iWork ’09 nu ook een beetje online

Door: Jan David Hanrath - 24 reacties

iWork, Office for the rest of us, is met de komst van de ’09 versie weer een stuk geavanceerder geworden. Alle producten zijn uitgebreid en verbeterd en iWork.com, de online extensie van iWork, is nieuw toegevoegd.

Na de klik worden de vernieuwingen in Pages, Numbers, Keynote en iWork.com apart behandeld.


Pages ’09
Pages ’09 gaat verder waar Pages ’08 mee is begonnen: naast de focus op het makkelijk maken van grafisch prachtige documenten, biedt het nog meer volwaardige tekstverwerkingsmogelijkheden. Zo kun je nu ook documenten samenvoegen met tabellen in Numbers, is er een volledig schermweergave, zodat je niet wordt afgeleid door andere dingen op je scherm en kun je langere documenten eenvoudig reorganiseren met een dynamische outline.


Numbers ’09
New kid on the block Numbers lijkt in iWork ’09 volwassen te zijn geworden. Nieuw in Numbers zijn nieuwe en krachtigere formules mét uitleg over de werking. Je kunt eenvoudig informatie in tabellen sorteren en filteren met Tabel Categorieën. Voor de wiskundigen en wetenschappers zitten er meer grafieken in en ook het aantal templates is uitgebreid met 12 stuks naar 30.


Keynote ’09
Het grootste visuele spektakel vinden we in Keynote ’09. Met Magic Move kun je eenvoudig zeer geavanceerde overgangen maken tussen dia’s waarbij objecten verschijnen, verdwijnen en verschuiven. Je kunt eenvoudig objecten op een dia laten bewegen en tekstovergangen laten maken waarbij letters die opnieuw nodig zijn, van plaats wisselen. Daarnaast is in Keynote ook de grafiekenfunctie uitgebreider en visueler geworden. En ook hier 8 nieuwe thema’s.

Leuk voor mensen met een Windows verleden is een nieuwe functie, die lijkt op het oude Windows OLE (Object Linking and Embedding), maar dan makkelijk. Je kunt namelijk een Numbers grafiek of tabel gebruiken in een Pages of Keynote document, waarbij de relatie tussen de documenten in stand blijft. Wijzig je de grafiek in één van de documenten, dan wijzigt het automatisch ook in het andere document.


iWork.com
Voor mensen die regelmatig samenwerken aan documenten of documenten willen laten reviewen is iWork.com een uitkomst. iWork documenten kun je met één druk op de knop uploaden naar iWork.com en delen met Mac- en Windowsgebruikers. Deze collega’s hebben daar niet eens iWork voor nodig. Een Safari, Firefox of IE webbrowser is genoeg. Commentaar dat collega’s geven, kun je eenvoudig terug synchroniseren naar je echte document.

iWork.com is nu nog een gratis beta. De 1.0 versie zal een betaalde dienst worden, maar over kosten is nog niets bekend gemaakt. Het softwarepakket iWork ’09 kost €79 voor enkelvoudig gebruik en €99 voor het familiepakket. Het is nu al te koop in de online Apple Store. Een 30 dagen probeerversie kun je nu meteen downloaden.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Patrock

  Als iWork.com gebruik maakt van MobileMe ga ik wel overstag, maar ik ga er niet apart voor betalen. Dan gebruik ik wel Google Docs.

 • Profielfoto
  joostovermars

  Die gratis beta kan ik echter nog nergens vinden op de Apple site. Wie wel? Of moet je dus echt eerst iWork 09 kopen? Zo gratis is ‘ie dan niet…..

 • Profielfoto
  MacMeijers

  Hij staat er anders gewoon bij hoor! Kijk maar hier:
  http://www.apple.com/nl/iwork/keynote/
  en klik rechtsboven op Gratis proefversie

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik heb ‘m:)

 • Profielfoto
  Afroman

  Hij is cool! Wachtend op de serials/te koop bij de APR

 • Profielfoto
  Mick

  Heb de trial van iWork ’09 gedownload. Had zó gehoopt dat Apple het probleem met de transparante animated gifs in Keynote had opgelost. Nope… nog steeds een witte achtergrond bij bewegende gif-jes. Bagger! En dat, terwijl het in de versie ’06 geen enkel probleem opleverde…

 • Profielfoto
  iAgree

  Als het idd maar onderdeel van mobileme anders gaan ze het nooit winnen van google docs wat feitelijk hetzelfde lijkt te kunnen maar gratis is

 • Profielfoto
  HakanB

  @ joost

  hier kan je em ook downloaden.. ;)
  http://www.macupdate.com/info.php/id/25548/apple-iwork

 • Profielfoto
  carpebios

  Voor serial. PM me

 • Profielfoto
  rdesign

  die overgang ‘perplex’ dacht ik dat ‘ie heette, is zoooo vet.

