iLife ’09 vol nieuwe verrassingen!

Door: Robert de Groot - 27 reacties

Met de start van een nieuw jaar, hoort traditioneel een nieuw iLife pakket. Versie 2009 werd vandaag door Phil Schiller op MacWorld 2009 gedemonstreerd en heeft veel nieuwe functies. De nadruk van deze nieuwe versie wordt gelegd op iPhoto, iMovie en Garageband, waar het nodige over te schrijven valt.

Hier onder zullen de individuele iLife-applicaties worden besproken.

iPhoto ’09
Het organiseren van al je foto’s wordt nog gemakkelijker, want naast Events zijn foto’s nu ook te sorteren op gezichtsherkenning (Faces) en locatie (Places).

Gezichtsherkenning werkt volgens Schiller zeer goed, waarbij hij aanvult dat dit niet uiterst perfect werkt. Via GPS geotagging (voor fotocamera’s met eigen GPS) wordt de locatie van de foto aan de foto zelf gekoppeld en kan via Google Maps bekeken worden waar u zoal geweest bent.


Gezichtsherkenning in iPhoto ’09
Integratie met derden is verbeterd doordat iPhoto direct gekoppeld is aan Facebook en Flickr. Als laatste feature worden gloednieuwe Slideshow thema’s toegevoegd. Op iMove-achtige wijze rollen de foto’s over het scherm. Deze eigen gemaakte slideshows zijn ook nog eens via iTunes naar uw iPhone of iPod touch gesynchroniseerd worden. Als u daarmee familie en vrienden niet kunt verbluffen?


Foto’s voorzien van geotag worden voorzien van kaart
iMovie ’09
Randy Ubillos nam het roer tijdens de Keynote even over om te vertellen over iMovie ’09. iMovie is met deze update naar een professioneler niveau getild en voorziet de Mac-creatievelingen met nieuwe uitdagingen.

Wanneer een fragment naar de film gesleept wordt verschijnt een nieuw popup menu. Deze feature, ‘advanced drag & drop’, geeft de gebruiker de mogelijkheid om de overgang van beeld en geluiden van verschillende fragmenten nauwkeuriger te regelen.

Precision editor voorziet de gevorderde iMovie-klant van een nieuwe geavanceerde gereedschapskist. Het maken van multicam edits, het laten overvloeien van de audio van een clip over de film van een ander en meer wordt een stuk eenvoudiger dankzij iMovie ’09.


Precision editor in actie
Middels ‘Stabilisation’ is het mogelijk om van dynamische opnames delen slow motion af te spelen, of juist te versnellen, om de aandacht van de filmkijker te vergroten. Ook zijn nieuwe video effecten toegevoegd (catroon, x-ray, en meer) die live gepreviewed kunnen worden.

iMovie ’09 is ook voorzien van geanimeerde kaarten, waarmee de filmmaker een trip op de wereld makkelijk kan visualiseren. De gebruiker trekt een lijn over de kaart en klaar is Kees!

Tenslotte mogen nieuwe ‘Apple-waardige’ transities en thema’s niet ontbreken!

Garageband ’09
Phil Schiller neemt het podium over en vertelt dat Garageband ’09 u gaat leren om een instrument te spelen. Middels Garageband is het mogelijk om muzieklessen in HD voor $4,99 te kopen. Artiesten zoals Sting, John Fogerty, Norah Jones en meer geven binnenkort muziekles aan huis. Bij iedere Garageband worden 9 basislessen voor piano en gitaar meegeleverd.

Tot slot
Phil Schiller laat weten iWeb alsmede iDVD ook een flinke revisie hebben ondervonden, maar krijgen in deze keynote geen zendtijd. Voor 79 euro bent u de trotse eigenaar van iLife ’09 en voor 99 euro heeft u een family pack.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  karel.me

  Tof,
  faces is het leukste uit deze keynote

 • Profielfoto
  imathijs

  Ik heb het allemaal meegelezen op de iPhone, mijn dank daarvoor! De website van http://www.iwork.com is inmiddels aangepast. Ben benieuwd hoe het werkt met bestanden uploaden!

 • Profielfoto
  Picazi

  Dit krijg je alleen als je een nieuw pakket koopt? Je krijgt geen automatische update van die programma’s die je nu hebt draaien?

 • Profielfoto
  RobertvanderSpek.nl

  Over iWeb09:
  ‘ Publish your website the way you want, wherever you want, directly from your Mac. iWeb โ€™09 makes it easy. It takes just a few clicks to publish your site to MobileMe or any other hosting service via FTP’

  Dat is dan wel weer mooi

 • Profielfoto
  Odiebla

  Leg me nou eens uit, wat is daar nou zo leuk aan? Ik vind de hele keynote eigenlijk een grote sof, met de 17″ MBP zonder verwisselbare accu als dieptepunt. Een nadeel presenteren als voordeel, leuk bedacht door de marketeers maar ik hoop dat een hoop mensen er door heen prikken.

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Joepie!

 • Profielfoto
  WhyNot

  Ik vind het alleen zo jammer dat hij niet meteen verkrijgbaar is.

 • Profielfoto
  Marconius

  8 uur met een batterij kunnen doen is het wel waard denk ik… Maar het is natuurlijk wel zo dat je een MBP koopt omdat je er lang mee vooruit kan, dat kan niet met zo’n ingebouwd ding. Elke dag 1 keer opladen -> minder dan drie jaar is ie af…

 • Profielfoto
  MacBooky

  Nou het is wel weer duidelijk dat het de meesten om de ‘spulletjes’ gaat :O

  Ik heb wel leuke dingen gezien, maar vindt het eigenlijk alleen jammer dat ze geen combi-aanbieding doen van iLife en iWork ….. waarom moet daar nou nog Leopard bij als Snowleopard er al aan zit te komen??

