gaan. Text-transitions zorgt voor in elkaar overvloeiende teksten, en wat is er nou leuker dan Bush over te laten gaan in Obama? Charts is verbeterd. Meer animaties en nieuwe thema’s maken het allemaal nog prettiger voor de ogen.

Voor de bezitters van een iPod Touch of iPhone is er een applicatie waarmee je Keynote kunt bedienen tijdens de presentaties. De app heet Keynote Remote en is voor 99 vent verkrijgbaar in de AppStore.

Pages ’09 heeft een full screen optie. “Alsof je op papier typt”. Daarnaast is er Dymamic Outline toegevoegd aan Pages, waardoor je bij lange teksten een duidelijker overzicht hebt van je document. Integratie tussen de applicaties is verbeterd en er is ook een betere samenwerking met Mail.app. Als kersje op de taart zijn er weer meer thema’s.

Numbers ’09 heeft nu tabelcategorie√ęn. Daarmee is zoeken en sorteren eenvoudiger geworden. Krachtigere formules zorgen voor meer mogelijkheden, grafieken kunnen op meer wijzen worden weergegeven, en – inderdaad, je raadt het al – nieuwe thema’s. iWork ’09 is vanaf vandaag te koop voor 79 dollar, een familiepakket kost 99 dollar.

iWork.com is geheel nieuw. Met iWork.com plaats je documenten in “The Cloud” en kun je ze delen met anderen. Omdat het via elke webbrowser te benaderen, is hoef je geen attachments meer te mailen. Uploaden en het is meteen beschikbaar. In iWork ’09 is in apple applicaties een iWotk.com button te vinden. iWork.com is in beta-fase gratis, maar wordt een betaalde dienst. En vanaf vandaag kun je het gaan proberen.

Tot slot de nieuwe MacBook Pro 17 inch. Met slechts 0,98 inch, en kleine 2,5 cm, de dunste 17 inch laptop die verkrijgbaar is. Voorzien van een LED display van 1920 x 1200 pixels, en ook (weer) met gematteerd scherm verkrijgbaar.
De overige specs komen erg overeen met de 15 inch versie, zij het dat er kleine verschillen zijn. Zo is er een extra USB 2.0 poort. Geen knop op de Glass trackpad. Een extra videokaart. 320 GB HD, en als optie 256GB SSD.

Tenslotte is er een vaste batterij. Verwisselen is niet meer mogelijk. De batterij kan tot 1000 keer worden opgeladen en zal 5 jaar meegaan. Deze constructie biedt ruimte aan een grotere batterij en deze gaat tot 8 uur mee. Eind januari is de nieuwe MBP verkrijgbaar voor 2799 dollar.

But there is always One More Thing. iTunes. Even weer wat veren in de eigen poeperd door verkoopcijfers en aantal beschikbare nummers te noemen. Maar dan toch ook nieuws. Als eerste komt er prijsdifferentiatie. Prijzen per nummer lopen uiteen van 69 cent en 99 cent tot 1,29 dollar. Daarnaast worden 8 miljoen nummer DRM-vrij gemaakt. Tegen het eind van dit kwartaal zal dat gelden voor alle nummers in de iTS. Als derde nieuwtje wordt het mogelijk om muziek te downloaden op je iPhone via 3G. Tot nu toe kon dat alleen met behulp van WiFi.

De Keynote wordt afgesloten met een staande ovatie die Phil ten deel valt. Zijn eerste – en meteen ook laatste – grote solo-optreden op de MacWorld Expo is ten einde.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Xserve

  Voor mij zat er weinig interessants in… ik had echt niet gedacht dat ze nog langer met een update van de Mac mini konden wachten, maar ze doen het toch. De laatste update was nochtans van augustus 2007…
  Apple maakt fantastische machines maar ze zijn echt niet bezig met mensen die niet veel geld willen, kunnen of hoeven uit te geven aan een computer. Vroeger was het dan toch nog beter: je had zowel een Mac mini (500 euro) als een eMac (800 euro) voor die doelgroep.

 • Profielfoto
  soulutions

  Moet erbij gezegd worden dat die eMac in eerste instantie alleen voor onderwijs bedoeld was en ook in het begin ook alleen zodoende aangeschaft kon worden. Door de vraag is dat veranderd. Er is dus denk ik te weinig vraag naar de mac mini, maar genoeg vraag om ‘m niet uit het assortiment te halen… Verder was deze presentatie niet echt een tripje naar de states waard als je ’t mij vraagt ;)

 • Profielfoto
  Mick

  Heb de trial van iWork ’09 gedownload. Had z√≥ gehoopt dat Apple het probleem met de transparante animated gifs in Keynote had opgelost. Nope… nog steeds een witte achtergrond bij bewegende gif-jes. Bagger! En dat, terwijl het in de versie ’06 geen enkel probleem opleverde…

 • Profielfoto
  Pieterr
 • Profielfoto
  passe-partout

  Pff, ik heb geen enkel sms gehad…

 • Profielfoto
  Korat

  Begrijpt iemand het thema: “Even the small talk will be big”?

 • Profielfoto
  Rail

  Ik snap waarom het de laatste keynote was, ze hebben niets bijzonders meer te bieden.

 • Profielfoto
  jeneverstoker

  Thema: “Even the small talk will be big” vrij vertaald: wie het kleine niet eert is het grote niet waard… Valt wat tegen. Ik had wat meer hardware verwacht.

 • Profielfoto
  DESMEV

  Wat de staande ovatie betreft: die was voor Tony Bennet.

 • Profielfoto
  Lagaffe

  Ik vond het een beetje een trieste keynote. Niets bijzonders…

  Ok, de nieuwtjes in iLife en iWorks zijn de moeite maar dat deze producten een update gingen krijgen was te verwachten…

  De 17″ MacBook Pro was eigenlijk al aangekondigt op de vorige keynote…

  En de aanpassingen in iTunes waren enkel een kwestie van tijd…

  Het hadden niet allemaal nieuwe producten moeten zijn, maar die Mini mag eens een update krijgen en ik kijk uit naar zo’n home media server.

  Volgende keer beter Apple!

 • Profielfoto
  QuattroBras

  Wat een azijnpissers hier zeg, nee ELKE maand een innovatie, anders zijn we niet blij. Jeetje… een beetje meer inleving. Zo’n vette Powerbook is √≥√≥k even werk, ook al heb je al een ‘kleintje’ gemaakt.

  Apple is van hardware EN software gelukkig, dus ben eens een beetje tevreden zeg. En als je het niet kunt betalen dan gewoon doorsparen.

 • Profielfoto
  Bergbewoner

  Phil was erg goed. Ik had er absoluut geen moeite mee dat hij het deze keer mocht doen. Door zijn eerdere verschijning in de keynotes van Steve was hij voor mij meer een soort co-host die het overnam, heel natuurlijk dus.

  Ik zou het niet erg vinden als Phil het zou blijven doen, al is een keynote van Steve wel gewoon iets aparts. Dat zal het altijd blijven.

 • Profielfoto
  athens

  Prima gedaan heren om ons te berichten. Ondanks de teleurstellende keynote van de zijde van Apple (maar ja, we verwachten altijd veel) brachten jullie ons goed op de hoogte.