iWork ’09 nu zonder registratiecode

Door: Rene Bouwmeester - 36 reacties

iWork ’09, de zo flitsend door ons aller Phil Schiller geïntroduceerde suite van kantoorapplicaties, bevat in ieder geval één reële verbetering: de versie van de software die je in een doosje in de winkel koopt, vraagt bij installatie niet langer om een serienummer.

Het gemak dient de mens – en nu dus ook degenen die nog wel eens een illegaal kopietje uit torrentland plegen te trekken. Of Apple hiermee een bredere verspreiding van de software (en daarmee wellicht meer belangstelling voor de online services van iWork.com) wil bewerkstelligen of domweg genoeg had van het gezeur van klanten over verloren codes, blijft vooralsnog onduidelijk.

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Bovendien zijn Apple-gebruikers die zinvolle toepassingen hebben voor Pages, Numbers of Keynote nette mensen die met genoegen de bescheiden somme gelds fourneren waar Apple voor het gebruik van de programmatuur om vraagt.

Toch?

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  Nihilist

  Nee hoor.

 • Profielfoto
  Doney

  @Nihilist:
  Inderdaad:P

 • Profielfoto
  LeipeLeon

  Doet me een beetje denken aan de koppelverkoop van Word met windows 3.11, drukte WP 5.1 volledig uit de markt….

 • Profielfoto
  jkazius

  Die laatste zin… Kom op zeg!:P

 • Profielfoto
  Chingon

  “die met genoegen de bescheiden somme gelds fourneren”:D

  Hulde!

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Als je het zo bescheiden vindt, dan mag je voor mij ook wel kopen. Beetje kak.

 • Profielfoto
  ikkieman

  Echt… Als je kijkt hoeveel studenten er gebruik maken van een mac en dan het probleem dat Office de illegale versies eruit kickt bij meerdere gebruikers op 1 netwerk met 1 licentiecode…

  WAT DENK JE DAN ZELF??!!?!?

  Ik heb iWork ook niet gekocht (maakt het nog niet illegaal.) Het feit dat meerdere mensen hun key’s willen delen is niet mijn schuld. Dat heet in mijn optiek gebruik maken van de mogelijkheden.

 • Profielfoto
  error

  Ik denk dat Apple graag heel veel actieve iWork gebruikers wil genereren – legaal of niet. Voor die 80 euro kan het nooit een winstgevend product worden. Dat ze het niet gratis op elke Mac zetten heeft wellicht te maken met Nelie Kroes.

  Met die betaalde iWork.com service gaan ze t.z.t. vast meer geld verdienen.

 • Profielfoto
  Jeordy

  Als iWork een geduchte tegenstander van Microsoft’s Office moet worden, dan zou gratis nog zo gek niet zijn. OpenOffice is het ook en vind ook gretig aftrek. Let wel, zodra mensen een computer willen aanschaffen, maar dan wel met het handige iWork en iLife, hebben ze de keuze uit Mac of Mac. Als ze Office willen gebruiken, zullen ze een Windows pc willen hebben.

 • Profielfoto
  rdesign

  ”ook degenen die nog wel eens een illegaal kopietje uit torrentland plegen te trekken.”

  yoehoeee.:D

 • Profielfoto
  Rnowed

  80 euro is een prima bedrag voor een uitstekend pakket. Office wil ik gewoon niet op mijn mac hebben. Open (en Neo-)office zijn me te traag (op Powerbook G4).

 • Profielfoto
  ronald

  Vreemd dat mensen moeilijk doen over 79 euro voor IWorks.
  Men krijgt er 3 uiterst mooie en zeer goed werkende applicaties voor.
  Enige waar terecht over te klagen valt is dat elk jaar opnieuw het pakket gekocht moet worden en er geen updates verschijnen. Ofwel, je hebt dus een flexibel – je hoeft het niet te doen – abonnement van 79 euro op Iworks. En krijgt daarvoor dan jaarlijks de nieuwe versie.
  Handige manier van abonnementen verkopen nietwaar?

