Illegale versie iWork ’09 bevat Trojaans paard

Door: Rene Bouwmeester - 52 reacties

Zoals oplettende lezers in onze community al even wisten, komen iWork-liefhebbers die een illegaal kopietje van het grote boze Internet hebben geplukt van een koude kermis thuis.

De firma Intego weet te melden dat deze versies weliswaar prima installeren, maar als dank voor het aangenaam verpozen geheel gratis een Trojaans paard weten te stallen in de wandelgangen van uw harde schijf. Dat er vervolgens weer allerhande nare dingen met u en uw geliefde Macje kunnen voorvallen, laat zich raden. De technische details vindt u hier.

Nu is de berichtgeving van Intego niet geheel van eigenbelang gespeend: men voorziet in de basisbehoeften van het levensonderhoud middels van het uitventen van allerhande beveiligingssoftware die uw Mac okselfris door het leven moet laten gaan. De huidige melding lijkt echter legitiem en te nopen tot voorzichtigheid.

Gelukkig zijn Apple-gebruikers nette mensen, die… Enfin.

Reacties

52 reacties
 • Profielfoto
  svan

  …..gewoon zoeken naar een serial bij de trial, of een legale versie kopen.

 • Profielfoto
  KiDo

  precies of gewoon bij een private tracker je zooi halen, alleen public trackers hebben problemen met dit soort zaken

 • Profielfoto
  Jor1

  zal me niets verbazen als de schrijver van dit stukje code is: INTEGO

 • Profielfoto
  cmegens

  Komop mensen. De prijs van iWork is een schijntje tegenover bijvoorbeeld Office, en je krijgt er heel wat voor terug.

  Apple is nu zo ver om zijn gebruikers te vertrouwen en bouwt geen serialcheck in. Beloon dat vertrouwen dan eens een keer met de aanschaf?

 • Profielfoto
  janhh

  Ik wil het best een keer belonen met een aanschaf maar vooralsnog staat de pirated versie op mn laptop.. en in de startupitems staat inderdaad een map iworkservices. Is het een kwestie van die weggooien? Of wil dit niets zeggen en staat die er altijd?

 • Profielfoto
  pinkie

  Opnieuw is die laatste zin volstrekt overbodig en enigszins tendentieus.

 • Profielfoto
  MrAcid

  Op MacRumors staan instructies om het te verwijderen.

  http://www.macrumors.com/2009/01/22/iwork-09-torrent-carrying-os-x-trojan/

  Onderaan het bericht. Kun je als downloader meteen even uitvoeren om te kijken of je een besmette versie had. Misschien een idee om die instructies ook even toe te voegen aan het nieuwsbericht?

 • Profielfoto
  W0utR

  Ik heb gewoon de trial gedownload, wanneer snow leopard komt, koop ik ook direct iWork (moest het er niet bij zitten)

 • Profielfoto
  MacFG

  W0utR… Ga lekker naar de winkel of online, want ik kan je nu al vertellen dat iWork NIET bij Snow Leopard zal zitten. Net als overigens iLife.

  TENZIJ je natuurlijk dezelfde bundle bedoeld als nu bestaat voor Leopard/iLife/iWork.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Wat je allemaal niet kunt doen met een Trojaans paard:

  http://www.youtube.com/watch?v=Xs3SfNANtig

 • Profielfoto
  ChrisMax

  We praten hier verder over in onze community: http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=141677

 • Profielfoto
  juriaan22

  Tjonge,

  Dat mensen voor die 79 euro nog de moeite nemen om cracks, illegale zooi te draaien.

  Ik snap het niet hoor. Koop de software en zorg dat de ontwikkeling nog verder kan gaan.

  Dit geld natuurlijk voor alle software en niet alleen die goedkope van apple. Ik vind het triest dat mensen alles wat ze willen downen. Koop wat je wil en de verdere ontwikkeling van dat product is gegarandeerd.

  En kom op, als je een mac kan betalen, dan kan je die 79euro ook wel missen..

  Noem me een moraal ridder of wat je ook wilt. Ik ben en trots op dat alles wat ik draai, mac of windows eerlijk is.

