Audioengine A5: zet je iPod in de hoogste versnelling

Door: Anoniem - 28 reacties

We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat de crewleden van One More Thing naast Apple-liefhebbers ook muziekliefhebbers zijn. En dat we elkaar telkens uitdagen met onze nieuwste aanwinsten, of bij elkaar beklag doen over beleefde teleurstellingen.

OMT heeft – zoals beloofd – de Audioengine 5 (A5’s) boekenplankspeakers uitgebreid getest. De eerste indrukken waren meteen zeer positief. Naarmate we de speakers beter leerden kennen kwamen we achter wat kleine tekortkomingen, maar het eindoordeel is zonder meer goed te noemen. Lees verder voor een uitgebreid verslag.


Audioengine heeft met de 5-serie goede speakers in de markt willen zetten voor een redelijke prijs. Doelgroep is het groeiende marktaandeel waarbij de consument geen CD’s meer afspeelt, maar MP3’s, AAC’s of lossless audio vanaf een computer of andere mediaplayer. En daarmee wordt de standaard stereoset voor deze doelgroep minder belangrijk, hooguit als doorvoerstation tussen audiofiles en speakers.

De A5’s hebben geen stereoset nodig. De linkerspeaker is fors zwaarder dan de rechter, doordat er een versterker is ingebouwd. Dus de stekker in het stopcontact, snoertje van de linker- naar de rechterspeaker, iPod of computer aansluiten, muziek. Zo eenvoudig is het volgens Audioengine. Dat bleek te kloppen.

Het uitpakken is een feestje. De speakers zijn per stuk verpakt in hun eigen stoffen hoesje. Dat geeft een verzorgde indruk. Kennelijk spullen om zuinig op te zijn. Na het ontkleden van de set blijkt waarom de persoonlijke pyjama’s aangetrokken waren; de speakers zijn in hoogglans wit uitgevoerd, en komen zo krasloos uit de verpakking. Keurig! Zwart en bamboe zijn overigens ook leverbaar.

Aansluiten blijkt inderdaad kinderspel. De linkerspeaker voorzien we van het bijgeleverde netsnoer, vervolgens een draad van speaker naar speaker en we’re good to go. Vervolgens zitten we met de volgende keuze; wat sluiten we aan? In de doos zijn alle mogelijke kabels meegeleverd om b.v. een iPod, TV of Airport Express aan te sluiten. Omdat de Airport Express de dagelijkse muziekdoorvoer voor zijn rekening neemt kiezen we daarvoor. Hebben we meteen een vergelijk met een bestaande situatie. Hadden we voor de iPod gekozen, dan is aan de bovenzijde van de linkerspeaker een ingebouwde USB oplader voor de iPod aanwezig.

De eerste indruk is, zoals in de inleiding al is vermeld, zeer positief. We zijn verrast door het frisse hoog dat zeker niet te schel is. Het volgende dat opvalt is de diepe maar toch beschaafde bas. De speakers vullen de huiskamer (8 x 5 m) met niet al teveel moeite, al moet er wel aan de volumeknop worden gedraaid. Na de eerste paar minuten is de initiële verrassing voorbij en gaan we ècht luisteren.

Vele nummers passeren de revue, uiteenlopend in stijl. De meest voor de hand liggende Top 40 muziek klinkt zeer aangenaam en maken de A5’s niet zenuwachtig. Dan stappen we over op jazz, muziek met een groter dynamisch bereik. En daar vallen de A5’s een tikje door de mand. Natuurlijk, je mag ze niet vergelijken met een set KEF iQ9’s, maar iets is alleen maar goed of slecht als er een referentie is. En omdat de KEFs er in de testsituatie al stonden werd dat de referentie. Eén van de testcriteria was het telkens volgen van één enkel instrument, b.v. een acoustisch gitaar, trompet of basgitaar, en dan schakelen tussen de diverse speakers. Zo komen alle frequenties aan bod en kun je duidelijk krijgen waar de sterktes en zwaktes van de diverse speakers liggen.

Dan blijkt dat het totale geluidsspectrum van de A5’s wat “in elkaar gedrukt” lijkt. Alsof alle frequenties van drie rijbanen naar twee rijbanen moeten. Iets dat vooral opvalt in het middengebied, waar o.a. zang en blaasinstrumenten zich ophouden. Het onderlinge verschil wordt te klein door de wat smalle bandbreedte, en klanken lopen in elkaar over. De detaillering gaat daardoor wat verloren. Terwijl het lage midden en basregister weer heel beschaafd en doortekend klinken.

