Eindelijk… de nieuwe 17″ MacBook Pro

Door: Statenweg - 26 reacties

Apple heeft vandaag een nieuwe 17″ MacBook Pro aangekondigd. Naar eigen zeggen is het ’s werelds dunste en lichtste 17″ notebook.

Het model beschikt over een unibody-behuizing, is slechts 2,5 centimeter dik en weegt nog geen 3 kilogram. Het heeft een 1920 x 1200 glossy LED-backlit scherm, maar optioneel kan de notebook geleverd worden met een mat scherm. Daarnaast beschikt de notebook net als de in oktober gelanceerde modellen over een glazen trackpad die tevens als drukknop dient.

De 17″ notebook komt standaard met een 2,66 Ghz Intel Core 2 Duo processor en een 320GB harde schrijf. Optioneel kan gekozen worden voor een 128GB of 256GB solid-state drive die geen bewegende delen bevat. De notebook heeft de beschikking over 3 usb poorten, FireWire 800 en een Mini DisplayPort voor het aansluiten van de 24″ LED Cinema Display. Ingebouwd zijn 2 grafische processors. Een 9400M voor simpele taken en een NVIDIA 9600M GT voor intensief gebruik van de grafische mogelijkheden.

Batterij
De 17″ MacBook Pro heeft een speciaal ontwikkelde batterij met een langere levensduur. Een techniek genaamd Adaptive Charging zorgt ervoor dat er zo efficiënt mogelijk met de batterij wordt omgesprongen. De batterij is niet te verwijderen. De extra ruimte die hierdoor vrijkomt maakt dat hij 40% groter kan zijn in omvang. De batterij gaat 8 uur mee bij gebruik van de 9400M grafische processor (7 uur bij gebruik van de NVIDIA 9600M GT) en kan tot 1000 maal herladen worden.

Milieu
Apple benadrukt dat bij de ontwikkeling van de nieuwe 17″ MacBook Pro veel aandacht is besteed aan het milieu. Het heeft net als de andere modellen die in oktober het levenslicht zagen een EPEAT Gold status. Vervuilende stoffen zijn zoveel mogelijk geëlimineerd. De notebook is bevat geen BRM’s en alle interne kabels en componenten zijn PVC-vrij. Het scherm is vrij van kwik en arsenicum. De aluminium behuizing is goed te recyclen. Door de langere levensduur van de batterij wordt het milieu minder belast.

De nieuwe 17″ MacBook Pro zal eind deze maand verkrijgbaar zijn, maar is nu al te bestellen in de online store. De standaardconfiguratie kost € 2.499.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Ross

  sorry moet toch even, heb een hekel aan mensen die klagen over dit soort nieuwsberichten, maar aangezien je voor de nederlandse markt post zou ik het prettig vinden als je de pound en inch vervangt. Dankjewel.

 • Profielfoto
  R-Flow

  Om jullie huiswerk maar even te doen: 2,5 cm dik en 2,99 kg dus.;)

  http://www.apple.com/nl/macbookpro/specs.html

 • Profielfoto
  PeterApple

  Groot nieuws…:( Hoop dat apple snel met wat meer innovatieve berichtgeving komt….. :sealed:

 • Profielfoto
  Statenweg

  Wat moeten we toch zonder onze lezers…:)

 • Profielfoto
  Pieterr
 • Profielfoto
  Ross

  mijn dank is groot :D

 • Profielfoto
  Godsmack

  Ik begrijp Apple soms niet.. een notebook zonder verwisselbare accu? vreemd.. 1000x opladen? lijkt me ook erg weinig.. ik weet niet zo goed wat ik hier van moet denken..
  Mat glas 45 euro! lol..

 • Profielfoto
  roger767

  monsterlaptop met een monsterprijs!