  Je rijd toch ook niet in een gestolen auto? of wel.

 • Profielfoto
  So Klear

  “Ik snap het niet hoor. Koop de software en zorg dat de ontwikkeling nog verder kan gaan.”

  Ik snap niet dat dit soort toepassingen tegenwoordig niet gewoon standaard op een computer staan. Die 79 euro die Apple NIET van me krijgt gaat er echt niet voor zorgen dat de software ontwikkeling stil kom te staan.

  “En kom op, als je een mac kan betalen, dan kan je die 79euro ook wel missen..”

  :sealed:

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Vorig jaar betaalde ik 79 euro voor iWork 2008. Dit jaar weer. Hmmm het wordt daarmee wel een gewoonte ieder jaar. Binnenkort nieuw besturingssysteem. Hmmm ik ga alvast sparen. De beweringen hierboven van Juriaan22 kloppen niet helemaal. Apple zal ook heus blijven innoveren. Ook zonder die 79 eurootjes van jou! Al is het maar om nieuwe, zwaardere applicaties te maken die ook weer nieuwe hardware nodig hebben. Zo is het cirkeltje weer rond!

  En zeker als je het laatste nieuws leest, denk ik dat het met de innovatie bij apple zo slecht nog niet gaat.

  Verkoop Macs en iPhones stuwt winst Apple: De nettowinst kwam uit op 1,6 miljard dollar bij een omzet van 10,2 miljard dollar. Apple boekte een winst van 1,78 dollar per aandeel, ruim boven de 1,40 dollar waar analisten op rekenden.

  Kun je flink van ontwikkelen hoor!

 • Profielfoto
  R-Flow

  @juriaan22
  Het is meer moeite om helemaal naar de winkel te gaan / online te bestellen dan de retail versie te downloaden. Serienummer, cracks e.d. heb je niet eens nodig!:D

  Het verschil tussen iWork ’08 en ’09 is om te janken. Het is net alsof Apple anderhalf jaar lang niks heeft gedaan en twee maanden voordat Macworld begon nog effe besloten heeft snel wat veranderingetjes door te voeren. Ik snap dan weer niet dat mensen daar €80 aan uitgeven als ze al ’08 bezitten.

  Gezien de prijzen van Apple hardware, met name de uitbreidingsopties, kunnen ze die €80 per klant best missen en houden ze waarschijnlijk nog geld over ook.;)

 • Profielfoto
  Marius1976

  Leuk om te zien dat iedereen altijd wel weer redenen weet te verzinnen die kennelijk diefstal moeten goedpraten hehehe.

 • Profielfoto
  LEXY

  Moraalridders bedankt!!!
  Word priester en preek verder…

 • Profielfoto
  brandfles

  Ik vraag me af of al die zogenaamde moraalridders zich keurig aan de snelheid houden op de weg, want te hard rijden mag ook niet…………
  Ik koop over het algemeen ook de software die ik gebruik, maar als iemand iets illegaal heeft dan moet ie dat maar zelf weten.

 • Profielfoto
  kay-tong

  Nou zijn er dus wel al 2 trojanen!

  – Deze van iworks

  – Eentje die eigenlijk puur virus is: De site zegt dat je een codec moet downloaden om niet zo propere filmpjes te downloaden. Echter wat je download is geen codec, maar puur een virus. Na het installeren van het virus (wachtwoord vereist) werken de niet zo propere filmpjes wel, zodat het lijkt alsof er niks aan de hand is.
  Ook makkelijk te verwijderen, kan zichzelf niet kopieren, het virus stuurt wel onbekende gegevens door naar huis.

  Je moet altijd een onderschijt maken tussen site en programma, een site. Als er een codec ontbreekt, zal de browser je inlichten, niet de site!

 • Profielfoto
  maclover111

  Je moet het ook van de apple site download Trial en dan serail.
  of gewoon kopen.

 • Profielfoto
  koen

  @kay-tong: onderschijt maken? ??? :sealed:

 • Profielfoto
  The JM

  Ondertusen is er ook al de ‘iWork-services removal tool’
  http://macenstein.com/default/archives/2254

 • Profielfoto
  Magistic

  Aan de mensen die zitten te zeuren dat het weer 79 euro kost, dat het zwaarder zou zijn en je nieuwe hardware moet aanschaffen en dat het niet vernieuwend is:

  Je HOEFT niet te upgraden.

