Robert de Groot
Robert de Groot Nieuws 6 januari 2009

iLife ’09 vol nieuwe verrassingen!

Met de start van een nieuw jaar, hoort traditioneel een nieuw iLife pakket. Versie 2009 werd vandaag door Phil Schiller op MacWorld 2009 gedemonstreerd en heeft veel nieuwe functies. De nadruk van deze nieuwe versie wordt gelegd op iPhoto, iMovie en Garageband, waar het nodige over te schrijven valt.

Hier onder zullen de individuele iLife-applicaties worden besproken.

iPhoto ’09
Het organiseren van al je foto’s wordt nog gemakkelijker, want naast Events zijn foto’s nu ook te sorteren op gezichtsherkenning (Faces) en locatie (Places).

Gezichtsherkenning werkt volgens Schiller zeer goed, waarbij hij aanvult dat dit niet uiterst perfect werkt. Via GPS geotagging (voor fotocamera’s met eigen GPS) wordt de locatie van de foto aan de foto zelf gekoppeld en kan via Google Maps bekeken worden waar u zoal geweest bent.

Gezichtsherkenning in iPhoto ’09
Integratie met derden is verbeterd doordat iPhoto direct gekoppeld is aan Facebook en Flickr. Als laatste feature worden gloednieuwe Slideshow thema’s toegevoegd. Op iMove-achtige wijze rollen de foto’s over het scherm. Deze eigen gemaakte slideshows zijn ook nog eens via iTunes naar uw iPhone of iPod touch gesynchroniseerd worden. Als u daarmee familie en vrienden niet kunt verbluffen?

Foto’s voorzien van geotag worden voorzien van kaart
iMovie ’09
Randy Ubillos nam het roer tijdens de Keynote even over om te vertellen over iMovie ’09. iMovie is met deze update naar een professioneler niveau getild en voorziet de Mac-creatievelingen met nieuwe uitdagingen.

Wanneer een fragment naar de film gesleept wordt verschijnt een nieuw popup menu. Deze feature, ‘advanced drag & drop’, geeft de gebruiker de mogelijkheid om de overgang van beeld en geluiden van verschillende fragmenten nauwkeuriger te regelen.

Precision editor voorziet de gevorderde iMovie-klant van een nieuwe geavanceerde gereedschapskist. Het maken van multicam edits, het laten overvloeien van de audio van een clip over de film van een ander en meer wordt een stuk eenvoudiger dankzij iMovie ’09.

Precision editor in actie
Middels ‘Stabilisation’ is het mogelijk om van dynamische opnames delen slow motion af te spelen, of juist te versnellen, om de aandacht van de filmkijker te vergroten. Ook zijn nieuwe video effecten toegevoegd (catroon, x-ray, en meer) die live gepreviewed kunnen worden.

iMovie ’09 is ook voorzien van geanimeerde kaarten, waarmee de filmmaker een trip op de wereld makkelijk kan visualiseren. De gebruiker trekt een lijn over de kaart en klaar is Kees!

Tenslotte mogen nieuwe ‘Apple-waardige’ transities en thema’s niet ontbreken!

Garageband ’09
Phil Schiller neemt het podium over en vertelt dat Garageband ’09 u gaat leren om een instrument te spelen. Middels Garageband is het mogelijk om muzieklessen in HD voor $4,99 te kopen. Artiesten zoals Sting, John Fogerty, Norah Jones en meer geven binnenkort muziekles aan huis. Bij iedere Garageband worden 9 basislessen voor piano en gitaar meegeleverd.

Tot slot
Phil Schiller laat weten iWeb alsmede iDVD ook een flinke revisie hebben ondervonden, maar krijgen in deze keynote geen zendtijd. Voor 79 euro bent u de trotse eigenaar van iLife ’09 en voor 99 euro heeft u een family pack.

Reageer op artikel:
iLife ’09 vol nieuwe verrassingen!
Sluiten