Apple versus Palm, of toch maar niet?

Door: Lucas Raggers - 22 reacties

Apple heeft al flink wat gerechtsgebouwen van binnen gezien. Sinds het prille begin is Apple aangeklaagd door deze en gene. Was het niet de naam van het bedrijf, dan ging het wel over de muziek business. Met de successen van iMac, OSX, iPod en iPhone in het afgelopen decennium is ook Apple aan het aanklagen geslagen. Patenten, copyrights, waar kun je iemand niet voor aanklagen?

De interessantste aanklacht staat misschien wel voor de deur. In een poging het hoofd boven water te houden, heeft Palm de Palm Pre aangekondigd. Het is een telefoon die zomaar het sympathieke broertje van de iPhone had kunnen zijn. Palm heeft goed gekeken naar de bron van het succes van de iPhone. En dat is niet verwonderlijk, want er staan enkele ex-Apple medewerkers op de payroll bij Palm. Is Steve meedogenloos voor zijn pupillen en zien we de twee binnenkort in de rechtszaal? Of verwacht Apple de boomerang terug aangezien de iPhone ook enkele patenten van Palm lijkt te tarten? Wie weet.

Gizmodo zette een aantal favoriete rechtzaken van en tegen Apple op een rijtje. Van de langslepende strubbelingen tussen Apple en Apple over muziek tot de zaak tussen Apple en eMachines over de looks van de eOne.

James G. Gilliland, kom er maar in!

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Rezpack

  Go Palm, Go!

 • Profielfoto
  goddevader

  “het achterlijke broertje van de iPhone”

  ???

  Laten we onze oogkleppen ophouden… Er zijn ook nog mensen die de kenmerken rationeel kunnen vergelijken en niet enkel nr de vrucht op de achterkant kijken.

 • Profielfoto
  Rup.

  ‘het achterlijke broertje van de iPhone’

  Beschik jij over internet Lucas? En als je over internet beschikt (ik zeg áls), kijk je dan wel eens op andere dan Apple gerelateerde sites?

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Ironisch bedoeld. De Palm Pre is wat mij betreft de enige telefoon die kans maakt tegenover de iPhone.

 • Profielfoto
  ikkieman

  “Palm heeft goed gekeken naar de bron van het succes van de iPhone gekeken”

  Kopje koffie nodig?

 • Profielfoto
  KiDo

  “Palm heeft goed gekeken naar de bron van het succes van de iPhone gekeken.”

  Kom kom, zo hoort dat toch niet he?

 • Profielfoto
  Whymme

  Misschien ironisch bedoeld, maar het komt behoorlijk vooringenomen en pedant over.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  fixed

 • Profielfoto
  Neptunus

  Haha, de rechtsstaat die OMT heet.:)

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  ;)

  Maar nu ben ik toch benieuwd wat iedereen van de Palm Pre vindt?

 • Profielfoto
  reven

  De palm pre belooft een geweldig product te zijn.
  De interface van de pre is compacter. Minder buttons. Het vinden van een persoon, programma of gewoon googelen is sneller – veel sneller.

  Opladen zonder kabels – waanzinnig!

  De iphone heeft kansen laten liggen.

 • Profielfoto
  SebastienK

  Wat zijn trouwens die patenten waar Palm over beschikt?

 • Profielfoto
  jobz

  Ik verzoek de azijnzeikers om de kabelverbinding NU te verbreken.

  Maar over de Pré. Tja ziet er aardig uit. Gezellig mollig.
  Lijkt me eerder een concurrent van Samsung, Nokia e.d.
  Maar concurrentie is goed op dit vlak. Vooral als er een open source (os) Operating System (os) op kan.

  En een oud Chinees gezegde zegt : “beter een vrucht op de achterkant dan een boom op de voorkant”.

 • Profielfoto
  Brims

  Je ziet meneer weer dat Apple de technieken voorwaarts stuwt. Ik vind het een mooi apparaat maar zie geen enkele reden om aangeklaagd te worden voor dit model.

 • Profielfoto
  Whymme

  Lucas Raggers zegt:
  “Maar nu ben ik toch benieuwd wat iedereen van de Palm Pre vindt?”

