FileMaker Pro 10 nu ook in Nederlandse versie

Door: Koen van Tongeren - 14 reacties

Tijdens Macworld 2009 werd FileMaker Pro 10 uitgebracht. Daarbij werd de belofte gedaan dat nog deze maand een Nederlandse versie zal uitkomen. Dat is (zij het nipt) gelukt want vanaf vandaag is FileMaker Pro 10 NL verkrijgbaar.

De meest in het oog springende verbetering in FileMaker Pro 10 is de interface. Zowel nieuwe als geroutineerde gebruikers zullen merken dat het beduidend eenvoudiger is gemaakt om door menu’s te navigeren en databases aan te maken of te updaten. Andere opvallende verbeteringen zijn:

 • Scriptactiveringen: Aanmaken en gebruiken van scripts die bij bepaalde gebruikersacties worden uitgevoerd, voor een hogere productiviteit en verbeterde workflow.
 • Dynamische rapporten: Meteen doorvoeren van wijzigingen in gegroepeerde gegevens (In lijst- en tabelweergave), voor eenvoudigere aanpassingen.
 • Opgeslagen zoekopdrachten: Opslaan van favoriete zoekopdrachten om ze later uit te voeren met één klik, voor snellere zoekacties.
 • Verzenden via SMTP-server: Verzenden van e-mails direct via een SMTP-server, voor een snellere, directe distributie (geen e-mailclient meer vereist).
 • Thema’s en sjablonen: Keuze uit 30 bijgewerkte startklare oplossingen en 10 nieuwe thema’s voor hulp bij het maken van stijlvolle databases.

One More Thing sprak met Rick Kalman van FileMaker en vroeg hem naar de belangrijkste nieuwigheden in FileMaker Pro 10.

De Nederlandse editie van FileMaker Pro 10 is nu verkrijgbaar voor € 415,31 (of € 248,71 als upgrade). De Online Apple Store moet nog ge-update worden maar voor wie niet wachten kan is er alvast FileMaker’s eigen online winkel.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Farih

  Nogal prijzig ???

 • Profielfoto
  Maced.2

  en wat moet je er mee dan ?
  is het wat leopard te kort komt ;)

 • Profielfoto
  Xenophon

  Als je niet snapt waarom dit product zo duur is, ben je waarschijnlijk ook niet de doelgroep. :)

 • Profielfoto
  Maced.2

  CS4 is ook duur…dus.:)
  leg het eens uit dan aan die doelgroep

 • Profielfoto
  Afroman

  200 pond in Engeland! Niet veel meer dus als Aperture hier in Nederland

 • Profielfoto
  RogerBastin

  Filemaker is mijn belangrijkste app. Dagelijks roer ik in mijn data. Die ene database is al bijna 20 jaar oud, ooit begonnen in Appleworks en sindsdien door alle versies van Filemaker gemigreerd.

  Inmiddels draait hij sinds een jaar mijn webwinkel met externe winkelwagen.

  Behalve de webwinkel regelt mijn db voorraadbeheer, teeltplanning, tuinontwerp en het afdrukken van kistkaarten en labels. Sinds versie 8.5 geeft hij niet alleen www, maar neemt hij dat ook. Het is spectaculair om een plant op te zoeken in je eigen database en automatisch via internet live aanvullende gegevens te ontvangen. Het is geweldig dat elke nieuw ingevoerde plant vanzelf in mijn webwinkel staat zodra er meer dan een voorradig is en dat zodra de voorraad uitgeput is de plant niet langer zichtbaar is in de webwinkel.

  Met een eenvoudig sriptje genereer je een rekening, bestelling, of offerte in Excell.

  Het kan nog veel krachtiger als je Lasso gebruikt of met PHP werkt. Kijk maar eens naar http://www.tweedehandsmac.nl/ om te zien wat met Lasso kan.

  Het verbaasd me wel dat er nog steeds na al die versies die ik voorbij zag komen zo veel bugs in het programma zitten. Sinds kort werk ik in 9 en krijg ik het wat moeilijker aan het crashen, maar het gebeurt nog steeds. Behalve crashes wil de interne scriptmaker nogal graag in een loop verstrikt raken. IWP, de web motor, wil nogal graag ten onrechte een poort kapen.