 • Profielfoto
  disruption

  hahaha de maxxxxx

 • Profielfoto
  Neptunus

  Als 16-jarige vind ik anders 79 euro best veel die ik ook aan andere dingen uit kan geven.. ??? Of sparen natuurlijk, ook geen slecht idee in deze tijden.;)

 • Profielfoto
  Chillie

  Gewoon terecht. Software kopen en je hebt geen gezeik. Software downloaden en je loopt die risico’s. Eigen keuze.

 • Profielfoto
  kay-tong

  aargh, voor iworks ‘O9 heb je nodig Mac OS X 10.5.6
  Ik zit nog op 10.5.5, want ik ga niet achter men computer zitten, om te wachten op updates..

 • Profielfoto
  Igor44

  @ Neptunus

  Hoezo, ook geen slecht idee in deze tijden?? ???
  Als iedereen zo dacht, is er zometeen pas echt een probleem. Uitgeven is misschien wel het beste wat je nu kunt doen, je wordt er blij van en het is goed voor de economie. En al helemaal als 16 jarige zul je waarschijnlijk niet zo heel veel vaste lasten hebben en hoef je dus waarschijnlijk niet te sparen voor als het zometeen erger wordt.;)

 • Profielfoto
  Elrithranduil

  Als ik als werkende student gesteund door de IB-groep alle software moest kopen die ik gebruik ben ik veel te veel geld kwijt dat ik toch echt nodig heb.
  Als je de aanschaf van Leopard, Unison, Toast, Office, Quicktime Pro en iWork bij elkaar optelt schrik je als student en neem je graag het minieme risico van een trojan . Verder heb ik nog nooit veel moeite moeten doen daarvoor ik heb nog nooit mijn mac opgeblazen als resultaat van een gebrande DVD zoals Brein graag doet denken..

 • Profielfoto
  KeKo

  @Elrithranduil: verberg je maar achter een non-argument of zeg gewoon dat je er niet voor wil betalen. Je hebt een OS gekregen bij je computer, hoef je niet te updaten, hetzelfde geldt voor iwork. Quicktime pro kost 30 euro. Studentenlicentie via vrijwel alle universiteiten en hogescholen office kost 12 euro (surfspot)!
  Ik denk echter dat als de keuze is: kopen of niet gebruiken, dat er vaak voor de eerste optie gekozen zou worden en zodoende er niet zoveel inkomstenverlies is voor de producenten als men doen wil geloven….

 • Profielfoto
  t_14

  Ik had ook een illegale iWork ’09 (met Trojaans paard), gelukkig ben ik er via dit artikel achtergekomen. Door het tooltje dat een van jullie mij aanraadde heb ik nu gelukkig geen Trojaans paard meer op mijn computer! Nog bedankt voor de link MrAcid!

 • Profielfoto
  ocramarco

  Pfff schaam je voor diegene die hem illegaal gebruiken. Als het niet 79 euro waard vind dan gebruik je blijkbaar te weinig functies en kan je net zo goed een opensource variant gebruiken (hiermee zeg ik zeker niet dat de opensource varianten functies te kort komen). Zelfstandige die >10000 euro inversteren voor licenties die mogen zeuren dat het te duur is. Dit is absoluut een goede prijs voor wat je krijgt, heb je het geld niet dan is dat jammer … Je jat toch ook geen zaag bij de gamma?

 • Profielfoto
  MacBooky

  Ik begin me inmiddels behoorlijk te irriteren aan opmerkingen als ‘te duur”, “zou er bij moeten zitten” en wat nog niet meer …. je kan een produkt pvd drie maanden uitproberen ….. als het je bevalt koop je het en anders niet …. kap eens met dat rechtlullen, dan hoef ik me ook geen preker te voelen.

  Desalniettemin erger ik me nog meer aan mensen die menen dat het ontwikkelen van virussen en trojans iets toevoegd aan deze maatschappij … aan de hoogste boom !

