Apple krijgt patent op multi-touch interface iPhone

Door: Statenweg - 13 reacties

Het octrooibureau in de Verenigde Staten heeft Apple een patent toegewezen waarin veel van de technieken in de iPhone, waaronder het multi-touch screen (inclusief gebaren als pinch, swipe en rotation) en de grafische interface, zijn vastgelegd.

De 258 pagina’s tellende aanvraag met de titel Touch screen device, method, and graphical user interface for determining commands by applying heuristics was ingediend op 11 april 2008 en werd vorige week dinsdag toegekend. Onder de ‘uitvinders’ zijn prominente namen te vinden, zoals Steve Jobs, Scott Forstall en Wayne Westerman.

Met de toewijzing heeft Apple de mogelijkheid een juridische strijd te starten tegen fabrikanten van smartphones die technieken van de iPhone kopiëren. Afgelopen woensdag tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers gaf COO Tim Cook al aan te zullen vechten om de intellectuele eigendommen van Apple te beschermen.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  .Dinges

  Nu nog voor het trackpad :angry:

 • Profielfoto
  dre brettel

  Pff, nog twinitg jaar wachten op alternatieven:-)

 • Profielfoto
  Xigh

  Hoe zit het dan met bijvoorbeeld Palm. Die gebruikt op de Pre dezelfde manier van inzoomen geloof ik en dat soort dingen. Maar die functies zaten al op de Palm voordat Apple dit patent kreeg.

 • Profielfoto
  BenDover

  Toegewezen krijgen en er recht op hebben zijn natuurlijk 2 verschillende zaken.
  http://www.billbuxton.com/multitouchOverview.html

 • Profielfoto
  Gigs

  Over nieuwe interface gesproken: http://tinyurl.com/5j3qgn

 • Profielfoto
  MrPeanut02

  Poeh 258 pagina’s:P

 • Profielfoto
  ianus keller

  Behalve prominente namen als Steve Jobs en Scott Forstall (zonder e) staan er ook twee Nederlanders bij de uitvinders: Bas Ording en Marcel van Os.

 • Profielfoto
  rdesign

  Dus Samsung, Nokia, HTC, LG, etc. mag geen multitouch meer op de markt brengen? En hun oudere modellen, LG Cookie, HTC Touch, etc. mogen niet meer geproduceert worden? Of zit ik nu weer puberaal onzin uit de kramen?;)

 • Profielfoto
  Toinef

  Ik kan me herrinderen dat microsoft ook bezig was met multitouch, als pinch etc.
  Dan kunnen ze dat nu wel opdoeken

 • Profielfoto
  palahala

  Ik dacht dat dergelijke patenten (vroeger misschien?) in de VS altijd toegewezen worden (werden)? Het is meer een stempel dat je op een bepaalde datum iets ingediend hebt. Maar zodra het uitgeoefend wordt beginnen de rechtszaken, en wordt er pas écht gekeken of de claim terecht was. Daarom kon iemand toch ook het wiel patenteren, jaren geleden? Oh, dat was Australië zie ik: http://www.newscientist.com/article/dn965-wheel-patented-in-australia.html

  Die rechtszaken maken het dacht ik juist zo moeilijk voor kleine bedrijven om hun gelijk te halen, omdat de Microsoften van deze wereld domweg het meeste geld hebben om zaken erg lang te rekken, ook als ze geen gelijk hebben. Eenmaal een onzinnig patent op je naam kun je wél gemakkelijk met anderen afspreken dat je niet naar de rechter gaat — want als iemand jou voor de rechter daagt vanwege een onzinnig patent, dan heb jij misschien wel weer een ander onzinnig patent dat die klager gebruikt. Bovendien voorkom je dat een ander dat onzinnige patent ook aanvraagt. Credo voor Amerikaanse bedrijven: aanvragen dus, zoveel je kunt.

  Maar goed: misschien zit bovenstaande helemaal verkeerd in mijn hoofd…

 • Profielfoto
  Delars

  Ik hoop dat ze hiermee iets kunnen doen tegen de “diefstal” die Microsoft pleegt in Windows 7 op de door Apple gepatenteerde bewegingen.

 • Profielfoto
  dre brettel

  stom… het zet gewoon de vooruitgang vast! Zo’n bewegingen zijn nu eenmaal standaard (ooit, als het patent losloopt) Het mooiste voorbeeld van stomme patenten is Xerox…toen alleen zij fotokopierapparaten mochten maken.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  haha, hasta la vista windows (multitouch) 7!:D