  Het heeft te veel slordige foutjes volgens mij voor een programma dat 400 Euro kost. Bovendien is het prijsverschil tussen Europa en VS beledigend. Een Upgrade in de VS is best redelijk geprijsd, als je daarna de Europese prijs ziet, krijg je het toch een beetje warm.

  Versie 10 heb ik een dag of twee proef gedraaid en ziet er wel goed uit.

  Misschien is een DB van 3,27 Gb toch wat zwaar voor Filemaker. Vooral het werken met foto’s is spelen met vuur.

  Het is voor het eerst sinds lang dat de upgrade ook zichtbaar is in de interface. Meestal zaten de verbeteringen vooral onder de motorkap. In 8.5 werd webviewer, de spectaculairste feature na IWP (instant web publisher) toegevoegd daarmee vergeleken is 10 vooral cosmetisch. Eindelijk kun je nu ook zoekopdrachten bewaren, dat is een inhaalslag, geen innovatie, deze functie had al in versie 3.0 moeten zitten. De voor de hand liggende vernieuwde interface komt eigenlijk ook veel te laat. De besturingselementen van verticaal links in het venster naar horizontaal bovenin zetten stelt verder niet zo heel veel voor. Het verbaasd me dat je dat nu door de strot geduwd krijgt, in plaats van de optie zelf te kiezen; verticaal of horizontaal. Deze verbetering heeft voor- en nadelen. De rest van de nieuwe features in 10 laten mij koud, (vandaar de € prijs?) tot ik er misschien iets mee bedenk.

  Stel je voor; super simpel in een minuut een database aangedreven website opzetten. Je ziet wat je krijgt. De lay-out is grafisch georiënteerd. Je maakt het bijna te makkelijk mooi, vullen met data is misschien wel het lastigste deel.

  Kortom; een geweldig krachtig programma met vreemd genoeg tal van zwakheden.

  In 10 heb ik overigens nog geen bugs kunnen ontdekken. Daarvoor is een dag of twee testen te kort. Versie 9 heeft ze nog, maar in mindere mate. Het blijft onbegrijpelijk dat ze het zo ver hebben geschopt; die bugs. FM vraagt eigenlijk best wel vaak best veel geld voor een paar bugfixes en een klein beetje cosmetica. We hebben nu versie 10 en tot nu toe drie duidelijke innovaties; IWP, webviewer en nu dan eindelijk een nieuwe interface.

  Het wachten is op FM voor iPhone. (daarmee bedoel ik niet dat rommeltje van FM webschool)

  Onbegrijpelijk dat ze zo kort na versie 9 met een nieuwe versie komen in plaats van een iPhone versie. Waarschijnlijk moeten ze nog bijkomen van het fiasco van FMmobile.

  Filemaker heeft wat mij betreft ook heel veel strafpunten verdient door gebruikers zo gruwelijk lang te laten wachten op een Intel versie en dan nog IWP pas veel later alleen voor de laatste versie uit te brengen.

  Door die onzinnige situatie was ik lange tijd gedwongen om op intel Mac een oude versie te draaien.

  Filemaker is een volle dochter van Apple, maar was wel een van de laatste grote ontwikkelaars die een intel versie klaar hadden. Zelfs QuarkXpress was er eerder native op intel.

  Als je het mij vraagt is er in de organisatie iets heel erg mis daar. Het is een killer app, cruciaal intuïtief en krachtig. Onmisbaar om de Mac als zakelijk platform geloofwaardig te maken, maar tegelijk een zwakke schakel. Apple; stuur geld en mensen die kant op! En zorg er voor dat ze deze keer niet met Bento terugkomen.

 • Profielfoto
  Farih

  @Xenophon

  Als je mij nou eens haarfijn zou uitleggen waarom dit product zo prijzig is. Ben momenteel nog windows gebruiker, vandaar mij onwetendheid. Maar je klinkt zelf zo veelbelovend. Wellicht word ik ook een mac gebruiker in de toekomst

 • Profielfoto
  RogerBastin

  @Farih
  Er zijn honderden redenen om over te stappen naar Mac, maar FilemakerPro hoort daar niet bij.

