Iedere leerling een MacBook in Meppel

Door: Lucas Raggers - 33 reacties

One laptop per child, dat is niet alleen het credo van laptop.org, maar ook van Apple. Maar waar het in het Amerika niet vreemd is om elke leerling of student van een Mac te voorzien, moeten wij het in Nederland over het algemeen doen met PC’s binnen het onderwijs.

Toch krijgt Apple verrassend snel voet aan de grond in Nederland. Zo heeft Scholengemeenschap Stad en Esch in Meppel besloten om net als het Sint Maartenscollege in Maastricht (zie OMT podcast #80) de werkboeken de deur uit te doen om van die kostenbesparing MacBooks aan te schaffen voor leerlingen. De rest van het geld komt uit het potje dat iedere school krijgt voor gratis schoolboeken.

In Den Haag zijn ze niet onverdeeld enthousiast. Het steekt dat leerlingen met minder gefortuneerde ouders gedwongen worden om voor traditioneel onderwijs te kiezen. “Dit kan absoluut niet”, zegt SP-woordvoerder Jasper van Dijk. Marianne Besseling van de PVDA: “De school moet de kosten voor haar rekening nemen. Het is een groot bedrag, terwijl wij in Den Haag juist streven naar zo weinig mogelijk kosten voor ouders.”

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Maurits Cassee

  MacBooks zijn toch juist goedkoper dan de boeken of heb ik dat verkeerd, met de MacBooks doe je je hele schoolcarrière, terwijl je met de meeste schoolboeken maar 1, hooguit 2 lesjaren doet, ik zou als school sowieso voor MacBooks kiezen en ik vind het dan ook erg jammer dat mijn school dat niet doet, je mag zelfs niet je eigen laptop binnen school gebruiken, laat staan dat we WiFi hebben, gelukkig bestaat er de iPhone…

 • Profielfoto
  Neptunus

  Het idee van het Sint Maartenscollege was destijds dat voor een vwo-leerling de laptop 200 euro per jaar kost.. Ik heb net mijn factuur van de studieboekencentrale erbij gepakt en dit jaar betaalde ik 376 euro voor mijn boeken. Laptops vervangen natuurlijk geen boeken, maar als je nog minder dan 176 euro aan boeken erbij moet kopen maak je al winst met een laptop. Dit moet voor scholen te realiseren zijn lijkt me…

 • Profielfoto
  Toinef

  Bij mij mag er gelukkig wel met een laptop worden gewerkt en het word ook bijna gepromoot, geen wifi vind ik ook jammer maar aan de andere kant moet niet iedereen gaan chatten onder de les (ken me zelf:p )

 • Profielfoto
  Novix

  Ik vind zo’n groot aantal blinkende appeltjes wel teveel van het goede eerlijk gezegd:)

 • Profielfoto
  netherfred

  Niet zo huiliehuilie doen he, communisten… Verschil moet er wezen, kijk maar eens in Moskou tegenwoordig:
  http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,grossbild-1064352-527618,00.html en
  http://www.guardian.co.uk/world/2008/feb/12/putin.moscow

 • Profielfoto
  palahala

  Werkboeken zijn hoe dan ook onzinnig en kunnen best op iedere school worden afgeschaft.

 • Profielfoto
  inawt

  Op het Sint-Maartenscollege wordt er tegenwoordig ook steeds meer mee gedaan. Vooral bij vakken zoals aardrijkskunde waar je animaties van bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen kunt kijken.

 • Profielfoto
  Thimo

  Het rijmt: Meppel & Apple!

  Een meer dan logische keuze dus.

 • Profielfoto
  i93Jeffrey

  Daar zit ik op school!:p
  Alleen helaas heb ik volgend jaar laatste jaar dus jammer genoeg geen MacBook voor mij in het onderwijs

 • Profielfoto
  Alexander Online

  En digitale boeken/lesmethodes zijn gratis? Lijkt me heel sterk. Hoeveel % van de verkoopprijs van een boek gaat immers naar druk kosten?
  Deze actie lijkt me een beetje alsof ze hip en vooruitstrevend willen doen maar de plank royaal misslaan.

 • Profielfoto
  wwgnr

  Ik ben het met novix eens, te veel is ook niet goed. Gewoon zoals het nu is. Apple moet wel een beetje exclusief blijven en geen massa product als een miecrosoft of windoos.