  Ik heb in mei mn spreekbeurt. Zal vragen of ik een Macbookje mag meenemen. Anders moet ik net als vorig jaar alles in Powerpoint maken, wat nou niet mn favo programma is.;)

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Jammer dat je via iWork.com niet de hele presentatie ‘in motion’ kan zien. Of kan dit wel?

  @ Carpebios
  Doe niet zo flauw. Bedrijven die zulke mooie producten maken voor zo’n lage prijs.. daar moet je niet van stelen.

 • Profielfoto
  weststar

  Als ik een pagina upload naar iWork.com en ik wil die pagina bekijken via de link in de mail, vraagt hij om mijn apple ID. Als ik die invoer krijg ik steeds een foutmelding. Iemand een idee wat ik fout doe;)

 • Profielfoto
  weststar

  Laat maar…. moest m’n mobilme account gebruiken…

 • Profielfoto
  joostovermars

  @ MacMeijers & HakanB:

  dank, maar dat had ik natuurlijk wel gezien. Ik heb Iwork08 al en wil alleen iWork.com bekijken. Dat gaat dus niet, want als ik http://www.iwork.com intyp wordt ik doorgestuurd naar de apple website… om om alleen daarvoor nu 451 MB te downloaden… Weer iemand een andere manier?

 • Profielfoto
  PeterH

  Zou wel schappelijk zijn als er een update regeling komt voor mensen die net vorige week iWork 08 hebben aangeschaft. ???

 • Profielfoto
  aquariuz

  Is het in deze versie mogelijk om hoofdstukken automatisch te nummeren? En kruisverwijzingen aan te maken naar andere paragrafen, tabellen of figuren? Ik kan het niet vinden.

 • Profielfoto
  Calpa

  PeterH op woensdag 7 januari 2009 14:51
  Dat is gewoon hoe het werkt bij Apple; producten kosten van begin tot eind even veel; tot er een nieuwe komt. En je had het ook wel een beetje aan kunnen voelen dat een product genaamd ‘iWork 08’ aan het einde van 2008/begin 2009 een opvolger zou krijgen.

 • Profielfoto
  koekiewous

  @ PascalPas

  Onzin, er was toch ook geen ’07.

 • Profielfoto
  Tjakkahhh

  idd de upload zou onderdeel moeten zijn van mijn mobileme…. dan kan ik t managen qua storage nu krijg je maar 1 gig voor doc’s en presentaties das nie veel.

  Wat ik ook mis is dat je dokument online niet kan updaten maar moet vervangen of er een -1 extensie aangeven..zit je helemaal zo aan 1 gig !!! en in belgie is bandbreedte nog steeds betaalbaar !!

  Nog iets … als er iemand een comment of note toevoegt zou ik daar een mail notificatie van willen ontvangen en niet online moeten gaan om te checken

  is duidelijk versie 1.0 !!

  Nu nog calendar sharen en voila bye bye google apps !!

 • Profielfoto
  AppleTim

  calender delen doe je toch gewoon via MobileMe?? ???

 • Profielfoto
  MrHammond

  Eventjes gespeeld met de trial-versie van iWork, er zitten echt wat leuke verbeteringen in. Vooral Numbers is echt een flinke sprong vooruit gegaan. Er missen zowel in Pages als Numbers nog wat kleine dingetjes (voor de professionele gebruiker dan), maar het is duidelijk dat iWork echt een volwassen pakket aan het worden is. En dat met een erg fijne user-interface, waar duidelijk over nagedacht is.

 • Profielfoto
  FerdiV

  Je krijgt korting op iLife en iWork als je net een Mac hebt geloof ik. Dan betaal je alleen de verzendkosten van 8 euro ofzo. Moet je ff opzoeken of Apple bellen.

 • Profielfoto
  Marja den Braber

  Weet iemand of de mailmerge functie van pages ook is uitgebreid met het kunnen maken van een digitale nieuwsbrief. In de vorige versie kon je vanuit de gegevens in Adresboek wel een brief samenstellen, maar geen mail. Wie stuurt er nu nog brieven??

  Marja den Braber

 • Profielfoto
  prullenbak

  79 euro is eigenlijk helemaal niet zo duur. Misschien toch maar is de trial downloaden. Was niet enthousiast over 08, maar wie weet.