Audioengine W1: draadloos zonder haperen

Door: anoniem - 10 reacties

Gelijktijdig met de Audioengine 5 speakers stuurde AudioIn in alle vriendelijkheid ook een set van Audioengine’s W1 wireless audio adapter mee (AW1). Een draadloze audio-streamer om… eh… tja… audio mee te streamen.

De werking is eenvoudig, met behulp van het WiFi 802.11 protocol wordt geluid van de zender naar de ontvanger gestuurd. Niets meer, niets minder. Maar wel storingsvrij en zonder opstartvertraging.

Bij het uitpakken werd de eenvoud meteen heerlijk duidelijk. Twee USB sticks, een netstroom-adapter en wat snoeren. Om iets nauwkeuriger te zijn, twee mini-jack naar mini-jack snoeren en een RCA naar mini-jack snoer. De snelste manier van testen was om de zender in de USB-poort van de MacBook Pro te steken. Deze werd in System Preferences / Sound direct herkend. De ontvanger ging in de daartoe bestemde USB voeding in de linker A5 speaker. Mini-jack kabeltje van de AW1 ontvanger naar de speaker input. Spelen.

Dat was inderdaad eenvoudig. Zonder enige installatie, manual of problemen was er binnen een minuut muziek. En het geluid was hoorbaar beter dan met de Airport Express, hetgeen doet vermoeden dat de DAC-chip (Digitaal-Analoog Converter) in de AW1 ontvanger van betere kwaliteit is dan die Apple levert in de Airport Express. Dat de AW1 een ongecomprimeerd PCM signaal stuurt zal niet zo heel veel verschil maken met Apple’s Lossless formaat waar de Airport Express gebruik van maakt, maar geeft de puristen onder ons wellicht wat extra rugdekking.
Wat zeker opviel was de snelheid waarmee de verbinding tot stand kwam. Bij de Airport Express duurt het na de klik op “Play” altijd een kleine 2 seconden voordat er verbinding is. Bij de AW1 is die verbinding er onmiddelijk.

Belangrijk voordeel is dat alle audio die normaal via de geluidskaart gaat (nadat in Systeemvoorkeuren / Geluid / Uitvoer voor USB is gekozen) nu via de AW1 gaat. Dit in tegenstelling tot de Airport Express, waarmee alleen de iTunes output gestreamed wordt. Dat betekent dat het operating system, iTunes, maar b.v. ook Quicktime en VLC het geluid via USB naar buiten pompen en daardoor met de AW1 via je WiFi speakers of stereoset weergeven. Zo wordt film kijken op de Mac meteen een stuk interessanter. Laat maar knaller, die speakers!

Naast de Mac kan ieder apparaat dat geluid voortbrengt eigenlijk wel worden aangesloten. En is er geen USB aansluiting voor handen, dan is de bijgeleverde USB voedingsadapter immer behulpzaam. Adaptertje in het stopcontact, AW1 in de adapter, kabel inprikken en sluit u maar aan! De mini-jack aansluiting zit zowel aan de zender als aan de ontvanger, dus alles kan via die mini-jacks worden aangesloten.

De mogelijkheden zijn dus behoorlijk groot. Computer naar powered speakers, computer naar stereoset, iPod naar speakers of stereo, TV naar stereo en ga zo maar door. Laat je fantasie de vrije loop. Zendbereik is volgens opgave van Audioengine 30 meter, en dat lijkt ons ruim voldoende.

De afgebeelde USB adapter heeft een USA stekker. De review set heeft gewoon een europees model.

Wat vindt OMT er van? Als je één apparaat hebt waar je audio vanaf wil streamen is het niet goedkoop, maar absoluut erg goed. Zowel de netwerkverbinding als de geluidskwaliteit zijn top. Aanrader als je een gevulde beurs hebt. 4 van de 5 sterren omdat de prijs aan de hoge kant is.

Plus:
– makkelijk aan te sluiten, geen installatie nodig
– snelle storingsvrije verbinding
– alle audio wordt gestreamed, niet alleen iTunes
– zeer goede geluidskwaliteit
– stoort niet op bestaand WiFi netwerk
– heeft geen last van bestaand netwerk, telefoons of magentron

Min:
– niet goedkoop (149 euro bij WiFiSound)
– geen losse zender te koop voor 2e of 3e computer op netwerk-speakers
– steekt uit bij een laptop, dus in dat geval kwetsbaar voor breuk

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  maxim22

  moeten al die product reviews bij nieuws staan? ik vind dat die een eigen ruimte verdienen. Dan zijn ze ook meteen allemaal samen

 • Profielfoto
  MetalG

  wordt die Subwoofer ook gereviewd?

  mvg

 • Profielfoto
  iPJ

  Zo zou de Airport Express ook moeten zijn, want het werk goed hoor met Airtunes maar als je dan iets anders doet me geluid klink dat weer zo lullig :p :D

 • Profielfoto
  anoniem

  Ten onrechte heb ik twee maal Airtunes gebruikt, dat moet natuurlijk Airport Expres zijn. Is inmiddels aangepast.

 • Profielfoto
  rnbprod

  Euh…. hebben jullie de Audioengines wel ook MET draad getest? Dus dat de review hiervoor niet uitsluitend berustte op het draadloos testen (dus met gecomprimeerd geluid)?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik vind het juist een nadeel dat alle geluiden worden doorgegeven. Zoals Airport werkt vind ik veel fijner. Bij mij staat bijna altijd de computer aan met iTunes en zit ik achter het ding te werken. Leuk dat mijn vrouw dan telkens kan meegenieten als er een mailtje binnen komt of een iChat begint. :p

  Nee, doe mij Airport maar!

 • Profielfoto
  anoniem

  @ rnbprod

  Alles met en zonder draad, in beide gevallen alleen lossless audio.

 • Profielfoto
  MrHammond

  @Cenobyte: dat kan zo ook hoor! Ik sluit m’n stereo meestal aan via een iMic op de USB poort aan op m’n PowerBook. Je kan dan aangeven dat alle systeemgeluiden (mail, chatten etc.) door de interne luidsprekers gaan, muziek, films etc. door de USB poort. Werkt geweldig:)

 • Profielfoto
  Ouistiti

  @maxke22

  Inderdaad!

 • Profielfoto
  geejay

  149 euri? Check Amazon UK 109 pond scheelt maar 30%:p