Een tweede set “big’uns” die we bij de test betrokken waren de Jamo S506 speakers. De Jamo’s waren gedetailleerder in het hoog en dieper in de bas. Soms zelfs iets te nadrukkelijk bassig. En hoewel de totale bandbreedte van de Jamo’s groter was, bleken de A5’s in het midden toch wat meer doortekening te geven. Afzonderlijke instrumenten waren net iets makkelijker uit elkaar te houden en te volgen. De soundstage, de mogelijkheid om afzonderlijke instrumenten met je ogen dicht op het podium te kunnen “plaatsen”, is ten opzichte van beide referentiesets beduidend minder.

Zijn de A5’s door de genoemde zwaktes slechte speakers? Zeker niet! Voor de gemiddelde muziekliefhebber zouden ze zelfs in de huiskamer niet tegenvallen, mits deze niet te groot is en het volume beschaafd wordt gehouden. Natuurlijk is Jan des Bouvrie prachtig, maar half Nederland zit of slaapt naar volle tevredenheid op IKEA meubels. Zo ook met de A5’s. Naast een set high-end speakers hoor je de tekortkomingen, natuurlijk. Maar over het algemeen heeft niemand die er naast staan, en dus zullen de A5’s naar volle tevredenheid de favoriete nummers spelen. Een behoorlijk muzikale set die voor zijn prijs absoluut goed presteert. En wil je lekker gamen waarbij de auto’s door je kamer denderen, of RPG’s je tegenstander krachtig opblazen, ook dan is dit zeker een aanrader.

Concluderend vinden we de A5’s een prima speakerset voor lieden die hun iPod of mediacenter als basis gebruiken, maar ook voor gamers die lekker willen knallen. Vergeleken met de KEF iQ9’s zijn ze duidelijk minder, maar dat is ook een set die zelfs in de uitverkoop nog 800 euro moet kosten. Daarnaast heb je daar nog een flinke versterker bij nodig. Naast de bijna gelijk geprijsde Jamo S506 is de bandbreedte duidelijk smaller, wat voor minder detaillering in hoog en laag zorgt, maar het middengebied, waar zich o.a. de stemmen bevinden, is weer iets beter doortekend. Verder is het gemak waarmee je een iPod, TV of computer aansluit een absoluut pluspunt te noemen. De set is met alle bijgeleverde aansluitsnoeren zeer compleet.

De Audioengine 5’s kosten 299 euro per set en zijn onder andere verkrijgbaar bij WiFiSound. Wat OMT betreft beslist een aanrader!

Met dank aan Seth Myhre van AudioIn, Europees importeur van Audioengine, voor het beschikbaar stellen van de speakers voor deze review.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  2k

  Blijf het jammer vinden dat kabeltjes naar iPod / dock aan de bovenkant zit. Ziet er dan meteen zo onverzorgd / rommelig uit. Had die liever aan de achterkant gehad.
  Daarnaast geniet ik de voorkeur van een stereoset, in verband met de (beperkte) aansluitingen.
  Anderzijds, als je niet veel nodig hebt, is dit een leuke set. Prijs valt me ook nog wel mee.

 • Profielfoto
  AST

  Goede review!

 • Profielfoto
  Robert Reenders

  Ik dacht even dat het om een auto accessoire ging voor de Audi A5

  ook met die subtitel: ‘ zet je iPod in de hoogste versnelling’

  ;)

 • Profielfoto
  Statenweg

  Inderdaad een goede review.:) Ben al lang op zoek naar bescheiden, maar goede luidsprekers.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Hoe kunnen jullie de A5 met KEF iQ9’s vergelijken?
  Jezus wat een verschil in ….. in alles.

  Maar goed, het geeft alleen maar aan hoe goed die A5’s zijn voor wat ze zijn. Namelijk: klein, simpel, mooi en dan ook nog goed in geluid.
  Ik vind ze super.

 • Profielfoto
  Ro_Datsun

  als je AAC of MP3 luistert koop je toch geen duurdere speakers dan deze, want dat is dan zonde van je geld.

