Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 6 januari 2009

iWork ’09 nu ook een beetje online

iWork, Office for the rest of us, is met de komst van de ’09 versie weer een stuk geavanceerder geworden. Alle producten zijn uitgebreid en verbeterd en iWork.com, de online extensie van iWork, is nieuw toegevoegd.

Na de klik worden de vernieuwingen in Pages, Numbers, Keynote en iWork.com apart behandeld.

Pages ’09
Pages ’09 gaat verder waar Pages ’08 mee is begonnen: naast de focus op het makkelijk maken van grafisch prachtige documenten, biedt het nog meer volwaardige tekstverwerkingsmogelijkheden. Zo kun je nu ook documenten samenvoegen met tabellen in Numbers, is er een volledig schermweergave, zodat je niet wordt afgeleid door andere dingen op je scherm en kun je langere documenten eenvoudig reorganiseren met een dynamische outline.

Numbers ’09
New kid on the block Numbers lijkt in iWork ’09 volwassen te zijn geworden. Nieuw in Numbers zijn nieuwe en krachtigere formules mét uitleg over de werking. Je kunt eenvoudig informatie in tabellen sorteren en filteren met Tabel Categorieën. Voor de wiskundigen en wetenschappers zitten er meer grafieken in en ook het aantal templates is uitgebreid met 12 stuks naar 30.

Keynote ’09
Het grootste visuele spektakel vinden we in Keynote ’09. Met Magic Move kun je eenvoudig zeer geavanceerde overgangen maken tussen dia’s waarbij objecten verschijnen, verdwijnen en verschuiven. Je kunt eenvoudig objecten op een dia laten bewegen en tekstovergangen laten maken waarbij letters die opnieuw nodig zijn, van plaats wisselen. Daarnaast is in Keynote ook de grafiekenfunctie uitgebreider en visueler geworden. En ook hier 8 nieuwe thema’s.

Leuk voor mensen met een Windows verleden is een nieuwe functie, die lijkt op het oude Windows OLE (Object Linking and Embedding), maar dan makkelijk. Je kunt namelijk een Numbers grafiek of tabel gebruiken in een Pages of Keynote document, waarbij de relatie tussen de documenten in stand blijft. Wijzig je de grafiek in één van de documenten, dan wijzigt het automatisch ook in het andere document.

iWork.com
Voor mensen die regelmatig samenwerken aan documenten of documenten willen laten reviewen is iWork.com een uitkomst. iWork documenten kun je met één druk op de knop uploaden naar iWork.com en delen met Mac- en Windowsgebruikers. Deze collega’s hebben daar niet eens iWork voor nodig. Een Safari, Firefox of IE webbrowser is genoeg. Commentaar dat collega’s geven, kun je eenvoudig terug synchroniseren naar je echte document.

iWork.com is nu nog een gratis beta. De 1.0 versie zal een betaalde dienst worden, maar over kosten is nog niets bekend gemaakt. Het softwarepakket iWork ’09 kost €79 voor enkelvoudig gebruik en €99 voor het familiepakket. Het is nu al te koop in de online Apple Store. Een 30 dagen probeerversie kun je nu meteen downloaden.

Reageer op artikel:
iWork ’09 nu ook een beetje online
Sluiten