 • Profielfoto
  jcouzy

  Ik snap het niet zo goed…..:::

  Zo heeft Scholengemeenschap Stad en Esch in Meppel besloten om net als het Sint Maartenscollege in Maastricht (zie OMT podcast #80) de werkboeken de deur uit te doen om van die kostenbesparing MacBooks aan te schaffen voor leerlingen. De rest van het geld komt uit het potje dat iedere school krijgt voor gratis schoolboeken.

  “Dit kan absoluut niet”, zegt SP-woordvoerder Jasper van Dijk. Marianne Besseling van de PVDA: “De school moet de kosten voor haar rekening nemen. Het is een groot bedrag, terwijl wij in Den Haag juist streven naar zo weinig mogelijk kosten voor ouders.”

  Als de school de aanschaf van de MacBooks betaald van de kostenbesparingen van het afschaffen van de werkboeken en geld uit het potje voor gratis schoolboeken hiervoor gebruikt, hoe kan het dan zijn dat de kosten van de aanschaf van de MacBooks door de ouders betaald moeten worden?

  Sla ik de plank helemaal mis, of kunnen ze in Den Haag tegenwoordig ook al niet meer begrijpend lezen en zien PvdA en SP Apple als een drijgend kapitalistisch gevaar?

 • Profielfoto
  Kobes

  @jcouzy

  als je even doorklikt naar het oorspronkelijke artikel in de Stentor en daar begrijpend leest, dan zie je vanzelf dat er nog 500 euro eigen bijdrage wordt gevraagd.
  Verder is het een goed idee om bij reacties op een onderwijs gerelateerd artikel de spelling correct te hanteren: betaalt met een t schrijven als het geen voltooid deelwoord is (zoals keurig bij in de laatste zin van je eerste alinea)…

 • Profielfoto
  t_14

  Bij mij op school in Hilversum (Alberdingk Thijm College) hebben ze witte MacBooks. Helaas zelf geen een gekregen, kregen alleen de bruggertjes.:(

 • Profielfoto
  Xigh

  Het Zuyderzee College in Emmeloord heeft dit ook. Maar niemand is er enthousiast over, ik zou dat zelf ook niet zijn. Ik moet er niet aan denken dat ik de hele tijd van een scherm moet lezen. Ik moet er niet aan denken hoeveel hoofdpijn dat oplevert.

 • Profielfoto
  J-P-H

  De politiek moet zich niet bemoeien met het beleid op scholen.
  Die worden al helemaal gek gemaakt met alle regelgeving en politieke blabla over taal, rekenen en examens.

  @Alexander online
  Erg kort door de bocht.
  Digitale licenties en gebruik maken van gratis bronnen is aanzienlijk goedkoper en je hebt altijd actueel materiaal.

  Er zijn andere argumenten die het invoeren van dit soort projecten belemmeren.
  – veiligheid (studenten zijn “prooi” voor overval)
  – beheerslast voor systeembeheerders
  – voldoende draadloze bandbreedte en dichtgetimmerde beveiliging
  – software-licenties
  – studenten die al een laptop hebben (en dat zijn er veel) en niet mee willen doen
  – …
  Dus lastig, maar het kan.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  De grootste uitdaging is nu om goede lesstof te krijgen op de laptops!

  Nu kopen ze boeken en daar zit de content in. Maar wanneer je het geld uitgeef aan laptops, heb je wel een mooi doosje maar geen content.

  Nu maar hopen dus dat Plasterk een beetje opschiet met z’n onderwijswiki!

 • Profielfoto
  Thmas

  Ik vind het grappig, de meeste kinderen zijn gewend aan de windows besturingssystemen. Nu moeten ze ineens dag in dag uit met een MacBook werken. Weten die leraren wel hoe het werkt, ondanks de eenvoudigheid van Apple’s OS moet het toch even wennen zijn.

 • Profielfoto
  SvS

  Thmas, kinderen leren sneller dan je denkt… Velen hier zijn ook “tweetalig” met OS’en.