  Als ik die 79 euro afzet tegen de prijs die een Imac, MB of MBP kost dan denk ik dat men eerder tegen de extra hoge hardware prijzen kan ageren dan tegen de prijs van de software.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  @Ronald. Ik denk niet dat mensen moeilijk doen over de 79 euro. Dit is gewoon een zeer redelijke prijs. Alleen doen sommige mensen of het voor iedereen betaalbaar is. Helaas bestaan er ook mensen die dit bedrag zelfs niet kunnen betalen en die gaan dan toch richting de illegale manier. Zo vanzelfsprekend is het kopen dus niet altijd, omdat het een geld kwestie blijft. Echter, heb je het geld, dan zal er waarschijnlijk niet moeilijk gedaan worden over het bedrag.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Er zijn ook heel veel mensen die het met gemak kunnen betalen, maar het gewoon niet doen. Anyway, ik denk dat Apple gewoon van het gezeur af wil. Net als iLife en net als Leopard (Leopard server is dan weer wel met een serial).

 • Profielfoto
  Cerandox

  @Jeordy

  Openoffice vind ik wel fijn ja, gebruik het op mijn windows bak:)

 • Profielfoto
  Oppie

  Een geldkwestie? Dan maar jatten?!
  [opmerking verwijderd, zie regels en wenselijkheden van One More Thing]

 • Profielfoto
  imathijs

  @Oppie, generaliseren ai ai ai…

  Je kunt het ook zien als een marketingstunt om iedereen aan iWork te zetten. Wie wie gaat de prijs volgend jaar wel weer omhoog…

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ Oppie: Hm, vind ik niet zo’n gepaste reactie. ???

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  @Oppie.

  Nee, die mensen kopen het dus gewoon niet, of downloaden het legaal (het blijft Nederland).
  En die discrimineerde Marokkaan opmerking zal ik maar ff als iet gepost beschouwen :sealed:
  ps. pas je op met (http://www.meldpunt.nl/direct-melding-doen)

 • Profielfoto
  Oppie

  Oh, we kunnen hier wel over het stelen van software praten, maar over het andere zijn we zo politiek correct als het maar zijn kan?! Vreemde instelling…

  (het is idd een knuppel i.h. hoenderhok; maar evengoed: kom eens een keer met mee in A’dam met je Mac: gaan we een ritje in de ringlijn maken…)

 • Profielfoto
  Gigs

  Ben het helemaal met ronald eens; ik heb iWorks vorig jaar ook gekocht en vindt dat er een – goedkope – upgrade moet komen. Ben best bereid te betalen maar om nou elk jaar zo’n € 80 neer te gaan leggen voor een paar minimale verbeteringen… Nee! Dat is ridicuul!

  Op deze manier lokt Apple het zelf uit dat je de ‘torrent-versie’ (…) gaat aanschaffen!

 • Profielfoto
  pinkie

  Die opmerking van Oppie wil ik juist niet als niet gepost beschouwen. Dit kan echt niet en een moderator of iemand van de crew moet hiertegen optreden. Ik heb iemand gewaarschuwd.

 • Profielfoto
  Oppie

  Pinkie, laat dan het hele torrent verhaal ook weghalen.
  Een dubbele moraal is nog erger dan geen moraal…

 • Profielfoto
  pinkie

  @Oppie, ik zie dat je je opmerking hebt weggehaald, dank je.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Ik heb de opmerking verwijderd. Praten over torrents is niet verboden, actief hulp aanbieden bij illegaal verkrijgen software wel. Domme opmerkingen plaatsen over marrokanen is tegen onze huisregels. Simple as that.

 • Profielfoto
  pinkie

  @ Oppie,

  er zijn grenzen en ik zie de OMT er zelf tegen heeft opgetreden dus je kunt mijn dank je als niet geschreven beschouwen. Voor het geval je het niet begrijpt, jouw opmerking was persoonlijk kwetsend voor mij, het torrent verhaal is dat niet.

 • Profielfoto
  Oppie

  Zo, weer leuk gediscussieerd met jullie…:p

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  @Oppie, hahaha kranten, nee die moet je geloven. Die posten alleen maar wat ze willen posten, lekker zwart/wit. Als er eens wat gebeurt dan lees je het niet. (lees: zelfmoorden en dergelijke, of witte-bondkraag dieven). Tevens is iwork geen illegale software, en als je dat download is het ook nog niet illegaal.