 • Profielfoto
  HerQ

  Über machine. Heb hier echter het topmodel 15″ voor me, waar ik zeker blij mee ben. 3 maanden terug echter altijd de 17″ willen kopen, maar door het uitblijven van een update ben ik uiteindelijk toch voor 15″ gegaan. Nooit spijt van gehad, top machine, maar van dat Glossy scherm baal ik echt! Niet dat ik achteraf denk dat ik toch die 3 maanden nog had moeten wachten, want ik heb in de 2 maanden dat ik hem heb al ontzettend veel profijt van de MacBook gehad en ik heb me in afgelopen vakantie aardig kunnen verdiepen in de iPhone SDK, wat op Mac mini G4 niet mogelijk was. Aan de ene kant dus tevreden, aan de andere kant is de 17″ hoe die vandaag geïntroduceerd is toch wel heel aantrekkelijk:)

  Owja, verzendtijd van 4-6 weken, duurde bij mij daarna nog 2 weken dus dan wordt het 6-8 weken voordat je hem thuis hebt. Dan heb ik de MacBook dus alweer 4 maanden, achteraf had ik dat niet meer uitgehouden op de mini:p

 • Profielfoto
  Brainalyser

  En er kan ook 8GB geheugen in en een processor van 2,93 GHz, voor de liefhebbers… Dan is die wel heel erg duur cker dat geheugen, kan je beter ergens van het internet kopen…

 • Profielfoto
  MrHammond

  Ik ben benieuwd of ze die claims voor de batterij echt kunnen halen (zit hier achter m’n PowerBook G4 waarvan de batterij na 81 cycles nog maar een kwartiertje meegaat :angry: ). Dat zou wel een enorme vooruitgang zijn. Ik ga de 17″ binnenkort zeker in overweging nemen als ik een nieuwe laptop ga kopen:)

 • Profielfoto
  sandercox

  Eindelijk. Ik had in oktober mijn huidige 17″ willen vervangen maar te weinig nieuws onder de zon.

  Nu gelijk besteld.
  Wel irri dat de non-gloss schermen nóg twee weken langer duren… 4-6 weken.

 • Profielfoto
  wardkennes

  mat glass optie, voor mijn 15 macbook pro zou nog altijd gewenst zijn. Ik heb nu een nieuwe glossy Macbook van 15 inch, maar mat zou leuker zijn. Wel een beest van een laptop !:)

 • Profielfoto
  StefDS

  @MrHammond:
  Tis maar te bekijken hoe je met je batterij omspringt, ik heb hier 503 cycles op me MB van mei 2007 en nog 99% health :p

 • Profielfoto
  Jeordy

  Zoals ik ergens las: “Ja, maar ik neem altijd een extra accu mee voor mijn Macbook Pro”.

  Alsof die twee accu’s 8 uur meegaan, halfomhalfgehaktbal!

 • Profielfoto
  soda

  Is de MacBook Pro met mat beeldscherm nu zonder zwarte rand rond het scherm? In de keynote lijkt het er in ieder geval op…

 • Profielfoto
  Ouistiti

  ja.

 • Profielfoto
  M.axx

  Prachtig apparaat lijkt het mij, helaas ver boven m’n budget. Vind het alleen wel jammer dat de iMac totaal niet geupgrade is, heb ik voor niets m’n bestelling geannuleerd… :(

 • Profielfoto
  languh

  wel weer jammer dat ook hier de firewire 400 is uitgestorven bij de mbp’s

 • Profielfoto
  barben

  wel, ik ben echt niet onder de indruk…
  Mijn laptop voor het werk (panasonic CF19) kan 7 uur draaien met 3g, bluetooth en wifi verbonden én heeft verwisselbare batterij. Gewoon klepje lans de zijkant.
  Met de nodige stroombesparingen (scherm uit na een bepaalde tijd), 10 minuutjes bijladen tijdens het rijden, … kom ik mijn 8-9 uur door zonder naar mijn externe adapter te moeten grijpen.

