Apple staat browsers toe in App Store maar hebben we er wat aan?

Door: Koen van Tongeren - 15 reacties

Langzaam maar zeker laat Apple de teugels vieren wat betreft het toegangsbeleid in de App Store. Eerder al werden ‘ondeugende’ fart-apps toegestaan wat resulteerde in een stortvloed aan aanraakgevoelige scheetkussens voor iPhone en iPod touch. Sinds deze heeft Apple ook de publicatie van alternatieve webbrowsers toegestaan. De vraag blijft echter of we daar iets aan hebben?

Het feit dat alternatieve browsers gebaseerd moeten zijn op Safari betekent dat we geen mobiele Firefox, Camino of Internet Explorer hoeven te verwachten. Ook betekent dit dat browsers geen elementaire mogelijkheden zullen hebben die gebruikers missen in Safari zoals Java en Flash. Dit laat dus weinig ruimte voor innovatie wat dan ook resulteert in een verzameling browsers met beperkte toegevoegde waarde. We kijken naar 3 nieuwe browsers in de App Store en hun toegevoegde waarde.

WebMate (€ 0,79)is speciaal gemaakt voor mensen die veel nieuwssites/RSS feeds lezen. In plaats van iedere aangeklikte link in het zelfde venster te openen maakt WebMate er een aparte tab voor. Hierdoor hoef je niet continue terug te navigeren als je meerdere artikelen in één feed wil lezen en hoef je minder te wachten op het (her)laden van pagina’s.

Incognito (€ 1,59) lijkt speciaal gemaakt te zijn voor mensen die niet met anderen willen delen waar ze naar surfen (en dan weten we meestal wel waar het om gaat). Het programma laat geen enkel spoor achter van surfgedrag door alle cookies, geschiedenis en verwijzingen naar online audio- en videobestanden te wissen zodra het programma afgesloten wordt.

Shaking Web (€ 1,59) is de meest wonderlijke van het stel. Deze browser gebruikt de ingebouwde accelerometer van de iPhone of iPod touch om onverwachte bewegingen (bijvoorbeeld het schudden van een bus of trein) te registreren. Vervolgens wordt de opgevraagde webpagina in tegenstelde richting verschoven waardoor het eenvoudiger zou zijn om tekst de lezen en links aan te klikken. Groot nadeel van Shaking Web is wel dat het maar één venster open kan hebben. Links die een nieuwe pagina openen werken daarom niet op de browser.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  WhyNot

  Ik hou het bij Safari.

 • Profielfoto
  maclover111

  Ik ook.
  vindt Safari prima browser (Itouch/Mac)
  ik zou hier echt geen geld voor over hebben.

 • Profielfoto
  SvS

  Waarom dokken als safari uitstekend werkt?
  (op ontbreking van Flash na)

 • Profielfoto
  Ezra

  Ik hou het bij Safari.:) Heeft alles wat ik nodig heb en wil niet nog meer applicaties op mijn iPhone 3G hebben en het kost ook nog eens geld en ruimte en je verliest je overzicht op je iPhone en/of iPod Touch. :O

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Dat Incognito is lekker kinderachtig. Is echt voor van die 16 jarige die tijd over hebben.

 • Profielfoto
  So Klear

  oh! Ik snap dit wel! Apple probeert het mogelijke gezeur voor te zijn dat ze geen concurrentie toelaten voor internet applicaties dmv rechtszaken. Op deze manier proberen ze zichzelf uit mogelijke problemen te houden…denk ik.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  *stapt over op Incognito…

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Ik heb nooit eerder last gehad van een schokkende trein die mij belet van mijn iPhone te bedienen.

  Mooi voorbeeld van een gat in de (MobileSafari-) markt wel willen vinden, maar niet kunnen vinden..

 • Profielfoto
  spacefreek

  Er zijn nog 2 browsers:

  1. is een browser die altijd, full-screen, 1 bepaalde pagina laat zien (je kan dus ook geen andere adressen invoeren). Denk aan een pagina die je vaak bekijkt zoals een profielpagina of het nieuws (kan dan full-screen)

  2. is een browser die elke keer bij openen een willekeurige webpagina opent, maar het is wel een populaire pagina met per dag een groot aantal bezoekers.. Een beetje een laat-me-verassen-browsertje dus.

  Ook deze 2, lekker nutteloos:P

 • Profielfoto
  Dedstok

  “(en dan weten we meestal wel waar het om gaat)”

  Ghehe !

 • Profielfoto
  Janozua

  Je hebt er nog 1: Hot Browser (gratis).
  Heb nut van een tweede webbrowser is voor mij: als ik 538 luister via Safari kan ik daarnaast ook nog internetten, dus daarom is het handig voor mij:P (maar ik ga er niet voor betalen, vandaar Hot Browser)

 • Profielfoto
  garenor

  @Janozua: Kan je toch gewoon in safari doen door een nieuw venster te openen?

 • Profielfoto
  Janozua

  @ garenor: 538 is radio, dan krijg je dus zo’n scherm (met quicktime logo er op), en dan kun je enkel gereed drukken, dus ook niet terug keren naar de webpagina;)
  Ja, dat is wel jammer.

 • Profielfoto
  garenor

  @Janozua: Je hebt inderdaad gelijk, even niet aan gedacht ??? ;)

 • Profielfoto
  oldsmelly

  Eigenlijk te triest voor woorden dit….

  Microsoft wordt weer op zijn vingers getikt en beboet voor het standaard leveren van IE bij hun windows en iedereen is het daar mee eens en gilt moord en brand dat ome bill aan concurentie vervalsing doet en voila we laten het lekker toe bij apple….

  En ja ik weet dat Microsoft het merendeel van de markt in handen heeft maar goed ooit was microsoft ook zo “klein” als Apple nu is….

  Begrijp me goed ik gebruik mijn appeltjes met heel veel plezier heb er ondertussen een stuk 5 maar ik heb nooit begrepen dat dit wordt toegelaten.