 • Profielfoto
  maxim22

  je download toch gewoon de trial en je zoekt een serial

 • Profielfoto
  iMirk

  @juriaan
  doordat ik een mac heb gekocht heb ik helemaal niets meer duh

 • Profielfoto
  iMirk

  @maxke22
  dat zou iedereen moeten doen je haalt de woorden uit mijn mond!

 • Profielfoto
  themacs

  Persoonlijk vind ik 79 euro spotgoedkoop voor zulk pakket. Ik zou het enkel al voor Keynote betalen! (heb er op men werk al behoorlijk indruk mee kunnen maken)
  Ook de prijs van Leopard is laag t.o.v. bvb Vista. Maar ik ben ook ooit student geweest, dus ik begrijp ergens wel dat men dan op jacht gaat naar gratis versies.
  Toch vind ik dat een officiele dvd in huis hebben toch nog altijd een veel geruster gevoel geeft.

 • Profielfoto
  Swiss

  Je gaat toch ook geen airco-systeem jatten voor in je auto?

 • Profielfoto
  Sander.

  Mensen die het heel normaal vinden om ieder jaar maar even 80 euro neer te leggen voor een geupdate versie van een product wat ze al hebben, en vervolgens zeggen dat het goedkoop is. Ik weet niet hoor, maar de meeste mensen van 15/16 schudden niet zo maar even 80 euro’s uit hun mouw voor een product waarvan laat ik zeggen 30 procent, misschien wel minder, nieuw is. Ik blijf me verbazen van sommige mensen hier. Je betaalt de hoofdprijs voor een mac, dat is niet erg, want OSX is gewoon een goed OS. Maar als je zoveel extra betaald vind ik ook dat ze iWork er gewoon bij moeten doen.

  ”dat je voor 80 euro de moeite doet om cracks/serials etc. te installeren”, ik weet niet hoor, maar een serial ergens vandaan halen duurt maximaal een half uurtje, en in een half uurtje verdien ik heus geen 80 euro, de meeste mensen niet volgens mij.

  (Voorspelde reactie: Je hoeft het niet te kopen!)
  (Andere voorspelde reactie: Apple spullen zijn nooit overpriced. Sorry hoor, maar twintig euro voor een plastic afstandsbedieninkje, of 100 euro voor een beeldomvormer, vind ik gewoon te duur, want ze kosten maar een paar euro om te maken.

 • Profielfoto
  Sander.

  De hierboven genoemde vergelijking slaat ook nergens op hoor. Gelukkig zit bij de meeste auto’s al een airco ingebouwd, tijd dat apple dit ook met iWork in OSX doet;)

 • Profielfoto
  Godsmack

  it has begun..begin van een hele reeks..i knew it..

 • Profielfoto
  MacBooky

  Sander, nog niet zo heel lang geleden werd een standaard model auto geleverd zonder airco, electrische ramen en wat dies meer zij …. voor extra moest je de hoofdprijs betalen …. tegenwoordig zit dat er allemaal in … voor de hoofdprijs, je kan het niet meer zonder kopen …

  Voor de 15/16 jarigen zonder geld ….. neem voor de gein eens xbox en kijk eens wat je kwijt bent voor je dat kreng een beetje leuk aan de praat hebt.

  Maar goed, het verwachte antwoord is volgens mij:”die remote jat je toch ook niet, waarom de software dan wel??”

 • Profielfoto
  themacs

  “Maar als je zoveel extra betaald vind ik ook dat ze iWork er gewoon bij moeten doen.”

  Bij mijn weten levert Microsoft het Office pakket niet gratis bij Windows.
  Zelfs als ze dat zouden doen, hangen ze er weeral aan voor een proces vrees ik.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Achja zinloze discussie maar het blijft gewoon diefstal. Maar ja het is moelijk om te leren dat je computer en software een aantal jaar kan gebruiken. Ik koop toch ook niet elk jaar AutoCAD, Vectorworks, Creative Suite, Pro Tools en nog wat software elk jaar? Ik werk nog steeds met WinXP en Tiger. Maarja sommige mensen zullen het nooit begrijpen ..
  Kom ik weer met de auto.. sommige mensen rijden toch nog steeds in autos van >25 jaar oud? (zonder airco, zonder CD, zonder ingebouwde nav etcetc)
  Je vind het zeker helemaal raar om een muziek CD in de winkel te kopen?

