Anoniem
Anoniem Nieuws 10 januari 2009

Audioengine A5: zet je iPod in de hoogste versnelling

We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat de crewleden van One More Thing naast Apple-liefhebbers ook muziekliefhebbers zijn. En dat we elkaar telkens uitdagen met onze nieuwste aanwinsten, of bij elkaar beklag doen over beleefde teleurstellingen.

OMT heeft – zoals beloofd – de Audioengine 5 (A5’s) boekenplankspeakers uitgebreid getest. De eerste indrukken waren meteen zeer positief. Naarmate we de speakers beter leerden kennen kwamen we achter wat kleine tekortkomingen, maar het eindoordeel is zonder meer goed te noemen. Lees verder voor een uitgebreid verslag.


Audioengine heeft met de 5-serie goede speakers in de markt willen zetten voor een redelijke prijs. Doelgroep is het groeiende marktaandeel waarbij de consument geen CD’s meer afspeelt, maar MP3’s, AAC’s of lossless audio vanaf een computer of andere mediaplayer. En daarmee wordt de standaard stereoset voor deze doelgroep minder belangrijk, hooguit als doorvoerstation tussen audiofiles en speakers.

De A5’s hebben geen stereoset nodig. De linkerspeaker is fors zwaarder dan de rechter, doordat er een versterker is ingebouwd. Dus de stekker in het stopcontact, snoertje van de linker- naar de rechterspeaker, iPod of computer aansluiten, muziek. Zo eenvoudig is het volgens Audioengine. Dat bleek te kloppen.

Het uitpakken is een feestje. De speakers zijn per stuk verpakt in hun eigen stoffen hoesje. Dat geeft een verzorgde indruk. Kennelijk spullen om zuinig op te zijn. Na het ontkleden van de set blijkt waarom de persoonlijke pyjama’s aangetrokken waren; de speakers zijn in hoogglans wit uitgevoerd, en komen zo krasloos uit de verpakking. Keurig! Zwart en bamboe zijn overigens ook leverbaar.

Aansluiten blijkt inderdaad kinderspel. De linkerspeaker voorzien we van het bijgeleverde netsnoer, vervolgens een draad van speaker naar speaker en we’re good to go. Vervolgens zitten we met de volgende keuze; wat sluiten we aan? In de doos zijn alle mogelijke kabels meegeleverd om b.v. een iPod, TV of Airport Express aan te sluiten. Omdat de Airport Express de dagelijkse muziekdoorvoer voor zijn rekening neemt kiezen we daarvoor. Hebben we meteen een vergelijk met een bestaande situatie. Hadden we voor de iPod gekozen, dan is aan de bovenzijde van de linkerspeaker een ingebouwde USB oplader voor de iPod aanwezig.

De eerste indruk is, zoals in de inleiding al is vermeld, zeer positief. We zijn verrast door het frisse hoog dat zeker niet te schel is. Het volgende dat opvalt is de diepe maar toch beschaafde bas. De speakers vullen de huiskamer (8 x 5 m) met niet al teveel moeite, al moet er wel aan de volumeknop worden gedraaid. Na de eerste paar minuten is de initiële verrassing voorbij en gaan we ècht luisteren.

Vele nummers passeren de revue, uiteenlopend in stijl. De meest voor de hand liggende Top 40 muziek klinkt zeer aangenaam en maken de A5’s niet zenuwachtig. Dan stappen we over op jazz, muziek met een groter dynamisch bereik. En daar vallen de A5’s een tikje door de mand. Natuurlijk, je mag ze niet vergelijken met een set KEF iQ9’s, maar iets is alleen maar goed of slecht als er een referentie is. En omdat de KEFs er in de testsituatie al stonden werd dat de referentie. Eén van de testcriteria was het telkens volgen van één enkel instrument, b.v. een acoustisch gitaar, trompet of basgitaar, en dan schakelen tussen de diverse speakers. Zo komen alle frequenties aan bod en kun je duidelijk krijgen waar de sterktes en zwaktes van de diverse speakers liggen.

Dan blijkt dat het totale geluidsspectrum van de A5’s wat “in elkaar gedrukt” lijkt. Alsof alle frequenties van drie rijbanen naar twee rijbanen moeten. Iets dat vooral opvalt in het middengebied, waar o.a. zang en blaasinstrumenten zich ophouden. Het onderlinge verschil wordt te klein door de wat smalle bandbreedte, en klanken lopen in elkaar over. De detaillering gaat daardoor wat verloren. Terwijl het lage midden en basregister weer heel beschaafd en doortekend klinken.

Een tweede set “big’uns” die we bij de test betrokken waren de Jamo S506 speakers. De Jamo’s waren gedetailleerder in het hoog en dieper in de bas. Soms zelfs iets te nadrukkelijk bassig. En hoewel de totale bandbreedte van de Jamo’s groter was, bleken de A5’s in het midden toch wat meer doortekening te geven. Afzonderlijke instrumenten waren net iets makkelijker uit elkaar te houden en te volgen. De soundstage, de mogelijkheid om afzonderlijke instrumenten met je ogen dicht op het podium te kunnen “plaatsen”, is ten opzichte van beide referentiesets beduidend minder.

Zijn de A5’s door de genoemde zwaktes slechte speakers? Zeker niet! Voor de gemiddelde muziekliefhebber zouden ze zelfs in de huiskamer niet tegenvallen, mits deze niet te groot is en het volume beschaafd wordt gehouden. Natuurlijk is Jan des Bouvrie prachtig, maar half Nederland zit of slaapt naar volle tevredenheid op IKEA meubels. Zo ook met de A5’s. Naast een set high-end speakers hoor je de tekortkomingen, natuurlijk. Maar over het algemeen heeft niemand die er naast staan, en dus zullen de A5’s naar volle tevredenheid de favoriete nummers spelen. Een behoorlijk muzikale set die voor zijn prijs absoluut goed presteert. En wil je lekker gamen waarbij de auto’s door je kamer denderen, of RPG’s je tegenstander krachtig opblazen, ook dan is dit zeker een aanrader.

Concluderend vinden we de A5’s een prima speakerset voor lieden die hun iPod of mediacenter als basis gebruiken, maar ook voor gamers die lekker willen knallen. Vergeleken met de KEF iQ9’s zijn ze duidelijk minder, maar dat is ook een set die zelfs in de uitverkoop nog 800 euro moet kosten. Daarnaast heb je daar nog een flinke versterker bij nodig. Naast de bijna gelijk geprijsde Jamo S506 is de bandbreedte duidelijk smaller, wat voor minder detaillering in hoog en laag zorgt, maar het middengebied, waar zich o.a. de stemmen bevinden, is weer iets beter doortekend. Verder is het gemak waarmee je een iPod, TV of computer aansluit een absoluut pluspunt te noemen. De set is met alle bijgeleverde aansluitsnoeren zeer compleet.

De Audioengine 5’s kosten 299 euro per set en zijn onder andere verkrijgbaar bij WiFiSound. Wat OMT betreft beslist een aanrader!

Met dank aan Seth Myhre van AudioIn, Europees importeur van Audioengine, voor het beschikbaar stellen van de speakers voor deze review.

Reageer op artikel:
Audioengine A5: zet je iPod in de hoogste versnelling
Sluiten