 • Profielfoto
  Petje

  heel mooi allemaal, maar helaas geen iphone nano.

 • Profielfoto
  MarvinE

  allemaal ontzettend tof:D maar denk toch dat ik alleen voor de iWork ’09 ga.

 • Profielfoto
  Stripe

  Was het niet zo dat je goedkoper iLife ‘nieuw-jaar kon krijgen als je net en nieuwe Mac hebt gekocht aan het eind van dat voorgaande jaar?
  Of ben ik nu in de war met iets anders??

 • Profielfoto
  tipex

  iLife wil ik graag hebben, kom maar op. Helaas geen nieuwe mini:(

 • Profielfoto
  Delars

  Geniaal die nieuwe iLife. Vooral van iPhoto was ik erg onder de indruk.

 • Profielfoto
  rotrax

  heb je imovie 09 gezien! moet je snel kijken naar de introductiefilm. dit is echt niet meer normaal. ze hebben gewoonweg 06 en 08 samengevoegd tot 1 geheel!

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Je kan Apple niet verwijten dat ze niet hebben voldaan aan de geruchten die rondgaan. Die 28″-iMac, dual-video Mac mini zien we echt nog wel een keer. Die iPhone nano, ik vraag het me af.

 • Profielfoto
  MacMorre

  Je kan al een iWork09 testversie downloaden, en hiermee al eens iets posten op iWork.com
  Heel gemakkelijk allemaal. ook iLife 09 lijkt me waanzinnig, sta echt te popelen om het te gaan halen.
  Wel een beetje teleurgesteld dat er geen nieuwe Mini is en geen iPhone nano… achja..:)

 • Profielfoto
  Edwin

  Nou teleurgesteld is wat zachtjes uitgedrukt. Die 17″ wisten we al en iLife 09 is mooi maar daar laat je de hele wereld toch niet voor overvliegen om zoiets mede te delen. Over groen denken gesproken…

 • Profielfoto
  roger767

  Een nieuwe mac mini had van deze keynote nog wat kunnen maken. De iPhone Nano is duidelijk een hoax geweest. En een nieuwe iMac was to good to be true. Wat hadden jullie graag gezien? Display port op de iMac?

 • Profielfoto
  wonto

  Ach ja, we kunnen allemaal wel zeuren maar wees blij met wat er is. Ik ben echt benieuwd naar iLife 09!! En wbt die accu, waarschijnlijk kost een nieuwe iets duurder dan de accu’s van nu en wordt ie er gratis is gezet ???

 • Profielfoto
  Tos1

  Apple, gratis….. ???

 • Profielfoto
  Bergbewoner

  @Picazi en anderen

  Man man man, Apple is gewoon een bedrijf mensen. Dit zijn geen updates, maar volledige upgrades. Nieuwe veranderingen in een compleet pakket. Microsoft Vista is ook niet gratis voor mensen met XP…….en zo zijn er legio voorbeelden.

  En wat is nu 79 euro voor zo’n geweldig softwarepakket?

  Ik ben zelf erg onder de indruk van iMovie 09. Eindelijk de mogelijkheden die ik wil in een makkelijke, aantrekkelijke interface. Ik wou al bijna overstappen op Final Cut, Avid of Premiere:-)

  En wat betreft Faces & Places…..ik weet niet hoeveel ik dat ga gebruiken. Niet erg veel ben ik bang.

  Hoe dan ook is iLife 09 een waardige opvolger van ’08. En daar mag best voor betaald worden. Dat is niet raar, dat is business.

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Het is niet veel geld voor een compleet software pakket, maar daar zit m de adder elk versie kost weer 79,- euro. Dus als je de laaste snufjes wil, dokken en weer 79,- euro.
  Je hebt dan vanaf versie 05 al 4x 79,- betaald wat eigenlijk verbeteringen zijn van het software pakket iLife en geen nieuwe software.
  Maar ik zeur natuurlijk weer volgens velen en schaf hem toch maar weer aan.
  Voor de rest tamme KEYNOTE en dat was dan ook de laatste, het lijkt wel of ze het zelf al door hebben dat het niks spectaculairs toevoegd.

  En registreren is natuurlijk nu zowiezo flauwekul als je steeds de nieuwprijs moet betalen.
  Beetje achterlijk voor wie zou je registreren voor Apple? Zodat ze kunnen kontroleren of je wel een legale versie hebt?

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Wanneer is het eigenlijk leverbaar/te koop???

 • Profielfoto
  FerdiV

  Upgrades zouden goedkoper moeten zijn. Nieuw 79 euro en als je ’08 hebt voor 39. Nu krijg je echt van die downloaders en illegale bezitters. Ik heb eerlijk gezegd ook geen zin om elke jaar 79 + 79 = 158 euro betalen als ik iwork en ilife elk jaar wilt upgraden. Dan betaal ik ook nog eens MobileMe, weer 79 euro…

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  en nog steeds het belangrijkste: wanneer leverbaar?? Kan ik nergens ontdekken…

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Dit heb ik als melding in account.

  Nog niet verzonden
  Verwachte verzenddatum: 02 Feb, 2009
  Verwachte leverdatum: 05 Feb, 2009
  Product Aantal
  ILIFE ’09 RETAIL-NLD