 • Profielfoto
  iPoLLuX

  Ik had graag gehad dat je ook een zgn upgrade zou kunnen kopen voor iets minder (zeg 50 euro ofzo). Maar voor die mensen die zeuren dat ze elk jaar 80 euro kwijt zijn heb ik een vraag. Heb je nu echt de nieuwe iWork nodig, kun je niet gewoon verder met ’08 zoals je vorig maand deed. Ik kan niet zeggen dat ’09 zoveel nieuwe features heeft (behalve dan mathtype in pages) en als dat wel zo is dan heb ik er natuurlijk wel weer 80 euro voor over.

 • Profielfoto
  KR1275

  De meesten hier zijn nog roomser dan de paus. Ik durf te wedden dat degenen die hier zo pleiten voor aanschaf van iWork hun computer vol hebben staan met software, waar niet voor betaald is, terwijl dat eigenlijk wel had gemoeten… Ik heb Ms Office 2008 gekocht, net als sommige software voor filmbewerking, maar ik lieg als ik niks illegaals op mijn mac heb staan. Veel software is onbetaalbaar, en vele softwareleveranciers vinden het niet eens zo’n groot probleem, vooral niet als ze er marktleider mee kunnen worden. Zolang bedrijven er voor betalen, is de omzet grotendeels voldoende en dat hebben de softwaremakers allemaal ingecalculeerd. De lage prijs voor iWork is om het voor consumenten betaalbaar te houden. Ik denk dat bedrijven eerder kiezen voor Office, maar volgens mij worden tekstverwerkers en programma’s als excel niet zoveel gebruikt op Macs.

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  virus/trojan op je mac = eigen schuld dikke bult.

  Heeft niets met roomser dan de paus te maken. Het probleem is jammergenoeg dat illegale software (met virussen en andere rommel), uiteindelijk dezelfde ellende gaat veroorzaken die de door de Mac community belachelijk gemaakte PC gebruikers regelmatig confronteert met ellende.

  —–

  @ Richard Kruizinga – checkerdecheck > alle software op alle macs die wij hebben = legaal.

  —-

  Software is nooit onbetaalbaar omdat de duurdere software meestal voor de zakelijke markt/ontwerpers is ontwikkeld en die verdienen dat geld gewoon terug. Zoiets heet afschrijving.
  Als je dat als ondernemer/ontwerper niet lukt dan doe je iets niet goed, ben je een slechte ondernemer en kan je beter ander werk zoeken.

  Natuurlijk kan het zo zijn dat je als startend ondernemer niet het geld hebt om alles aan te schaffen. Daar bestaan leningen bij een bank voor. Daarnaast zou het redelijk zijn van softwarebedrijven om een goedkoper tarief voor startende ondernemers in het leven te roepen, ook dat levert deze bedrijven uiteindelijk meer geld op.

  Gebruik je als consument de duurdere software als een hobby, ook dan niet zeuren want alle hobby’s kosten geld.

  Het wordt denk ik tijd om een lidmaatschap in te stellen à € 79,00 per jaar voor http://www.onemorething.nl dan worden de mensen die denken dat alles ‘gratis’ is ook eens met de neus op de feiten gedrukt.

 • Profielfoto
  jobz

  de ironie van dit alles is natuurlijk dat Jobs en Woz hun eerste geld verdienden met….

  …het hacken van het Amerikaanse telefoonnetwerk.
  (* mag niet*)

  De schavuiten! En van het aldus verdiende geld hebben ze aan hun toekomst gebouwd. En nu zijn ze rijk. (levensles)

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ten eerste noopt de laatste zin van het artikel tot moraliserende reacties. Die passen nu eenmaal bij dit artikel.

  Ten tweede weet ik niet Richard Kruizinga over wie je het hebt, maar op mijn Mac staat alleen door mij zelf gekochte software.