  Natuurlijk is dat een laptop speciaal ontwikkeld voor op de baan, maar ik wil er mee zeggen dat het wel mogelijk is om er een verwisselbare batterij in te zetten. (17″ breedbeeld vs 10.4″ 3/4-scherm), dus plaatsgebrek zal er niet zijn…

  Deze heeft trouwens ook touchscreen en ingebouwde 3g-functie, wat geweldige functies zijn! Ik weet niet waarom apple daar zo lang over doet om dat te indroduceren.

  Hoe dan ook vind ik het leuk dat er een mat scherm is. Ik wacht tot de andere notebooks die mogelijkheid tot kiezen ook krijgen en dan denk ik wel over te stappen voor persoonlijk gebruik:)

 • Profielfoto
  macaddict101

  ik vind het uitermate spijtig dat ze ook niet beslist hebben van de 15″ MBpro in anti-glare scherm te leveren, vind de grijze rand rondom het scherm veel mooier en het matte scherm een aanwinst voor professionelen. Anderzijds is het eveneens ook belachelijk dat ze het beestje zoveel geld doen kosten, je krijgt natuurlijk leuke specs maar wie heeft er in hemelsnaam een 2,9Ghz notebook met 8GB ram nodig :p … btw de koers van apple zakt nogmaals omwille van het niet inwilligen van consumentenverwachtingen (tablet, eee mac, snowleopard dat nog steeds niet verkocht word) dat zegt mss ook wel iets over de key/steve/phillnote

 • Profielfoto
  Anoniem

  @Barben: een boel goede punten (vooral 3G: enorm onnozel dat dat niet standaard op de MBP’s zit).

  Maar de vergelijking met de Panasonic CF19 gaat niet helemaal op. De CF19 is een zgn Toughbook, ontworpen om stevig te zijn en lang op batterij te kunnen werken, maar niet op prestatie. Het gevolg is dat-ie het (om niet te heet te worden en langer te draaien op één batterijlading) moet doen met een 1.06GHz processor en een dito lage bussnelheid (533MHz). Ergens moeten dus wel concessies worden gedaan voor al die ingebouwde hardware en het ontwerp.

  Overigens vind ik die Toughbooks wel heerlijk stoere machines. Laatste met eentje gespeeld en je had het idee dat je er zonder problemen een boorplatform op kon laten vallen. De verleiding was dan ook erg groot om te kijken hoeveel ie kon hebben…

 • Profielfoto
  Anoniem

  @Macaddict101: dat zegt misschien ook wel iets over de redenen dat Apple dit soort keynotes wil afbouwen. Het release-schema laat zich niet altijd uitlijnen met de datum van MacWorld en op die manier wordt de Keynote eerder een risico dan een voordeel.

 • Profielfoto
  Paul

  Zwaar onder de indruk ben ik nu ook weer niet…
  Ben blij met m’n 15inch, maar zou direct een mini-laptopje kopen wanneer Apple daar mee gekomen zijn. Naar mijn mening een gemiste kans omdat heel wat mensen zitten te wachten op een solide Leopard draaiende op een mini-tje… De Powerbook 12″ is nog altijd m’n meest favourite laptop die helaas niet alles meer aankan… was tie maar een snelle intel…

 • Profielfoto
  bassmac

  het valt best mee, een Alienware van 4700 is ook duur.
  Als ik zakelijk het geld had, was het een prima machine. Alleen heb ik voor zware toepassingen toch wel en quadcore nodig denk ik. Ben benieuwd hoe deze test onder After Effects bv…

  Hoop wel dat ie van binnen sneller in elkaar zit als een iMac, want anders heeft ie niet veel nut…

 • Profielfoto
  vanhyfte.johnny

  Ik heb een toughbook voor mijn werk en dat zijn echt beresterke machines maar enorm traag en natuurlijk geen OSX:(
  De mijne is een 2 verdiepingen naar beneden gevallen met open scherm op tarmac. Der is alleen een klein beetje verf af en voor de rest werk hij nog perfect.
  Even on topic: fantastisch mooi machientje maar héééél ver boven mijn budget.