  Het draait ook onder WIndows. Je hoeft voor FilemakerPro helemaal niet te switchen. Haal lekker een trial op en speel er mee.

  http://www.filemakertrial.com/nl-NL/nskto/form/entry.aspx?ovmkt=18C3069574A54B93ABA684B6D6B90EB0

  Over de prijs kun je bij zakelijke programma’s natuurlijk twisten. Laten we het zo zeggen; als je het binnen een uur of zelfs een dag hebt terugverdient, dan vragen ze eigenlijk te weinig. Dus de prijs die eerst pittig lijkt is op die manier bekeken soms erg coulant. Adobe CS is een typisch voorbeeld van zakelijk redelijke prijzen die voor voor niet zakelijke gebruikers onhaalbaar zijn.

  Wat Filemaker kan is voor de niet zakelijke maar wel gepassioneerde gebruiker vanaf 200 euro wellicht interessant. Bento is een FM toepassing voor die doelgroep en kost maar 39 euro. Je kunt die toepassing bijna net zozeer naar je hand zetten of verder ontwikkelen zoals je met FilemakerPro zou doen.

  Precies waar de grenzen liggen weet ik het niet omdat Bento zelf niet heb getest.

 • Profielfoto
  Xenophon

  Ik ken eigenlijk geen Windows-versies die hier op lijken. Behalve misschien de Windowsversie van Filemaker zelf. Microsoft Access is toch meer een offline versie van een database, waar wel veel mee kan. Verder ken ik database-land op Windows niet zo goed.

  Omgekeerd zou ik ook niet switchen naar Windows, MySQL werkt goed genoeg voor mij. Maar ik ben geen geavanceerde DB-gebruiker. Maar als ik kijk naar wat de mogelijkheden zijn van Filemaker. En dan de prijs zie: 415 euro, tja. Coda kost al 100 euro, Microsoft Office ook zoiets.

  Ik denk niet dat er Windows-databases zijn met dezelfde mogelijkheden, die minder kosten, maar ik kan me vergissen.

 • Profielfoto
  RogerBastin

  FMP is vooral een soort grafisch front-end waar je snel en makkelijk applicaties in maakt. Als gevorderd gebruiker kun je eindeloos verder bouwen met genestte scripts en uitwisselingen naar andere bestandsformaten.

  Je kunt er bijvoorbeeld onder andere ook MySQL mee aansturen of je data daar vandaan halen, maar dat hoeft niet.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik heb het een paar keer geprobeerd, maar blijf het een raar (en veel te duur) programma vinden. Het is een gevalletje “vlees, noch vis”. Het is geen echte database frontend, daarvoor vind ik het toch te ingewikkeld, en het is ook geen echte ontwikkelomgeving, daarvoor heb je niet genoeg vrijheid IMHO in vergelijking met andere ontwikkelsystemen. Je kunt maar tot bepaalde hoogte gaan met het maken van eigen software, vaak niet meer dan een scherm met daarachter een verzameling scripts. Volgens mij (weet ik niet zeker) zijn de applicaties ook geen stand alone app’s?

  Ook bij snel groeiende databases of grote databases krijg je inderdaad vaak problemen met betrouwbaarheid. Het is meer een app voor de mensen die graag zelf in hun (niet AL te grote) database werken en even snel een script in elkaar flansen. Voor de niet al te ontwikkelde computergebruiker (die dus zelf geen scripts kan maken) lijkt het me een redelijk onbruikbaar pakket.

  Ik werk nu zelf al 3 jaar met RealBasic en schrijf daarmee schitterende front end applicaties voor mijn inmiddels 25GB grote MySQL database die dagelijks door 10 werkstations worden gebruikt. Het nadeel daarvan is dat je moet kunnen programmeren om een goed werkend programma te kunnen maken, maar het voordeel is groter: je maakt echt een stand alone applicatie en de mensen die ermee werken, werken gewoon met een kant en klaar programma en niet met een verzameling ingewikkelde scripts of lastige toeters en bellen.