  Als iemand nou es een zinvolle reactie zou willen geven, dan zou hij/zij opmerken dat illegale software nog wel eens de eigenschap heeft, BETER te lopen dan het origineel. De aanwezige beveiligingen zijn soms zo hinderlijk dat een gekraakte versie echt de voorkeur geniet.

  Maar ja, daar hoor je niemand over.

 • Profielfoto
  mantoch

  Jongens, niet moeilijk doen.

  Simpel gesteld: als je iets neemt, wat je niet toebehoort, dan steel je (stelen is toch zo’n geladen woord).
  Probleem is: voor een pak snoep of een gsm of een auto is dat tamelijk makkelijk gesteld. Als het over software gaat die dan nog eens eigendom is van een multi-national lijken we daar al veel minder rap een probleem van te maken. Wat stelen we eigenlijk: eentjes en nullekes. Anders zou zijn als we de software-doos van onder de neus van een Apple-bediende in een of andere winkel zouden weggraaien. Dan lijken we al rapper op een dief te lijken.
  Maar daar ligt volgens mij de oorzaak: de connectie die je hebt tussen de maker van het goed en jezelf is zo ijl en heeft geen ‘persoonlijke’ waarde . Van een concreet persoon iets afnemen, daar ga je al rapper van wakker liggen. Maar CD’s kopiëren, kopietjes maken, software met gekraakte serienummers installeren, wie doe je eigenlijk onrecht aan: Beethoven?, Rowling?, Gates?. Je gaat die mensen niet rap als slachtoffers bestempelen.
  Wat vooral speelt is je persoonlijk gevoel erbij. Ik kan me bv inbeelden dat omwille van de ‘menselijkere’ uitstraling van Jobs en Apple als bedrijf en totaal-concept, sommige mensen rapper geneigd zouden kunnen zijn om toch geld te geven; terwijl dat bij Gates dat dan alweer minder rapper het geval zal zijn.
  En of we dat nu vergoelijken door te zeggen: “ze verdienen al genoeg aan ons”, “ze zouden ons dat eigenlijk sowieso al moeten meegeven”, “iedereen doet het”, en weet ik niet wat allemaal: het blijft pakken wat niet van jou is. Tja. Ik heb het ook al gedaan.

  Niettemin ben ik geneigd bewondering te hebben voor mensen die – ondanks de zo lage drempel om het toch te doen – niet overgaan tot het pakken van ‘andermans’ ding. Het spreekt voor hen – en dan zeker als ze daarbij ook nog niet al te veel geld hebben. Dat geeft iets van authenticiteit aan een mens. Natuurlijk: als je rijk bent, dan koop je het gewoon allemaal. Maar ja, dan moet je die afweging natuurlijk niet maken. Hoe was het weeral: “moeilijker dan door het oog van een naald …”

  En moraal is helemaal geen slecht ding. In een maatschappij zonder moraal sla ik op jouw smoel als je me in de weg loopt – tenzij je natuurlijk groter bent dan ik, dan krijg ik op mijn bakkes.

  Sorry voor het preek-gehalte.
  Jan

 • Profielfoto
  KeKo

  Ik kan het niet laten, vooral omdat deze discussie al tig keer is gevoerd.
  Het is maar welke interpretatie je kiest, maar je mag downloaden.
  Naar mijn mening is er geen probleem als je zoiets downloadt als je het anders niet zou kopen (er is immers geen inkomstenderving voor de fabrikant, je zou zelfs kunnen stellen dat het voor extra reclame zorgt (maar dat gaat ver)). Steel/jat je die zaag bij de gamma, die airco voor je auto of een brood bij de bakker, dan steel je iets fysieks wat naast inkomstenderving voor een niet verkocht product ook vervangingskosten met zich meebrengt…
  Ik heb photoshop, ik gebruik dat 1x per jaar, het kost 800 euro ofzo, voor mijn gebruik zou ik het dus nooit kopen en die ene keer per jaar hoef ik niet naar een andere oplossing te zoeken, lijkt mij geen inkomstenverlies voor de maker, eerder stroombesparing voor de hele wereld :)

 • Profielfoto
  Johan de ruiter

  weet iemand hoe ik i works en of file maker helemaal van me apple af krijg