  Het is niets voor mij. Mijn iPod is voor onderweg. Thuis luister ik CD en LP.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ Tee Loo

  “Hoe kunnen jullie de A5 met KEF iQ9’s vergelijken?”

  Gewoon, door ze naast elkaar te zetten. :D

 • Profielfoto
  soulutions

  ..en dan een spelletje ‘zoek de verschillen’… ;)

 • Profielfoto
  pch

  Door deze test zie ik dat ze ook nog een A2 verkopen: die vind ik eerlijk gezegd veel mooier want geen lelijke aansluitingen bovenop en kleiner en eleganter.
  Ben benieuwd hoe die klinken, hebben jullie daar ervaring mee?
  Ook voorzien van versterker en dus net als de A5 aktief!
  En nog eens goedkoper ook met zijn €199,-

  Gr. Paul.

 • Profielfoto
  J-P-H

  Helaas is er voor de A2 geen ophangsysteem.
  Ik heb zojuist Micropods (active) opgehangen en aan Airtunes gehangen.
  Dat is ook een leuk alternatief voor 350 euri.

 • Profielfoto
  Gene

  Goed vergelijk zeg… monitor speakers (boekenplank speaker in de volksmond) gaan vergelijken met staande speakers. Je kan niet verwachten van een monitor dat ze gaan klinken als een staande speaker. Als jullie ze nou ook nog eens vergeleken hadden met een Mordaunt Short Avant 902i of een Castle Richmond 3i, dan is het vergelijk veel eerlijker t.o.v. A5’s (prijsklasse, afmeting, bereik e.d.)

 • Profielfoto
  macses

  @J-P-H
  heb zelf ook de micropods. deze klinken niet alleen goed, maar zien er nog mooi uit ook

 • Profielfoto
  Angelzilla

  Inderdaad niet echt handig om deze speakers met (staande) niet actieve hifi-speakers te vergelijken.
  De intro van deze test geeft al zelf aan waarvoor en voor welke doelgroep deze speakers zijn ontwikkeld en het lijkt me dan niet meer dan normaal dat ze met andere speakers, die ook in die doelgroep vallen, worden vergeleken. Zoals bijv. de actieve Micropods. Dat is wellicht een stuk interessanter.
  Gelukkig voorziet de eigen website van Audioengine wel in dat soort testen.

 • Profielfoto
  chatsmit

  goede review! moeten jullie vaker doen, producten gaan beoordelen op deze wijze. Voor mensen die opzoek zijn naar kleine (studio) speakers kan ik indien je a 380 euro per speaker wil betalen ook de B&W CM1 aanraden om eens te beluisteren: http://www.soundstage.com/revequip/bw_cm1.htm Let wel,dit zijn huiskamer speakers en moeten nog goed versterkt worden. Maar klein, krachtig, ook mooi afgewerkt en onvoorstelbaar gedetailleerd!

 • Profielfoto
  MetalG

  mja wat zitten jullie nu 150/speakers te vergelijken met 380 euro speakers of zelfs 600 euro speakers (kefs)

  ik vond deze heel interresant ik denk er dan ook aan om ze te kopen. Momenteel heb ik een creative setje van 50 euro 2.1 maar deze zullen die wel wegblazen bewijze van spreken.

  Nu eigenlijk mijn vraag, hopelijk leest iemand ze.

  Ik ga een tv kopen –> 40″ doet er niet toe welk type en zou dan films streamen via mn macbookpro.

  moet ik die speakers dan aan laptop hangen of aan mn tv of..:(

 • Profielfoto
  bassmac

  Leuk zo’n review. Mag die altijd graag lezen, goede aanzet om zelf weer eens te gaan zoeken en luisteren…
  Zo weet je ook wat het verschil is met staande luidsprekers en dat die kleine monitors toch nog heel o.k. klinken. Mocht iemand vergelijkingen willen met andere monitor/boekenplankspeakers, kan die ze vast even naar de reviewschrijver brengen..
  Maar als je goede contacten met audio-importeurs hebt, kun je misschien via die mensen wel vergelijkbare sets lenen om te reviewen. Doelgroep is groot genoeg lijkt me…

  (O.K., zelf heb ik voor afmixen en luisteren tijdens het werken een setje Behringer MS40, via toslink aan mijn MBP gehangen, voor dat geld uitstekend. 129 voor de set. KRK is beter, maar drie maal zo duur , dus misschien toch weer niet he? testopties genoeg!!!)

