Typen op de iPhone wordt makkelijker

Door: Statenweg - 13 reacties

Een nieuwe patentaanvraag van Apple, genaamd Swipe Gestures for Touch Screen Keyboards omschrijft een methode om het typen op de iPhone en de iPod touch makkelijker te maken door de mogelijkheden van het (multi-)touch screen beter te benutten.

Veelgebruikte basisfuncties, zoals space, backspace of het invoegen van een punt, worden in de patentaanvraag opgeroepen middels gebaren in verschillende richtingen over het toetsenbord op het scherm. De betekenis van de gebaren zijn erg voor de hand liggend. Een veeg naar links met één vinger verwijdert een letter en een veeg naar rechts voegt een spatie in. Gebaren met meerdere vingers kunnen een andere betekenis geven aan de bewegingen. Een veeg met twee vingers naar links verwijdert een heel woord en hetzelfde gebaar naar rechts plaatst een punt.


Het patent is ingediend door Wayne Westerman, die als medeoprichter van het bedrijf Fingerworks pionierde op het gebied van multi-touch technologie. Sinds Apple het bedrijf overnam is de multi-touch technologie terug te vinden in diverse producten van Apple, zoals de iPhone en de iPod touch, maar ook in de in de nieuwe generatie MacBook, MacBook Pro en de MacBook Air.

Zoals altijd is een patentaanvraag geen bevestiging dat Apple de techniek ook daadwerkelijk zal toepassen. Erg onwaarschijnlijk is het echter niet, aangezien de trackpads van de nieuwe generatie notebooks reeds te bedienen zijn met soortgelijke gebaren.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  DouweM

  Zou wel handig zijn, dan komt er dus ook meer ruimte voor de letters lijkt me?

 • Profielfoto
  Delars

  @DouweM: Ik hoop het. Dan klagen er misschien minder mensen over dat je zo slecht zou kunnen typen op een iPhone of iPod touch.

 • Profielfoto
  Patrock

  Nice, maar waarom komt er niet gewoon de mogelijkheid om met SMS’jes en Emails te kunnen typen in landscape mode?

 • Profielfoto
  DouweM

  Patrock;
  Very true… Dat zou pas super zijn…

 • Profielfoto
  Mich

  typen op de iphone of ipod touch is kwestie van ervaring, als de mensen daarover klagen, hebben ze die wss nog niet lang, ik heb hem nu een jaar en vindt typen op de ipod bijna even makkelijk als op gwn toetsenbord.
  @patrock: dat zou inderdaad een beetje simpeler zijn, oor mail bestaat er wel een app>>firemail en het is gratis.

 • Profielfoto
  DouweM

  Alpaca;
  Dat is waar, maar dat betekent niet dat hiet niet nóg makkelijker kan. Landscape typen is gewoon fijner.

 • Profielfoto
  MacMorre

  Ik snap het nut er niet echt van… Als je met 2 duimen bent aan’t type, en je moet met meerdere vingers swipen om te backspacen, moet je je iphone al anders in de hand vastpakken… Lijkt me niet echt handig.. :-S
  Heb die van mij nu ook al meer als 1 jaar, en typen gaat ERG vlot!

 • Profielfoto
  nl-x

  Dit lijkt wel heel erg op wat Microsoft al had met de Stylus. Dit lijkt mij echt geen patent waardig.

 • Profielfoto
  Exquise

  bij mij gaat het typen heel vlot op de iPhone, bijna net zo snel als op een ordinair toetsenbord, kweste van gewoon worden.
  Ik vind wel (voor de mensen met dikke vingers) dat er softwarematig een oplossing zou moeten zijn om de “knoppen” groter te maken of je een sms zou moeten kunnen typen alsof je op google iets ingeeft, in landscape mode.

  Verder dan dit geen klachten!

 • Profielfoto
  johvdbroek

  Landscape maakt alles stukken makkelijker b.v. gratis app. is Easywriter.

  Ik gebruik hem al weer twee dagen en bevalt prima. Ik snap niet waarom de standaard app niet op landscape is gezet. Een kleine moeite voor de app. ontwikkelaar?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hier nog een stem voor landscape mode op meer applicaties, vooral de standaard ingebouwde. Ik heb al anderhalf jaar een iPhone en maak helaas nog steeds relatief veel typefouten. Landscape werkt echter perfect!

 • Profielfoto
  athens

  De tijd lost alle problemen op. Ik grijp nog steeds naar mijn K750i van Sony Ericsson i.p.v. de iPhoneG3 om te sms-en.
  Ergens laat het concept van de iPhoneG3 een steekje vallen.
  Ook de Bluetooth van de iPhoneG3 is nada…

  Mijn ervaring: De iPhoneG3 is een over het paard getild communicator!!!

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  Goed dat ze er aan werken, typen blijft een ellende op de iPhone.