 • Profielfoto
  RogerBastin

  De applicaties kunnen een soort van stand alone worden gemaakt (runtime versies) met een nog duurdere versie; FM Advanced.

  Voor wat betreft gebruiksvriendelijkheid; ik ben een kweker en geen IT-er, maar ik vind het makkelijk en leuk om in Filemaker te ontwikkelen. Die scriptjes zijn ook simpel knip en plak werk. Gaandeweg leer je er meer bij.

  Voor gebruikers ontwikkelen is nog iets anders je moet dan een nette interface maken. Vorig jaar heb ik onze medewerkers vanuit de schuur op een oud iMacje de zojuist opgepotte planten aan de voorraad laten toevoegen.

  Mijn webwinkel wordt gezien het aantal bestellingen best redelijk begrepen.

  Als het programma niet zo makkelijk was zou ik niet alles zelf kunnen doen.

  Zelfs het hosten doe ik zelf thuis.

 • Profielfoto
  Qorne

  @RogerBastin

  Ik ben zelf een veelvuldig FM gebruiker, ik ben heel benieuwd hoe je website er uit ziet, heb je een link?

  Ik heb je website inmiddels gevonden, knap dat het in FM draait, maar qua snelheid is dit te merken… (kan ook aan je hosting liggen) ziet er goed uit verder.

 • Profielfoto
  RogerBastin

  Hallo Kworn,

  Jij weet inmiddels de weg, voor de rest: http://www.bastin.notlong.com

  Voor een webwinkel die puur in Filemaker draait, inderdaad, een soort van geval apart…

  Maar wel iets wat ik lekker helemaal van voor tot achter zelf helemaal alleen kan…

  Ik weet, ik moet dringend iemand vinden die er met Lasso of PHP iets industrieels van kan maken, maar het is zo moeilijk afstand te nemen van de tijd dat ik echt helemaal alles zelf kon.

  Leuk hè Filemaker, een soort van Mac gebruiker in het kwadraat ben je dan….

  Hosting momenteel dus @home, oftewel Ziggo@thuis ik kan er nog 2 extra tientjes per maand tegenaan smijten voor een mini klein beetje meer snelheid, maar het einde is in zicht. Het is lastig te beoordelen want ik kan het zelf niet testen behalve op de spaarzame momenten dat ik van huis ben op mijn iPhone. Bij de tandarts in de wachtkamer en zo… Dan ziet het er prachtig uit en komt vlot genoeg binnen, maar misschien geld in wachtkamers een ander tijd momentum.

  Jongens en meisjes, test allemaal mee en vertel me of het wel of niet kan; een webwinkel in FM draaien? Behoed me, maar geef ook een eerlijke kans….

  Het meteen laden van de foto’s is een bewuste keuze waar je over kunt twisten. Ik ben geen liefhebber van “klik hier voor grotere foto”.

  En…., kannut?

  Mijn server en werkezel, een 2GHZ iMac zucht en kreunt ook voortdurend, dus ook daar zou de traagheid mogelijk aan verweten mogen worden. Hij is dringend aan vervanging toe.

  Ik heb ook al geprobeerd het elders te laten hosten, maar dan werden mijn dagelijkse bewerkingen van inhoud en lay-out weer erg stroperig.

  In ieder geval veel dank voor de testrit, en remember; geduld is een schone zaak….

  En Quorn; bestel maar een gratis plantje als je wil…

  Bestellen kan in dit verband verder alleen na overlegging van bewijs dat bij al onze concurrenten voor vergelijkbare bedragen bestellingen zijn geplaatst, sorry…

  Ik weet dat onze planten super fantastisch zijn, maar gun me deze posting nu even in alle oprechtheid. Ik weet ook al lang dat ik zielig ben, maar ik ben niet zo zielig dat ik dit podium ook maar zou overwegen om reclame te maken.

  Dus zeg het maar; draait best lekker, of toch maar lasso?

  En meld je dan als je dat fantastisch kan maken….

  Spreek op, wie van jullie heeft in mijn computer gekeken? En hoe was dat? Voldeed het aan je verwachting, of kijk je toch liever in andere computers, zelfs als je daar geen fantastische plantjes kunt krijgen? Was het te traag voor je geduld?