 • Profielfoto
  Xentro

  Ik vind dat jullie een beetje de bal hebben misgeslagen, met deze review. Je wilt wel over iets schrijven maar weet niet goed over wat.

  Vergeet niet dat dit nearfield monitoren zijn, en je er letterlijk met je oren met tussen zitten.

  Ik vind het alleen spijtig dat jullie deze speakers bekijken als volwaardige staande speakers. Vergeet niet dat dit pc speakers zijn en ze ook met dit segment zouden moeten vergeleken worden M-audio’s AV40, … van mijn part zelf met de HK soundsticks II en Bose systemen.
  EN dan ga je zien dat monitoren een stuk zuiverder zijn zonder afgestompte hoge klanken en goed niet overpowerde bass.

 • Profielfoto
  chatsmit

  @MetalG
  Ik vergelijk die €380 speakers niet met de Audioengine, bedoel het als het extraatje voor mensen die opzoek zijn naar ‘perfect’ geluid.
  Die speakers kun je aan je laptop hangen, je tv kan ook, maar dan moet je ook je laptopgeluid op tv aansluiten (omweg).
  Tenzij je met ‘streamen’ een apple TV of een ander extern kastje bedoelt als bv http://www.hdtvnieuws.nl/hdtv/pinnacle-showcenter-250hd-introductie/

 • Profielfoto
  iQwerty

  chatsmit:

  Zoals je zegt over de CM1: “en moeten nog goed versterkt worden”

  De speakers zijn echt geweldig, maar hebben een hele behoorlijke versterker nodig. Voor iemand die geniaal geluid wil hebben, maar niet idioot veel geld uit wil geven zou ik toch de B&W 685 speakers aanraden. Deze zijn 80E per speaker goedkoper (dus 300E), en dan ben je met een veel goedkopere versterker klaar (rond de 400E moet lukken).

 • Profielfoto
  MetalG

  nee rechtstreeks van mbp, zal dat geluid synchroon zijn toch?

 • Profielfoto
  snipper

  Interessant, nou nog een bespreking van een leuke surroundset :)

 • Profielfoto
  rogersreed

  Leuke review. De allerbeste (aktieve) pc-speakers vind ik persoonlijk de Dynaudio MC15. Duur, 500€ per stuk. Maar erg, erg mooi geluid. En het voordeel voor de gewone luisteraar: het zijn geen studiomonitoren maar hifi. Over het algemeen prettiger om naar te luisteren als je niet hoeft te mixen.

 • Profielfoto
  Miesbook

  Heb ze thuis staan aangesloten op de Apple TV. Supergeluid voor weinig geld!

 • Profielfoto
  rdesign

  @BassMac, ik heb precies hetzelfde, het geluidskabeltje moet in je Mac, niet in je TV, omdat DVI (denk ik dan) alleen maar video vervoert, en niet het geluid.

  Correct me if i’m wrong.;)

 • Profielfoto
  dr.cody

  Mooie review. Ik gebruik zelf een Set KRK Rocket 5’jes. Die zijn voor de €300,- per set echt helemaal het geld waard!

  Maar van deze set heb ik ook al eens wat vernomen.

  Binnenkort maar is gaan luisteren.

 • Profielfoto
  bassmac

  @rdesign
  klopt, de Mac geeft alleen beeld via de DVI monitorpoort. Audio moet via de koptelefoonuitgang.
  Dus ook een verloopkabel voor de Mac van DVI naar HDMI geeft wel hetzelfde mooie beeld, maar audio alleen via extra minijack of toslink kabel.

  TV en DVD spelers sturen wel geluid mee via de hdmi uitgang.

 • Profielfoto
  ultem

  Ultem heeft ze net besteld!!

 • Profielfoto
  error

  Ik heb sinds kort de Audioengine A5+ op mijn bureau staan (dit is een in 2011 verbeterde versie van de A5) en die zijn echt GEWELDIG! Op mijn werk heb ik de A2 staan en in mijn woonkamer de passieve P4 speakers van Audioengine. Topmerk en geweldige vormgeving (ik heb van alle speakers de witte uitvoeringen). Nu nog even sparen voor de S8.