iPhone nono en zo

Door: Rene Bouwmeester - 14 reacties

Het leuke van de de publicatie van Apple’s kwartaalcijfers is dat er in een begeleidende conference call met het journaille altijd wel wat extra snippers informatie opdwarrelen.

Zo liet CEO-ad-interim Tim Cook weten dat Apple niet de minste interesse heeft in het uitbrengen van de iPhone nano waarover in het geruchtencircuit al maandenlang nerveus wordt gelispeld:

“You know us, we’re not going to play in the low-end voice phone business. That’s not who we are. That’s not why we’re here. We’ll let somebody do that, our goal is not to be the unit share leader in the phone industry. It is to build the best phone.”

Ook het schuchter ontluikende segment van de Netbook (een kleine, voordelige laptop bedoeld voor relatief eenvoudige taken als websurfen of e-mailen) laat Apple voorlopig aan zich voorbijgaan. Volgens Cook bestaat het huidige aanbod vooral uit de categorie ‘brakke meuk’. Of in zijn eigen woorden:

“We’re watching that space, but right now from our point of view, the products in there are principally based on hardware that’s much less powerful than we think customers want, software technology that is not good, cramped keyboards, small displays. We don’t think people will be pleased with those products.”

Dat laat aan duidelijkheid weinig te wensen over. Ook aardig om te weten is tenslotte dat de verkopen van Apples zelfbenoemde hobbyproject, de Apple TV, met 300% gestegen zijn. Cook kondigt aan dat Apple zal blijven investeren in de digitale woonkamer, maar voegt er wel aan toe:

“… given the economic conditions, given the venture capital outlook and stuff, I continue to believe that it will be a hobby in 2009.”

Ach ja. Als hij er maar aardigheid in heeft, zullen we maar zeggen. Daar zijn het tenslotte hobbies voor.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Bumba86

  Ook al zegt hij dat veel mensen niet tevreden zullen zijn met een Apple Netbook, ik ken er heel veel die het wel leuk zouden vinden.:)

 • Profielfoto
  .Daan

  Op zich heeft hij gelijk. Apple is een luxe merk en daar passen budget notebooks en telefoons niet bij. En als je een makkelijk vervoerbare MacBook wilt, moet je gewoon voor de Air gaan, die heeft tenminste ook nog een beetje fatsoenlijk scherm en toetsenbord, dat kan ik van die netbooks niet zeggen. Ik vind die netbooks ook maar van die weggeef dingen: “Nu gratis notebook bij een internet abonnement.” Je kan die dingen niet eens notebooks noemen. Een MacBook Air is natuurlijk wel een stuk duurder, maar Apple maakt nou eenmaal geen goedkope producten. (Zowel qua prijs als kwaliteit.)

 • Profielfoto
  JWB

  Dat komt natuurlijk omdat ik een Apple TV heb gekocht! :p En nog steeds geen spijt van. Door mee gaan dus.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Bovenstaand verhaal slaat helemaal nergens op wanneer je nagaat dat ze een ipod shuffle hebben gemaakt.. En om nu vertrouwen te winnen bij de consument door AppleTV een “hobbyproject” te noemen vind ik echt not done. Ik vind het een vreemd verhaal iig. Daarbij vind ik het sterk dat een netbook een te klein scherm heeft terwijl internet op je iphone zogenaamd wel geweldig is ???

 • Profielfoto
  iFredo

  Hoe komt OMT tot de conclusie dat Apple “niet de minste interesse heeft”? Dat haal ik totaal niet uit de quote!

 • Profielfoto
  martijnvandijk

  bovendien kan ik me nog wel eea herinneren mbt tot dit soort claims van Apple over video op de ipod. met name bedoeld om concurrentie op het verkeerde been te zetten en er uiteindelijk zelf wel mee te komen…

 • Profielfoto
  macoky

  Dr Maddox, de Apple Tv werd van begin af aan omschreven als een hobbyproject en niet nu pas. Zelf de shuffle is niet de goepkopste en zeker niet low-end.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ macoky – De shuffle stelt niks voor en is duidelijk een budget aanvulling op het assortiment en ideaal voor iedereen die altijd al heeft willen rondlopen met witte oordopjes en een “ipod”. Dat AppleTV als hobby project werd gezien weet ik ook. Ik heb alle keynotes op de voet gevolgd. Neemt niet weg dat ik het een laf statement vind en pijnlijk dat ze zich blijven verschuilen achter dit excuus ipv eens met concrete beloftes te komen die het product nodig heeft om voet aan de grond te krijgen. Ik denk dat martijnvandijk het goed ziet. Apple kan in deze tijden alleen maar innovatief zijn door alles te ontkennen en de concurrentie een stap voor te zijn door tegenstrijdige visies op de markt los te laten..

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Apple is altijd al goed geweest in het geven van antwoorden die passend lijken, maar dat absoluut niet hoeven te zijn.

  Twee stelling van mijn kant:
  – Een iPhone nano hoeft geen low-end telefoon te zijn.
  – Aan hobbies kan veel tijd en geld besteed worden.

 • Profielfoto
  AST

  I rest my case…

 • Profielfoto
  santi

  Het is op zich niet heel raar hoor. Het is bewezen dat mensen in tijden van financiële onzekerheid júist luxe dingen aanschaffen. Zoals bijvoorbeeld een Mac. Het klinkt raar, maar het is zo. Auto’s zijn dan vaak te duur, maar televisies en computers enzo, die lopen dan juist goed. Hoogtijdagen voor IKEA ook.

 • Profielfoto
  Superflu

  Die Tim Cook staat me wel aan als nieuwe CEO.

 • Profielfoto
  daanieh

  Titels van berichten zakken wel een beetje af naar het GeenStijl niveau:P
  ontopic: Tim Cook vertelt het tenmiste, beter dan dat we nog een jaar zitten te hopen, of juist niet natuurlijk

 • Profielfoto
  iSponge

  “…dat Apple niet de minste interesse heeft in het uitbrengen van de iPhone nano…”
  Dus geen intresse of juist wel?

  Maar gezien dit: “You know us, we’re not going to play in the low-end voice phone business. That’s not who we are. That’s not why we’re here…”
  Neem ik aan van niet.