  Maar is wel cool, hoor!! Ze jagen de ouders zo wel op de kosten, me dunkt. Maar… die hoeven dan ook geen boeken meer te betalen als ik goed begrijp, wat voorheen wel zo was? En de “minderbedeelden” zijn dan in bezit van een kwalitatief machine voor weinig geld. (al wel in eigendom van scholier dan)

 • Profielfoto
  wildsseb

  500 euro verdeeld over 4 jaar is 125 euro per jaar. ICT lokalen (gevuld met computers) zijn niet meer nodig. Dit is kostenbesparing. Ik kan zo gauw geen nadelen bedenken.

 • Profielfoto
  maclover111

  Waarom zit ik toch op zo’n stomme school die dit niet doet.
  Het bespaart mijn toch aardig wat geld voor een nieuwe macbook.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Ik vind het maar niks eerlijk gezegd. Prachtig hoor, iedereen aan de Mac, maar lezen op een scherm is lang niet zo comfortabel als het lezen uit een boek.

  Geef mij maar gewoon lesboeken.

 • Profielfoto
  G-Force

  Hehe, op die scholengemeenschap heb ik gezeten. Nouja, leuk voor die leerlingen.:)

 • Profielfoto
  Nilles01

  Het punt is dat tegenwoordig op het middelbaar onderwijs de boeken gratis zouden moeten worden.
  Maar zelf voor die 500 euro in 4 jaar moet die, ook als je het moeilijk hebt, toch niet een geweldig probleem zijn.
  Want het zou neerkomen op iets meer dan 10 euro per maand.

  Maar prima opzet. Alles digitaal. Iedereen op een goed stabiel systeem.
  Dus “maar meneer, ik moest mijn laptop opnieuw installeren omdat ie crashte” is er ook niet bij;)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Die 500 euro is natuurlijk ook stom. Het voorstel gaat namelijk om MacBooks van 1200,- Tja, beetje stom en veel te overdreven. Niet gek dat de gemiddelde politicus met een Dell machine van 400 euro gaat lopen stuiteren. Ik denk dat die scholengemeenscahp beter de witte “oude” MacBook kan aanschaffen. Regel kwantum korting bij Apple Benelux (onderwijs) en het kan een stuk goedkoper en die 500 euro eigen bijdrage van de ouders verdwijnt misschien wel als witte sneeuw voor de zon.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik denk zelf dat scholengemeenschap slim genoeg is om te kunnen onderhandelen om lagere prijs per stuk, aangezien het om grote aantallen gaat.

 • Profielfoto
  Nilles01

  De meeste scholen/ambtenaren doen de moeite niet om een lagere prijs te regelen. Het levert ze toch niks op. OF de overheid betaalt via subsidie OF de ouders lappen bij. De school betaalt helemaal niks.
  Zag het bij mijn HBO opleiding ook. Ze hadden veel betere laptops voor veel minder geld kunnen regelen maar er werd geen moeite gedaan aangezien ze het zelf toch niet hoefde te betalen.

 • Profielfoto
  NTG

  een min-cap macbook kost niet veel meer dan al die stomme zware boeken, geloof ik:( /:)

 • Profielfoto
  Dennis002

  Ik vind het niet meer dan logisch dat je een zekere compensatie krijgt voor het wonen in Meppel..

 • Profielfoto
  Marconius

  http://www.impulse.pj.nl/impulse/

  Op deze school hebben leerlingen geen boeken, maar wel MacBooks, deze worden betaald vanuit het potje voor gratis schoolboeken. Geen extra bijdrage dus!

 • Profielfoto
  bassmac

  impulse…
  Voor deze site heeft u Microsoft Internet Explorer versie 5.5 (of hoger) en de Macromedia Flash plugin versie 5 (of hoger) nodig.

  :p :p

 • Profielfoto
  speedster

  ik gebruik nu op de Blaise pasca in spijkenisse ook een laptop ik zelf ben apple gebruiker dus heb een witte macbook zelf mag ik dit gebruiken om dat ik Dyslexie heb en daarom beter werk met de laptop vanwege het lezen de letters kunnen vergroten het bevalt mij heel erg en ik merk ook dat andere leerlingen zeer enthousiast zijn alleen deze mogen het niet helaas!! ben nu zelf ook aan het proberen te regelen dat leerlingen nu al mogen beginnen zo doende hoop ik dat de blaise pascal de volgende middelbare school is die volledig met de laptop werkt. iemand tips pm me