 • Profielfoto
  Rene Bouwmeester

  Koetjesreep: “Tevens is iwork geen illegale software, en als je dat download is het ook nog niet illegaal.”

  Onzin. Voor muziek en films geldt dat downloaden naar de Nederlandse wet inderdaad legaal is onder de regeling van het recht op thuiskopie. Voor software geldt andere regelgeving: het recht op reservekopie. Downloaden valt daar met nadruk niet onder.

  Overigens is het in beide gevallen zo dat de gedownloade bestanden doorgaans niet mogen worden gebruikt zonder geldige gebruikslicentie (deze wordt – al dan niet onder voorwaarden – toegekend bij aanschaf). Gebruik je de muziek, films of software zonder een dergelijke licentie, dan is er sprake van schending van het auteursrecht. Het gebruik van op zich legaal gedownloade bestanden is daarmee wel degelijk illegaal.

 • Profielfoto
  bassmac

  Ik kan het me momenteel niet veroorloven. Het is wel fijne software, maar ik gebruik gewoon de vorige versie keynote. Ook leuk om mee op te vallen. Verder gebruik ik net als iedereen office 2008 (legaal) want anders kan ik niet foutloos communiceren met mijn collega’s.
  Als je voor je werk wegkomt met iWorks heb je voor een prikkie prima software, dat wel.
  (Zelfde reden waarom ik wel CS3 en niet FCP gebruik)

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  @Rene, dit geld alleen voor Games. Muziek en films mag je gewoon downloaden en bekijken/luisteren. Nogmaals, via newsgroepen en zo downloaden is gewoon legaal. Dus niet illegaal.

 • Profielfoto
  Oppie

  En als het nou content was die jij had gemaakt; zou je dan ook zo overtuigd zijn dat het legaal was? In de Volkskrant van vorige week stond er wel een uitgebreid en interessant artikel over. Komt er op neer, dat alles door iemand is gemaakt, en daar rust altijd auteursrecht op. Je kunt het er mee oneens zijn, maar er zit natuurlijk wel iets in.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Serials zijn gewoon slechte beveiligingen. Je kan overal een werkende serial vandaan halen, dan kan je net zo goed niet om een serial vragen.

  Software is gewoon niet zo belangrijk voor Apple. Ze halen het meeste toch uit Macs, iPods en iPhones.

 • Profielfoto
  BeMeMac

  En hoe gaat het dan als je de demo gedownload heb en daarna iWork aanschaft, moet ik dan eerst de demo verwijderen (waar de mogelijkheid in zit om te registreren) en dan weer een versie zonder licentie installeren??

  En ja, ik koop dit pakket gewoon! Die 80 Euro in de twee jaar kom ik wel overheen.

 • Profielfoto
  kay-tong

  iworks is een mooi pakket, maar het domme vind ik het bestands formaat!
  Microsoft heeft in het DOS tijdperk extenties uitgevonden, verlengingen van de bstandsnaam die het type bestand bepalen.
  Al sinds toen is hier kritiek op.
  Apple koos voor MIME-types, die in de bestandsheader zitten.
  Dit werd verreweg superieur beschouwd, en gepromoot.
  Maar nu doet apple even stom naar mijn mening. Eerst krijgen we allemaal apps, die eigenlijk niet meer zijn dan mappen met de extentie “app”, maar ook iworks bestanden “.pages” “.numbers” “.keynote” zijn niet meer dan mappen.

  Waarom, in godsnaam, gebruikt apple niet een zip-compressie voor programma’s en bestanden, net zoals bij ODF. (Voor programma’s kan ik het nog begrijpen eigenlijk) Maar bestanden zijn niet simpel online uitwisselbaar doordat het mappen zijn.

  De enige legetieme manier om mappen te transformeren in “bestanden” is de iphoto library.

  Voor mij zou iphoto gewoon met open iso-bestands formaten moeten werken

 • Profielfoto
  Appelschil

  Ik snap ook niet waarom Microschoft maar door blijft gaan met die activatie rommel. Hebben ze nou nooit door dat er toch altijd wel een hacker is die dat eruit sloopt?