Google Chrome voor Mac: binnen een half jaar

Door: Jan David Hanrath - 22 reacties

Chrome, de nieuwe webbrowser van Google komt ook beschikbaar voor Mac OS X en Linux. Product manager voor Google Chrome Brian Rakowski heeft dit afgelopen vrijdag verteld aan CNET. Binnen zes maanden moet de gratis software beschikbaar zijn.

In de drie maanden dat beta versie en één maand dat de 1.0 versie van Chrome voor Windows beschikbaar is heeft Google een vierde plaats met een marktaandeel van bijna 2% behaald. Dit marktaandeel is voornamelijk ten koste gegaan van Microsofts Internet Explorer (60%). Firefox en Safari zitten met respectievelijk 31% en bijna 5% ook nog steeds in de lift.

Google Chrome onderscheidt zich van andere webbrowsers, door zich toe te spitsen op het gebruik van Google webapplicaties als Google Docs en Picasa, terwijl gewone websites ook goed worden weergegeven.

Kun je geen zes maanden wachten en wil je nu al iets van Google op je Mac installeren? Download dan de net gelanceerde betaversie van Picasa voor Mac. Handig als je niet van iPhoto en MobileMe houdt.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Anoniem

  Cool, beter dan die alternatieve manier om het in VMWare dacht ik te draaien!

 • Profielfoto
  Xenophon

  Geweldige browser, onwaarschijnlijk snel. Mijn meest gebruikte browser voor surfen blijft toch Safari momenteel, en Firefox voor dev. Een combinatie van die twee zou ideaal zijn :)

 • Profielfoto
  Afroman

  Heerlijke browser inderdaad. Alleen blijf ik Safari gebruiken. Chrome is handig voor op school, maar Safari blijft toch sneller EN veiliger.

 • Profielfoto
  Maced.2

  doe mij die maar !!!!!

 • Profielfoto
  R-Flow

  Wat is precies zo bijzonder aan Chrome t.o.v. Safari? Hopelijk doet Google iets meer haar best om Chrome wel met Mac OS X te integreren, maar kijkend naar Picasa en Google Earth zal dat wel niet.

 • Profielfoto
  Xenophon

  Nou, Chrome is ongeveer 5x sneller dan Safari. Probeer maar eens een benchmark voor een browser, of een javascript-benchmark. Dus je argument ‘safari is sneller’ valt al in het niets..

  En veiliger zou ik ook niet zo zeker weten. Google Chrome heeft een API waarmee malafide sites geblocked worden, antiphishing, sandboxed omgeving. Allemaal zaken die Safari niet of nauwelijks heeft.
  Dus: veiligheid, kunnen we ookal doorstrepen.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik heb mijn bedenkingen bij een browserfabrikant die ook een zoekmachine maakt. Kan me haast niet voorstellen dat Google geen gebruik maakt van deze ultieme mogelijkheid. Laat Apple zelf maar eens een goede browser maken, want daar zit ik wel op te wachten. Inmiddels gebruik ik Safari nauwelijks nog, omdat je bij tig sites alsnig naar FF moet.

 • Profielfoto
  Janozua

  Ik zou niet weten waarom dit geweldig zou moeten zijn. Safari en Chrome gebruiken beide webkit, dus qua snelheid zal het niet veel uitmaken. Qua functies zal Safari ook overwinnen. En stabieliteit: Safari is van Apple, zij hebben alle info om het erg stabiel te maken. Dus veel nut zal deze webbrowser niet hebben door Safari neem ik aan.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @Xenophon: ik geloof jouw bewering voor geen meter. Safari is al jaren in ontwikkeling en Chrome is snel even als vrijetijdsklus op een paar maanden tijd in elkaar geflanst en zal sneller en beter zijn? Sneller geloof ik: Chrome heeft maar 10% van de functionaliteit van Safari en is hiermee dus veel lichter, maar veiliger? Daar geloof ik geen barst van.

  Al met al blijf ik ook lekker bij Safari. Chrome is in mijn ogen een uitgekleed browsertje waarmee je veel te weinig kunt.

 • Profielfoto
  MetalG

  laatst stond er in het metro krantje (gratis krant voor treinreizigers in belgie) een artikel over alle browsers.