  Lucas, zie http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=140821&postdays=0&postorder=asc&start=0

 • Profielfoto
  dinck

  Toch wel jammer dat één patent in onbruik is geraakt. Vroeger was ik al fan van de Newton, maar kon hem niet betalen, maar toen de Palmpjes op de markt kwamen was ik er snel bij. Het geniale van Newton en Palm was natuurlijk handschriftherkenning, bij Palm weliswaar een ‘aangeleerd’ handschrift (Grafitti), maar het werkte prima, vooral met een app waarmee het hele scherm van de Palm als invoervak kon worden gebruikt. Geef ons Grafitti (evt. uitgebreid met woordaanvulling) en we hebben echt nooit meer toetsen nodig!
  Dat gezegd hebbend heb ik toch een lichte voorkeur voor de Palm Pre. De specs en de interface lijken me erg okay. Hij mag dan wel iets dikker zijn dan de iPhone, maar ook kleiner en prettiger afgerond. De iPhone vind ik net te groot om confortabel in mijn hand en in mijn broekzak te zitten…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @reven: Minder buttons?? Ik weet niet of je dat afgrijselijke toetsenbord hebt gezien wat je kan uitschuiven? Nee, geef mij toch maar de iPhone. En ik weet niet of je al met de iPhone gewerkt heb (wat langere tijd, bedoel ik), maar op geen enkele telefoon vind ik sneller een persoon of een programma dan op de iPhone. Ik denk dus dat die Pre nog wat beloftes heeft om in te lossen, wil het ding uberhaupt in de schaduw van de iPhone kunnen staan. Overtreffen zal ie hem in ieder geval niet, wat mij betreft.

 • Profielfoto
  Whymme

  @cenobyte:
  – Cut and paste
  – Verwisselbare batterij
  – Geen blokkade tegen programma’s als TomTom
  – Multitasking

  Dat zijn dingen waarmee de Pre voor mij nu al scoort tegenover de iPhone.
  En dat ‘afgrijselijke’ toetsenbord is voor mij een ander pluspunt. Misschien is typen op een touchscreen geweldig, maar toen ik de iPhone uitprobeerde leek het daar niet op. Het gebrek aan tactile feedback zorgde voor veel gemiste toetsen en vertypingen. Misschien gaat dat beter als ik er verder mee omga, maar 80 euro en een tweejarig contract maken dat een nogal kostbare gok als ik verkeerd zit.

 • Profielfoto
  BenDover

  @ Whymme:
  1 is nodig
  2 voor mij niet nodig
  3 is geen blokkade, ze hebben het gewoon niet, kijk maar eens even in de app store naar g map, is gewoon een beetje marketing om te doen of je iets heb maar dat het van de andere niet mag.
  4 voor mij niet nodig

 • Profielfoto
  Whymme

  Hoi Ben,

  2. Een van de meest gehoorde klachten over de iPhone is de (relatief) geringe levensduur van de batterij. In het dagelijkse leven voorzie ik ook geen problemen met de batterij, maar ik kan me situaties voorstellen (weekendje weg) dat je niet de kans (of de zin) hebt om je mobieltje op tijd op te laden.

  3. Het zou kunnen, maar nog voordat de iPhone uit was, meldde TomTom al dat hun produkt daarop zou draaien; dat ze al een werkend prototype hadden. En TomTom draait al op een stel mobiele telefoons (inclusief mijn Treo 650, echt een oud beest); het lijkt me stug dat ze dan geen produkt kunnen ontwikkelen dat op een iPhone draait. Maar of ze het nu niet willen, of dat het niet mag, of dat het niet kan, ik verwacht dat TomTom wel op de Pre zal werken. En als (!) dat zo is, hoe je het dan ook wendt of keert, is het een minpunt voor de iPhone.

  4. Ik heb begrepen dat je GPS-programma’s niet op de achtergrond kunt laten draaien. Lijkt me best wel onhandig. Maar goed, dat ben ik dus.

 • Profielfoto
  saewer

  Ik wil niet anti Apple gaan doen maar de Pre is echt heel vet!

  Als je dat touchscreen onder het touchscreen ziet hoe je daar de ui mee bedient, dat is zo super slim!

  En dan heb je ook nog die half draadloze magnetische oplader/dock. Echt een mooi staaltje techniek van Palm!

  Begrijp me niet verkeerd maar ik denk dat dit echt een grote concurrent wordt van zowel de iPhone als de Blackberry. Vooral de blackberry zal het lastig krijgen denk ik.

  Waarom veel bedrijven toch bij hun blackberry blijven is niet vanwege de telefoon, want de iPhone is gewoon beter, maar vanwege het zakelijk imago van RIM. Iets wat de iPhone niet heeft.

  Palm heeft echter wel een zakelijk imago en kan daardoor een hoop klanten van RIM weg halen.

  Ik zie de Palm Pre echt een groot succes worden!

 • Profielfoto
  topaj

  Gaan we nu ook nog ’s moeilijk doen over de spelling en etc?
  Het is slechts nieuws, en ze willen gewoon zo goed mogelijk het aan ons vertellen:
  Gratis en voor niets, en jullie gaan zitten klagen.

  (mag je hier ook een rechtzaak tegen beginnen ;))