  Chrome en Safari (IE was ook gene vetten) kwamen daar als onveiligste uit (MAAR op Windows pc’s uiteraard, op mac heb je geen last van die spyware die je C schijf probeert binnen te dringen).

  Firefox was dan weer de topper:)

 • Profielfoto
  Xenophon

  @Cenobyte

  Je opmerking slaat kant nog wal. Snelheid kan je gewoon meten, dat is objectief. En Chrome is niet inelkaar geflanst, het is gebaseerd op dezelfde engine als Safari: namelijk Webkit. En als je niet zo achterlijk zou reageren en opzoeken waarom Chrome sneller is, zou je weten waarom. Chrome vertaald de javascript code naar Machine-based taal, en is daarom zoveel sneller.

 • Profielfoto
  R-Flow

  @Xenophon
  Voor zover ik weet biedt Safari 4 straks ook grote verbeteringen op het gebied van JAVA-script en natuurlijk een nieuwere Webkit versie.

  Naast de rendering engine heb je ook nog het programma zelf dat bepaalde functionaliteit biedt. Op dit laatste gebiedt vind ik Chrome weinig voorstellen en is Google hard bezig een inhaalslag te maken t.o.v. andere browsers.

 • Profielfoto
  Cerandox

  Dacht dat Chrome op Mozilla gebasseerd was. Maar goed, ik zit niet op Chrome te wachten.

 • Profielfoto
  Geert

  Hopelijk komt chrome wel beschikbaar voor powerpc, en niet zoals piccasa waarvoor je intel nodig hebt

 • Profielfoto
  Blixa

  Ik heb Chrome een tijdje gebruikt, maar liep vaak vast. Een kameraad van me zweert er echter bij.

 • Profielfoto
  Marconius

  Yeah, Picassa voor de Mac! iPhoto zuigt echt zwaar!
  Wel jammer dat Opera weer eens over het hoofd wordt gezien, als je Opera een beetje uitkleed heb je een Google Chrome (zelfde snelheid), maar dan mét dingen die je kunt instellen + ingebouwde mail, rss, widgets en torrents.

 • Profielfoto
  Xenophon

  @-R-Flow

  Die verbeteringen in de engine kan je allang gebruiken als je de nightly-builds van Webkit.org download. Dat is inderdaad een stuk sneller, maar nog steeds niet zo snel als Google Chrome.

  Hier de echte cijfers:

  Firefox 3: 3733 ms
  Safari 4: 3406 ms (aka. WebKit nightly)
  Firefox nightly: 2609 ms
  Chrome: 1814 ms

 • Profielfoto
  n8n

  en Opera 10 Alpha? Want die is ook in vergelijking met Opera 9, Safari én natuurlijk ook Firefox 3 veel sneller, echt enorm hoe groot de verschillen zijn.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Feit blijft wel dat het er voor de gebruikers niet overzichtelijker op wordt met al die browsers.

 • Profielfoto
  kay-tong

  Chrome is een google-fork van chromium, een opensource webbrowser die al veel langer in ontwinkkeling is. Van chromium kun je btw wel al een mac en een linux versie downloaden, deze port naar mac kun je downloaden op de site van crossover. HEt is dan ook vooral voor crossover office een soort van demo om te tonen wat je allemaal kan met hun software. Het zal dus alleen op intel draaien, aangezien crossover office gewoon een tussenlaag is tussen de chromium.exe en OS X. Maar crossover heeft toch nog net iets meer gedaan, zodanig je geen X11 nodig hebt, en het dus toch nog relatief goed integreerd op OS X.

  een link kan niet ontbreken:
  http://www.codeweavers.com/services/ports/chromium/

  Over chrome: Het is nog een echte BETA-browser. Veel noodzakelijke dingen zijn nog niet helemaal goed, zoals https ondersteunnig, wat wel laats is toegevoegd. Om maar aan te geven hoe jong deze browser nog is. Wel kunnen ze van alles de eerste keer goed doen, en het resultaat kan dus beter worden, zoals javascript wat bijvoorbeeld weldegelijk veel sneller is.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Is dit zoiets als de browser: ‘Flock’ ?

 • Profielfoto
  Marconius

  Opera 10 ziet er inderdaad erg snel uit. En voorlopig zal dat ook nog wel de enige browser zijn die door de Acid3 test komt!